verslag CES 2006 - deel 2


Gastauteur | 02 maart 2006

Onze collega`s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen  u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.

Klik hier voor deel 1 van het CES verslag 2006

Naast al het info-geweld op de stands en de verschillende persconferenties van de fabrikanten organiseert de CEA (Consumer Electronics Association, organisator van de CES) ook een aantal sessies in discussievorm. Eén van die sessies deed een poging om een beetje in de toekomst te kijken.

De eerste spreker, Don Carkner president van iFire Technology, wijdde uit over het platte beeldscherm. Zijn observatie was, dat wereldwijd nog altijd 90% van alle verkochte televisies een beeldbuis heeft. Het platte scherm heeft nog lang niet gewonnen. Daarvoor moet eerst de prijs stevig naar beneden, maar met de huidige technieken LCD, plasma of Canon/Toshiba’s SED zit dat er nog niet in. Hij zei verder dat iFire Technology bezig was met een nieuwe technologie voor platte schermen die wél betaalbaar moet worden.Verdere technische gegevens werden nog niet prijsgegeven, men dacht over ongeveer twee jaar het product gereed te hebben. Mark Cook, de baas van Eastman Kodak’s Digital Imaging divisie zag in de komende tijd wel meer functies voor digitale camera’s in het verschiet en gaf Kodak’s laatste cameralijn als voorbeeld. Deze camera’s hebben twee objectieven en sensors, en slaan per foto twee beelden op: een groothoek- en een televariant. Wel ziet hij de voortdurende integratie van functies uit verschillende disciplines tot staan komen. Het gevolg zal zijn dat apparaten te ingewikkeld worden. Dat klinkt plausibel, maar de waarheid lijkt op dit moment nog anders. De voorspelling werd op de CES zelf (nog) weerlegd: alles krijgt steeds meer ‘bells and whistles’.

De volgende standaard voor draadloze netwerken heet WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) of 802.11s. Die is volgens Michael Howse van Packethop hard nodig voor alles wat we draadloos willen gaan doen. De maximum snelheid is 70 Mbit/s (niet eens zoveel groter dan WiFi, maar wel voldoende voor overdracht van gecomprimeerd HDTV) maar het bereik is minimaal acht kilometer en kan onder gunstige omstandigheden oplopen tot wel vijftig kilometer. Op deze manier zijn netwerken te bouwen die gehele steden omvatten. In Europa hebben we overigens al een tegenhanger: UMTS. Dat heeft globaal dezelfde functionaliteiten, potentieel in de praktijk een hogere overdrachtsnelheid.
Daniel McGahn, die de baas van batterijfabrikant Konarka Technologies is, had een paar oorspronkelijke observaties. Alles wordt namelijk mobiel: MP3-spelers, telefoons, satellietradioontvangers, laptops en ga zo maar door. Alles vraagt accu’s of batterijen, anders werkt het niet. En die batterijen lopen hopeloos op de vraag achter. Hij gaf als voorbeeld de mobiele telefoon.  Iedereen heeft er meer dan één.Waarom? Van de oude zijn de batterijen verrot. Een tweede probleem is de ontlaadtijd versus de laadtijd. Een auto tank je in vijf minuten vol en daarna kun je uren rijden. De laptop trekt in twee uur zijn accu’s leeg, en mag daarna meer dan tien uur aan de lader. Accu’s moeten veel kleiner, en krachtiger, en de laadtijd moet drastisch naar beneden.Verder ziet hij mogelijkheden voor zonnecellen in de vorm van flexibele vezels: je kunt dan kleding maken met elektronische mogelijkheden (bijvoorbeeld kleur- of dessinveranderingen) of zonnecellen met onregelmatige vormen. Frappant was wel dat al deze zaken evolutie behelzen en geen revolutie, iets dat ook op de beursvloer opgeld deed.


Pioneer

De bekende lijn plasmaschermen van deze op dit gebied vooruitstrevende fabrikant krijgt uitbreiding. Met de komst van Blu-ray Disc (BD) is de verwachting dat de vraag naar schermen met een resolutie van 1920x1080 zal toenemen. Pioneers reactie hierop is dan ook een nieuwe telg in de reeks van zesde generatie plasmaschermen: de Elite PRO-FHD1. Dit scherm heeft een diagonaal van 50 inch (127 cm).Technisch gezien komt het er op neer dat de pixelgrootte ten opzichte van het normale 50 inch model met ongeveer 30% is verkleind. Uiteraard is dit scherm in Europese termen gezien ‘HD-ready’, ofschoon in de VS deze term en dit logo niet gebruikt worden. Het scherm is uiteraard ook in staat om het formaat 1080p te tonen.
De gestage vooruitgang die bij de plasmatechnologie is geboekt, werd met een fraaie demo op de stand getoond. Naast elkaar stonden een eerste generatiescherm uit 1998, een scherm dat de vierde en vijfde generatie toonde (het verschil tussen die twee is alleen aansturing, niet het scherm zelf) en tenslotte de laatste zesde generatie, die inmiddels met 12-bit kleurdiepte en aanzienlijk betere bewegingsdetectie werkt.
Op Blu-ray Disc gebied was Pioneer eveneens vooruitstrevend: Het was de enige fabrikant die het lef had een prijs voor hun Blu-ray Disc speler ‘Elite BDP-HD1’ te noemen. Die prijs was overigens bepaald stevig: men denkt voor de speler $1800 te kunnen vragen. Bij navraag bleek dat deze prijs een voorlopige indicatie was; de prijs bij daadwerkelijke introductie zal ‘concurrerend’ zijn.Wel was het zo dat Pioneer één van de weinige fabrikanten was die daadwerkelijk functionerende spelers op de stand had, en ook meer dan één exemplaar.De BDP-HD1 is duidelijk productierijp.
Geheel in lijn toonde men ook een drive voor computers die DVD+/-R(W) en BD-R(E) kon lezen en schrijven. Ook hier een stevige prijsindicatie: $999. Bij BD is de schrijfsnelheid maximaal tweevoudig. Bij DVD is dat achtvoudig. Dat laatste is niet de laatste stand der techniek,want er zijn voor PC’s al enige tijd 16-speed DVD-drives te koop. Opvallend was verder dat zowel de Elite huiskamerspeler BDPHD1 als de PC-drive geen CD’s kunnen spelen of beschrijven. Een medewerker kon melden dat dit over een half jaar (dat is dus bij de geplande Blu-ray introductie) wel het geval zal zijn.Kennelijk heeft men nog problemen om een laserpickup voor drie verschillende golflengten licht te bouwen. Bij de carstereo-divisie was er voor Europa geen belangwekkend nieuws, op één feitje na. De hype in de VS is, net als bij ons, carstereo met navigatie. Daar worden zeer vaak DVD-ROM’s gebruikt als opslagmedium voor kaarten en routes. Pioneer slaat met het topmodel nieuwe wegen in: voor de opslag wordt een harde schijf gebruikt. Men claimt bij nauwelijks hogere kosten een veel grotere opslagcapaciteit en vooral een snellere toegang tot de gegevens, dat op zijn beurt weer moet leiden tot een snellere berekening van de route of alternatieven hiervoor.
Tenslotte veel aandacht voor de nieuwe EX-luidsprekerlijn,die in samenwerking met Andrew Jones van TAD werd ontwikkeld. Men heeft de lat hoog gelegd; zo zijn voor de tweeter beryllium, en voor de middentooneenheid magnesium als conusmateriaal toegepast. Ook bij de kastconstructie is niet op een paar dubbeltjes gekeken. Pioneer, dat een lange traditie in de luidsprekerbouw heeft, wil hiermee opnieuw een poging doen een positie te verwerven in de hogere audioklassen. De reeks bestaat uit een vloerstaand model (S-1EX), een boekenplankmodel (S-2EX), een centerluidspreker (S-7EX) en een actieve subwoofer (S-W1EX). In deze HVT verschijnt een bespreking van de vloerstaande luidsprekers. Alle genoemde modellen worden ook in Europa geleverd, in twee houtsoorten. De Amerikanen mogen het met alleen donker teak als uitvoering doen.
Aan het einde van de show wachtte Pioneer nog een verrassing: van de 14 ‘Best Of The Show’ Awards sleepte men er drie in de wacht,waaronder één voor de Blu-ray speler BDP-HD1.


Toshiba

Het belangrijkste nieuws werd gevormd door de wapenfeiten rondom HD-DVD versus Blu-ray Disc; zie hiervoor het betreffende stukje in de vorige HVT.Toshiba was zeer actief op dit gebied en toonde onder andere van Acer laptops met ingebouwde HD-DVD drives.
Ander nieuws was er ook: SED. Deed men op de afgelopen IFA nog uiterst moeilijk en was men spaarzaam met informatie, nu was dat anders. Het publiek mocht nu kennisnemen van deze nieuwe en veelbelovende displaytechniek en de rij voor de demo was bepaald lang. Ook nu ging men de vergelijking met LCD en plasma niet uit de weg en de reacties waren unaniem positief.Toshiba heeft nu ook concrete plannen voor product: als eerste komt er een 50 inch (127 cm) display met een resolutie van 1920x1080, introductie in de tweede helft van 2006. Prijzen kon of wilde men nog niet noemen.
Mede-ontwikkelaar Canon had ook een demo. Dat was dezelfde als bij Toshiba, en ook de schermen waren Toshiba’s waarvan het merkje was overgeplakt. Noch bij Canon, noch bij Toshiba waren er plannen om de technologie te delen met andere fabrikanten.Verder bedanken we Toshiba voor de op wieltjes lopende gratis tas voor de pers; hij heeft er heel wat kilometers opzitten en veel sjouwwerk bespaard.

Van de beursvloer

Het totale gebied dat de CES bestrijkt, komt overeen met tachtig voetbalvelden. Dat is een beetje veel. Een profvoetballer speelt in een tijdsbestek dat ons ter beschikking staat gedurende de show dan maar twee wedstrijden, hooguit op twee velden met halverwege nog een theepauze ook.Voor de camera verschijnt men daarna hijgend en wel met de mededeling dat het een mooie wedstrijd was, of iets dergelijks. De HVT-redactie loopt een aanzienlijk aantal velden af om het nieuws te vergaren, plaatjes te schieten en als het de moeite loont ook nog even te gaan zitten om te luisteren. Het valt overigens overal ter wereld op dat zodra er muziek ten gehore wordt gebracht het gesprek ook op gang komt... Meestal met dezelfde dynamieksprongen als die in de muziek!  Loop mee langs de stands van de ‘Central’ of ‘South Hall’, het Hilton of Sands Expo Convention.


Infinity

Wie niet ‘meer dan tevreden’ was over het laaggebied van de ‘Cascade’-serie van Infinity, maar de Model-15 subwoofer teveel van het goede vond, kan nu zijn hart ophalen met de Model-12. Deze 300 watt, 10 inch woofer vult elke luidspreker uit het gamma keurig aan. De kast meet slechts 50,8 cm in de hoogte bij 39 cm in de breedte en 22,5 cm in de diepte. De prijs is nog niet vrijgegeven, evenals de overige specificaties.


Snell

Snell, vooral bekend van studiomonitoren, heeft een nieuwe vloerstaander ontwikkeld ter aanvulling van de Series-7. Hoofdontwerper Joe d’Appolito heeft de drieweg ‘C7 tower’ van de grond af ontworpen. Het geheel bestaat uit twee vier inch middentoner, twee acht inch woofers aan de zijkanten van de kast en een één inch softdome tweeter. Op de achterzijde vind je nog een tweeter die zorgt voor de nodige reflectie om meer ruimte in het stereobeeld te creëren. De C7 tower klinkt soepel, vol en groot en past perfect in de Series-7 die bestaat uit de D7 Tower, M7 Monitor, LCR Monitor, K7 Bookshelf, de CR7 center en de twee subwoofers: Basis 150 en Basis 300. De Snell C7 Tower kost $5.000 per paar.


Harman Kardon

Harman gaat zijn vlaggenschip, de AVR 740, vanaf februari leveren. De twee nieuwe modellen, de 640 en de 440 zijn dan ook beschikbaar. Het vlaggenschip levert zeven keer 85 watt in 8 ohm, of twee keer 100 watt in stereo. Opvallend is de  aansluitmogelijkheid van twee woofers. De receiver kost $3,499. De AVR 640 heeft ongeveer dezelfde specificaties, maar heeft niet de mogelijkheid om twee, maar één woofer aan te sluiten en levert zeven keer 75 watt in 8 ohm en twee keer 90 watt in stereo. Bij de 440 gaat er nog eens 10 watt vanaf.Alle receivers hebben een HDMI-switch mogelijkheid welke ervoor zorg dat analoge bronnen worden omgezet naar het digitale HDMI-signaal. Bovendien is er de mogelijkheid XM satellietradio aan te sluiten, al zullen we daar in Nederland niet veel aan hebben.


Thule

Het Deense Thule heeft zijn versterkergamma uitgebreid met de ‘Spirit IA252B’. De versterker biedt twee keer 250 watt in 8 ohm en dat is niet mis als je naar de bescheiden afmetingen van het apparaat kijkt.Thule vergelijkt de ‘Virtual Class A’-versterkertechniek met de turbodieseltechniek. Het zou het beste van twee werelden combineren, omdat er altijd een ruststroom actief is in de versterker. Dit is overigens geen nieuwe techniek en gaat al onder vele pseudoniemen door het leven. De techniek is echter wel goed uigevoerd, waardoor er slechts een vervorming van 0,005% optreedt bij 300 watt in 4 ohm. De prijs van de Spirit is nog niet bekend.


Jamo

Jamo introduceerde op de CES een serie nieuwe producten. Zo stond er de nieuwe subwooferserie: de op BASH-techniek gebaseerde Sub 250, 450, 550 en 650. Daarnaast was nog een nieuwe bioscoopluidsprekerset te vinden: de A7. En een compleet thuisbioscooppakket: de DMR 60 compleet met luidsprekerset. Voor de flatscreenfans heeft Jamo een luidsprekerset gemaakt die daar perfect mee overweg kan: de LCR-serie. De meest opvallende verschijning bij Jamo vonden wij toch de R 909 reference luidspreker. Een ‘open’ systeem dat er voor moet zorgen dat er geen kastresonantie optreedt. Of het nu werkt of niet: het ziet er prachtig uit!


Marantz

Marantz pakte flink uit in Las Vegas. Zo heeft het bedrijf drie nieuwe projectors: de VP8600, VP12S4 en de VP-10S1, waarbij de prijzen oplopen van $5,999 naar $14,499 en $37,999. Alle projectors zijn uiteraard HD-compatible. Marantz had niet alleen nieuwe projectoren, maar ook een nieuwe DVD-speler: de DV9600. Een speler met een upscalemogelijkheid tot 1080p. Ook is het PDDV-circuit nieuw, waarbij PDDV voor Pure Direct Digital Video staat. Een soort videoversie van het inmiddels bekende ‘Line Direct’. Een opvallend nieuwtje is een tuner. De eerste sinds vijf jaar. Deze ST7001 kan AM, FM en XM (satelliet) ontvangen. Helaas geen DAB. De prijs komt op $449,99.


KEF

KEF heeft zich gericht op de thuisbioscoop. Zo introduceert het Britse bedrijf een nieuweling in de kleine, uiterst populaire telg satellietluidsprekers. Het bedrijf weet donders goed dat veel mensen geen zin hebben in grote luidsprekers. Zeker niet als je er vijf nodig hebt. De nieuwe 3000-serie vormt een aanvulling op de 5005-, 6000- en 9000-serie. Uiteraard wordt wederom gebruik gemaakt van de Uni-Q drivers van KEF. De luidsprekers worden zonder stands geleverd, dus in de meeste gevallen moeten deze erbij besteld worden. Een set 3000 luidsprekers kost $1500. Een set (twee stuks) stands kost $150. Een ander nieuwtje is het Instant Theater KIT200 System. Dit is een aanvulling op de welbekende KIT100. De ‘200’ is wat krachtiger dan de ‘100’. De prijs ligt op $3000.


AudioTechnica

Voor wie graag luistert naar exotische hoofdtelefoons, heeft Audio Technica een serie uit Japan naar Amerika gehaald en deze als de Import-Series gedoopt. De serie bestaat uit 15 modellen en varieert in modellen voor draagbare audio,  Dj-toepassingen en audiofiele hoofdtelefoons. Prijzen lopen van $119 tot $329.

Philips - Tivoli - Kenwood - JBL

NHT, Now Hear This

NHT, een Amerikaanse luidsprekerfabrikant, introduceerde op de CES de nieuwe Classic-lijn. Deze toplijn bestaat uit acht luidsprekers: drie boekenplankmodellen, een vloerstaand model, twee actieve centrale woofers en twee centers, waarbij de twee kleinere bookshelves tweewegsystemen zijn. De overige luidsprekers (uiteraard met uitzondering van de woofers) zijn om een driewegprincipe opgetrokken. Prijzen variëren tussen de $400 voor de kleinste bookshelf (de Sub-0) tot $1800 voor de  vloerstaander (Four).Naast de Classiclijn introduceerde NHT een nieuwe 7.1-kanaals voor-/eindversterker combinatie. De  7.1-kanaals klasse-D eindversterker levert 200 watt per kanaal. Prijzen zijn respectievelijk $2750 voor de voorversterker en $2000.


JBL

Als een groot bedrijf als JBL gaat uitpakken, dan wordt dat ook grondig gedaan. En als dat op een grote beurs in Amerika gebeurt, dan hebben we vaak te maken met de overtreffende trap. Allereerst werd bekend gemaakt dat ‘Project Array’ nu leverbaar is: de top-of-the line luidspreker-serie van JBL. De serie bestaat uit twee vloerstaanders: de 1000 en de 1400 Array, een bookshelf: de 800 Array, een center: de 880 en een 1000 watt subwoofer: de 1500 Array. Prijzen van de Array-serie beginnen bij $3000 per luidspreker. Naast de Array-serie lanceerde JBL de ‘Cinema Sound’-lijn. Deze bestaat uit een vloerstaand model: de CST55, een center: de CSC55 en een 150 watt woofer: de CSS10. De prijzen komen respectievelijk op $379 voor de vloerstaander, $329 voor de center en $429 voor de woofer. Naast deze twee lijnen introduceerde JBL nog enkele inbouwluidsprekers en, wellicht interessanter, enkele complete thuisbioscooppakketten: de Cinemavision à $15.000, de Performance-serie à $15.000 tot $30.000 en een multiroom-systeem onder de naam W.H.E.N (Whole House Entertainment Network) waarbij de prijzen variëren van $3.000 tot $20.000.


Sanyo

Van een gigant als Sanyo mag je wat verwachten op de CES. En dat maakte het bedrijf ook waar. Zo hebben de Japanners zowel de kleinste en lichtste videocamera ter wereld gelanceerd (de Xacti C6, 6 megapixel en $599 en de C40, 4 megapixel, $399), als de eerste High Definition 720p compactcamera zónder tape, de Xacti HD1, $799,99. De camera past zonder problemen in de broekzak en neemt op op flashcards. Het is ook mogelijk foto’s te schieten met een resolutie van 5,1 megapixel. Bij de Xacti C6 en C40 is het uiteraard ook mogelijk foto’s te maken. De resoluties zijn respectievelijk 10,2 en 8 megapixels. Naast de digitale camera’s introduceerde Sanyo ook een viertal nieuwe LCD schermen.Twee 16:9-schermen van 26” en 32” en een tweetal ‘normale’ schermen van 55”en 65”. De schermen ondersteunen de nieuwe HDTV-norm, al kunnen de twee grootste LCD’s tot 720p verwerken. De twee Widescreenschermen ondersteunen een maximale resolutie van 1366 x 768 pixels (XGA).


Atlas

AtlasCable, onlangs op de VAD in Veldhoven geïntroduceerd door ASW Lautsprecher GmbH / Hans Rietmann, was prominent op de CES aanwezig. En daarmee hebben we een leuk, uitgebreid merk erbij. Het gamma is uiterst compleet. Zo biedt het merk zowel goedkope cinch interconnects, als exotisch dure luidsprekerkabels, componentkabels, digitale interlinks en HDMI bekabeling.


Tivoli

Tivoli was vanaf dag ‘1’ een heuse hype. Je ziet ze overal de kop opsteken: winkels, reclames, huiskamers. En terecht: ze zijn gewoon leuk. En het bovenstaande verhaaltje geldt ook voor de Apple iPod. Dus, dachten Apple en Tivoli, waarom niet de krachten bundelen? Uit de eerste samenwerking ontsprong de iPal, het spatwaterdichte monoradiootje. Nu is het de beurt aan de SongBook. Met de iSongBook kunt u op zeer eenvoudige wijze de iPod integreren; je duwt simpelweg de iPod in het daarvoor bestemde ‘uitklapbakje’ en klaar is Kees. En hij laadt ook nog op! De iSongBook wordt met een tweede luidspreker en een  afstandsbedinging geleverd. De prijs: € 449.


Kenwood

Kenwood is hard bezig de mobiele markt te veroveren. Ze lanceerde op de CES een zeer uitgebreid gamma nieuwe ‘Single-DIN’ CD-receivers voor in de vierwieler. Daarnaast lanceerde Kenwood ook nog een trio ‘Double DIN’ radio’s. Aan de top komen nog vier ‘exelon’ CD-receivers die het neusje van de zalm representeren. Leuk is het feit dat het gros gecomprimeerde audiobestanden via USB kunnen versturen. Naast radio’s toonde Kenwood ook nog de nieuwe DDX-6019 DVD-speler voor de auto, een uitgebreid gamma nieuwe luidsprekers en actieve woofers en versterkers.


Philips

Elektronicagigant Philips luidde het nieuwe jaar in met een paar interessante producten. Een zeer opvallend en geinig nieuwtje is bedoeld voor de spellenwereld: entertaible.Wat is het? Een laptop of een spelbord? Wie het weet, mag het zeggen. Philips zegt dat het beide is. Je kunt in ieder geval spelletjes spelen op het ingebouwde scherm in de tafel.
Naast dit leuke nieuwtje showde Philips uitgebreid de Ambilightschermen, in de VS een regelrecht succes, en een nieuw thuisbioscoopsysteem: de HTS6500. Dit ‘twee-luidspreker-systeem’ heeft veel weg van het Bose 321-systeem dat ook gebaseerd is op het ‘virtual  surround’-principe. De prijs van de HTS6500 is ongeveer $400. Het grote broertje van de 6500 is de HTS9800W, waarbij de ‘W’ voor de draadloze achterluidsprekers staat. De 9800W is een compleet 5.1-pakket met de nieuwste technologie als HD-TV en 720p/1080i upscaling. De prijs komt op ongeveer $899.
Een ander prachtig nieuwtje: Miravision. Een spiegel en LCDscherm in één. Staat hij uit, dan is het een spiegel, zet je hem aan – je raadt het al – dan is het een tv. De Miravision is binnenkort verkrijgbaar in 32” en 42”. Prijzen van de Miravision zijn nog niet bekend.

JVC - Sony -Audiolab - Quad - InFocus

Koss

Hoofdtelefoonproducent Koss lanceerde acht nieuwe modellen op de CES. Opvallend is het gebruik van de `noise-reduction’-techniek. Ook te vinden bij bijvoorbeeld Bose, Sennheiser en Sony. Deze techniek meet wat de omliggende storende frequenties zijn en elimineert deze met dezelfde frequenties in een 180 graden gedraaide golf. De QZ77 met deze techniek kost $59.99. Naast dit opvallende product lanceerde Koss nog een draadloos model: de JR170 van $179,99, een infrarood model: HB79 van $59,99 een fullsize hoofdtelefoon met extra afscherming: TV21 van $29,99 en nog vier draagbare modellen met prijzen van $9,99 tot $24,99.


JVC

JVC staat onder andere bekend om de uiterst kleine camcorders van zeer hoogwaardige kwaliteit. Nu heeft het bedrijf alle DV camcorders verbeterd voor 2006. Prettig, maar interessanter zijn de harddisk camcorders die van grotere hardeschijven zijn voorzien. En wie de filmpjes direct op een DVD wil branden, kan zijn hart ophalen: met de nieuwe Everio camcorders kan dit met behulp van de Everio Share Station. De Everio camcorders zijn er vanaf $600, de Share Station kost$200. Een erg prettig nieuwtje is dat JVC de eerste Single Sided Dual Layer DVD-RW schijfjes heeft gelanceerd. Dual Layers waren er al langer, maar nog niet in herschrijfbare vorm. De snelheid ligt op 2 en 4-speed. Naast deze handige nieuwtjes toonde JVC een breed gamma aan mini thuisbioscoop-systemen, een tweetal nieuwe DVDspelers en een viertal DVD- / VHS- / HDD-recorder combinaties die binnenkort de winkel mogen verlaten voor een instapprijs van $100. Om het geheel compleet te maken, toonde JVC nog een uitgebreide lijn nieuwe HD LCD-schermen. Grofweg zijn er twee series: 1080p en 768p, waarbij de 1080p uiteraard in grotere maten verkrijgbaar zijn.Tot 70” om precies te zijn. Prijzen variëren van $800 voor de kleine 30” Direct view tot $5.500 voor de grote 70” rear projection LCD HD-ILA.


Shure

Shure maakt lichte, kleine ‘in-ear’ hoofdtelefoons.Voor 2006 zijn er ter aanvulling van het gamma ook een topmodel, de E500, headsets en speciale ‘gaming-editon’ hoofdtelefoons bijgekomen. In de Sound isolating E-serie is een nieuw topmodel  geïntroduceerd: de E500 van $499. Daarnaast zijn er drie modellen bijgekomen: de E2g, E3g en E4g, waarbij de G uiteraard voor ‘gaming’ staat. De prijzen van de hoofdtelefoons lopen van $99 voor de E2 via $179 voor de E3 naar $299 voor de E4. De nieuwe headsets gaan onder de naam ‘Boom’ en ‘InLine’ door het leven. Prijzen zijn $199 en $319.


InFocus

Play Big. Het klinkt als een reclame van Electronic Arts, de grootste computerspelfabrikant ter wereld. Alhoewel: de link met InFocus is snel gelegd. InFocus is namelijk een projectorfabrikant. En de nieuwe lijn beamers is ook op deze doelgroep gericht. Maar vanwaar Play Big? Simpel: de nieuwe lijn produceert een haarscherp plaatje van 60” tot 144” en dat is ‘pretty big’. In het Play Big-gamma vinden we drie modellen: de InFocus Play Big IN72, 480p, van $1.299, de IN74EX, 576p, kost $1.999 tenslotte het neusje van de zalm: de IN76, 720p, van $2.999.


Audiolab

Audiolab is terug! En wel met zeven producten: de 8000CD: een CD-speler, de 8000S: een geïntegreerde versterker, de 8000Q, een voorversterker die te combineren is met de 8000P stereo eindversterker of twee 8000M monoblokken. Verder vinden we nog de 8000AV en 8000X7, een 7.1 surroundprocessor en zevenkanaals eindversterker. Het gehele Audiolabgamma is intern identiek aan
TAGMcLaren.Vreemd? Nee hoor: Audiolab is in 1997 overgenomen door TAGMclaren. Die heeft echter de naam laten vallen. In 2004 heeft IAG (o.a. Mission, QUAD,Wharfedale, Apogee) het bedrijf echter gekocht, samen met de naam Audiolab. En u ziet het: Audiolab is weer terug. Prijzen van de nieuwe Audiolab-lijn zijn nog niet bekend.


QUAD

QUAD is op dreef. Eerst lanceren ze de nieuwe ESL en vervolgens nog de nieuwe L-lite. Een kleinere 5.1-versie van de L-serie van QUAD. Er worden uiteraard dezelfde units gebruikt als in de L-serie. Daardoor zijn ze ook perfect onderling uitwisselbaar. De L-lite is verkrijgbaar in: zilver, zwart, kersen en ‘rose’. De prijs van de complete set is niet bekend.


Sony

Bij Sony (en Philips) denk je aan Bluray. Het moest er dan ook een keer van komen dat er serieuze producten werden getoond op dit vlak. Gelukkig toonde Sony ons een speler en twee recorders: een voor in de pc en één voor in het hifi-rek. Deze  producten zijn nog niet leverbaar, maar komen zeer binnenkort op de markt. Prijzen zijn helaas nog niet bekend. Naast de Blu-ray artikelen, had Sony een hele lijst met nieuwe LCD-schermen die onder de naam Bravia (de nieuwe winstmakers!) door het leven gaan. De prijzen lopen van $1500 tot $4500, afhankelijk van de grootte. Maar een LCD-scherm is niets zonder thuisbioscoopsysteem. Vandaar dat Sony een drietal complete thuisbioscoopsystemen heeft ontwikkeld: een alles-in-één-systeem een twee systemen die bestaan uit losse componenten. Prijzen van deze systemen zijn respectievelijk: $300 voor het  alles-in-één-systeem en $200 / $300 voor de systemen uit losse componenten.Naast de complete systemen heeft Sony een drietal nieuwe instap DVD-spelers uitgebracht. $69 voor de DVP-NS55P, $130 voor de DVP-NS75H en $150 voor de DVP-NC85H, een 5-disc
wisselaar.


Anthem

Anthem, onderdeel van Paradigm presenteerde de nieuwe surround voorversterker/processor, de Statement D2. Deze combinatie representeert de crème de la creme van het bedrijf. Met vier HDMI-inputs, analoog naar digitaal omzetting voor video, macrovision ondersteuning voor VHS en multizone voor component video is de surround voorversterker alles behalve een kaal doosje. En voor eigenaren van een Anthem AVM 20,AVM 30 of D1: er komt een upgrade. De prijs is nog niet bekend.


Texas Instruments

HDTV is nu in rap tempo de projector-, LCD- en plasmamarkt aan het verzadigen. De HD-resoluties 720p en 1080p is de toekomst.Texas Instruments is hoofdleverancier van DLP HDTV-chips die deze beeldleveranciers aansturen.Texas instruments heeft nu twee nieuwe chips. Een 720p voor 45” en een 1080p voor 65”. Nu zijn deze resoluties niet revolutionair.Wat wel revolutionair is, is het feit dat ze gecombineerd dienen te worden met een LED aangestuurd scherm. LED’s (Light Emitting Diode) kennen we al lang, maar niet in deze toepassing. Het voordeel van LED’s is dat ze razendsnel aan en uit kunnen. Deze snelheidswinst is natuurlijk een groot voordeel als het gaat om toepassingen in DLP HDTV’s. Zo zal het scherm 48 keer sneller het beeld kunnen verversen dan een standaard televisie. Samsung zal de eerste schermen midden 2006 leveren met de nieuwe chips en LED-technologie.


Yamaha

Nee, er werden natuurlijk geen motorfietsen gepresenteerd op de CES (wel was er een grote stand met de muziekinstrumenten, een productgroep waar Yamaha gróót in is).Wel twee nagelnieuwe DLP projectors, twee ‘digital sound processors’, een mooie music-server en enkele receivers. Laten we beginnen met de projectors. De DPX1300 is gebaseerd op de nieuweDarkChip3. Het contrast bedraagt een keurige 5000:1. De resolutie is maximaal 720p, al wordt 1080i ook geaccepteerd en teruggebracht naar 720p. Bovendien wordt het HD-signaal ontdaan van nare storingen. De prijs van de DPX1300 $13000. Het kleine broertje heeft een chip van een eerdere serie en contrast van 4000:1. Ook deze emuleert storingen en projecteert tot 720p. De digital sound processor is een systeem dat bestaat uit één luidspreker die surround ‘projecteert’. Dat doet hij door middel van faseverschillen. Bij de YSP1000 stuurt een processor 40 digitale versterkertjes aan die ‘op tijd’ de luidsprekertjes aansturen. Door de faseverschillen ontstaat surround. De YSP1000 en 800 ondersteunen alle surround en stereostromen. De YSP1000 kost $1699,95. De 800 kost $899,95.
Musicservers zijn populair. En dat is ook niet vreemd.Wie wil er niet 200 of meer CD’s in een klein kastje? De MusicCast MCX-2000 heeft een 160 GB hardeschijf, een CD-R/-RW drive, FM/AM tuner en een analoge ingang. De server kan – met of zonder ‘draad’ – aan 15 clients (MCX-A10) of pc’s een aparte stroom voeren. De MusicCast MCX-2000 kost $2200.
Tenslotte melden we nog de komst van drie nieuwe stereoreceivers. De RX-797, de RX-497 en de RX-397. De 797 is de meest uitgebreide receiver van het stel. Hij levert 2 keer 100 watt en ondersteund volledig dualzone (met aparte volume, record-out en aparte IR-code). De 497 is een klein stapje minder,wat onder andere te zien is in het wattage en de multizone  mogelijkheden.

Ten good performances of the show

Morel

Morel introduceerde op de CES nieuwe aanvullingen op de inmiddels bekende Octave/Octwin-serie. In plaats van een stand kan men nu ook een fraaie zuilvormige subwoofer in ‘Isobarik’-configuratie onder een Octave of zelfs Octwin zetten. Isobarik betekent dat er een tweede woofer achter de zichtbare woofer is geplaatst, met als voordeel dat de kast bijna twee maal zo klein kan worden dan met één woofer het geval zou zijn. Een extra voordeel s hierbij dat een dergelijk systeem strakker, lees sneller, klinkt. Ook nieuw is de Center speaker met twee kleine woofers, een woofer/midrange en een 28 mm zijdetweeter in een opbouw zoals we die bij de Octave ook kennen.We hebben het hier dus over een drieweg center speaker, iets wat niet veel voorkomt.We hebben dit fraais op de CES geruime tijd beluisterd en het klonk zeer fraai en uitgebalanceerd.


Burmester

Het Duitse Burmester pakte flink uit op de CES. Alle lijnen zijn vernieuwd en aangevuld, zodat de slogan ‘Art for the ears’, geen loos samenraapsel van woorden blijft, maar ook daadwerkelijk in de praktijk bewezen wordt. In de Classic Lijn vinden we een nieuwe stereo 035 voorversterker en 036 eindversterker. Daarnaast is op stereogebied de nieuwe Rondo 051 geïntroduceerd: een twee keer 85 watt versterker. In de thuisbioscooplijn staat de nieuwe 057 surroundprocessor te prijken; een 7.1-kanaals voorversterker. Deze is natuurlijk prima te combineren met de beschikbare eindversterkers. Op CD-gebied is de 061 bovenlader nieuw. Het is het kleine broertje van de 001 ‘top-of-the-line speler’. De speler heeft zowel digitale in- als uitgangen, waardoor andere loopwerken kunnen profiteren van de 24/192 upsampler DAC. Op luidsprekergebied vinden we de nieuwe 961 MK3, 995 MK3 en de uiterst imposante B100 Reference. Alledrie de luidsprekers gebruiken de JET tweeter van ELAC. Uiteraard wel aangepast, zodat ze van ‘Burmester komen’. Prijzen van de nieuwe producten zijn nog niet bekend.


Lyngdorf

Wat Peter Lyngdorf elke show, waar ook ter wereld, aan geluid neer weet te zetten, heeft meer met magie te maken. Nou ja, dat moet ik onmiddellijk tegenspreken want hij weet donders goed wat ie doet.Wie op de VAD-Show bij hem in de kamer heeft  beluisterd, kan daarover meepraten. HVT zal zeer binnenkort een ‘systeem’ ter test hebben staan en daar u deelgenoot van laten zijn.


WLM

Ook voor u controleerbaar: twee jaar geleden ook op de VAD-Show te beluisteren en eveneens door collega’s van HiFi.nl zeer positief beoordeeld, is de ‘wiedergabe’ van deze Weense luidsprekerbouwer. Ik mocht een eigen live-Doelen-opname ten gehore brengen en echt, het podium ontvouwde zich vóór mij en de toehoorders. Ze werden even til. Nieuw bij WLM is de `Super-PAC’-tweeter met een breder afstraalbereik. Podiumbreed!


Opera/Unison

Altijd groot, groter, dikker, imposanter en zo nog wat meer superlatieven. We zijn in Amerika.Toch laat ‘Europa’ zien, en de Italianen in het bijzonder, dat het niet altijd in overtreffende trap hoeft. Met behoud van perfecte weergave kan Unison Research uit typisch uitgewogen vormgeving met een kleine buizenversterker op een evenwichtig gebouwde Opera luidspreker een pláátje neerzetten waar je stil van wordt. Samen met bouwer Giovanni Sacchetti hebben we even van muziek zitten geníeten. Dit jaar nog komt er een kleine (buizen-)versterker (zie foto) met een geheel nieuwe buis.


Kimber

Bij Ray Kimber heb ik ook weer stilletjes zitten te genieten. Op de 4.0- SuperAudio-set (veel apparatuur, veel kabels, van Kimber uiteraard, met een totaal-prijskaartje van $138,610.00 voor alles wat er staat) horen we een zesentachtigjarige saxofonist spelen, ja je leest het goed, die op een heel ontspannen wijze laat horen hoe je gelouterd door de jaren kunt musiceren. Geen microfoon in de klankbeker, geen versterkers bij de andere musici. In de jazz-scene schijnt men tóch zonder versterking te kunnen spelen… Gewoon lekker luisteren. In de huurauto rijdend door de woestijn van Arizona op weg naar Grand en Bryce Canyon heeft het CD-tje meerdere malen gedraaid.


Amphion

Fabrikant Anssi Hyvonen van het Finse Amphion liet de kleinste luidspreker uit de serie horen, welke de namen van de  edelgassen dragen. ‘Helium’ was tot voor kort de kleinste maar een eerder in het periodiek systeem voorkomende naam is er niet.Vandaar dat Anssi zijn toevlucht zocht naar de kleinere deeltjes: ‘Ion’. En die klonk indrukweekend goed.Wij zijn benieuwd naar het antwoord van Amphion op de iPod-hype; heet die dan ‘Quasar’?


Final

Onze landgenoten van Final toonden in twee kamers op het Alexis Park diverse modellen: in stereo en in toepassing voor home cinema. Beide lieten de typische eigenschappen van een elektrostaat horen: transparantie en vrij van (kast-)kleuring. Somtijds daagde een Amerikaanse luisteraar de bemanning en Ellen Walravens (PRmanager van Final) uit tot hogere volumes, maar de Final’s gaven geen krimp. Hulde!


TAD

Andrew Jones, eerder in dit verslag aangehaald als (mede-)ontwerper van de Pioneer ‘EX’-serie, liet de ‘Model-2’ horen. De verstookte energie in de kamer was zo hoog dat de bijbehorende warmteafgifte het noodzakelijk maakte de deur na elk half uur wijd open te zetten. Jones past, wellicht nog puttend uit de erfenis van het Eureka-project, (een samenwerking tussen KEF en B&O in het begin van de tachtiger jaren, waar hij mede aan de wieg stond van het ‘coïncidentele’ luidsprekerchassis) bij TAD voor het mid/hoog dezelfde techniek toe. Een overtuigende demo, waarbij de toehoorders ‘overwhelmed’ zaten te luisteren.


Paradigm

Deze Canadese luidsprekerbouwer liet op de vroege zaterdagmorgen een selecte groep audiojournalisten naar een Suite in het Hilton komen. Zo ging ook HVT’s hoofdredacteur vroeg uit de veren om op tijd aanwezig te zijn. De ontvangst was  hartelijk,met koffie en een broodje. Paradigm heeft de ‘Cinema’-lijn uitgebreid met de Cinema 220 en 330. Het betreft hier een luidspreker die zowel als linker en rechter luidspreker ingezet kan worden, áls een centerluidspreker. Bij zowel de ‘220’ als de ‘330’ krijg je veel waar voor je geld.Voor $199 heb je een ‘220’ (een drie unit, tweeweg systeem) en voor $100 meer een ‘330’ die om een 2,5-weg, vijf unit systeem is opgebouwd. De beide luidsprekers zijn gemaakt om aangevuld te worden door een centrale baskast, want het frequentiebereik loopt van 110 Hz tot 20 kHz, al kan de ‘220’ eventueel tot 75 Hz en de ‘330’ tot 80 Hz doorlopen. Het klonk zo goed dat ik twijfelde aan de prijsstelling.