Audiopaul beluistert VAD 2003


AudioPaul | 26 oktober 2003

Foto-impressie VAD Hifi & Cinemashow 2003

Na mijn bezoeken eerder dit jaar aan de Doelen Lente Hifishow en zeer recent aan de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn was ik eigenlijk van plan om de VAD-show dit jaar te laten schieten. Als trouwe bezoeker kom ik er al vanaf de eerste VAD-show sinds, als ik me goed herinner, 1996 en zie het ieder jaar drukker en drukker worden. Vorig jaar was het zó druk dat ik nauwelijks ergens rustig kon luisteren, toch maakt de sfeer en de contacten voor mij altijd weer een hoop goed.

Ook deze keer liet ik niet verstek gaan, want toen Hifi.nl mij de gelegenheid bood om op maandag, de dealerdag, de show te bezoeken en links en rechts wat foto`s te maken, kreeg ik spontaan een visioen van lege gangen en luisterkamers helemaal voor mijzelf. Ik moet bekennen dat m`n visioen heel aardig is uitgekomen!

Dus na een rit van anderhalf uur, wat ongewenste capriolen in de winkelstraat van Veldhoven omdat de weg was opgebroken (had ik nou tóch maar Veldhoven-Zuid genomen), en wat omweggetjes kon ik eindelijk de Alfa op een geheel leeg parkeergedeelte van het congresterrein parkeren. Eventjes melden bij een charmante dame van de receptie, pasje opspelden en VAD-show, here I come!

De volgende fotoreportage geeft slechts een globale indruk van wat er dit jaar zoal te beleven viel. Zelfs op zo`n rustige dag is het onmogelijk om alles te bespreken, zeker als je ook nog eens een praatje maakt en ruim de tijd neemt om te luisteren. Maar als aanvulling op de zéér uitgebreide, (foto)verslagen, verzorgd door Hifi.nl, zal iedereen die VAD-show dit jaar niet kon bijwonen of het één en ander heeft gemist vanwege de drukte een uitstekende indruk krijgen van VAD Hifi & Cinemashow 2003.

Dynamic Solutions, HiFi Conseil Presige

Dynamic Solutions

Op de stand van Dynamic Solutions trof ik de apparatuur van Hovland aan, aangesloten op Master Three speakers. Als bron kon je hier tevergeefs zoeken naar een cd-speler, een Basis 2500 draaitafel met Graham arm + bekabeling heeft de gehele show als "basis" gediend.

Rick Paap, de importeur, vertelt me dat hij slechts enkele dagen vóór de VAD-show het Amerikaanse merk Hovland in het assortiment heeft opgenomen en dat de reacties tijdens de bezoekersdagen zeer enthousiast waren.

In de set wordt gebruikt gemaakt van de HP100 buizenvoorversterker en de Radia eindversterker, werkelijk schitterend om te zien. Ook de bekabeling in deze set is van Hovland. Ik nam ruim de tijd om te luisteren en net als vorig jaar op de VAD, tijdens de indrukwekkende demo met Master Slamm, Gamut versterking en Basis draaitafel, is me dat opnieuw uitstekend bevallen. Ook de veel kleinere Master Three trakteert je op natuurgetrouwe weergave en een royale stage.

En tot slot bij Dynamic Solutions een plaatje van de Master Slamm in haar definitieve vorm. Het externe scheidingsfilter heeft een iets compactere behuizing gekregen, de kast is nu rondom gefineerd en prachtig afgewerkt met blanke lak.

Hifi-Conseil Prestige

Hifi-Conseil Prestige, een Belgisch importeur. Op de foto zie je o.a. speakers van Loth en apparatuur van Consonance en Audiosynthesis.

HiHat, Philips

Hi Hat Audio

 

Op de uitgebreide stand van Hi Hat Audio viel veel fraais te bewonderen en te beluisteren. Als eerste set zie je op de foto de Lua Con Espressione luidsprekers, aangestuurd door de Alborada monoblokken. Als bron werd een Wadia 25 DAC/20 loopwerk ingezet. Onderin het rack staat een Lua 6060C opgesteld.

Aan de andere kant van deze luisterruimte stond een fraaie opstelling met de Trigon Recall CD speler, TRV 100 voorversterker en TRE 50M mono eindversterkers aangesloten op de Impulse Aria SE luidsprekers. Als 2e bron de Acoustic Solid One to One draaitafel met SME IV toonarm.

Naast de Acoustic Solid One to One zie je een Trigon Advance Phonoversterker, met ingebouwde accu en geschikt voor MM en MC-elementen. Zowel Trigon als Acoustic Solid worden sinds kort door Hi Hat Audio geimporteerd.

Tot slot bij Hi Hat Audio een plaatje met fraaie versterkers van Lua, zoals de Sonata , de 6060 RC Diva en de Reference No. 10. Op de achtergrond staan de Diva 5/3 MK2 speakers.

Philips International

De laatste bezoekers lopen tevreden de zaal uit van Philips na een behoorlijk overtuigende meerkanaals demonstratie met o.a. Dark side of the moon van Pink Floyd over B&W Nautilus N801 en Pass Labs X-600 eindversterkers. Als bron werd een Philips DVD-speler gebruikt.

Audio Classics, Joenit

Audio Classics

Bij Audio Classics stonden weer een aantal fraaie draaitafels van Clearaudio opgesteld. Op deze foto zie je links de Clearaudio Aniversery en rechts de Clearaudio Master Reference.

Onder de Clearaudio Aniversery draaitafel staan in het rack van boven naar beneden: Clearaudio Phonostage Reference en de Balance voor- en eindversterker.

Op het fraaie Creaktiv audiorack staat de VPI Aries Masterscout. De apparatuur eronder is van Symphonic Line; de versterker Kraftwerk/Kraftquelle 1 & 2, de Tranzparenz tuner en de Klarheit 2 cd-speler.

Joenit

Bij Joenit luisterde ik even naar deze set, bestaande uit de Rega Cursa versterker, Jupiter cd-speler, Rega P9 draaitafel en Totem Model 1 Signature speakers. Onderin staan 4 nieuwe Rega Exon mono-eindversterkers, die in combinatie met de Rega Cursa versterker voor extra controle en kracht zorgen. Ondanks de kleine afmetingen van de speakers genoot ik hier van een zeer volwassen klinkende set.

Viertron, PMC

Viertron

Bij Viertron was dit toch wel de absolute eye-catcher en tevens een primeur; de Musical Fidelity M1 draaitafel.

Nog een nieuwtje; de geliefde buizenhoofdtelefoonversterker, de XCan V2, het beroemde "tonnetje" heeft een opvolger: de XCan V3 o.a. met EC88 buisjes en een ALPS-potmeter.

Musical Fidelity Tri Vista KW met één van de KWP voorversterkerunits, een SACD-speler en aan weerszijden de enormeKW eindversterkers met een vermogen van 1000 Watt per kanaal en een piek van 5000 Watt per kanaal. De speakers zijn de Acoustic Energy Reference Series AE5.

De separate voedingen van de Tri Vista KW voor- en eindversterkers staan onderop. De voor-eindversterkercombinatie weegt totaal zo`n 300 kilo! Het gaat hier om een gelimiteerde serie, wereldwijd zijn er 75 sets van beschikbaar.

Professional Monitor Company Ltd. (PMC)

Op deze stand trof ik de opmerkelijke speakers van het Engelse merk PMC aan. De weergave van de diverse types van dit merk sprak mij buitengewoon aan; een zeer realistische stage en een fraaie laagweergave.

Diverse PMC-modellen in close-up van links naar rechts: PMC DB1, FB1, OB1 en de IB2.

Trade Time, Music Matters, Transform Audio

Trade-time

Bij Trade-time heb ik geruime tijd geluisterd naar de "Spirit" set van Red Rose, het nieuwe merk van Mark Levinson, en het Chinese merk Shanling. Op de foto zie je de Red Rose Spirit versterker, de Shanling CD A12 cd-speler en de Red Rose Spirit LS1 speakers. Deze set zette een groots beeld neer met een mooi diep en strak laag. Deze set zette een groots beeld neer met een mooi diep en strak laag.

Het blijft iedere keer weer een genot om naar te kijken, de Shanling SP80 monoblokken, die 50 Watt per kant leveren en de CD-T100 CD speler met HDCD-decoder.

En tot slot bij importeur Time-Trade; links op de foto de nieuwe zeer fraai gebouwde Shanling SLM A40 MK2, 2 x 50 Watt Klasse A en ingebouwde DAC. Daarnaast staan twee Red Rose versterkers, bovenop de 100 Watt leverende Passion en onderop de 200 Watt krachtige Affirmation.

Music Matters

De draaitafel is weer helemaal terug op de VAD-show 2003. Bij Music Matters waren deze prachtige Amazon draaitafels te bewonderen. Van voren naar achteren zie je de Model One, Two en Three.

Transform Audio 

Bij Transform Audio heb ik genoten van de fantastische set, bestaande uit de Perreaux Reference SM6P voorversterker en 350P eindversterker. Als bron fungeerde de Perreaux Reference CD1 cd-speler en samen met de Von Schweikert VR4SE speakers werd hier een muziekpresentatie van grote klasse neergezet!

Audiac, Analogue Audio

Audiac

Mooie verzameling topklasse apparatuur van Mark Levinson en speakers van Revel.

Ook deze set zette een performance van grote klasse neer: Wilson Watt Puppy/System 7 speakers, aangestuurd door Mark Levinson No. 434 monoblokken. Als bron diende de Wadia 270/27 combinatie.

In een tijd dat powercords steeds dikker, stugger en dus onhandelbaarder lijken te worden, constateerde ik met enige verbazing dat de zware Mark Levinson mono`s, en ook de rest van de set met zeer dunne powercords was aangesloten.

Analogue Audio Productions

Bij importeur Analogue Audio Productions stond een visueel zeer aantrekkelijke set opgesteld, bestaande uit Pathos versterkers, Nottingham Analogue Dais draaitafel, Northstar DAC/loopwerk en Opera Quinto speakers, geflankeerd door Zingali Overture speakers.

Van boven naar beneden: Northstar T192 transport en M192 24 bit/192 kHz D/A converter, Pathos In Control twee-traps voorversterker en Pathos In Power 80 Watt monoblok. Zowel de In Control als de In Power zijn volledig gebalanceerd ontworpen. Erg fraai spul om te zien en deze set klonk ook nog eens heel erg muzikaal!

Analogue Audio, More Music

Ik blijf nog even bij Analogue Audio Productions en werp een bewonderende blik op de prototypes van een Audio Analogue draaitafel en (blauwe) toonarm.

Een rijtje om hebberig van te worden: van voren naar achteren zie je achtereenvolgens de Nottingham Analogue Interspace, Space, Hyperspace en Anna Log.

Mooier dan mooier, dit topmodel van Nottingham Analogue; de Anna Log.

More Music

Ik besluit deze impressie met een bezoek aan de luisterruimte van More Music. Hier stond een set opgesteld met de nieuwe Avalon Ascendent, via MIT bekabeling aangestuurd door een Spectral DMC30SL eindversterker.

In het audiorack van Finite Elemente zie je de rest van deze topset; Spectral DMA-150II voorversterker en de DCS Verdi cd-transport/Elgar Plus DA-converter en Purcell digital upsampler topklasse cd-combinatie. Deze set zette een enorme stage neer, de laagweergave vond ik echter in deze luisterruimte wat minder uit de verf komen.

Noot van de redactie:
Deze AudioPaul Beluistert is exclusief geschreven door AudioPaul voor HiFi.nl en wordt daarnaast ook gepubliceerd op AudioPaul`s eigen website: www.audiopaul.nl.