Pioneer Huisshow 2003


René van Es | 15 april 2003

Pioneer Open Huis - Home Entertainment April 2003

Het weer leent zich voor een rit naar Almere, droog, zonnig en niet te warm. Als er bovendien geen files staan, ben ik voor ik het weet binnen op de show die Pioneer voor pers en vakhandel heeft georganiseerd. Tijdens de show zal ons een blik gegund worden op de nieuwe apparatuur die Pioneer recent op de markt heeft gebracht en op de tegen de zomer te introduceren hardware. Een gesprek met general product manager maakt duidelijk dat Pioneer bezig is in het verlengde van de markt voor grote plasma schermen te werken. Een markt die erg belangrijk is voor Pioneer, als één van de zes aanbieders wereldwijd van grote plasma’s. De huidige productie ligt nu op 150.000 stuks per jaar, maar zal eind 2004 een half miljoen stuks bedragen. Pioneer is bezig de productie capaciteit fors uit te breiden in Japan en de uitval terug te dringen. Uitval percentages die inmiddels ver onder de 1% zijn gedoken. Een prestatie van formaat die aangeeft hoe gedreven Pioneer is. In een markt die tanende is voor stereo zoekt Pioneer naar wegen om muziekweergave te combineren met film. Zowel praktische oplossingen zien het licht als design modellen en high power separate componenten.

Praktisch is zonder meer de in juli verkrijgbare DCS-515. De voorluidsprekers en de center worden aangesloten met standaard kabels. De twee remote speakers zijn samen in één behuizing gebouwd met een stereo versterker, die met een radiosignaal van muziek wordt voorzien. Geen kabel dus meer voor de achterkanalen, slechts een enkel netsnoer. Handig is dat de achterspeakers gebruikt kunnen worden in stereo mode, zodat ze bijvoorbeeld in een open keuken kunnen dienen als weergevers als een cd gedraaid wordt of de radio aanstaat.

In juli zullen ook de opvolgers van sommige huidige sets hun beslag krijgen. De verschillen niet dramatisch, wel praktisch. Zo komt er een set waar de standaard cinch bussen vrijwel volledig zijn vervangen door scart bussen. Met alleen scart kabels sluit u de tv, de video, de dvd speler of een ander randapparaat aan. Geen wirwar van draden is meer nodig.  Te verwachten zijn ook spelers die alles draaien wat u wilt.

Pioneer Huisshow 2003

Steeds al een sterke troef van Pioneer. Onder alles valt te denken aan MP3, JPEG foto viewer, CD, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-audio, SACD of DVD-RW. In slim-line behuizingen die nauwelijks plaats innemen en tegen scherpe prijzen.

Receivers kunnen steeds meer, al zijn we nog lang niet aan het eind van de ontwikkelingen. Nieuw is bij Pioneer MCACC, een systeem dat het mogelijk maakt uw speakers optimaal in te stellen in de huiskamer. Bij sommige receivers gaat dat met de hand, in een duurder type als de VSX-D912-S straks geheel automatisch met een gekalibreerde microfoon. Het uiterlijk van de receivers staat op ongekend hoog niveau. De belangrijkste functies op het front beschikbaar, de andere functies weggewerkt achter een klep. Naast de full size 44 cm modellen zijn er natuurlijk de slim-line receivers die aandacht verdienen.

Hoewel Pioneer als luidspreker fabrikant zijn oorsprong heeft, zijn Pioneer speakers buiten de car audio minder bekent. Al levert Pioneer bij zijn home cinema sets heel veel luidsprekers mee. Nieuw zijn houten vloerstaanders die tegen zeer scherpe prijzen de winkels uit zullen vliegen. Maar ook in het andere segment, dat van design audio, staat Pioneer met vele modellen klaar. Meestal vervaardigt uit aluminium en soms afgewerkt met luxe houtsoorten. Een Franse fabriek van luidsprekers heeft in een samenwerkingsverband met Pioneer veel nieuwe luidsprekers ontwikkeld. Om mee te gaan in de trend van SACD zijn een aantal modellen uitgerust met band tweeters die tot 100 kHz doorlopen.

Het meest spectaculair is de kwaliteit van de plasma’s. Van beeld voorzien door een High Definition video recorder met harddisk, is de natuurlijkheid van de kleuren en de scherpte van het beeld ongekend goed. Zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden is het contrast groot en wordt het beeld nergens flets.

 

Pioneer Huisshow 2003

Een ontwikkeling die in het verlengde ligt van een plasma is een platte luidspreker. Het in Engeland door Pioneer en de Cambridge University ontwikkelde paneel is voorzien van 256 mini speakers die niet gek zouden staan als inverse dome tweeter. Elke unit is voorzien van een versterkertje en middels algoritmen in het digitale domein kunnen zeven geluidsbundels de ruimte in worden gestuurd. Door de sturing en het berekenen van reflecties in de ruimte is het mogelijk echt surround geluid vanuit één luidspreker te creëren. Onwillekeurig ga je op zoek naar de zij- en achterspeakers, die echt niet in de ruimte staan of hangen. Het frequentie bereik van het paneel loopt naar beneden tot ca. 40 Hz, daaronder zult u een subwoofer moeten inzetten. Helaas is het kostenplaatje voor een dergelijk paneel met een bijbehorende plasma nog niet onder de 50.000 euro te krijgen.

Al met al biedt Pioneer een ruim assortiment aan apparatuur. Van eenvoudige sets die geheel compleet met speakers en al over de toonbank gaan voor 599 euro, via diverse receivers vanaf 349 euro tot duizenden euro’s voor de topmodellen. Vanaf alles draaiende DVD spelers, tot plasma’s die uw interieur niet aantasten en uw kijkgenot ongekend hoog maken. Te combineren met hoogwaardige design speakers uit eigen huis, aansluitend bij het uiterlijk van de plasma’s of de apparatuur.

 

Last but not least de vermelding van het NS-DV1000 Premium DVD Entertaiment Systeem. Dit 2500 euro kostende systeem biedt alles dat een veeleisende kijker wenst. Zoals DVD, DVD-audio, SACD, uiteraard alles in multi channel. De centrale unit is voorzien van een groot multifunctioneel OEL display. De bijbehorende luidsprekers zijn vervaardigd uit aluminium en aan de bovenzijde afgewerkt met gepolitoerd hout. Een set passend in vrijwel elk interieur en die ondanks de beperkte afmetingen een aangename sensatie zal veroorzaken.