HI-VISITAudio Artistiek

Hi-Visit: Audio Artistiek

Menno Bonnema | 09 juni 2015 | Fotografie Beeldhouwers
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 20 april 2015

Sinds begin 2014 zetelt audio-expert Audio Artistiek in het Drentse plaatsje Vries. Hoewel er natuurlijk niks boven Groningen gaat, gebeurt het voor Audio Artistiek nu toch echt een stukje onder de provincie. In het landelijk gelegen dorp Vries heeft de winkel zich verder weten te ontwikkelen. Dankzij meer ruimte, zowel in als om de winkel, kan Audio Artistiek haar klanten beter bedienen. Zo is er nu ook ruimte om binnenkort Linn dealer te worden.



De ene dag is de ander niet, ontdek ik maar weer eens als audioverslaggever. Zat ik gisteren nog in een hotel gelegen op het meest geluidsoverschrijdende stukje van Nederland Schiphol, vandaag rijd ik een totaal andere wereld binnen. Het Drentse plaatsje Vries ademt één en al rust en gemoedelijkheid uit. Het zonnige weer en het geluid van vrolijk fluitende zangvogels uit de bossen rondom versterken dat beeld alleen maar. De te bezoeken plek is vandaag de audiowinkel van Audio Artistiek.



Terwijl buiten het dorp nog in diepe rust lijkt, blijkt in de winkel al volop reuring te zijn. Edwin Laurens verontschuldigt zich gelijk. “Komend weekend is er een beurs waar nog het éen en ander voor geregeld moet worden, vandaar”. En dan zijn er op dit vroege tijdstip ook al klanten in de winkel. Ook hier blijken die –gelukkig- koning, en worden eerst geholpen. Zo kan ik tenminste even rustig door het mooie pand van Audio Artistiek wandelen en al het ten toon gestelde aan hifi in de winkel rustig bekijken. Naast de fraaie audioapparatuur valt in het midden van de winkel ook zeker de uitgebreide platencollectie op. Mooi: in het hart de muziek waar alles om draait, daaromheen de audioapparaten die dat alles op z’n mooist dienen te vertolken.



Voormalige slagerij
Tijd voor koffie en Edwin heeft ook tijd voor mij. We gaan zitten in één van de twee luisterruimtes die de winkel kent. Naast een kleinere ruimte, kiezen wij voor de grootste binnen het pand. Een fraai pand, merk ik op. “Ja”, beaamt Edwin, “dat vonden wij ook. Sinds begin 2014 draait Audio Artistiek vanuit hier.” Het vorige Hi Visit gesprek vond nog plaats in Groningen. Wordt Groningen niet gemist, leg ik Edwin voor? “Nee hoor, dit is een heel bewuste keuze geweest. In Groningen, midden in het centrum, konden we gewoon niet meer 
uitbreiden. Terwijl die wens toch steeds sterker en sterker werd. Op een gegeven moment werd dit pand in Vries ons aangeboden. We zagen gelijk de mogelijkheden, hoewel we heel wat aan dit gebouw hebben moeten veranderen en opknappen.” Dat geloof ik graag, want Edwin had me al verteld dat we hier in een voormalige slagerij zitten. Maar nu wijst eigenlijk niets meer naar dat verleden. Wel ademt het pand de sfeer van een statig gebouw uit. Binnenin zorgen strakke, wit geverfde muren voor een rustieke uitstraling. Is Audio Artistiek dan toch niet veel Groningse klanten kwijtgeraakt? “Nee hoor”, stelt Edwin resoluut, “we hebben een behoorlijk trouwe klantenkring. Groningen is ook vlakbij hè. Wat je hier niet meer hebt, zijn de mensen uit de stad die even met de fiets langskomen en even binnenwippen. Maar andersom hebben we inmiddels gemerkt dat we vanwege de ruime parkeerruimte hier bij de winkel, nu veel beter te vinden zijn voor veel andere klanten. In die zin zijn we veel beter bereikbaar geworden.”



EDITORS' CHOICE