De Top 10 van...Michel


Michel Hazen | 25 augustus 2005

De muziek- en film collectie van hardware auteur Michel Hazen is behoorlijk breed: van klassiek (Albinoni) tot rock (ZZ top) en van cult films (Festen) tot gelikte hollywood SF producties (Star Wars). Zijn muzikale voorkeur gaat uit naar fusion, acid jazz en smooth jazz en qua film naar oorlogsfilms met een realistische historische achtergrond.


Elvis Costello & Burt Bacharach – Painted from memory

Fantastisch album waarbij de stem van Costello de mierzoete uitgestrekte klanken van Bacharach eigenlijk niet goed weet te volgen. Volledig 100% ‘over the top’ geproduceerd en mijn absolute favoriet!

klank: Goed
genre: Easy listening
formaat: CD

 

 

George Duke – After hours

Volgens mij het minst gewaardeerde album van George Duke waarbij hij alleen de gebeurtenissen van thuis komen na een dag werk tot de volgende ochtend (en alles daartussen) beschrijft. OK, klinkt saai, weet ik, maar het luistert eigenlijk hartstikke lekker.

klank: Goed/zeer goed
genre: Smooth jazz
formaat: CD

 

 

Incognito – Best of

Naar mijn mening de meest swingende band die er is met een herkenbaar maar ook afwisselend geluid. Heerlijke koperblazers en basloopjes. Als ik ze zou kunnen betalen zouden ze op al mijn feestjes en partijen komen optreden.

klank: Goed
genre: Acid jazz/dance/funk
formaat: CD

 

 

Level 42 – The early tapes

Niet een van mijn eerste muzikale aankopen van Level 42, maar wel de enige LP die ik van Level 42 heb. Ik was vanaf het begin een fan van Mark King en band en heb jarenlang geprobeerd wat basloopjes na te kunnen spelen…volledig tevergeefs overigens.

klank: Matig (echt ‘early tapes’)
genre: Pop/funk
formaat: LP

 

 

Chris Isaak – Baja sessions
 
Het onmiskenbare wat sombere stemgeluid van Chris Isaak weet me iedere keer te grijpen. Ik heb vrijwel alle CD’s van hem maar de Baja Sessions vind ik een van de mooiste.

klank: Uitstekend
genre: Pop/vocal/blues
formaat: CD (HDCD)

 

 

Jonathan Butler – Do you love me?

Een CD om rustig van te genieten met een glaasje wijn op de bank. Muzikaal niet erg spannend maar wel lekker om te luisteren en te ontspannen. De ultieme ‘liftmuziek’? Misschien wel maar ik druk nog een keer op de knop voor nog een ritje.

klank: Uitstekend (een van mijn referentie CD’s)
genre: Easy listening
formaat: CD (HDCD)

 

 

Frank Boeijen – Het mooiste en het beste

Hoewel ik geen groot liefhebber van Nederlandstalige pop ben maakt Frank Boeijen met zijn teksten en muziek een flinke dosis emotie bij mij los. Teksten over de uithoeken van gevoelens die je niet in een sombere bui moet horen…maar gelukkig heb ik die niet zo veel.

klank: wisselend, matig tot redelijk
genre: Nederlandstalig
formaat: CD

 

 

Maxwell – Maxwell’s urban hang suite

De andere CD’s van Maxwell ‘Now’, ‘Embrya’ en ‘MTV Unplugged’ draai ik ook erg veel maar deze blijft mijn lieveling. Misschien ook omdat het mijn kennismaking met zijn muziek was. Als persoon een behoorlijk ‘vage vent’ maar muziek om urenlang van te genieten.

klank: Goed/uitstekend
genre: Smooth soul/lounge
formaat: CD

 

 

Sade – Best of
 
Iedereen mag het passé of clichématig noemen maar ik kan hier al heel lang met plezier naar luisteren. Heerlijke muziek met een hoog ‘waar is de slaapkamer’-gehalte.

klank: Goed
genre: Smooth soul
formaat: CD

 

 

Will Downing – Moods
 
Wat voor Sade geldt, geldt eigenlijk ook voor Will Downing. ‘Tis allemaal wat zwijmelachtig, smooth, wat glad maar als je toch vaak naar deze CD pakt mag ‘ie voorkomen in mijn top 10. Best een leuke cover van ‘I can’t make you love me’ ook.

klank: Goed
genre: Easy listening
formaat: CD

Heftig gedraaid

Jack Johnson – On and on
 
Jack Johnson heeft onlang met ‘Sitting and waiting’ een hit afgeleverd. Deze CD is een ultieme relax CD waarbij het rustige stemgeluid van Jack Johnson vergezeld wordt van meerdere muzieksoorten. Opgenomen bij de ‘Mango Tree’ studio op Hawaii. Kan het nog meer no worry be happy zijn? Een ‘close mike’ opname en hij zit echt ‘op je schoot’ als je deze CD draait.

klank: Goed/uitstekend
genre: Pop/vocal
formaat: CD

 

 

Robbie Williams – Swing when you’re winning
 
Geweldige CD van Robbie in de swing stijl van Sinatra, Dean en Davis Jr. Degene die nu nog ‘Take That’ associaties heeft bij Robbie heeft jarenlang niet opgelet. DE meest veelzijdige artiest van dit moment.

klank: Goed
genre: Swing/Jazz
formaat: CD

 

 

The Commitments
 
De DVD staat ook in mijn top 10 en de CD in mijn meest gedraaid lijst. Fantastische film, heerlijke muziek. Helemaal goed.

klank: Goed
genre: Soul
formaat: CD

 

 

Tracey Chapman – Collection

Deze CD is voor mij altijd een rustpunt: recht vanuit het hart, maatschappijkritisch en melancholisch gezongen. Een ‘wat-is-nu-eigenlijk-echt-belangrijk moment. Zonder sterallures en volledig puur. Tegenpool van Mariah Carey…gelukkig.

klank: Goed/zeer goed
genre: Vocal
formaat: CD

 

 

Donald Fagen – Kamakiriad
 
Donald Fagen is als helft van Steely Dan en als solo artiest bovenaan in de ‘voedselketen’ te plaatsen. Beroemd en berucht zijn de verhalen met betrekking tot de perfectie die in de opnames gelegd wordt. En dat is te horen: nummer 4 ‘Snowbound’ gebruik ik vrijwel altijd als referentienummer voor mijn hardware recensies.

klank: Uitstekend (een van mijn referentie CD’s)
genre: Pop
formaat: CD

 

 

Yello – Essential
 
Meest gedraaid in mijn auto. Yello is helaas een beetje van het toneel verdwenen ondanks dat hun muziek nog regelmatig in films voorkomt. Knettergek duo met foute snorren maar met audiofiele oren gezien de opname kwaliteit. Dit is de duurste CD in mijn collectie want het heeft me meerdere snelheidsbekeuringen opgeleverd.

klank: Goed/uitstekend
genre: Tsja…Electronic pop?
formaat: CD

 

 

George Michael – Patience
 
Ik vrees dat het een van de laatste CD’s van Michael is en de titel geeft aan dat het inderdaad een tijdje wachten was voordat deze CD uitkwam. Wel de moeite waard overigens.

klank: Goed
genre: Pop
formaat: CD

 

 

Jamie Cullum – Twentysomething
 
Natuurlijk is Jamie commercieel gehyped maar mogelijke reserveringen over zijn talent zijn onterecht, zeker als je hem op Nordsea Jazz hebt zien optreden. Als een opgevoerd brommertje gaat hij te keer en ik vind het prachtig. Volledig analoog opgenomen CD ook nog.

klank: Goed
genre: Jazz
formaat: CD

 

 

India.Arie – Acoustic Soul
 
Goede CD met de prachtige soulstem van India.Arie. Betrokken teksten van een zangeres die wederom bewijst dat echte soul en een donkere huidskleur op hetzelfde gen zitten.

klank: Goed
genre: Soul
formaat: CD

 

 

Sara K. – Hobo
 
Sara komt uit op het Chesky label dat eigenlijk garant staat voor audiofiele opnamen. Ik kocht deze CD voornamelijk voor recensie werk vanwege de opnamekwaliteit maar hij blijft toch regelmatig in mijn CD speler hangen omdat het gewoon lekkere muziek is.

klank: Uitstekend
genre: Vocal
formaat: CD

Top 10 film

The English Patient
Anthony Minghella
 
Van regiseur Anthony Minghella komt dit meesterwerk waarvoor je wel even moet gaan zitten. Ondanks een gebrek aan ‘vaart’ in deze film vind ik de sfeertekening prachtig. Net zoals Juliette Binoche.

genre: Oorlog/drama
beeld/geluid: Voldoende
formaat: DVD-Video

 

 

The pianist
Roman Polanski
 
De hand van Roman Polanski is duidelijk herkenbaar in de film waarin Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) de verschrikkingen van het joodse getto in Warschau overleeft in contrast met zijn vrienden en familie die vermoord worden. Zeer aangrijpende film, geen lichte kost en in de categorie van ‘Schindler’s List’. Zeer indrukwekkend.

genre: Oorlog/drama
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

Star Wars deel 1 t/m 6
George Lukas
 
Je vind het geweldig of je vind het helemaal niets. Weinig SF films polariseren zoals de Star Wars reeks. George Lukas weet de clichématige strijd tussen goed en kwaad (a.k.a. ‘the dark side’) over 6 delen te spreiden. Als je een slecht formulerende tuinlaaf als wijs man neer weet te zetten (master Joda) ben je goed bezig. Behalve de special effects ook op geluidstechnisch gebied een trendsetter.

genre: SF
beeld/geluid: Uitstekend (AC3 THX)
formaat: DVD-Video

 

 

Das boot – director’s cut
Wolfgang Petersen
 
Met een uur extra materiaal is vooral deze versie subliem in het neerzetten van de sfeer die op de Duitse U-boten aanwezig is geweest. Van totale verveling naar doodsnood en weer terug. Het zou echt briljant zijn als ooit behalve beeld en geluid ook nog eens geur zouden kunnen toevoegen. De spectaculaire geluidseffecten in deze versie houden je zeker wakker.

genre: Oorlog/drama
beeld/geluid: Uitstekend (DTS)
formaat: DVD-Video

 

 

Shrek 2
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
 
Amusement voor het hele gezin: mijn dochter van 6 hoort graag de Nederlands gesproken versie, zelf kijk ik altijd de engels gesproken versie ZONDER ondertiteling. Veel visuele en verbale grappen die nog lang niet vervelen. Echt leuk.

genre: Animatie
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

Phone Booth
Joel Schumacher
 
Colin Farrell verandert van een arrogante patserige bluffer binnen anderhalf uur tot normale proporties door het opnemen van de telefoon in een telefooncel op straat. Door de eenvoudige decor setting, snelle dialogen en suspense een boeiende film.

genre: Thriller
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

The Commitments
Alan Parker
 
Film over het realiseren van je droom. De droom van Jimmy Rabbite is het maken van soulmuziek in de achterstandswijken van Dublin. Soul met een Iers accent.

genre: Documentaire/muziek
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

Festen
Thomas Vinterberg
 
101 minuten lang met plaatsvervangende schaamte op de bank gekluisterd zitten. ‘Het zal toch niet waar zijn?’, ‘Kan niet’, ‘Neee….’. Thomas Vinterberg neemt je me naar de duistere geheimen van een op het eerste gezicht keurige familie.

genre: Drama
beeld/geluid: Matig
formaat: DVD-Video

 

 

The Shawshank Redemption
Frank Darabont
 
Tim Robbins en Morgan Freeman in een verhaal van Stephen King, goed voor 7 oscar nominaties. Meesterlijke film over het overleven in een gevangenis door een bankier die uiteindelijk resulteert in een meesterlijke ontsnapping.

genre: Drama
beeld/geluid: Voldoende
formaat: DVD-Video

 

 

Eric Clapton – One more car, one more rider
 
Goed geregistreerd concert van Eric Clapton waarbij alle goede nummers de revue passeren. Opvallend goede geluidsopname (DTS).

genre: Concert/muziek
beeld/geluid: Uitstekend (DTS)
formaat: DVD-Video