Sonos bij Hobo Hifi


Guido de Kanter | 06 oktober 2005 | Fotografie Guido de Kanter

Overal in huis toegang hebben tot je hele muziekcollectie met één druk op de afstandsbediening. Je muziek overal in huis simultaan doen opklinken, of in elke kamer iets anders, en dan ook nog in goede kwaliteit. En om dit alles te installeren, hoeft er niet één gat in de muur geboord te worden. U denkt, dit bestaat niet? Toch wel. Het luistert naar de naam Sonos, en is te zien en te horen bij Hobo Hifi.

Vol geestdrift kan hij erover vertellen. Niet alleen kent Hobo Hifi’s Jeroen Hutjens ‘zijn’ Sonos-systeem van binnen en van buiten, hij heeft er ook een missie mee. “Dit is het geluidssysteem van de toekomst, dat is onze vaste overtuiging hier. Sonos brengt multiroom dichterbij, zowel met zijn bedieningsgemak als wat betreft de installatie in huis. En ook, niet te vergeten, de prijs.”

En bij Hobo kunnen ze het weten. Hutjens: “We leveren al sinds jaar en dag het multiroomsysteem van B&O, maar dat is een kostbaar systeem waarvoor veel overhoop moet worden gehaald. Met Sonos kunnen we nu een volwaardig multiroomsysteem leveren dat kwalitatief niet onderdoet voor bestaande systemen. Al met al is Sonos goedkoper, eenvoudiger en veelzijdiger dan wat eraan voorafging.”


Het netwerk


Sonos is, kort gezegd, een draadloos, digitaal geluidssysteem waarmee u heel uw huis kunt voorzien van muziek on demand. Het bestaat uit twee componenten: één of meerdere exemplaren van het eigenlijke geluidsapparaat (de ‘Zone’ in Sonos-taal) en een afstandsbediening. Eigenlijk is er ook nog een derde component: het draadloze netwerk, dat werkt op basis van WiFi. Er mogen zich in uw huis meer dan een dozijn zones bevinden, die allemaal met elkaar in verbinding staan en die zich allemaal met  één afstandsbediening laten bedienen.

De Zones hebben geen eigen Cd-loopwerk of harde schijf, maar halen de muziek op van het netwerk: van een PC of Mac bijvoorbeeld, maar eventueel ook van een netwerk-harde schijf. De doelgroep voor de Sonos-apparatuur heeft ongetwijfeld al grote hoeveelheden muziek op de computer voorhanden. Daar kunnen de Zones zo toegang toe krijgen. Wanneer er nog geen muziek op de computer staat, kan een gebruiker eenvoudig zijn of haar hele Cd-collectie inladen. Hobo’s zelf geschreven extra handleidinghelpt daarbij.

Als de computer dient als opslagmedium waar Sonos zijn muziek vandaan haalt, dan moet hij wel permanent aanstaan. “Sommige van onze klanten zien dat niet zitten’, zegt Hutjens. “De elektriciteitrekening kan hoog oplopen met de PC altijd aan. Energiezuiniger is een netwerk-harde schijf. Dat is een externe versie van een gewone harddisk, maar uitgebreid met een netwerkaansluiting. We leveren een 250 GB model van LaCie voor 329 euro.”

Eén Sonos Zone moet met een draad verbonden worden aan het netwerk: de ‘basis Zone’. Deze fungeert als een soort ‘brug’ naar de rest van het Sonos-netwerk: alle andere Zones mogen draadloos blijven. Sonos werkt met krachtige versleuteling, en is voor andere WiFi-apparatuur onzichtbaar. Zo wordt het uiterst moeilijk om op een Sonos-netwerk in te breken.

Het is plezierig als er internet per kabel of ADSL voorhanden is, want dan haalt de Sonos automatisch updates binnen van de eigen stuursoftware. De updates halen foutjes eruit, maar voegen ook functionaliteit toe. “Omdat de afstandsbediening en de Zone in feite computers zijn, kan met nieuwe software de functionaliteit makkelijk worden uitgebreid”, vertelt Hutjens. “Onlangs nog is de mogelijkheid toegevoegd om het Power-lampje buiten werking te zetten. Iemand vond dat dat ding teveel licht gaf in zijn slaapkamer, en toen heeft Sonos op verzoek van de klant die optie toegevoegd.”

Toepassingen

Andere toepassingen

Verbonden met een breedband internetverbinding kan Sonos ook dienen als webradio. Er is ondersteuning voor streaming MP3- en Windows Media-stations. Dat zijn er vele duizenden. Helaas ontbreekt voorlopig de mogelijkheid om naar de vele Real-stations te luisteren, maar, zegt Hutjens, “ook dat kan in de toekomst nog worden toegevoegd. Bovendien zijn er in Nederland nauwelijks Real-stations: negen van de tien zenden uit in Windows Media, en de tiende in MP3. Van de meeste zenders is de kwaliteit goed.”

Verder heeft elke Zone maar liefst vier Ethernet netwerkpoorten aan boord. Wilt u ten behoeve van een computer een netwerkverbinding leggen naar bijvoorbeeld de zolder, maar ziet u op tegen het trekken van een draad, dan kan de PC met een eenvoudig ethernetkabeltje het internet op via een Zone die in de buurt staat.


Setup


Dit lezende, komt het opzetten van een Sonos-systeem misschien nog vrij gecompliceerd over. Maar dat valt mee: “wat basis IT-kennis is meer dan voldoende”, bezweert Hutjens. “Bovendien leveren alle noodzakelijke support, mocht dat nodig zijn. We kunnen Sonos zelfs bij de klant thuis installeren.”

Uniek voor Hobo is ook dat de klant bij aankoop van Sonos een 26 pagina’s tellende aanvulling krijgt op de vrij summiere handleiding die Sonos meelevert. “Daarin staat gedetailleerd beschreven hoe mensen hun Sonos kunnen inpassen in hun netwerk. En hoe ze een eventuele netwerk-harde schijf moeten inpassen. Daar rept de meegeleverde handleiding met geen woord over. Ook het toevoegen van internetradio stations en het digitaliseren van muziek wordt in onze handleiding stap voor stap uitgelegd.”

 

Draadloze digitale verbindingen zijn maar één kant van Sonos. Behalve over allerhande netwerkmogelijkheden beschikt een Zone ook over traditionele analoge Cinch-aansluitingen. Zo hebben ze een analoge ingang om externe bronnen weer te geven. Het signaal dat daar uitkomt kan zelfs draadloos worden doorgegeven aan de rest van het Sonos-netwerk.

De analoge uitgang tenslotte maakt het mogelijk om een Zone op de hifi-installatie aan te sluiten.


Versterker


Maar aansluiten op een bestaand setje, dat zal een meerderheid van de afnemers niet doen. Ingebouwd in de Zone is namelijk een digitale Class-T versterker van 2x50 watt: met de meeste speakers meer dan genoeg voor een aangename geluidssterkte (en nog wel een eindje daarboven).

“Class-T is vergelijkbaar met de Class-D, de klasse van schakelende versterkers die de meeste hifi-liefhebbers ondertussen wel kennen. Class-T heeft hetzelfde grote voordeel als Class-D, namelijk enorme efficiëntie. Slechts zo’n 10 procent van het opgenomen vermogen wordt verstookt tot warmte.” Class-T is een merknaam van het Amerikaanse Tripath, dat als één van de eersten een goedklinkend concept op de markt wist te brengen. Sonos gebruikt IC’s van die leverancier.

Na het aansluiten blijft de Zone evenwel een vrij ongezeglijk apparaat, vergelijkbaar met een eindversterker. Neerzetten en vergeten, daar komt het op neer.

Toekomst

Afstandsbediening

Het is dan ook de afstandsbediening, de Sonos Controller, die het systeem echt afmaakt. Er zit een kleurenscherm in en een draaischijf om mee door de schermen te manoeuvreren, vergelijkbaar met de Apple iPod. Wie ervaring heeft met het Wonder van Californië, zal snel aan de Sonos Controller wennen.  Ook wat betreft de grootte komen beide apparaten aardig overeen.

De user interface van het schermpje oogt aantrekkelijk en werkt soepel. Door de logische indeling van de menu’s krijgt de gebruiker nooit een overvloed aan informatie en opties. Het enige dat even wennen zal zijn, is dat de Controller zowel één specifieke Zone kan besturen, als ook meteen alle Zones in het hele huis. Altijd opletten geblazen dus, vooral als er iemand ligt te slapen en ú juist zin hebt in luide muziek.

De Zones laten zich ook bedienen per PC of Mac. Het programma Desktop Controller is gratis en laat zich op precies dezelfde manier bedienen als de afstandsbediening.


Klank

Tijdens een korte luistersessie met een paar Podjes van BlueRoom klonk de Sonos heel aardig. Het geluidsbeeld was fris en vrij groot. Ik hoorde geen verkleuringen of gebrek aan definitie. “Gebruikers zullen merken dat de Sonos de concurrentie met vergelijkbaar geprijsde conventionele versterkers goed aankan”, zegt Hutjens zelfverzekerd. De gehoorde geluidskwaliteit geeft geen reden om daaraan te twijfelen.


Kosten

Na zoveel goede woorden resteert natuurlijk de hamvraag: en wat mag dit allemaal kosten? Een Sonos Zone verwisselt voor een schappelijke 560 euro van eigenaar. Prijziger lijken de afstandsbedieningen: die zijn 460 euro. Hutjens daarover: “Je moet bedenken dat zo’n Sonos Controller een volwaardige computer herbergt. Compleet met processortje, kleurenscherm en trackpad. Het apparaatje bevat een krachtige accu in waarmee de Sonos Controller zich een hele week ongestoord laat bedienen.”

Er is ook een ‘startpakket’ verkrijgbaar, bestaande uit twee Zones en een afstandsbediening. Dat gaat voor 1399 euro over de toonbank. Vergeleken met een bekende Deense leverancier van audiovisuele woninginrichting, praten we daarmee over een koopje.


Toekomst

Hutjens ziet de mogelijkheden van de Sonos als het begin van de digitalisering van het hele huis, die eindelijk betaalbaar wordt: “De consument kon al multiroom multimedia-mogelijkheden in zijn huis installeren, maar dat was tot op heden erg duur. Hetzelfde gold voor home automation: het op afstand regelen van allerlei functies in huis. Bijvoorbeeld het licht, gordijnen, huishoudelijke apparaten, en beveiliging. Daarvoor moest tot op heden het hele huis voor verbouwd worden om alle kabels aan te sluiten. Daar gaat op korte termijn verandering in komen.”

Hutjens spreekt van een Amerikaans product dat alle genoemde functies kan uitvoeren en dan nog een paar, maar draadloos verbonden is. “Voordeel zal zijn dat de hardware én veel goed koper is dan tot op heden, én eenvoudig te installeren zal zijn. Bovendien is het systeem modulair uit te breiden. Home automation zal zo niet langer voorbehouden zijn aan miljonairs die een nieuw huis laten bouwen.”

Hij wil nog niet zeggen wie de leverancier wordt van deze apparatuur. Maar we mogen wat verwachten, aldus Hutjens: “In Amerika heeft het product al vele prijzen gewonnen en wordt het goed verkocht. De fabrikant is nu bezig de hardware geschikt te maken voor de Europese markt.”

Hutjens’ werkgever gaat producten en diensten op het gebied van home automation aanbieden onder de vlag ‘Hobo Homation’. Rond de jaarwisseling moeten de Amerikanen klaar zijn voor levering aan Europa. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer informatie:
Hobo Hifi Amsterdam
Hobo Hifi Apeldoorn
Hobo Hifi Amersfoort
Hobo Hifi Arnhem
Hobo Hifi Boxmeer
Hobo Hifi Haarlem
Hobo Hifi Rotterdam
Hifi Studio City Studio
Hobo Hifi Den Bosch