CeBIT 2005


Gastauteur | 07 april 2005

In samenwerking met HVT brengen wij u het verslag van de CeBIT 2005. HVT`s hoofdredacteur Theo Wubbolts bericht over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van consumenten electronica zoals die tijdens de CeBIT 2005 aan het publiek werden getoond.

Door Theo Wubbolts


Wat eens slechts enkele decennia geleden een enkel simpel ‘standje’ was op de Hannover Fair, is uitgegroeid tot een van de grootste tentoonstellingen wereldwijd. De CeBIT biedt onderdak aan meer dan zesduizend exposanten op meer dan driehonderduizend vierkante meter en die tonen producten en oplossingen uit de wereld van de IT en telecom. Verspreid over maar liefst een kleine dertig hallen komt de bezoeker ogen en oren te kort als de organisatie niet enige ordening aangebracht zou hebben. Voor u als lezer waren voor mij vijf à zes hallen belangrijk, die waar de consumenten-elektronica hun plaatsje hadden gevonden.

Maar blikken we nog even terug in de tijd. Heinz Nixdorf presenteerde op de Hannover Fair de ‘820’ computer, welke min of meer als beginpunt beschouwd kan worden van de ‘electronic boom’ in Duitsland en waaruit de CeBIT is ontstaan. Was het in de zeventiger jaren beperkt tot hal 1, al snel kwamen de hallen 2 en 18 er bij om in de mid tachtiger jaren het hele terrein te reserveren voor ‘informatie en communicatie technologie’. In 1986 is de CeBIT als zelfstandige tentoonstelling een feit. Driehonderdertigduizend bezoekers telde deze show.
Toch kwam in de begin negentiger jaren er de klad een beetje in; de computerindustrie zat in een behoorlijke dip. Doorzettingsvermogen werd beloond met bijna driekwart miljoen bezoekers in 1995 met een stijgend aantal niet-professionele bezoekers. Maatregelen waren geboden om het karakter te herwinnen: toegangsprijzen omhoog (sic) en een kortere duur van de tentoonstelling: zeven dagen.
Dit jaar was de CeBIT van 10 tot en met 16 maart. De wekker ging ’s morgens om half zes en stond ik om kwart over tien voor de pers-balie. Op het programma staan de hallen 1, 2 en 19 t/m 25 alwaar de voor u interessante exposanten hun intrek hebben genomen. Het spreekt voor zich dat een uitvoerige verslaglegging onmogelijk is. Daarvoor moet er veel meer tijd uitgetrokken worden dan die ene, weliswaar lange, dag. Maar dit verslag is ook niet bedoeld om uitputtend de merken die in de hallen aanwezig zijn te behandelen. Als eendagsbezoeker zou u dat ook niet kunnen. Zoveel merken, zoveel beeld en geluid dat je zintuigen in de ‘clipping’ schieten. Het is vaak, en zelfs voor een geoefende beurstijger, ondoenlijk alles in je op te nemen.


Positief


Rode draad is in ieder geval de positieve verwachtingen op het gebied van technologische vooruitgang, maar ook van werkgelegenheid. Zo stelde de Duitse bondskanselier in zijn openingstoespraak een forse banengroei, driehonderduizend, in het vooruitzicht en voorspelde de BITKOM-voorzitter tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen en een groei van bijna drie procent.


Houd de dief


In een interview met Karlheinz Brandenburg van het Fraunhofer-Institut – de denktank van onze oosterburen – afgedrukt in de tentoonstellingskrant kwam een aantal belangrijke zaken aan het licht. Zo wordt er onder de naam MP3 nog steeds onderzoek gedaan. De ontwikkeling van het MP3-surround formaat is hier een voorbeeld van, maar wordt ook het AAC-formaat (Advanced Audio Coding, de samenwerking destijds van Dolby, Sony en AT&T) – bekend als iTunes van Apple – verder ontwikkeld voor onder andere digitale radio. In Japan gaat dat in combinatie met digitale televisie en in Amerika werkt bijvoorbeeld het waanzinnig populaire XM-Radio met dit formaat.
Bijna onbekend is dat het MP3 als formaat ook een kopieerbeveiliging bevat, en dat de computer deze volkomen negeert. Sedert 1994 werkt men in het Fraunhofer-Institut aan zowel versleuteling van als het opnemen van watermerken in de muziek, opdat er slechts met behulp van de juiste steutel toegang tot het bestand kan worden verkregen en het bestand bij transport via het internet traceerbaar blijft.
Ik blijf voorgaande een beetje wetenschappelijk vinden, de praktijk is immers totaal anders. ‘Houd de dief’ blijft wat mij betreft het motto. En geen fotokopietjes van dit artikel alstublieft!
Wel leuk is het herkenningsprogramma ‘Query by humming’. Je zingt een melodietje voor je computer en deze zoekt het juiste nummer. Dit is ook mogelijk via je mobieltje, even later krijg je per sms de titel op je display te zien.
Lopend over de beursvloer en het tentoonstellingsterrein licht ik voor u er enkele fabrikanten uit.

SanDisk - KiSS

SanDisk

Bij deze ‘boomer’ bij uitstek zijn vooral de ‘cosmetica’ en de ‘verkleining’ sleutelbegrippen. Geheugenkaartjes in diverse kleuren of zo klein dat ze in je mobieltje passen. Ook met geïntegreerde USB-aansluiting, je kunt het zo gek niet bedenken. Op de vraag waar de grens van de capaciteit ligt, wist press officer Bob Goligoski niet veel meer te zeggen dan dat SanDisk nog enkele jaren voor de boeg heeft eer deze grens bereikt zal worden. Van mijn kant kan ik als ervaring meedelen dat in de voorbereiding van mijn tijdschrift HVT de geheugenkaarten van SanDisk een zeer belangrijke rol spelen. Zo ga ik met een 512MB Cruzer naar de vormgever, die de foto’s en teksten er van af haalt voor omzetting in grafische bestanden. Nog niet zo lang geleden ging dat via floppy’s en afdrukken van foto’s.
Al eerder op de CES in Las Vegas begin januari dit jaar geïntroduceerd, nu ook in Hannover de geheugenkaartjes geschikt – vanaf 128MB – voor videospelletjes. Op zich verandert er aan dat kaartje niet zoveel, behalve dan de kleurtjes om jonglui aan te trekken, maar producenten van consoles spelen natuurlijk de belangrijkste rol hierin door slots in de apparaten te zetten. De PlayStation Portable heeft zo de MemoryStick PRO Duo met een capaciteit tot 1GB.



De SanDisk UltraTMII SDTM PLUS heeft de faciliteit van High-Speed USB 2.0 in zich. Het schrijft in 9 Megabyte per seconde en leest in 10 MB/s. Verkrijgbaar in 512MB en 1GB en min of meer bedoeld voor cameratoepassing met 4 of meer megapixel.
Nieuw is de ‘Cruzer Titanium’ met 2GB met niet alleen een buitengewoon robuuste behuizing, maar ook optioneel een versleutelingsprogramma, een synchronisering met outlook en comprimeer-faciliteit. Zelfs beveiliging via vingerafdruk is mogelijk.
Ook nieuw zijn de entertainment apparaatjes van SanDisk als de MP3-spelertjes. Luisterend naar de naam ‘Sansa’ speelt dit ook sexy ogende spelertje MP3- en WMA-bestanden. Verkrijgbaar in 512MB en 1GB, maar een SD-slot kan het geheugen vergroten tot en met de muziekcollectie van je buurman.


KiSS

Nog nooit van gehoord? Ik wel, maar dat kan ook haast niet anders. Jaarlijks CeBIT, CES, nationale shows en tweejaarlijks de IFA. Steeds prominenter duikt de naam KiSS op. Het bedrijf, gevestigd in Hørsholm, bij Kopenhagen (DK), is sedert 1994 vooral actief op DVB-ontvangers, DVD-spelers/-recorders en vlakke beeldschermen, plasma en lcd, en werkt met verschillende partners, waaronder Sigma Designs.



Op de stand toonde KiSS de ‘MediaMate’, een concept voor ontvangst van beeld en geluid via internet, uiteraard via een ADSL-verbinding en dat op de chip-technologie van voornoemde Sigma Designs is gebaseerd. KiSS MediaMate ‘streamt’ in normale resolutie of in HD. Ik kreeg een demonstratie te zien die perfect werkte. Via de Deense zender ‘TV-2 Sputnik’ kreeg ik de programma’s te zien en een menu om een film ‘on demand’ te gaan bekijken. Samenwerking met TV-stations en internet aanbieders moet binnenkort het aanbod tot grote hoogte brengen. In het concept wordt ook een hard-disk ondergebracht om de content, na betaling, op te slaan.
Met het KiSS ‘Surround-Sound-Sofa’-concept, luidsprekers, sub èn versterkers ingebouwd in de bank ondergebracht, hopen de ontwerpers een shop-in-shop aan de vakhandel aan te kunnen bieden.



Verder zit men daar in Denemarken niet stil; welk ander land heeft zo een grote dichtheid aan audio- en videoproducenten? Zo is de nieuwe PC-Link Server (kostenloos van het net te halen: www.kiss-technology.com) als applicatie beschikbaar om elk KiSS-product op de server aan te sluiten en de content, beeld en geluid, op elke gewenste plaats in huis ter beschikking te hebben. Bij de DP-558 DVD-recorder (met harddisk van 200GB) is nóg een foefje mogelijk. Via je mobieltje programmeer je de recorder met behulp van de Electronic Program Guide via de PC die aangesloten moet zijn op internet. Tot slot zijn de DP-600 en DP-608 geschikt voor High Definition Windows Media Video; de video-on-demand service via internet. Nogal gericht op de toekomst zo te zien en horen!

Hitachi - Sanyo

Hitachi

Op verder slechts twee stands ben ik uitvoerig voorgelicht door de vertegenwoordiging uit de Benelux. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de diverse fabrikanten en importeurs als onder andere Panasonic, Harman, Sharp, LG en Samsung al middels hun voorjaars-shows een en ander hebben laten zien en een bezoek op de stands een herhaling zou inhouden.



Bij Hitachi leidde Herman De Keyser (sales manager Hitachi Benelux) mij rond op de stand. Nieuw zijn de serie Plasma- en LCD-televisies, een serie van vier compacte DVD-camcorders, een multi-formaat DVD-recorder welke reclameblokken herkent en een capaciteit heeft van 400GB en tot slot twee nieuwe LCD-projectoren.



In de test van vlakke beeldschermen welke in HVT verscheen van december 2004 kwamen de producten van Hitachi al als zeer goed uit de verf, nu imponeerde de nieuwste generatie nog meer: scherp gestoken beeld, ragfijne detaillering en natuurlijke kleuren. Vanzelfsprekend HDTV compatibel.



En nu we het toch over beeld hebben: de DVD-recorder heeft een begerenswaardige feature dat in twee mogelijkheden te benutten is. Het is de herkenning van reclameblokken aan ofwel het snelle opeenvolgen van een beeld van andere herkomst, ofwel aan de hogere uitsturing van het geluid. Bij opname wordt automatisch een nieuw hoofdstuk aangemaakt (Commercial Advance) of het hele blok wordt overgeslagen (Commercial Free Dubbing). Blijft er voor de ‘commerciëlen’ niet veel meer over en komen reclame-uitingen alleen nog in de gedrukte vorm voor... dat zou mooi zijn.
De DVD-recorders zijn multi-format: alle door het DVD-Forum ontwikkelde alsmede DVD+R/RW.


Sanyo

En de tweede is die van Sanyo alwaar Erwin Gyssels, sales manager multimedia, mij rondleidde. Sanyo lijkt als merk een beetje uit de schaduw te willen treden van de grote gevestigde namen. Bedenkt u dan wel dat Sanyo een van de grootste leveranciers is van projectoren, onder eigen naam en als OEM-leverancier en de grootste producent is van batterijen, o.a. voor mobieltjes en oplaadbare in allerlei formaten.
Nieuw op de CeBIT is de achterwandprojectie-televisie model PLV-55WM1. Met 55 inch beelddiagonaal, resolutie van 1280x720, contrastverhouding van 1.000:1, een levensduur van de lamp van 5.000 uur en met een prijs van vierenhalfduizend euro zeker zeer concurrerend te noemen.



Ook op het vlak van LCD-televisies roert Sanyo zich danig. Uit het aanbod springen vooral de 27 en 32 inch modellen in het oog, welke uitgerust zijn met Sanyo’s ‘New Engine’. Goed voor een contrastverhouding van 1.000:1, WXGA-resolutie en nog veel meer.


’s Nachts om half twee legde ik mijn hoofd op het kussen: twintig uur in touw en dat om met u te communiceren. Ik sluit af met een stelling – misschien herkent u dat – ‘naarmate het aantal middelen tot communiceren toeneemt, neemt de communicatie zelf af’. Gek hè?