Lente HiFi `05 - verslag 7


Philip van Deijk | 24 maart 2005

Eurogram
Merken; Accoustic Research Cables, AM Denmark, Apollo, DaCapo,  Harmonic Technology, Helios, Hype, KR Audio Electronics, Myro, Pluto, Solidtech, Soundman, Trackmate, Vibraplane, Von Schweikert Audio.

Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Eurogram pakte dit jaar nog grootser uit dan voorgaande jaren. Een kingsize zaal vol met audiosnoepjes waaronder de wereldpremière van de Von Schweikert VR7 MKII S.E. De nieuwe VR7, die in pianolak voor een prijs van 41.500 euro te verkrijgen is, is een passieve luidspreker. Het frequentiebereik begint bij 13 Hz en loopt op tot 100.000 Hz. Op de show werden zij aangestuurd door KR Audio Electronics. Het mid/hoog door een Kronzilla en het laag door de VT8000 push-pull eindversterker. Voorwaar geen slechte set en heb helaas maar kort, te kort, van de “reality-sound” kunnen genieten.



Nieuw bij Eurogram zijn Cyber Light kabels van Harmonic Technology. Een glasvezelkabel met een analoge werking. Deze serie bestaat inmiddels uit vier verschillende uitvoeringen. Voor bron naar voorversterker, phono naar voorversterker, eind- naar voorversterker en een digitale coaxiale verbinding. Spelen met deze kabels heeft als resultaat een ‘zwartere’ achtergrond, meer ruimte-informatie en microdetaillering. Een realistischer middengebied gekoppeld aan een 3D soundstage. Ook het laag maakt een stap vooruit en is strakker, voller en luchtiger.



Verder liet Eurogram met behulp van een custom-made Big Flat Screen met een Mitsubishi beamer zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van de computer als beeld en geluid drager.
Solid Tech showt een ingenieus opgebouwde veerconstructie in hun audioracks om componenten van een nog betere ontkoppeling te kunnen voorzien. Voor het opbergen van cd’s kan men nu een cd-rack van Dacapo aanschaffen. Het is modulair en is makkelijk uit bouwen.


Dimex
Merken; Blue Note, Cambridge, Magnum Dynalab, Schroers & Schroers, Spendor.

Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Sinds kort zijn draaitafels van het Italiaanse Blue Note verkrijgbaar via Dimex. Vanaf 1.400 euro is er de Piccolo inclusief arm en een Benz Micro element. Tot voor kort had Dimex geen aanbod in draaitafels. Maar omdat Cambridge Audio ook in het pakket zit en men via dit merk veel vraag kreeg naar phono modules, heeft men besloten het importeursschap te nemen van Blue Note platenspelers.



Cambridge biedt altijd erg veel waar voor zijn geld en heeft een zeer uitgebreide lijn. Van een losse phono-versterker tot aan een 7.1 receiver. Nieuw is de kabellijn van Cambridge. Geschikt voor zowel analoog, digitaal/optisch en thuisbioscoop. En dat alles voor zeer acceptabele bedragen van 30 tot 70 euro.


Xanadu/Alfi
Merken; Xanadu, Alfi

Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

In deze luisterruimte staat de splinternieuwe Xanadu HRS33 opgesteld, een 2-weg systeem met 2 bas midunits en een ringradiator. Deze fraaie luidspreker is een goede signaalvolger, waarbij  micro-informatie en dynamiek met een relatief grote kast behouden blijft. Hij is namelijk 1.20 meter hoog. Een ander nieuwtje is de AW14. Die heeft slechts één basunit en een tweeter maar bereikt daarmee een hoog oplossend vermogen en een diep doorlopende basweergave. De AW14 is voorzien van een bi-wire aansluiting, het frequentiebereik loopt van 45 Hz tot 30 KHz. Indien men de Xanadu’s met een buizenversterker aan wil sturen dan wordt op verzoek een aanpassing gedaan omdat een buis-uitgangstrafo combinatie graag een zo gelijk mogelijke belasting ziet.



Alfi versterking ziet er altijd zeer fraai en imposant uit. Ook hier een als primeur een geheel met buizen uitgeruste 5.1 surround voorversterker. Naast de HRS33 stonden de HQSE 65 Parallel Single Ended monoblocks die elk 65 W SE aan vermogen leveren.

Joenit, More Music

Joenit
Merken; The Chord Company, Einstein, Partington, Rega, Sumiko, Totem.

Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Rega en Totem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en genieten op alle audioshows een grote mate van populariteit. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik naast een set Totem luidsprekers Einstein versterking in het rack zag staan. Het programma van Einstein is vrij compleet en loopt van twee OTL topmono-eindversterkers tot een geïntegreerde hybride versterker van 60 watt. Voor de eindversterkers kan gebruik worden gemaakt van The Tube voorversterker, geheel hard-wired opgebouwd en een potmeter die buiten de signaalweg zit. Een cd-speler met buizenuitgang en twee phono-versterkers maken de Einstein range compleet. Een korte luisterimpressie op een set Totem heeft veel indruk op mij gemaakt. Binnenkort meer hierover op Hifi.nl.


More Music
Merken; Audio Physic, Avalon, Bow Technologies, Crystal Cable, dCS, Densen, Finite Element, Immedia, Koetsu, MIT, Nagra, Pass Labs, Primare, Reference Recordings, Siltech Cables, Spectral, SSC.
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

dCS komt binnenkort met een geïntegreerde cd-speler op de markt. De techniek opgedaan in de losse dac’s wordt nu dus in een complete cd-speler gestopt. dCS kennende zal dit weer een grensverleggend product zijn en bij vele van ons bewondering oogsten. Een hoge resolutie digitale-volumeregelaar en digitale input maken van deze SA-CD-speler een echte alleskunner. Voor de absolute top is er een gescheiden loopwerk en dac van dCS leverbaar.



Dat het altijd nog beter kan bewijst Avalon weer met opvolger van de Eidolon die de illustere naam Eidolon Vision draagt. Boven de Eidolon Vision blijft nog steeds de Eidolon Diamond.
Viola Audio Labs mag zich een versterkermerk noemen dat zich schaart bij de absolute wereldtop. Het ontwerp komt van Ton Colangelo en Paul Jayson, de eerste ontwerpers van het fameuze Mark Levinson en later Cello.
Wie ooit een Theta Cassablanca aan heeft geschaft kan daar tot het moment van deze dag geen spijt van hebben. Er is een nieuwe Dolby/DTS/Circle surroundkaart beschikbaar zodat uw Cassablanca nu ook de nieuwste formaten als Dolby Prologic Iix, Dolby Digital EX, DTS Neo6 en ES en Circle Surround II aan kan.



Siltech heeft zijn Classic kabels, zowel optisch als klankmatig, naar een nog hoger niveau getild met de MKII versie. De MKII weet op het gebeid van losheid, precisie, laagweergave en muzikaliteit nog een stap verder te gaan dan de Classic.
Audio Physic heeft de Yara modellen met een Evolution boekenplank en Evolution vloerstaander uitgebreid. Het zijn beide tweeweg van het basreflex type. Ook is er een nieuwe Spark, die qua vormgeving en techniek een kleinere versie dan de Tempo is.
Finite Elemente komt met een revolutionair ontwerp om de planken direct aan de muur te monteren zonder dat aan de kwaliteitseisen wordt gesleuteld. Bij de Master Reference kunnen de toplevels in een Heavy Duty versie geleverd worden zodat bijvoorbeeld ook een zware eindversterker of zeer gewichtige draaitafels bovenop geplaatst kunnen worden.



Crystal Cable levert een zeer hoogwaardige iPod aanlsuitkabel. Door de fijne en elegante bouw van de Crystal Cable zullen de iPods moeiteloos verbonden kunnen worden in plaats van de vaak dikke en stugge kabels van andere merken.

Nutters, Sharkwire, BSA, Monitor Audio

Nutters
Merken; AZE, Kinber Cable, STS, WBT, WBT Nextgen, Wattgate, Xano Graphes.
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Nutters zorgt ervoor dat we binnen Nederland kunnen genieten van de JVC-XRCD. Kwalitatief hoogwaardig opgenomen CD’s  met goede titels. Nextgen connectors van WBT zien we steeds vaker op audiokabels. Wattgate maakt hoogwaardige stekkers om uw zelfgemaakte netsnoeren van te voorzien. Die zijn er zowel in female als in male uitvoering.


Sharkwire
Merken; Paolo Beduschi, Sharkwire
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

De zeer fraai uitziende en met de hand gemaakte Paulo Beduschi luidsprekers trekken van veel mensen de aandacht. Nieuw zijn de center speaker en de stands die perfect onder de Scarlatti en Corelli passen. De stands zijn niet alleen aangepast om beter het evenwicht te bewaren, ook is afwerking van de stands nog mooier geworden.
Sharkwire kabels genieten een grote mate aan populariteit onder de hifigebruikers. Een breed en kwalitatief goed assortiment is daar de oorzaak van. Coaxiale interlinks hebben nu 80 in plaats van 40 micron silverplate op de koperen geleiders. DVD-kabels, ook weer 80 micron silverplate, zijn 75 ohm en hebben een koperen afscherming om een optimaal resultaat te bereiken.


BSA Audio
Merken; ESS, Musical Technology, Piega
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Zwitserse precisie van Piega. De P4XS is een kleine luidspreker die perfect aansluit op de grotere P4 modellen en de home-cinema opstelling compleet maken. Het is de eerste satellietluidspreker met een ribbon-tweeter. Voor laagondersteuning kan gezocht worden in een Psub1, een subwoofer met een eindversterker van 500 watt aan boord.



Musical Technology beschikt over een nieuwe 2 x 70 watt klasse A versterker. Het is een mosfet “eindversterker” die voorzien is van een passieve voorversterker.


Monitor Audio
Merken; Isotek, Ixos, Monitor Audio, Roksan, Transrotor
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Wel opgesteld maar niet gehoord was de rode Transrotor Le Rouge draaitafel. Voor 3.126 euro wordt hij geleverd inclusief een TR2.6 arm, een MM element en een puck.


Behalve dat we de Monitor Audio luidsprekers als vloerstaander en monitor luidsprekers kennen, wil het merk zich nu ook op inbouwluidsprekers richten. Hiervoor worden de units uit de bestaande lijn gebruikt, al naar gelang de wensen van de klant, om ze vervolgens in een kunststof gegoten chassisbak in de muur of plafond te plaatsen.



Roksan toonde een kleine impressie van de producten. Helaas ontbrak een TMS2 draaitafel. Misschien iets voor een volgende show?