Apple iPod in de auto


Rob van Ginneken | 16 november 2005

Fotografie Inge Veerkamp, Bert Vennik (Mac2Go)

Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat Apple en iPod hot zijn. Ook de autowereld speelt zo ijverig op dat succesverhaal in dat je rustig van een modetrend kunt spreken.

Veelal wordt voor het meenemen van de muziekjukebox gebruik gemaakt van docking stations – bij de nieuwe Mercedes R bijvoorbeeld in de dashboardkast - waarin de iPod een plekje vindt. Als een soort appeltje voor onderweg.


Bij Mercedes ligt je iPod in het dashboard terwijl je op het stuur de bediening vindt

In veel gevallen wordt het systeem dan zo goed geïntegreerd dat het de klassieke cd-wisselaar vervangt. Inclusief bediening met de toetsen op het stuurwiel.Zoals altijd zijn er ook oplossingen die nog net een stapje verder gaan. En soms zelfs een ware sprong vooruit nemen. Een audiosysteem dat draadloos met de iPod ‘praat’? Het is er in Japan al! En wat dacht u van een complete Mac computer in de auto? Laten we de actuele ontwikkelingen maar eens vanuit de helikopter bekijken. Veiligheidsriemen vast.

Het modieuze compacte luisterkastje is een begrip geworden. Wie de bijbehorende karakteristieke witte ‘luisterdopjes’ in trein of vliegtuig in de oren van een andere reiziger ontdekt, weet subiet dat er andere eind van het snoertje een iPod aan het werk is. Met een  complete muziekbibliotheek, die letterlijk in de binnenzak meereist. Je kon er natuurlijk op wachten dat diezelfde iPod zijn kunsten ook in de auto moest gaan vertonen. Vaak in een keurig houdertje met lader dat door de autodealer wordt geleverd. Waarom ook niet? Veel cd- en dvd-spelers in nieuwe automobielen weten ook al weg met schijfjes die volstaan met MP3 bestanden.


De nieuwste iPod

Naast alle andere trendy accessoires als beschermhoezen, tasjes en alternatieve luisterapparaten zie je de afgelopen tijd een rijke verzameling aan ‘automotive’ snufjes verschijnen. Zo ongeveer alle zichzelf respecterende automerken bieden bovendien de mogelijkheid om een dergelijke speler in hun nieuwe automodellen te integreren. Met een beetje mazzel gewoon vanaf het stuurwiel te bedienen. Zodat de iPod een onderdeel wordt van het infotainment systeem in de auto. Veel compacter dan de klassieke cd-wisselaar.
Oké, de liefhebber zal daarbij aanteken en dat de geboden geluidskwaliteit niet helemaal van dezelfde orde is, maar daar kun je natuurlijk tegenin brengen dat je de cd’s ook zonder compressie op de harde schijf kunt opslaan. En ook naar muziekbestanden in het Apple Lossless formaat valt in de auto heel fatsoenlijk te luisteren. Als de geluidsinstallatie het toestaat natuurlijk.


Luchtig

Zowel via de accessoire industrie als de autoshowroom is er een geweldig gevarieerd aanbod. Wie zijn iPod aan de radio wil koppelen, heeft het voor het uitzoeken. Zelfs draadloos. Wie bijvoorbeeld om zakelijke redenen regelmatig in een andere auto rijdt, kan eens naar een radiozendertje als de iTrip kijken. Wellicht een oplossing. Ze zijn er ook al in alle soorten en maten. Al dan niet met dashboardhouder en voeding.
Ze hebben een ding met elkaar gemeen: je zendt de muziek zelf via een FM frequentie uit en luistert via je eigen autoradio. Tijdens ons recente bezoek aan de Tokyo Motor Show stond vanzelfsprekend ook een excursie naar de elektronicawijk Akihabara in ons balboekje genoteerd. We ontdekten er een verbijsterende variatie aan zendertjes. En scoorden daar de Logitec iDiAlive. Je klikt hem in de sigarenaansteker van je auto en kunt daarna in feite alles afspelen. Het apparaatje heeft alle mogelijke aansluitingen – van iPod via line en een telefoonstekkertje tot USB - en zendt de muziek als gezegd op FM uit. Je kunt uit drie frequenties kiezen.


Logitech iDiAlive

Opvallend is de mogelijkheid om er gewoon een goed gevulde USB geheugenstick in te prikken. Dankzij bedieningstoetsjes (die ons aan de iPod Shuffle doen denken) kun je de bestandjes starten, pauzeren en doorklikken. Natuurlijk is het luisterresultaat via en zendertje niet zo goed als bij een directe koppeling, maar als alternatief is het zeker het overwegen waard. Wie veel in en om de grote steden rijdt, zal echter merken dat er letterlijk nogal wat stoorzenders in de lucht te zijn. Zodat je steeds naar alternatieve frequenties moet zoeken. Hinderlijk.

Bluetooth?

Maar waarom, zo is de voor de hand liggende vraag, lossen we dat probleem van de koppeling tussen iPod en radio niet simpelweg op met bluetooth? We kennen het van de draadloos werkende headsetjes en menig automodel krijgt het vandaag de dag ook al zo’n chipje in zijn radio mee om op die wijze een doeltreffend handsfree telefoonsysteem te creëren.
De auto herkent een mobieltje waar zo’n bluetooth chip in zit meteen bij het instappen en laat de gesprekken indien gewenst via de geluidsinstallatie lopen. Wederom: met bediening op het stuurwiel veelal. En soms ook ‘kiezen’ met gesproken commando’s.


iPod Smart

Maar goed, we dwalen af. Waar het om gaat, is dat je diezelfde bluetooth koppeling zou kunnen gebruiken om speler en radio aan elkaar te koppelen. In theorie kan dat nu dus al, zeker als je weet dat menig mobieltje ook een MP3 geheugen heeft, maar in de praktijk blijft het toch heus doodstil in de auto wanneer je dat huwelijk tussen handy en radio tot stand probeert te brengen. Bij Samsung weet men waar de schoen wringt: ,,De radio moet het zogenaamde AV-protocol ondersteunen. Onze D600 en de nieuwe E760 beheersen dat trucje al. Het wachten is op automerken en radiomerken die daar op inspringen.”
Pioneer is – de naam zegt het al - een pionier met dergelijke geïntegreerde bluetooth techniek in de autoradio, maar ook zij melden desgevraagd dat er nog een speciaal stukje software nodig is om de apparaten te koppelen. ,,Een protocol (voor de kenners: A2DP) dat pas deze zomer door het consortium achter bluetooth is vrijgegeven.”
Wordt vervolgd, zeg je dan meestal. Maar in dit geval is dat al door de feiten achterhaald. We keren daarom nog even virtueel terug naar de Tokyo Motor Show, want daar ontdekten we op de Clarion stand een radio met daarnaast een iPod met daarop een bluetooth zendertje. Andere merken zullen razendsnel volgen.
 

VW met USB

In dat licht bezien, is het aardig te weten dat de automerken inmiddels al weer een stap verder zijn met een alternatieve aanpak. Zo lanceert VW eind dit jaar zijn eerste auto’s met een USB aansluiting tussen de stoelen.


VW met USB aansluiting tussen de voorstoelen

Gruwelijk handig natuurlijk, want het opent de mogelijkheid om je iPod Shuffle of andere spelers direct aan het systeem van de auto te koppelen. De geluidsinstallatie herkent die dan meteen als ‘wisselaar’ en alles laat zich op het bedieningspaneel van de radio en de bijbehorende toetsen op het stuurwiel bedienen. De primeur is voor een paar tamelijk exotische modellen (zoals de razendsnelle Golf R32 met V6 motor), maar in de loop van volgend jaar volgen meer alledaagse automobielen van het Duitse merk.


Netjes weggewerkt in de armsteun

Mac2Go

Zoals altijd is er ook een stroming die de materie op wel heel doortastende wijze aanpakt. We keren terug bij Apple, waar ze met de Mac Mini computer een dermate compact systeem in huis hebben dat het er bijna om sméékt om als multimediasysteem in een auto geschroefd te worden. Onder een stoel of desnoods in een dashboardkastje. Het kubusje is slechts 16 bij 16 centimeter groot en 5 centimeter dik.


Mac2Go

Het lijkt vergezocht om een computer in je auto te bouwen, maar in eendrachtige samenwerking hebben Apple expert Mexpert en autobedrijf Autoforum Borger de puzzel op intrigerende wijze werkelijkheid gemaakt. Martijn Aslander, de man achter dit Mac2Go project, omschrijft de mogelijkheden als ,,Vrijwel onbeperkt.”
,,Zo gauw hij eenmaal in de auto zit, is het verder een kwestie van software veelal.”


Mac2Go met beeldschermen in de voorstoelen

Zo weet de Mac Mini weg met meer dan 15.000 muziekbestanden, herkent hij bluetooth en vormt bijvoorbeeld een ideale basis voor een navigatiesysteem in de auto. Je kunt het in feite zo gek niet verzinnen of er zijn mogelijkheden voor. Internet en e-mailen via WiFi of mobiele telefoon, je hele adressenbestand meenemen, tekstjes maken en zelfs videobeeld van een hele rit opslaan. Voor die laatste toepassing bestaat een speciaal cameraatje.
Multimedia? Een DVD speler en cd brander zitten er standaard in. Een DVD brander kan ook. Met andere woorden: werken met geluid en beeld is de Mac Mini op het lijf geschreven. En hij ript schijfjes alsof hij nooit anders heeft gedaan. De bediening? Martijn Aslander meldt dat zijn systeem nu nog een draadloos toetsenbordje gebruikt, maar aan stuurbediening wordt gewerkt.

,,Echt mooi is het nieuwe Apple bedieningsprogramma Tiger, waarmee je op het beeldscherm een tweede dashboard creëert.” Zo’n beeldscherm maakt immers ook een vast onderdeel uit van multimediasystemen in de auto.
Highend? Het hangt er maar vanaf waar de iPod of Mac Mini zijn signaal aan aflevert. En in welke kwaliteit het op de schijf opgeslagen staat. Maar een ding is zeker: als basis biedt het ideale mogelijkheden.