HVT show 2004


René van Es | 13 mei 2004

De open dagen van HVT kenmerken zich altijd door gemoedelijkheid en de mogelijkheid om op je gemak met leveranciers van gedachten te kunnen wisselen. Dit jaar was de opkomst van de kant van leveranciers groter dan ooit, maar liet het publiek het een beetje afweten. Mogelijk omdat de open dagen samenvielen met het einde van de voorjaarsvakantie, de nationale fietsdag en de moederdag. Het was er niet minder gezellig om.

Bij binnenkomst staat Bissiness ons op te wachten met de nieuwe Consonance versterker en CD-speler. Beide onder de 1000 euro geprijsd. Broederlijk naast Consonance 300B buizen versterkers die er uit zien of ze de komende 100 jaar moeten overleven. Bissiness levert ook Polk luidsprekers en laat zien hoe de nieuwe afwerking is. In plaats van geplakte kunststof, strak gespoten kasten die je doen afvragen hoe dat kan voor de prijs. De fraai glimmende chromen stands en meubels zijn van Alphason.

Iets verderop staat Hihat Audio met Lua te spelen. Hier ook aandacht voor vinyl op Acoustic Solid en Trygon phono amps. Dat de speler draait op de bewegende houten vloer mag een wonder heten. Ook staat hier de Impulse IMP in kersen en corian-achtige uitvoering. Persoonlijk vind ik de bamboe versie het fraaiste, maar smaak verschilt. De harde (corian) kunststof afwerking is niet alleen cosmetisch, maar heeft wel degelijk invloed op het geluid.

Bij Audiac geen geluid maar wel de nieuwe Mark Levinson voorversterker de 320S van bijna 10.000 euro. Wie dat niet los in de knip heeft kan een ruime keuze maken uit Arcam stereo en home cinema apparatuur, of wat hoger in de klasse het fraai afgewerkte en uitstekende Ayre.

 

Marantz / Piega / Music Matters / Transtec / Clofis

Marantz gaf een demo met hun nieuwste beamer in een verduisterde studio waar, als het iets lichter werd, Piega en Isotek te onderscheiden waren. Marantz en Piega combineren uitstekend, wat destijds al duidelijk was tijdens de Lenteshow in Rotterdam.

Music Matters is eveneens thuis in beamerland en toonde daarnaast een omvangrijke reeks Chord apparatuur die loopt van stereo tot full blown home cinema. Afwerking van Chord staat op zeer hoog niveau en de van oorsprong studio apparatuur is zeer professioneel gebouwd. Eenzaam stond een Amazon draaitafel met Morch arm te wachten waarmee men niet speelde.

Transtec pakte uit met een demo waarin Kef luidsprekers en McIntosh apparatuur de hoofdrol speelden. Vooral de McIntosh versterkers zijn eye-catchers en ik droom wel eens van een volledige home cinema set van dit merk. De blauwe VU meters kijken je stralend aan terwijl intern de buizen gloeien. De Kef center speakers is één van de grootste die ik ken en hoort thuis onder een projectie scherm.

Nog meer beamers bij Clofis die daarnaast veel aandacht geeft aan Moon elektronica, op meerdere shows samen met Xanadu speakers, en uiteraard aan CEC. CEC heeft nu voor minder dan 1000 euro een zeer innovatieve versterker gebracht en een bijbehorende CD-speler. De opengewerkte versterker doet verlangen naar een recensie.


Servi-Q / Sharp / Sennheiser / Final / Elac / Bryston

Naast Clofis staat Servi-Q met de Fujitsu plasma schermen. Door velen beschouwt als “het” topscherm in de markt. Nieuw van Canton zijn aluminium zuilluidsprekers die 499 euro per stuk gaan kosten. Van Oehlbach komen meer en meer soorten kabels beschikbaar die aansluiten op de nieuwste ontwikkelingen op DVI/HDMI gebied. Niet spelend maar wel aanwezig de top op CD/DVD gebied van Teac de DV-50 en de 70 serie.

Een stapje lager dan een plasma is een LCD waar Sharp sterke troeven in handen heeft.

Hoofdtelefoons van Sennheiser blijven aantrekkelijk, zowel qua prijs als kwaliteit. Sennheiser tref je zelden op beurzen maar was bij HVT prominent aanwezig.

Final toonde naast de grote elektrostraten een home cinema opstelling. De kleine transparante speakers zijn een lust voor het oog en nemen nauwelijks plaats in. Vooral de center is een schatje om te zien. Gecombineerd met een dynamische subwoofer voor de lage tonen weergave. De kleuren en afwerking sluiten naadloos aan op de huidige vormgeving van tv en platte schermen.

Elac en Bryston combineerden ook de krachten. Er werd gewisseld van demo door de stoelen te draaien. Zo kwamen zowel de analoog liefhebbers aan hun trekken, als de home cinema adepten. Bryston houdt vast aan hun principe dat de apparatuur 50 jaar mee moet kunnen en 20 jaar gegarandeerd is. Daarom is er nog steeds geen Bryston CD of DVD-speler te vinden. John + Partner waren ook één van de weinigen die accessoires toonden en veel netspanning oplossingen.

Isotek / vMedevoort / Eurogram / Linn / Sony / Audio Classics / Audio Import / Dynaudio / Morel

Isotek zorgt voor schone netspanning met betaalbare netsnoeren en filters. De veel duurdere Cube’s van Isotek vormen op dit moment het summum op scheidingstrafo gebied. Wie netsnoeren van Isotek wil kan die af laten werken met Furutech stekkers voor nog minder overgangsweerstand.

In een hoekje stond Audio Import die Klipsch had meegenomen en Heil Air Motion Transformers. Voor de reiniging van CD en vinyl brengt Audio Import Last producten.

Eurogram bracht een vracht aan apparatuur mee waaronder Von Schweikert luidsprekers, KR Enterprise versterkers en een Pluto draaitafel. Ook hier een combinatie van home cinema enerzijds en de aloude LP anderzijds. De opstelling waar Nico voor stond deed mij duizelen en ik zag door de bomen het bos niet meer. De geluidskwaliteit was ook hier uitstekend.

Linn voorzag een studio van geluid en daar werden ook workshops gehouden. De Linn apparatuur wordt steeds fraaier vormgegeven, de luidsprekers worden steeds lelijker. De geluidskwaliteit maakt veel goed. Linn heeft een eigen serie CD’s maar laat de LP12 niet vallen. Bij Linn werden zowel CD’s als LP’s aangeboden.

Experienced Audio deed vrolijk mee met vinyl en CD’s net als buurman Speakers Corner.

Tenslotte waren op het terrein van HVT zelf aanwezig Morel, Dynaudio en Sony. Sony met veel eigen luidsprekers waaronder een grote subwoofer en de nieuwe generatie digitale receivers. Wie Sony bezocht zag een immense plasma met ongekend fraaie vormgeving. De vormgeving is kenmerkend voor de duurste lijn van Sony plasma’s die in de winkels hoge ogen gooit.

In een galerie tegenover het HVT en Polyhymnia terrein vinden drie leveranciers een plaats midden tussen de kunstwerken. Sherwood heeft een statische display terwijl Audio Classics demo’s geeft met de Clearaudio platenspelers. Nieuw is de Blue Emotion die is gemaakt uit blauw acryl. Candence heeft niet alleen luidsprekers maar ook imposante buizenversterkers en een platenreiniger die nog geen 300 euro gaat kosten en de naam Okki Nokki gaat dragen. Ontwikkeld op voordracht van de importeur.

 

Aan het eind van de rondgang aandacht voor Van Medevoort die twee primeurs toonde, een alles speler van 1495 euro uit eigen fabriek type SA240. Gebaseerd op een Sony loopwerk en waarin alle kennis gebundeld is van Van Medevoort en AudioArt, die veel spelers modificeren waaronder Sony, Denon, Marantz en Philips. Ook nieuw een monitor luidspreker die primair gemaakt is voor studio mastering en hoge volumes kan combineren met transparantie en lage vervorming.

Lees ook het verslag van Garmt van der Zel betreffende de workshops tijdens deze show.