AV Meeting 2004 (deel 2)


Redactie HiFi.nl | 23 september 2004

Van zondag 12 tot en met dinsdag 14 september j.l. vond in Meeting Plaza Maarsen voor de tweede keer de Audio Video Meeting Plaza plaats. Een show alleen toegankelijk voor de detailhandel. HiFi.nl was ook aanwezig om voor haar lezers in twee verschillende artikelen de belangrijkste noviteiten op een rijtje te zetten.

Kortom, u leest wat u de komende tijd kunt verwachten van de volgende importeurs: Acson, Actual Acoustics, Analogue Audio Products, AND Benelux, Audiac, Audioart, Audipulse, The Flatscreen Company, Hitachi Europe, John+Partner, Music2, PV Trade Benelux, Servi-Q, Sony, TES Nederland en TransTec?

Klikt u op de onderstaande link om deel 1 van dit verslag te lezen. Deel 2 leest u direct hieronder.

 

Analogue Audio Products

Veel nieuwe items van elektra goeroe Ron Kemp. Hebt u last van een mechanische brom in de trafo’s van uw installatie dan helpt de DC X-Terminator die voor 395 euro wordt geleverd. Ingebouwd is bovendien een overspanning beveiliging en een SNS module. Powerblock 75 is een klein netfilter voor voorversterker en/of CD-speler dat 495 euro kost. De veel kostbaardere Powerplant 75 is een lichtnet generator waarbij de frequentie continue instelbaar is tussen 50 en 100 Hz en de vorm van de sinus aangepast kan worden (crest factor). Verder nog van Kemp een QA-plug die een frequentie opwekt en afgeeft aan het lichtnet. Hoe dat werkt was nog niet bekend. Tenslotte een Balanced Isolator Source, een scheidingstrafo die het net galvanisch losmaakt van de apparatuur en bovendien ontstoort met een SNS filter en beschermt met een overspanningbeveiliging.

 

Graaf is uitgekomen met een geïntegreerde buizenversterker type GM50B. Geheel gebalanceerd uitgevoerd met zowel XLR in- als uitgangen. Inwendig is als eindbuis KT-88 toegepast. De versterker die door Ken Kessler regelrecht de hemel in is geschreven kost 5400 euro en levert voor die prijs twee maal 50 Watt.

 

Pathos heeft een 5-kanaal Logos op de markt gezet. Voor hen die op zeer hoog niveau van home cinema willen genieten. Voor 6500 euro levert de versterker 5 x 110 Watt of in stereo 2 x 450 Watt. De voorversterker werkt met buizen, de uitgang met Mosfets. Wie liever opteert voor Impol klasse-A schakeling vindt een nieuwe Pathos 2 x 45 Watt. Inwendig een ringkerntrafo voeding voor de voortrap en een schakelende voeding voor de eindtrap om het gewicht nog enigszins te beperken van deze geweldenaar.

Audio Analogue heeft in de Maestro 192 een nieuwe CD-speler die intern upsampelt naar 192 kHz. Met gebalanceerde uitgangen voor 2250 euro. Daarbij hoort de nieuwe Maestro 2 x 70 Watt versterker die 2490 kost. In de goedkopere lijn hebben de Puccini en de Paganini (elk 1395 euro) een nieuwe uitermate fraaie vormgeving gekregen. De tuner volgt, als die net zo mooi wordt als dit paar dan staan de kopers in de rij.

Tenslotte is de Nottingham Analogue Horizon SE op de markt gekomen die zonder arm en element geleverd wordt (1100 euro). In de SE uitvoering is de motor niet langer onderdeel van het chassis maar staat die los bij de speler. Wim toonde het loopwerk met een Space Arm.

Aanvullende informatie:
Analogue Audio Products, Nieuwegein
Telefoon: (030) 6044342
Internet: www.analogueaudio.com

Acson

Pro-ject staat bij Acson prominent opgesteld. De leverancier van betaalbare platenspelers verrast altijd vriend en vijand met zijn modellen. Zo ook de Debut die in de Mk 3 versie een betere arm heeft gekregen. Meegeleverd is een Ortofon OMB 5 element. Ook is er een model dat aardig wat weg heeft van de Perspective en geleverd wordt met de Pro-ject 9c carbon arm, de 2Xperience. Een welkome aanvulling zolang de Perspective zelf nog niet beschikbaar is met carbon. Op elektronica gebied zag ik de Pro-ject Box Tube van 399 euro die met behulp van twee buisjes MM en MC elementen naar lijnniveau versterkt. De bekende Speed Box heeft een beter broertje in de vorm van een SE. Nog nauwkeuriger en een schonere stroom. Wie een Pro-ject in huis heeft moet zeker eens een Speed Box proberen. Het brengt de speler naar een hoger plan. Voor de liefhebbers van glans en goud is er een vergulde Phono Box uitgebracht voor MM en MC.  

Micromega komt met veel nieuws maar apparatuur was nog niet aanwezig op de show. Maakt men de belofte in Frankrijk waar dan wacht u een paar heel fraaie producten met zeer inventieve schakelingen. Meer was helaas nog niet bekend.

Om dealers tevreden te stellen zolang Chario geen nieuwe lijnen weet uit te brengen en vasthoudt aan bestaande types heeft Acson het Canadese merk Paradigm binnengehaald. Paradigm verdeelt de speakers in vier lijnen, te weten: Performance Series, Monitor Series, Studio Series en Signature Series. De prijzen lopen van 110 euro per stuk voor het Atom model uit de Performance lijn tot 2750 euro voor de duurste Signature S-8. Dit laatste model stond opgesteld en levert een indrukwekkende prestatie, zelfs aan een relatief kleine Micromega versterker. Eerder hoorde ik op een andere locatie de Signature S-2 die al net zo indrukwekkend is voor het geld. In elke serie levert Paradigm tweeweg en drieweg, centers en subwoofers. Met uitzondering van de Performance serie zijn er altijd bijpassende dipool weergevers te vinden. Voor inbouw in de wand kunt u bij Paradigm terecht net als voor home cinema sets van een lage prijs. Als elke Paradigm klinkt zoals hij eruit ziet (zeer fraaie afwerking en doordachte techniek) dan scoort Acson hoog bij de consument. Opmerkelijk is het ¾ model in de diverse series, dat het midden houdt tussen een vloerstaander en een monitor. Volgens Acson een topper en te plaatsen op een lage stand. Heeft veel meer body dan een monitor en lijkt visueel minder opvallend in de huiskamer dan een vloerstaander.

Aanvullende informatie:
Acson B.V., Mijdrecht
Telefoon: (0297) 284695

Hitachi, PV Trade en Audiac

Hitachi & PV Trade

PV Trade wacht met de nieuwe modellen tot de VAD show en liet alleen een paar Thorens spelers zien en een home cinema opstelling met Cobalt “S” modellen. De Hitachi schermen moesten op deze show de aandacht trekken. Echter, we zagen ook enkele Sib & Cub en andere luidsprekers van JMlab.

 

Hitachi stal de show met zijn schermen. Leverbaar zijn LCD TV’s met 17”, 22” en 28” scherm. Plasma is er in de maten 32”, 37”, 42” en 55”. De plasma’s worden deels geleverd met ingebouwde tuner en deels met losse tuner. Dat laatste maakt het mogelijk om meerdere schermen op één tuner aan te sluiten in huis. Speakers zijn bij Hitachi over het algemeen onderdeel van de TV maar wel af te haken als u er geen prijs op stelt b.v. in een home cinema opstelling. De prijzen voor plasma lopen uiteen van 2999 euro voor een 32” met ingebouwde tuner, speakers en HDTV klaar tot 9499 euro voor het 55” monster. Veel schermen van Hitachi zijn in staat HDTV van de satelliet of kabel weer te geven. Op projectgebied zag ik bij Hitachi een 1200 lumen 16:9 LCD projector. Voor wie liever beelden opneemt dan bekijkt heeft Hitachi twee DVD-Camcorders met resp. 0,8 en 1,0 megapixel resolutie voor 899 en 1099 euro. De opgenomen DVD’s speelt u daarna af op Hitachi DVD-spelers of recorder.

Aanvullende informatie:
PV Trade Benelux s.a., Purmerend
Telefoon: (0299) 642749
Internet: www.focal-fr.com

 

Audiac

Lexicon heeft een uitbreiding gemaakt op de MC-12 home cinema processor in de vorm van room equalization. De V4 EQ kit bevat een DSP kaart, software en documentatie. De Mic Kit betval 4 onmindirectionele microfoons met clips. Met de set zijn afwijkingen in de kamer akoestiek zoveel mogelijk te compenseren. Ook nieuw van Lexicon is de RV-8 receiver. Ingebouwd zeven eindversterkers van elk 140 Watt, te schakelen in drie onafhankelijke zones. Zoals gebruikelijk bij Lexicon een vracht aan schakelmogelijkheden, in- en uitgangen en video opties. Het 54 cm diepe apparaat zal een liefhebber van Home Cinema doen watertanden. De RV-8 gaat 7990 euro kosten.

JVC heeft een professionele divisie en daarvoor gaat Audiac de distributie oppakken van een paar projectoren. Top model is een 3 chip D-ILA projector met HDTV native resolutie (1920 x 1080), levert een contrastwaarde van 2200:1 bij 2.1 megapixel. Voor nog iets meer heeft u bovendien een Faroudja scaler erbij. Rekent u dan wel op een prijs van in totaal 26168 euro. Uw dealer zal u die 168 euro wel schenken op dit bedrag. Beduidend goedkoper met 6842 euro is een 3 chip D-ILA projector met SXGA+ resolutie, De lichtopbrengst is 1500 Ansi lumen, de contrastwaarde 800:1 en de zoomlens gaat van 2:1 tot 2.6:1.

Arcam heeft drie nieuwe modellen uitgebracht. Ten eerste de Diva AVR 250 receiver van 7 x 75 Watt, formaten als Dolby Digital EX, DTS SE, DTS 24/96 en Dolby Prologic IIx worden ondersteund. De prijs 1598 euro. Op het gebied van 192 kHz CD-spelers is er de Diva CD192 met vier Wolfson 8740 dac’s per kanaal met bijbehorende filters. Dit topmodel gaat 1498 euro kosten. Tenslotte is nieuw de FMJ DV29 DVD-speler met HDMI video, DVD-Audio, PAL en NTSC progressive scan, lip sync, DTS en Prologic Decoding. Ik heb hem de bovenstaande kostbare JVC projector zien aansturen en het resultaat mag er zijn. Wie de projector koopt kan zeker ook 2598 euro besteden aan de speler.

Crystal Cable blijft ontwikkelen en zich certificeren. Crystal Cable is op dit moment het enige bedrijf ter wereld dat gecertificeerd HDMI/DVI kabels maakt. De slechts 6 mm dikke kabel kost voor een lengte van 2.0 maar 129 euro. Binnen home cinema omgevingen zijn de dunne kabels uitermate welkom. Maar ook in traditionele stereo omgevingen kunnen Crystal Cables uitstekend hun werk doen.

 

Tivoli komt de ouderen met een chique interieur tegemoet met een Model One radio in hoogglans donker walnoten. Of de high tech liefhebber die het meest kickt op hoogglans zwart met een zilver front. De omvangrijke reeks wordt op deze manier steeds groter al hangt er wel een prijskaartje aan. Kost de standaard Model One radio 179 euro, de hoogglansversies moeten 249 opleveren. Ondanks de veel hogere prijs geeft zien direct de neiging tot kopen.

Aanvullende informatie:
Audiac B.V., Nieuwegein
Telefoon: (030) 60 49 000
Internet: www.audiac.nl

Flatscreen Company en Audioart

The Flatscreen Company

Pro-visia is de handelsnaam van de schermen van The Flatscreen Company. Dit jonge bedrijf zet zich in om HDTV onder de kijkers te brengen. Elk scherm, met uitzondering van de allerkleinsten, kan op HDTV niveau weergeven. Wie HDTV al op de kabel heeft profiteert rechtstreeks, een andere mogelijkheid is uiteraard het plaatsen van een schotel. Pro-Visia is een eigen merk en wordt in het Verre Oosten gefabriceerd. De range loopt van een 60” Plasma naar beneden via 50” en 42”. LCD techniek is leverbaar in 40”, 30”, 27”, 20” en tenslotte 17”. Als één van de eersten presenteert Pro-Visia een 40” LCD toestel dat gereed is voor HDTV. De contrastverhouding is 600:1 en de lichtopbrengst 450 cd/cm2. De kijkhoek is maximaal 160 graden. Mogelijkheden voor PIP, Zoom in PIP en small PIP. Het design is volledig in aluminium uitgevoerd. De prijs voor deze grote LCD is vastgelegd op 6999 euro. Oh niet te vergeten de responsetijd, die is 15 ms, snel genoeg voor sport en actie.

 

Aanvullende informatie:
The Flatscreen Company, Diemen
Telefoon: (020) 3989020
Internet: www.pro-visia.nl

Audioart

Audioart trok flink de aandacht van handel, pers en professionals met de nieuwe Van Medevoort luidsprekers en versterker. De 2.0/5.1 monitor is een drieweg systeem met een 25 mm dome en twee 200 mm units voor midden/laag en sublaag. De monitor is voornamelijk ontwikkeld voor afluisteren in de studio wereld, maar misstaat niet in een doorsnede woonkamer.

In haar tweede luisterruimte werd een 5-kanaal opstelling gerealiseerd voor SA-CD weergave waar mensen als Erdo de Groot de vingers bij aflikten. De speakers zullen in de toekomst verkrijgbaar zijn met actieve filters en klasse-D versterkers ingebouwd. De MA240 klasse-D versterker maakt gebruik van Philips UCD techniek. De 2 x 80 Watt versterker heeft een rendement van 90% en een volledig analoge signaalweg. Prijs is 990 euro. In tegenstelling tot veel klasse-D versterkers is geen digitaal signaal aan de ingang nodig en wordt intern een PWM signaal op een draaggolf gemoduleerd. Het signaal blijft van voor tot achter analoog en dat uit zich in een zeer vervormingvrije en stessloze weergave. Dynamiek en snelheid zijn ongekend terwijl het effect van “moe worden” door veel luisteren niet optreedt.

Wie graag zijn platenspeler aansluit heeft voldoende aan de PHM3 phono versterker (540 euro) die naadloos aansluit op de MA240 maar natuurlijk ook op elke andere lijn versterker van elke fabrikant. Instelbaar voor MM en MC en op te geven is bij bestelling de gewenste afsluitimpedantie van het element. Standaard staat die voor MC op 330 Ohm. Ik ben er van overtuigd dat Van Medevoort zijn nek ver heeft uitgestoken met klasse-D en hij verdient het om met deze omstreden versterker techniek succes te hebben. Om de beurs was het ontwerp en applicatie team van Philips aanwezig dat voor het ontwerp van de UCD chip verantwoordelijk is. In een samenwerking tussen Audioart en Philips is de techniek geschikt gemaakt voor high end audio toepassing.

Audioart is ook sterk in het professionele segment en maakt daarvoor gitaarversterkers en de CA560 6-kanaal analoge voorversterkers voor SA-CD meerkanaal opname en weergave. Wie een SA-CD wil terugluisteren maakt bij voorkeur gebruik van de SA340 of de wat goedkopere SA230 (1490 euro). De spelers bevatten naast vele audiofiele componenten en geoptimaliseerde prints de eigen supernauwkeurige vM Clock die een exacte duty cycle kent van 50/50%.

Aanvullende informatie:
Audioart, Maarssen
Telefoon: (0346) 590290
Internet: www.audioart.nl

Actual Acoustics en Elac/Mafico

Actual Acoustics

Actual Acoustics zal op de VAD show de T+A lijn presenteren waarvan zijn de distributie heeft overgenomen. Tot die tijd blijft het bij Parasound, Boston, Yamaha en Quadral. Quadral is nieuw in het programma en vult de Yamaha elektronica prima aan. Het merk brengt een omvangrijke reeks luidsprekers die tot ver in het high end segment reiken. Tenslotte vertegenwoordigt Actual Acoustics de Ultralink kabellijn.

Aanvullende informatie:
Actual Acoustics B.V., Mijdrecht
Telefoon: (0297) 256388

John + Partner & Mafico

Bij John + Partner was aanwezig de heer Groneberg die verantwoordelijk is voor de Groneberg kabels. Via een zeer logisch verhaal bracht hij het ontstaan van de Quattro kabels over en liet met voorbeelden zien waarom één enkele kabel geschikt is als ls-kabel, interconnect en netsnoer. Voor de stroomvoorziening maakt Groneberg gebruik van stervormige aanleg door verdeel boxen te leveren waar de net kabels uit ontspruiten. Hiermee bereikt Groneberg twee dingen: elk apparaat kent de kortste weg naar de stroombron en de aarding is stervormig ter voorkoming van aardlussen.

Elac komt met een serie luidsprekers die zeer voordelig is. De 50-Serie begint bij 99 euro per stuk en eindigt met de FS58 van 319 euro. Aan het andere uiterste van de lijn staat de Spirit Of Music Mk II Dit 5-weg systeem maakt gebruik van zowel de 4PI als de JET tweeter. Beide een eigen ontwerp van Elac. Natuurlijk bij Elac aluminium conus materiaal voor de twee midden toners en de twee woofers. Met zijn 143 cm hoogte een indrukwekkend systeem. Tussen de twee uitersten een scala aan Elac systemen voor stereo en home cinema gebruik.

Tijdelijk vond Mafico onderdak bij John + Partner en toonde haar Bryston modellen. De vertegenwoordiger kondigde drie nieuwe versterkers aan waaronder een geïntegreerd systeem met daarbij een los verkrijgbare extra eindversterker. De vormgeving zoals we die kennen van de oudere Bryston modellen is van de baan en zoals men zelf opmerkte: Bryston heeft bijna een mooi uiterlijk. De B100 SST geïntegreerde versterker moet 4200 euro opbrengen, de 2B SST eindtrap van twee maal 100 Watt kost 2500 euro in de winkels. Het is nog even wachten tot de modellen daadwerkelijk in Nederland zijn aangekomen.

Apparatuur vond een plekje op de hier geïntroduceerde Audio Selection meubels die modulair zijn op te bouwen. Een meubel met drie planken komt op 299 euro. De planken leverbaar in de kleuren zilver, kersen, berken en zwart. Een TV meubel komt met 3 planken op 499 euro.

Aanvullende informatie:
V.O.F. John+Partner, Duiven
Telefoon: 0316-265202
Internet: www.elac.nl

Mafico
Telefoon: 010-4148426
Internet: www.mafico.com

Servi-Q en Tes

Servi-Q

Wie bij Servi-Q rondkijkt, komt automatisch bij de trots van de importeur terecht, Esoteric. De luxe tak van Teac maakt het onmogelijke waar en heeft een allesspeler voor 15000 euro. Elke uitgang die u zich kunt wensen is aanwezig of er is een uitbreidingsslot voor gemaakt. De video processing is nog niet geëvenaard door andere merken. Voor wie ultra precisie wenst op klok frequenties heeft Esoteric een atoomklok gemaakt van 10000 euro. Intern is een klok opgesloten die een afwijking heeft van veel minder dan 1 ppm. De vele uitgangen van de klok maken een synchronisatie mogelijk van meerdere apparaten waarbij de klok als master fungeert. Aangesloten op de beurs waren de spelers, dac’s en schermen die perfect samenwerkten. Waar Teac ooit stopte is Esoteric doorgegaan.

Dichter bij huis en beter betaalbaar is de Canton Vento serie luidsprekers. Opvallend hieraan de dubbele rand om de conus die is opgebouwd uit een soepele rand en een stijve rand. Het conus materiaal op zich is aluminium, zowel voor de tweeters als de woofers. In de Vento reeks een monitor, twee vloerstaanders en een center. De behuizingen zijn naar achteren rond gevormd wat de stijfheid ten goede komt en inwendige staande golven elimineert. Kasten zijn verkrijgbaar in kersen of zilver. Interne bekabeling komt van Fast Audio.

Teac brengt veel van haar eenvoudiger series niet langer alleen in goud maar ook in modern zilver. De retro style radio van Teac kan in zes kleuren geleverd worden. Nieuw is de roze kleurstelling.

Van Oelhbach een rijk assortiment kabels, ook voor HDMI, leverbaar in elke lengte. Op de beurs lagen HDMI kabels tot 20 meter door de ruimte die de Fujitsu plasma’s van perfect beeld voorzagen.

Aanvullende informatie:
Servi-Q B.V., Hoevelaken
Telefoon: (033) 3537193
Internet: www.servi-q.nl

Tes

Tes kwam met nieuws van Cyrus in de vorm van upgraded series. In elke prijsklasse maakt Cyrus gebruik van een Virtual Servo schakeling. Met de schakeling worden koppelcondensatoren met een hoge waarde uit het circuit geweerd. Verder mogen alle overige condensatoren van een lagere waarde zijn zodat de aansluiting van de componenten onderling verbeterd. Servo circuits zijn overbodig geworden. De prijzen zijn gelijk gebleven, de Cyrus 6 vs kost nog steeds 999 euro. De CD8x vervangt de CD8 en is sterk veranderd. De CD8x is geschikt gemaakt om als topklasse loopwerk te fungeren aan de DAC X die intern tot 192 kHz upsapmpling werkt. Aan de CD8x past bovendien een PSX-r voeding voor wie het ultieme zoekt. De DAC XP is een voorversterker/dac met 5 digitale ingangen en 2 analoge. Volledig gebalanceerd en dubbel mono opgebouwd. Voor de platenspeler een nieuwe phono trap met de naam Phono X, die gebaseerd is op de bekende aEQ7.

Mission doet het goed met de Elegante serie. Uitgevoerd in antraciet heeft de speaker een high tech uitstraling die moderne interieurs siert en daaraan gekoppeld een zeer goede weergave. De halfronde wanden van de kast en de afgeschuinde bovenkant maken de speaker optisch kleiner. Systemen voor home cinema zijn op te bouwen rond de E80, E82 en E83 systemen. Verkrijgbaar zijn twee monitors, twee vloerstaanders, een center en twee subwoofers. Natuurlijk blijft Mission ook zijn andere speakers leveren die er vertrouwder uitzien.

Voor stands onder de Missions kunt u kiezen uit het eigen merk of uit het gamma van Soundstyle. Soundstyle maakt bovendien uitstekende meubels en slaat een nieuwe weg in door moderne vormgeving te combineren met goede audiofiele eigenschappen. Soundstyle wilde tot voor kort geen concessies doen aan het vormen van een optimaal draagvlak voor apparatuur maar komt tegemoet aan klanten die desnoods ten koste van optimaal geluid aansluiting zoeken bij hun interieur.

In de lichtblauwe huiskleur een palet aan kabels van Supra. Voor elke toepassing, van zeer voordelig tot high end, van ls-kabel tot HDMI. Het aantal geleverde meters 2,5 mm2 of 4 mm2 durf ik niet te schatten want de kabels gaan al jaren over de toonbank en vormen nog steeds de goedkoopste en beste instap naar een goede en verantwoorde luidsprekerkabel.

Aanvullende informatie:

Tes Nederland BV, Waddinxveen
Telefoon: (0182) 612669
Internet: www.tesnl.nl