IFA 2006 deel 1


Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

Hierbij deel 1 van het IFA verslag, verzorgd door onze collega`s van HVT. Klik hier om deel 2 te lezen.

Dit jaar was het ‘eerste’ even jaar – sedert 1953 in de oneven jaren – dat er een Internationale Funk Ausstellung (IFA) werd gehouden. In voorgaande jaren was de beurs namelijk steeds tweejaarlijks. Gestart in 1924 was het alweer de 45-ste keer. En het ging er met zowel kracht als krach (Duits voor onder andere herrie) aan toe. HVT toog vijf man sterk naar de Berlijnse beurs om dat alles in kaart te brengen – tijdelijk domicilie en redactie houdend in een appartement – en hier is wat zij hoorden en zagen.

Niet iedereen is blij met de jaarlijkse frequentie van de IFA. Twee grote namen schitterden door afwezigheid. Panasonic bijvoorbeeld deed wel persconferenties en een seminar, maar had geen standruimte. Het niet geringe Sony, dat vorig jaar al stevige kritiek te verduren kreeg door hal 18 maar te veranderen in een vreemd en donker, vol gordijnen gehangen doolhof met hier en daar wat product-eilandjes, bleef maar geheel weg. Men vindt de concurrentie met de CeBIT die steeds meer van IT-beurs in een CE-beurs verandert, gecombineerd met het jaarlijkse ritme, om begrijpelijke – lees bugettaire – redenen kennelijk te veel. Bovendien hebben beide voornoemde firma’s veel te bieden op de Photokina die in Keulen wordt gehouden van 26 september tot en met 1 oktober.

Nu constateren wij dat de IFA van zuivere CE-beurs tendeert naar een IT-beurs, althans daar heeft het toch de schijn van. Niet verwonderlijk want de convergentie van IT en CE is al enige jaren in volle gang. Een plaats waar dat al langer goed zichtbaar is, is de CES in Las Vegas.

Het grote verschil tussen de twee grootste beurzen, IFA en CES, is dat de eerste ook toegankelijk is voor publiek – men rekent op een kwart miljoen bezoekers, waaronder 140.000 uit de ‘handel’ – en de tweede alleen voor de professionals. Beide strijden derhalve om het predicaat grootste en beide hebben gelijk. Net als de Amerikanen zijn ook onze Duitse gastheren dol op cijfers. Op 160.000 vierkante meter, verdeeld over zo’n zesentwintig hallen, staan 1200 firma’s uit 40 landen.
Hans-Joachim Kamp, o.a. bestuurslid van de gfu, memoreerde in zijn toespraak dat een gemiddelde groei in de tien belangrijkste Europese landen in het eerste halfjaar van 2006 van achttien procent is gerealiseerd; bedenk hierbij wel dat er een WK Voetbal is geweest welke voor hogere verkopen heeft gezorgd van vlakke beeldschermen. Trend is een groei in de beelddiagonaal en derhalve ook in prijs, ondanks een aanzienlijk prijs-erosie in het segment van deze vlakke schermen. En, heel belangrijk, mobiele apparatuur ‘boom-ed’ nog steeds.
Dr. Rainer Hecker, voorzitter van de gfu, stelt ‘Wachstum durch Innovation’ als centrale thema voor en vervolgt: “Unsere Geräte sind innovativ, bieten viele Nutzungsmöglichkeiten und prägen das Image ihrer Besitzer. Das macht sie besonderes attraktiv und begehrenswert.” Als voorbeelden van deze genoemde innovaties noemt Hecker onder andere HDTV – een thema dat ook op de vorige IFA al duidelijk aanwezig was – en de bijbehorende weergave/opname-apparaten als HD-DVD en Blu-ray (meer hierover verderop in dit verslag) en IPTV (televisie over internet). Verder noemt Hecker drie pijlers voor de nabije toekomst: merktrouw, integratie van systemen en service.

Uit de talrijke persconferenties, de HVT-redactie bezocht er zo’n twintig inclusief ‘keynote-toespraken’,destilleerden wij het volgende.

De wel eens gehoorde kritiek dat mensen werkzaam in de consumentenelektronica geen visie zouden hebben, werd op een aantal key-note-speeches geloochenstraft. Topman van Samsung, Gee-Sung Choi, heeft het niet meer over ‘Digital Renaissance’ – zijn thema van drie jaar geleden tijdens de IFA – maar ‘Creating Rich Digital Experiences’.
“Samsung wil de komende vijf jaar dertig procent per jaar groeien. Wij willen marktleider worden op het gebied van televisies. Met bijna zeven miljoen lcd-schermen en bijna drie miljoen plasma-toestellen gaan we de omzet in 2006 verdubbelen.”

Een speech van totaal verschillend karakter gaf de oprichter en Chief Executive van Harman International Industries Sidney Harman (88). “Staat de techniek in dienst van de mens of andersom? De grote stroom van technische mogelijkheden brengt vele consumenten in verwarring. De wereld van de elektronica schijnt steeds gecompliceerder te worden in plaats van het leven van alledag eenvoudiger te maken… Sprekend over een wereld van steeds verder gaande technologie, denk ik vooral aan de groei in het digitale domein. Ik geef voor het gemak even het verschil aan tussen de analoge en digitale wereld. De analoge is verticaal geordend, van boven naar beneden, gesplitst en lineair. De digitale wereld is horizontaal, niet gesplitst en multi-dimensionaal. We moeten rekening houden met deze twee verschillende werelden en ik geloof dat de oude, analoge, benadering leidt tot verstikking in creativiteit bij het bijeenbrengen van technologieën.”
Letterlijk: “Does this serve a legitimate consumer need and does it do so as simply and as intuitively as possible?”

Rudy Provoost, voorzitter van de raad van bestuur van Philips Consumer Electronics, brengt ‘Sense & Simplicity’ onder de aandacht. “De hele CE-industrie moet er naar streven grenzen te overschrijden. Daarbij staat mij een drietal speerpunten voor ogen. Ten eerste open innovaties en samenwerkingen, ten tweede een actief politiek kader – met overheden en beleidsmakers in bijvoorbeeld Brussel – en ten derde een dynamische omgeving van zakenpartners met als voorbeeld de zendgemachtigden om HD-uitzendingen niet tot een exclusive aangelegenheid te maken. Philips kan dat niet alleen, maar ik ben er van overtuigd dat deze ‘New Convergence’ kan slagen.”

Bandridge - Belkin -SanDisk

Bandridge

Naast de bestaande kabels en de Profigold-lijn introduceerde Bandridge de High Definition Premium, te plaatsen tussen de standaard kabels van Bandridge en de Profigold-lijn. Dus hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs!

De Bandridge Premium High Definition kabels voorzien in alle aansluitmogelijkheden op het gebied van high definition audio, video, antenne en computer. Maar dan in een premium kwaliteit en dat zie je bijvoorbeeld terug in de 24k vergulde aansluitingen, de verbeterde afscherming en de unieke aansluitlabels voor het makkelijker herkennen van een kabel zodat je deze nooit meer aansluit op de verkeerde in- of uitgang. Bovendien hebben ze goed gekeken naar een goede en vooral herkenbare verpakking. Zo kun je in één oogopslag zien wat voor kabel er in de verpakking zit en staan alle belangrijke kenmerken duidelijk op de voorzijde van de blister. Daarnaast heeft elke kabelgroep een eigen herkenbare afbeelding; zo hebben alle antenne aansluitkabels een giraffe op de verpakking en alle audio aansluitkabels een olifant. Mocht je er dan nog niet uitkomen dan heeft Bandridge nog een interactief hulpmiddel bedacht in de vorm van een touchscreen dat samen met je de juiste kabel zoekt voor de connectie die je wil maken. Met een paar simpele aanrakingen van het scherm heb je de juiste kabel gevonden. Kortom een premium oplossing die past bij een premium kabel! (DvL)


Belkin en PURE/AV

Het Amerikaanse Belkin biedt een uitgebreid productenscala voor de integratie van elektronica, computer en A/V apparaten voor thuis, onderweg of in de auto. Hun PURE/AV producten, waaronder een uitgebreid programma kabels en lichtnet conditioners, worden sinds kort in de Benelux door TransTec gevoerd.

Een 2006 CES Award ontving Belkin voor hun RazorVision DVI-dual-link-kabel. Nu introduceerde Belkin een draadloze oplossing voor netwerkefficiëntie en een van 3-naar-1 HDMI videoswitch waarmee een TV, schakelbaar kan worden aangesloten op drie HDMI apparaten zoals DVD-spelers, kabel/satelliet-ontvangers en audio/video-ontvangers. Deze schakelaar ondersteunt high definition resoluties tot 1080p, kan ook functioneren via HDMI-naar-DVI-kabels en maakt schakelen tussen computers heel eenvoudig met de meegeleverde IR afstandsbediening. De prijs, inclusief HDMI-kabel van drie meter bedraagt € 169,95.

Voor netwerkefficiëntie is Belkin met haar drie ‘N1’ producten gekomen, te weten: N1router F5D8231df4 (€ 189,95), N1 notebookkaart F5D801df (€ 99,95) en N1 desktopkaart F5D8001df (€ 114,95). Deze producten gebruiken Multiple-In-Multiple-Out spatial multiplexing technologie. Draadloos N1 biedt snelheden tot wel 300Mbps op een 40MHz kanaal en tot 150Mbps op een 20MHz kanaal. Zo kunnen onder andere video-, muziek- en fotobestanden snel en efficiënt worden verspreid over de computers bunnen het netwerk.



Verder waren er een ‘TuneTalkStereo’ waarmee de iPod video wordt voorzien van de mogelijkheid memo’s, lezingen of intervieuws op te nemen via twee ingebouwde microfoons, een ‘TuneCommandAV’ (dat is een dockingstation voor iPod met voeding, en mogelijkheid om met afstandsbediening via uw home installatie te luisteren), een ‘TuneCastII’ voor universele MP3 spelers om met gebruik van FM stations via een autoradio of tuner te kunnen luisteren, de al genoemde ‘RazorVision’ verbindingen en de uitgebreide reeks PURE/AV kabels en lichtnet conditioning apparatuur. (HV)


SanDisk

Op de stand van Sandisk was een gezonde drukte waar te nemen. Logisch, deze alom bekende en grootste fabrikant van flash memories (dat zijn vaste geheugenkaartjes in allerlei uitvoeringen waarvoor SanDisk ruim 300 licenties heeft) is dit jaar met vele noviteiten gekomen. Bij de cards zit het nieuws vooral in de ‘ExtremeIV’-kwaliteit, waarbij de lees- en schrijfsnelheid is opgevoerd tot 40Mbps! Een uitkomst voor de professionele fotograaf die niet alleen een groot formaat en hoge resolutie wil, maar ook nog meerdere opnamen per seconde wil maken. Ook in juli dit jaar werd een 4Gb SDHC kaart uitgebracht, gericht op digitale foto en video, waar een ‘MicroMate’ USB2.0 lezer wordt bijgeleverd.
Verreweg het meeste nieuws gaat dit jaar over producten voor het gebruik van de kaarten: in juli werden een Extreme Fire Wire Reader en een Extreme USB2.0 Reader aangekondigd, waarmee foto’s met een omvang van 1Gb of meer snel op een computer kunnen worden overgebracht.

In augustus werd de ‘Sansa e280’ MP3-speler aangekondigd met een flash geheugen van 8Gb, uitbreidbaar tot 10Gb via een micro-SD-slot. Daarmee werd de MP3 speler met de grootste capaciteit tot nog toe geboren: 160 uur muziek! Tegelijkertijd werden prijsverlagingen van de overige modellen uit de 200-serie aangekondigd. In september kwam er een opwaardering van het c200 model: card-slot waarmee 4Gb wordt bereikt, kleurenscherm, oplaadbare batterij, een voice recorder functie, USB2.0 aansluiting en mogelijkheid voor WMA-formaat. Tezelfdertijd een ‘Base Station’ voor de Sansa-spelers, waarop een speler en een afstandsbediening passen en waarin een oplaadfunctie voor de batterijen zit, een aansluiting voor een HiFi-set en waarmee ook transfer van MP3-content tussen speler en PC mogelijk is.

Klap op de vuurpijl op deze beurs bleek een mooie slank vormgegeven flash video recorder van slechts 130x66x20 mm, de ‘V-Mate’. Daarmee kan ongeveer 3,6 uur video worden opgenomen voor afspelen via een mobile telefoon (544Kbps) en 1,6 uur via een TV toestel of computer (1.056Kbps). Dus: haal het kaartje er uit en stop het in je mobieltje, portable play station, laptop et cetera. Mij leek het ook niet gek om het kleine ding gewoon ergens op het televisietoestel te plakken en voor opname en weergave aan te sluiten.

Aardig is dat de V-Mate via een eigen infraroodzender de TV op instelbare opname tijden kan aan- en uitzetten! Aansluitingen zijn er voor analoge A/V in- en uitgangen in composiet video en audio, USB mini-B en voedingsspanning. NTSC en PAL worden ondersteund en de kaartformaten SD, microSD, miniSD, MMC/plus/mobile, SDHC en MemoryStick Pro/duo/Pro duo. Echt een hebbeding, vooral gezien de prijs: rond € 150. Opname en weergave via een TV met 75 cm beelddiagonaal tijdens een presentatie gaven een voor mij meer dan acceptabele beeldkwaliteit.
Tot slot nog dit. Terug in Rotterdam heb ik, in een zeer correcte onderneming alhier, een 4Gb compact flashkaart voor mijn Marantz recorder gekocht. De prijs daarvoor bleek aanzienlijk lager dan nog niet zo lang geleden en ook dan de indicatie die SanDisk mij op de beurs gaf. Dat bevestigt de op de IFA te merken toenemende concurrentie in deze tak van sport en ook het goede ondernemerschap van SanDisk om met eigen apparatuur voor flashcards te komen. (HV)

KEF -Heco/Magnat - Nakamichi

KEF

Drie echte primeurs waren er op de stand van KEF. In de eerste plaats twee typen luidsprekers op basis van de techniek, zoals enkele jaren geleden geïntroduceerd met de KEF Kit 100. Hierbij wordt de ruimtelijke klank van een 5.1 set speakers gerealiseerd met slechts twee zichtbare luidsprekerkasten en een sub. Wie de KEF Kit 100 kent weet dat dit wordt bereikt door de combinatie in één kast van naar voren stralende Uni-Q speakers voor linker, rechter en middenkanaal met haaks hierop een flatpanel welke een achterkanaal realiseert, gesteund door reflexie via de wanden van de kamer. Het systeem werkt wonderlijk goed door de toegenomen ervaring met flatpanels en vooral ook door de Uni-Q-techniek van KEF die een stabiel ruimtelijk klankbeeld neerzet, waarbij in een groter gebied dan alleen in een sweet spot een gestoken scherp geluidsbeeld te horen is.

De getoonde nieuwe modellen heten ‘five two seven’ en ‘five two eleven’. De ‘seven’ kan op een standaard of aan de muur en herbergt zeven speakers: een 75 mm Uni-Q met 15 mm tweeter voor het middenkanaal, nog zo een voor L/R en twee 75 mm woofers. Bij de vloerstaande ‘eleven’ is het middenkanaal aangevuld met een 75 mm woofer en het L/R kanaal heeft in totaal vier zulke woofers. De specificaties vermelden dat de ‘eleven’ tot 90 Hz komt in het laag en de ‘seven’ tot 100 Hz. De slanke, boven en onder elegant afgeronde behuizingen meten 40x10x23 cm en 102x21x23 cm. Zelf vond ik de glanzend zwarte de mooiste maar ze zijn er ook in mat zilver uitvoering. Met de bijgeleverde kabels kunnen ze op iedere 5.1 versterker / receiver worden aangesloten. Ze zullen in oktober verkrijgbaar zijn en 1000, resp. 1800 Euro per stel gaan kosten. Dus wie wel goed surround maar geen kamer vol luidsprekers wil vindt zijn of (vooral ook) haar wensen vervuld!

Dan was er de 5005.2 separate surround boxenset, bestaande uit vijf stuks HTS5001.2 satellieten en HTB2 subwoofer, alle in zwarte hoogglans uitvoering. De set is in september al in de winkel voor 1800 Euro en duidelijk ontworpen voor de homecinema fans die trendzettende styling met perfecte geluidskwaliteit waarderen. De cilindervormige satelieten zijn ongeveer net zo hoog als de min of meer kogelvormige subwoofer. Van die laatste zegt KEF dat rechtop of op zijn kant zetten geen klankverandering geeft.

De derde primeur was een dockingstation voor bij de Kit 100 en Kit 200 waarin alle iPod modellen passen en aan de bestaande afstandsbedieningen gehoorzamen. Een primeur die KEF met velen moest delen. Meeliften met het iPod succes was op deze IFA aan de orde van de dag. (HV)


Heco/Magnet

Bij deze luidsprekermerken, die met nog een derde merk onder dezelfde moedermaatschappij opereren, straalde Heco een meer klassieke sfeer uit dan Magnat. Laatstgenoemde die zich ook intensief met carhifi bezighoudt, was op de beurs met een nieuw type met de aanduiding ‘700’ in de prestigieuse Quantum serie en zwart geëloxeerde uitvoeringen in de moderne Neos-, Needle- en Prisma-series die een geëxtrudeerde aluminium behuizingen hebben. Zwart is kennelijk in de huidige designwereld sterk in de mode.

De 700-serie, verkrijgbaar in echt kersenfineer, hoogglans zilver en pianolak zwart uitvoeringen, bouwt voort op de ontwikkelingen van de Quantum 900-serie die de top bij Magnat vormt. Zo zijn de conussen van de midden- en basunits gemaakt van dun aluminium dat aan beide zijden voorzien is van een laagje keramiek. Hierdoor wordt bij een gering gewicht een hoge stabiliteit en interne demping bereikt. Verder aluminium spuitgiet korven, hoog belastbare spreekspoelen en afgeschermde magneten. Voorts zijn de montageplaten van de tweeters aan de buitenzijde voorzien van vilt om reflecties tegen te gaan en zodoende eveneens de ruimtelijkheid van de weergave te bevorderen. Er worden ‘APOC’ (Amplitude en Phase Optimised Crossover) filters toegepast, waarmee fasegelijkheid van de units bij de overgangsfrequenties wordt nagestreefd. Ook de constructie van de kast- en reflexpoort zijn opnieuw onder handen genomen. Kortom, hier staat een luidsprekerserie die, hoewel niet de duurste van dit merk, technisch geheel van deze tijd is.

Bij HECO kreeg de nieuwe METAS-serie veel aandacht. Ook hier een serie die nieuw ontwikkeld werd op basis van de vlaggenschipmodellen van HECO: de CELAN serie. (Zie HVT 2006-6 voor een test van het kleinste model van die serie). HECO bestaat al sinds 1949 en heeft van begin af aan altijd gestreefd naar de beste geluidskwaliteit in de huiskamer. Daarmee schaart dit, meestal wat bescheiden opererend, Duitse merk zich toch maar mooi in de huidige kopgroepgelederen uit het begin van de HiFi-ontwikkeling zoals QUAD, Klipsch, KEF, B&W, Canton en dergelijke namen. Opvallend in de HECO Metas-serie vind ik vooral de toepassing van cellulose- en wolvezel bij de conussen van de midden- en laagweergevers die, zoals alle drivers, in het eigen laboratorium van HECO door ervaren ingenieurs ontwikkeld werden. Een beproefd recept om lichtgewicht conussen met een hoge interne demping te krijgen. Verder valt op dat de MDF kasten zes verticale wanden hebben om staande golven tegen te gaan en alleen leverbaar zijn in houtfineer, kersen en donker palissander. Een opvallend detail in de constructie van de tweeter is een korte hoornopening in de aluminium frontplaat. Van oudsher wordt dat, tezamen met een dubbele magneet, toegepast om het rendement van de tweeter op het niveau van de overige drivers te brengen zodat het filter die taak niet hoeft te doen.

Kortom, bij HECO een degelijke combinatie van oude bewezen en betere nieuwe technieken om een topluidspreker te maken en dat doet deze Keulse fabriek, het zij nog eens gezegd, al meer dan vijftig jaar. (HV)


Nakamichi

De stand van Nakamichi straalde een uitgesproken ‘design/kwaliteit’- imago uit. Dat is ook kennelijk het marktsegment waarop de onderneming zich thans richt, nu fundamentele technische vernieuwing bij dit merk geen ‘unique selling point’ meer is. Heel duidelijk is het nieuwe usp wèl: prachtige vormgeving met dure materialen, gekoppeld aan uitgekiende functies en bediening. Twee nieuwe producten, ‘LUMI’ plasma-tv en ‘LUMOS’ portable DVD speler zijn daarvan ook weer typische voorbeelden.

Bij LUMI tv gaat het om drie grootbeeld plasma tv’s: de LUMI 42 ‘enhanced definition plasma tv’ en de LUMI 50 en LUMI 63 ‘high definition plasma tv’s. Ze zien er werkelijk prachtig uit en Nakamichi zegt in de presentatie zelf, mijns inziens terecht: “So subtle, it’s extravagant”. Een zwart pianolak frame om het scherm, rustend op een matzwarte basis waarin de bedieningsknoppen nauwelijks als zodanig te herkennen zijn hoewel ze vlak voor je neus staan en een voet van gepolijst massief graniet. De HD modellen gaven een vlekkeloos beeld te zien en bij het ‘enhanced definition’ model was het beeld, hoewel van een wat mindere kwaliteit, bepaald mooi te noemen.

De LUMOS portable DVD-speler is wat je noemt een hebbeding waarmee je overal gezien wil worden. Hij speelt DVD, DVD+R/RW, DVD-R/RW, VCD, SVCD, CD, CDR/RW, MP3, JPEG, foto-CD en CD+G. Hij ondersteunt NTSC en PAL en heeft ook een klokfunctie. Het 7 inch TFT-LCD breedbeeld schermpje heeft 1440x234 pixels. Aansluitingen zijn er voor A/V in en uit, alsmede een 5.1 digitale audio uitgang. Dan is er nog een SD-kaartlezer, waardoor ook foto’s en bewegend beeld afkomstig van een digitale camera zijn te vertonen. Met dat alles wordt dus ook gemikt op degenen die bij klanten et cetera, presentaties moeten geven. Altijd een mooi excuus om zo’n chic ding te kopen nietwaar? Want chic is hij zeker, met zijn mooie lederen etui en polsriem.

Het stevige batterijgedeelte is trouwens afneembaar, waardoor een elegant klein plat zwart doosje van 203x155x27 mm met uitklapbare steun op tafel of nachtkastje kan worden gezet en gevoed uit het lichtnet. Verwennerij dus, daar bij Nakamichi! (HV)

Denon - Harman - JBL

Denon

Ook Denon gaf natuurlijk acte de presence op de IFA. Als traditioneel audiomerk natuurlijk nog steeds actief op stereo- en multichannelgebied en – gelukkig – hier nog vele, letterlijk gewichtige, componenten. Maar ook Denon realiseert zich dat ze niet onder Hard disc recording en audiostreaming uitkomen. De MP3 klantjes zouden eens weglopen… Daarover later meer.

Wat is er voor nieuws? In de al flinke serie dikke AV-receivers alweer een nieuwkomer, de AVR-2307. Met een discreet opgebouwde 7-kanaals versterker (135 watt per kanaal) die door de gebruiker zelf kan worden geconfigureerd en twee HDMI inputs voor HD-beeld en multichannel audio. De HDMI output kan signalen tot en met 1080p leveren aan HD-ready LCD- of plasmaschermen. Door middel van het audio setup programma kan met de meegeleverde meetmicrofoon automatisch de beste prestatie met de opgestelde luidsprekers worden ingesteld op gebied van looptijdvertraging en onderlinge volume-instelling ten opzichte van de luisterpositie. De parametrische 8-bands equalizer strijkt de akoestische onregelmatigheden in de luisterkamer glad. Analoog liefhebbers zullen de 8 analoge ingangen en de phono input voor MM elementen weten te waarderen terwijl ook de iPod gebruiker zijn speler vanuit de receiver kan laden via het optionele docking station ASD-1R. Als ideale partner van deze receiver ziet Denon de universele speler DVD-1930. Deze nieuwkomer heeft 24-bit/196kHz D/A converters van Burr Brown en Faroudja DCDi technologie aan boord voor de best mogelijke audio- en videoprestaties. Op audiogebied kan hij zowel CD/DVD-audio als SACD weergeven. De enhanced video scaler zorgt voor upgrading van DVD-materiaal naar 1080p niveau.

Boven deze speler zijn nog twee andere nieuwelingen gepositioneerd: de DVD-2930 en de zwaarder gebouwde DVD-3930. Wij behandelen de laatste omdat veel eigenschappen en techniek overeenkomen met die in de 2930. De DVD-3930 is ook een universele speler voor DVD-video, DVD-audio, SACD en een waslijst aan opneembare DVD en CD formaten waaronder DivX 3.11, 4.x, 5.x, 6.x en VOD. De beeldkwaliteit is top door toepassing van de REALTA T2 processor van Silicon Optix en het Terranex video engine. Uiteraard zorgt de 10-bit videoscaler voor upgrading tot aan 1080p niveau via HDMI. DPIC (Denon Pixel Image Correction) corrigeert onscherpe hoeken en contouren terwijl ook MPEG artifacten worden aangepakt. Gebruikers van een videoprojector zullen blij zijn met de mogelijkheid via de speler trapeziumvormige projectiefouten in stappen van 1 graad nauwkeurig te compenseren binnen een bereik van +/- 40 graden horizontaal en +/-30 graden verticaal. Exclusief voor de DVD-3930 is separate toepassing van 2 PCM 1796 Burr Brown converters in double differential mode voor stereogebruik en 3 PCM 1796-en in single differential mode voor multichannel.

Omdat topprestaties vallen of staan met een goede verbinding tussen speler en receiver introduceert Denon de high-end AK-DL1 kabel, vervaardigd uit topklasse materialen zoals high pure copper en fluoropolymeren in combinatie met hoogwaardige connectoren.

Met het minisysteem D-F103HR HiFi vanaf de hard disk drive. De voorganger met de bekende receiver DRA-F102 vindt in de D-F103 een belangrijke opvolger omdat nu een hard disk is toegevoegd met de mogelijheid voor opslag van zo’n 10.000 WMA audiofiles of 900 songs in top CD-kwaliteit. Via de ingebouwde CD-speler die ook vanaf CD-R/RW’s WMA/MP3 bestanden afspeelt, kunnen CD’s op 12x de snelheid worden geripped en op de hard disk worden opgeslagen. Uit een interne CD database van Gracenote kunnen de gegevens van 350.000 CD-titels worden toegevoegd en mochten er gegevens ontbreken dan kunnen die via de Ethernet interface op internet worden opgevraagd.

De CD/HDD combinatie kan via USB ook aan een PC worden vastgeknoopt waardoor hierop opgeslagen muziek in de populaire audioformaten AAC, MP3, WMA en LCPM kan worden overgeladen naar de hard disk. Via de al genoemde Ethernet interface kan ook audio streaming plaatsvinden en op een front USB aansluiting kunnen MP3 spelers worden aangesloten. Het optionele docking station ASD-1R voorziet in aansluiting van de Apple iPod. Ja, wat valt er nog verder te melden over deze duizendpoot: de RDS FM/AM tuner en titelinformatie van de iPod op het display, de MM phono input, het continuvermogen van 2x 35 watt en de fraaie tweeweg luidsprekers. (FH)


Harman

De Harman Groep nam de totale hal 18 in beslag en dat past er maar net in want in Duitsland vertegenwoordigt deze een flinke cluster aan illustere merken zoals Harman Kardon, JBL, AKG, Lexicon, Mark Levinson, Infinity, Becker, Revel en Audioaccess.

Het merk Harman Kardon presenteerde hun Digital Lounge concept dat bestaat uit complete Home Entertainment systemen met op elkaar afgestemde componenten. Zeg maar een turn key installatie die, na installatie thuis, optimaal presteert. De Digital Lounge 532 is het eerste model dat in deze serie op de markt komt. Met een 32” HD-ready LCD-scherm, een AV DVD-player/receiver met 5x 65 watt, een compleet 5.1 home cinema speakersysteem met 200 watt subwoofer en een systeem afstandsbediening. Natuurlijk bevatten alle componenten de laatste stand der techniek op gebied van beeldverwerking, surroundtechnieken en weergave van alle DVD-video/audio en CD-formaten. Voor de nabije toekomst zijn Digital Lounge systemen met 40” en 46” schermen gepland. In exclusieve samenwerking met Rolf Benz is een fraai meubel ontworpen waarin het Digital Lounge systeem zonder zichtbare kabels op esthetische wijze wordt ondergebracht. Bovendien is er nog veel ruimte voor gameconsoles, PC’s, andere randapparatuur en CD/DVD’s.

Per deze maand komen drie Harman Kardon AV receivers op de markt, het topmodel AVR745 (7.2 kanaals) en de direct daaronder gepositioneerde 7.1 kanaals AVR645 en AVR445. Het topmodel werd kortgeleden onderscheiden met de Innovations 2006 Design & Enginering Award en levert 7 x 85 Watt bij volledige uitsturing van alle kanalen en een piekstroom van 75 ampère! Digitale signalen worden met een 24bit/196kHz D/A converter verwerkt, er zijn 2 omschakelbare HDMI 1.1 ingangen en 1 HDMI uitgang. De receiver kan twee verschillende muziekprogramma’s in twee aparte ruimten verzorgen. Uiteraard kan hij de actueelste Dolby en DTS surround formaten aan. De AVR645 is met 7x 75 watt en een piekstroomleverantie van 50 ampère ook een flinke jongen en beschikt verder over ongeveer dezelfde features als zijn grote broer. De AVR445 tenslotte heeft evenals de twee andere multi-room functionaliteit, HDMI in/uitgangen, EzSet/EQ luidsprekercalibratie en akoestische aanpassing aan de luisterruimte. Ook hier discreet opgebouwde eindversterkers met 7x 65 watt bij gelijktijdige uitsturing.

Een heel nieuw product voor Harman Kardon is het Go+Play mobiele Soundstation met docking en aansturing voor een iPod. Voor € 349 niet echt goedkoop maar je krijgt wel een fantastisch klinkend en degelijk topproduct met Bi-Amp digitale versterkers, DSP, hoogwaardige Ridge en Atlas speakers, edelstalen draagbeugel en een hf afstandsbediening voor alle geluidsfuncties en controle van de iPod. (FH)


JBL

JBL mikt op spectaculair design met drie nieuwe Cinema Sound Hometheater systemen, de CSP-1550, CSP630 en CSP430. De systemen bestaan uit een 5.1 A/V receiver met geïntegreerde DVD-speler, een krachtig 5.1 luidsprekersysteem en een ergonomische systeemafstandsbediening. Alle drie bevatten innovatieve technologieën voor een optimale beeld- en geluidskwaliteit. Uitgerust met HDMI uitgang, upsampling naar 720p en 1080i, probleemloze verwerking van alle DVD- en CD-formaten en 2 USB aansluitingen voor digitale foto- en videocamera’s, USB-sticks, mobiele harddiscs of stationaire PC’s. Tenslotte vermelden wij nog de FM-RDS tuner, een ingebouwde testbeeldgenerator en hoofdtelefoonaansluiting.

Ook brengt JBL vier nieuwe Cinema Sound luidsprekersystemen met een fraai design met zilveren en zwarte accenten alsmede EOS-techniek. Twee 5.1 systemen, de CS680 en CS460 en twee 2.1 systemen, de CD68 en CS46. De eerste twee bestaan uit 4 satellieten met een 19 mm titanium dome tweeter en twee respectievelijk één 89 mm middentoner, een krachtige centerspeaker en een actieve subwoofer met 200 mm of 165 mm ‘PolyPlas’ woofer en in beide gevallen een 125 watt versterker. De CS68 en CS46 bestaan uit twee satellieten en dezelfde subwoofers als in de CS680/460.

Ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan brengt JBL in gelimiteerde oplage twee speciale actieve GTO subwoofers, de GTO1260BR en GTO1060 met respectievelijk 12” en 10” woofer en 250/1000 watt RMS/max. vermogen. De Black Beauty GTI-serie 2-weg speakers komt met twee typen, de C508GTI en C608GTI, nu in MKII uitvoering met wat cosmetische aanpassingen en een verfijnder wisselfilter. De woofer heeft een licht aluminium membraan, 50 mm spreekspoel, zware magneet en een lage vervorming door het Symmetrical Field Geometry systeem. De titanium dome tweeter heeft een verder verfijnd hoog.

Op hoofdtelefoongebied komt JBL met maar liefst vier nieuwe series in het Reference segment. Het programma omvat modellen speciaal voor iPod en andere MP3 spelers, hoofdtelefoons die omgevingslawaai onderdrukken, dus ideaal in vliegtuig of trein, draadloze hoofdtelefoons met Bluetooth techniek en speciale modellen voor sportief gebruik. (FH)

Infinity - Grundig - Marantz - Loewe - JVC

Infinity

De illustere Amerikaanse luidsprekerfabrikant Infinity heeft dit najaar ook het nodige nieuws. Hun Total Solutions Home Theater speakerlijn wordt aan de bovenkant gecompleteerd met de compacte TTS-1200, bestaande uit vier 2-weg satellieten met MMD (Metal Matrix Diafragma) -technologie, center speaker en actieve 250 watt subwoofer. Met het moderne slanke design in antraciet finish combineert deze set uitstekend met platte beeldschermen. Door meegeleverde stands en beugels kunnen de speakers vast of verstelbaar aan de muur worden bevestigd of op een boekenplank worden gezet. Ook zijn losse vloerstands leverbaar.

Een andere belangrijke introductie betreft de ‘Cascade’ luidsprekerlijn met 7 modellen waaronder boekenplank- center- en vloerstaande speakers en twee actieve subwoofers. In de Cascade-lijn hebben alle speakers dezelfde elegante en slanke gewelfde vormgeving die ook prima tot zijn recht komt in Home Theater configuraties met vlakke beeldschermen. De Cascade speakers staan bol van de innovatieve toepassingen die borg moeten staan voor een excellente geluidskwaliteit. Blikvanger is de langwerpige Flat Panel driver voor lage en middenfrequenties in het frontpaneel. Het vlakke, keramisch gecoate aluminium membraan wordt door twee ovale spreekspoelen aangedreven en heeft een ultra lage massa in combinatie met een hoge stijfheid. Hierdoor wordt cone break-up voorkomen en een uitstekende transiënt weergave bij een lage vervorming bereikt. De CMMD tweeter loopt door tot voorbij de 40kHz wat gunstig is voor hoge resolutie bronnen als DVD-Audio en SACD. In het wisselfilter worden uitsluitend topcomponenten als luchtspoelen, mylar condensatoren, metaalfilmweerstanden en OFC koper toegepast. (FH)


Grundig

Na enkele onzekere jaren en producten die kwalitatief niet je van het waren, komt Grundig nu met een compleet nieuwe lijn elektronica op de markt! Nieuwe lcd televisies in diverse prijsklassen van instap tot exclusief design en zo ook met audio voor binnen en buiten, dvd en zelfs een mediacenter pc voor bij de televisie in een strak design!

Als het aan Grundig ligt zul je het merk overal weer gaan tegenkomen en zal het binnen afzienbare tijd weer de merkstatus hebben die het vroeger had. Ik ben benieuwd of ze dit gaat lukken met de enorme concurrentie op de markt en of de prijs en kwaliteit het zal halen vergeleken met andere merken in het marktsegment? Aan het uiterlijk van veel lcd toestellen zal het niet liggen denk ik, ze zien er namelijk qua design gelikt uit.

Op de stand tijdens de IFA had Grundig dus veel nieuws te tonen, ongeveer zo’n beetje het complete assortiment was nieuw. De slogan was dit jaar bij Grundig ‘De Pixel Revolutie’. Door de ontwikkeling van een nieuw chassis ‘Digi 200’ met een nieuwe high-speed chip zullen de beelden een weergave vertonen die tot dusver nog niet geëvenaard zou zijn. Natuurgetrouw, snelle bewegingen zonder artefacten en een maximale beeldscherpte en contrastverhouding moeten de belangrijkste verbeteringen in het beeld zijn. (DvL)


Marantz

Tijdens ons bezoek aan de Marantz stand stonden we opeens oog in oog met Ken Ishiwata. Ken, een ietwat excentrieke man in zwarte Sandeman cape met lang haar in een staartje en een gelaatsuitdrukking van een asceet is al decennia lang audio goeroe en boegbeeld van dit merk. Menig audioproduct van Marantz wordt door hem nog eens extra opgewaardeerd en is dan verkrijgbaar in een (duurdere) KI uitvoering die doorgaans beter klinkt dan het standaardmodel. Op de stand diverse zware versterkers en CD/SACD-spelers met open kap waarvan de hoogwaardige inhoud – en Ken’s invloed – je doet watertanden, zo mooi is het uitgevoerd.

Wat is er voor nieuws? Allereerst een tweetal AV Receivers, de compromisloos ontworpen SR-7001 met 7x 110 watt vermogen uit een zeer zwaar voedingsgedeelte, 4 HDMI 1.2 inputs en upconversie van alle analoge bronnen naar 720P, 1080i en 1080p. DSP in 32 bit formaat voor decodering van de jongste generatie digitaal geluid inclusief THX Select 2, Dolby Digital EX, DTS-ES, DPL Iix, CSII, DTS96/24. Ook biedt hij automatische akoestische kamercalibratie en multi equalizatie door ‘Audyssey’.

De bescheidener versie SR-5001 (€ 700) met 7x 90 watt heeft eveneens de 32 bits DSP en verwerkt dezelfde formaten als zijn grote broer. Twee HDMI inputs waarvan één compatible met 720p, 1080i en 1080p. Dan de combinatie DV4001 DVD speler en SR4001 AV receiver. De DVD-speler heeft een Analog Devices 108MHz/12 bit D/A converter en een HDMI interface met HDCP en video-upscaling naar 720p en 1080i. Samen met de SR4001 home cinema receiver met 7x 80 watt een concurrerende set voor € 800. Ook Marantz heeft gekozen voor DLP en introduceert hier de vlaggenschipprojector VP-11S1 met een projectiebreedte van 7 meter. Hart is de nieuwste DLP 0,95” 1080p single DMD chip van Texas Instruments. In combinatie met de 10 bit professionele Gennum GF9351 VXP chipset moet deze projector tot superprestaties komen. (FH)


Loewe

In de Loewe hal was het weer helemaal af. De toverspreuk van Loewe en wat ze ook razend populair en succesvol maakt is ‘modulaire uitbreidingen’. Het was al  mogelijk bij uw Loewe televisie toestel keuzes te maken betreffende de uitrusting zoals het wel of niet inbouwen van een satelliet ontvanger of DR+ voor harddisk opnamemogelijkheden. Maar Loewe gaat nu nog een stapje verder!

Eigenlijk is alles in en om uw Loewe apparaat modulair uit te breiden! Niet alleen de LCD of Plasma televisie zelf, maar ook het bijpassend surroundsound systeem en zelfs de design meubels. Zo kunt u ervoor kiezen een 3.1 Home Cinema soundsysteem te nemen maar u kunt er ook voor kiezen om voor een 5.1 Dolby Surround te gaan. En qua meubels is het tegenwoordig zelfs mogelijk uw gehele uiterlijk van de woonkamer te restylen, want zelfs complete design wandmeubels – in samenwerking met Interlübke – zijn voor uw Loewe te bestellen.

Binnenkort zal ook de Loewe Individual Compose verkrijgbaar zijn bij de Loewe dealers. Deze toestellen zijn tevens voorzien van een ingebouwde HDTV-ontvanger en een DR+ harddiskrecorder met de mogelijkheid om in HDTV kwaliteit op te nemen en dat is absoluut wereldnieuws. De Individual Compose zal uitkomen in een 40” en een 46” LCD formaat en is dus ook net als de andere Loewe toestellen in allerlei opstelmogelijkheden verkrijgbaar en uit te breiden met een bijpassende audiosysteem. Als afsluiting van een tijdperk bouwde Loewe overigens de laatste beeldbuistelevisie in mei 2006. (DvL)


JVC

Op de JVC stand veel aandacht voor nieuwe LCD-schermen en de Everio Harddisk drive camcorders. Ook de al eerder geïntroduceerde HD-ILA platte projectie-tv’s stonden niet alleen een fraai en lichtsterk plaatje te geven maar gingen ook prima met snel bewegend beeld om.

Nieuwe introducties: JVC’s nieuwe vlaggenschip op LCD gebied is de LT-46Z70. Een 46” LCD-tv met volle HD resolutie van 1920x1080 pixels. DynaPix HD en zijn intelligente processor zorgen voor levendige natuurgetrouwe beelden. Het broertje LT-46DZ7 heeft als extra een digitale tuner. Een maatje kleiner is de LT-37M70 met een beelddiagonaal van 94 cm. Deze DynaPix HD LCD-tv biedt rijke, levendige kleuren door ondermeer toepassing van Clear Motion Drive.

In het segment HD-ready twee LCD-tv’s, de LT-32A70 en de LT-26A70 met respectievelijk 81cm en 66 cm beelddiagonaal. Ook deze tv’s hebben mogelijkheden voor aansluiting van Blu-ray of HD-DVD spelers en kunnen de hoge resolutie van deze bronnen aan. Op HD-ILA gebied introduceert JVC een Full HD front projector, de DLA-HD NEW, voor home cinema toepassingen. Een nieuwe hard disk drive camcorder de GZ-MG505 komt de Everio-lijn aan de top versterken. Met een 30 GB hard disk drive en 3 1.33 Megapixel CCD’s met 5 MegaPixel prestaties bij stills kan hij tot 7 uur opnemen in DVD-movie kwaliteit en meer dan 10 uur in DVD-camcorderkwaliteit. Op netwerk media gebied vallen twee nieuwe ‘Sophisti’ home entertainment systemen op, de DD8 en de DD3. Naast weergave van DVD’s en CD’s bieden beide sets de mogelijkheid van een LAN-verbinding met een PC waardoor gedownloade muziek, foto’s en videofiles kunnen worden afgespeeld. Met twee frontspeakers in zuilvorm, een centerspeaker en subwoofer in een design dat prima past bij de LCD tv-lijn. (FH)

Een heel klein stukje Texas in Berlijn

Een heel klein stukje Texas was aanwezig in de enorme beurshallen van Messe Berlin. De DLP®-chip van Texas Instruments: een wetenschappelijke proef die nu hard op weg is de absolute marktleider te worden in beeldprojectie!

Dat had Dr. Larry Hornbeck in 1977 vast niet gedacht toen hij een proef begon met de manipulatie van licht door middel van reflectie. In 1987 ontwikkelde Dr. Hornbeck een Digital Micromirror Device ofwel DMD. Een chip die het sturen van licht mogelijk maakt in een nooit eerder geëvenaarde precisie. In 1992 vormt Texas Instrument het Digital Imaging Venture Project om te kijken wat de commerciële mogelijkheden zijn met deze techniek, dat leidde in 1993 al snel tot de nieuwe Digital Imaging Devision wat later de uiteindelijke DLP Products Division werd die de techniek ging toepassen voor commerciële projectiedoeleinden. In 1996 lanceerde InFocus, nView en Proxima de eerste commerciële DLP projectoren in de markt.

Daar hield de ontwikkeling natuurlijk niet op, zo waren de eerste projectoren bijna onbetaalbaar en is het nu net 10 jaar later mogelijk om voor een kleine € 800 en soms zelfs minder een prima kwaliteit projector in huis te halen. Ook het doel van de projector is in de jaren veranderd. Zo werd de projector vroeger vrijwel alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden en projectie in bioscopen en dergelijke, maar de laatste jaren is er een sterke groei in Home Cinema gebruik. Steeds meer mensen schaffen een projector aan om thuis ook van een groot beeld te genieten wat toch een extra dimensie geeft aan het film kijken in de woonkamer. De DLP-projector is hierbij sterk in opmars, steeds meer mensen besluiten dankzij de voordelen van DLP ten opzichte van LCD een dergelijke projector aan te schaffen. Natuurlijk word DLP niet alleen in projectoren gebruikt maar ook in rugprojectie tv’s en ook deze markt vertoont een enorme groei. Reden te meer om in een interview eens te vragen wat al deze ontwikkelingen doen met een bedrijf als Texas Instruments en wat de toekomstplannen zijn. Daarom had ik in Berlijn op de IFA een interview met de Amerikaan Peter F. van Kessel, General Manager DLP® Products Japen.

De DLP-techniek wordt nu vooral gebruikt in projectoren, waarin kunnen we de chip in de nabije toekomst nog meer in terug zien komen?

De DLP-techniek hebben wij op de markt gebracht met projectie wat ook leidde tot ons succes en waarin we de komende tijd marktleider hopen te worden in projectiewereld. Verder gaan er de komende tijd meer rugprojectie tv’s op de markt komen die gebruik maken van de DLP-chip. Dat is niet opmerkelijk want die waren er natuurlijk al, maar met de nieuwe Brilliant Color DLP-technologie in combinatie met LED-backlight verlichting verwachten wij dat deze nieuwe generatie rugprojectie tv’s meer verkocht zullen worden. Door beide technieken te combineren zijn de rugprojectie tv’s ten opzichte van de oudere modellen vele malen beter! Ze gaan veel langer mee dan de modellen die gebruik van een lamp in plaats van LED backlight verlichting. Bovendien zijn de kleuren veel mooier en de beelden vele malen scherper, de inkijkhoek die vaak een probleem was bij rugprojectie tv’s in gewoon geweldig goed en ten opzichte van sommige LCD televisies zelfs beter! Ook het zwart in de beelden is veel beter en zorgt voor een geweldige dieptewerking en duidelijk beeld ook bij donkere beelden. De beelden spatten gewoon van het scherm. Ook de diepte van de kast wat vaak voor mensen een obstakel was om voor een rugprojectie tv te kiezen is enorm veranderd. We kunnen nu zelfs al tv’s maken met een diepte van nog geen 18 centimeter. Als je een LCD aan de muur wilt hangen dan zit je samen met de wandbeugel ook al vaak op een dergelijke diepte.

Wat verwacht Texas Instruments van de 1080p-chip die jullie nu nieuw op de markt brengen?

HDTV-programma’s via de kabel en satelliet worden al uitgezonden in 1920x1080, dit is nu nog 1080i en we verwachten niet dat dit snel verandert in 1080p gezien de investeringen die in de huidige technische mogelijkheden zijn gedaan die natuurlijk eerst terugverdiend moeten worden. Maar steeds meer filmmateriaal zoals binnenkort aangeleverd door bijvoorbeeld Blu-ray spelers, HD-DVD spelers en gameconsoles zal wel de mogelijkheid hebben om in 1080p weer te geven. Dit zal niet direct grote gevolgen hebben voor de verkoop van DLP 1080p, maar we verwachten in de komende 5 jaar daar toch wel een groei in.


Waar verwacht Texas Instruments vooral een groei in de komende periode?

Naar verwachting zal de consument ondanks de toenemende verkoop van LCD en Plasma televisies toch ook vaker een projector willen hebben. Prijstechnisch is een projector in verhouding tot het beeldformaat een stuk goedkoper te verkrijgen. Hierdoor verwachten wij dat mensen ondanks het feit dat ze al in het bezit zijn van een LCD of Plasma televisie, toch een projector aanschaffen voor gebruik tijdens voetbalwedstrijden, autoraces, maar ook voor het gebruik voor het kijken van films. Het gewone tv kijken doet men vervolgens nog op de televisie.

Hoe spelen jullie in op deze ontwikkelingen in de markt?

Diverse grote producten zoals Samsung en Toshiba zijn hier enorm mee bezig. Naast natuurlijk de huidige producten die gebruik maken van de DLP-techniek zal er al zeer snel het een en ander bijkomen qua producten die hier uitermate geschikt voor zijn. Zo komt Toshiba met een projector waar een ingebouwde DVD-speler in zit. Het bijzondere aan deze projector is tevens dat hij een hele kleine projectieafstand nodig heeft om toch een groot diagonaal beeld te kunnen projecteren. Zo kan de projector als je hem 40 centimeter van de muur plaatst een beeld op de muur projecteren van maarliefst 1 meter en bij een projectieafstand van 1,6 meter maar liefst een beeld van 3 meter diagonaal! Ook heeft de projector Dolby Pro Logic II ingebouwd voor een mooi geluid en met de ingebouwde DVD-speler is het voor de consument gemakkelijk om de speler even voor een film uit de kast te halen, neer te zetten en projecteren maar.
Door gebruik van de 480p DLP-chip geeft hij een goede kwaliteit beeld maar is hij voordelig op de markt te plaatsen. Hierdoor verwachten wij met de 480p DLP-chip ook in de onderkant van de markt te kunnen groeien. Samsung heeft een projector gemaakt die in je binnenzak past, ook dit met het oog op het even gebruiken van de projector voor bijvoorbeeld projectie van een videogame of om even een film te kijken.


Wanneer kunnen we een projector verwachten die in 3D kan projecteren?

Technisch gezien kan het met onze DLP-techniek al, er zijn zelfs al 3D-cinema’s die gebruik maken van onze 3-chip DLP-cinema techniek. Maar wanneer de eerste projector voor consumentengebruik met 3D projectie op markt komt weet ik echt niet. Er zijn vast merken bezig met de ontwikkeling van een dergelijke projector en hoogstwaarschijnlijk zal het slechts een kwestie van tijd zijn dat deze op de markt komt gezien de snelle ontwikkelingen van deze tijd.

Wat voor groei zien jullie in de verkoop van DLP ten opzichte van LCD projectie?

Steeds meer fabrikanten maken gebruik van DLP, het mag duidelijk zijn dat er ook een enorme groei zit in de verkoop van DLP-projectoren, rusgprojectie tv’s en ook in DLP-cinema projectoren. Door de vele voordelen van DLP ten opzichte van LCD verkoopt het zichzelf bijna en door de ontwikkeling van de Brilliant Color techniek hebben we DLP projectie nog verder verbeterd, de zwartwaarden zijn veel beter als bij LCD, de kleuren veel mooier en de beelden scherper! Voor de komende tijd voorzien wij nog een enorme toename in de aanschaf van elektronica zoals projectoren en rugprojectie tv’s die gebruik maken van de DLP-techniek en ik denk dan ook dat DLP absoluut marktleider wordt in projectiewereld!

Na afloop van het interview heb ik nog even wat producten bekeken die ook in het interview de revue passeerden zoals de Toshiba projector, de Samsung miniprojector en de nieuwste Samsung rugprojectie tv. Ik kan inderdaad niet anders concluderen dan dat deze producten er stuk voor stuk prachtig uitzagen, de beelden waren scherp, kleurrijk en contrastrijk. Vooral ook de LED-backlight techniek is een enorme vooruitgang samen met het gebruik van DLP, hierdoor is het nog duurzamer en spatten de beelden gewoon van het scherm. (DvL)

Philips - Toshiba

Philips

Hal 22 werd geheel bezet door Philips. In een lichte en luchtige atmosfeer werd de bezoeker getracteerd op aantrekkelijk entertainment waarbij op een toneel, omgeven door een halfronde wand vol beeldschermen, dansspektakel met bijbehorende grafische lichteffecten op de schermen plaatsvond. Maar even aantrekkelijk was de Future Zone, waar in een aantal aparte stands een blik werd gegund op innovatieve ontwikkelingen die de zintuigelijke beleving van beeld, geluid en games moeten versterken. Zo was er een 20 inch 3D scherm met touch screen functie, bedoeld voor commerciële interactieve toepassingen. En amBX, een verzameling technieken die in een kamer doormiddel van licht, trillingen, wind en andere effecten de beleving van films en games moet versterken. De effecten zijn in speciale software in de games of films vastgelegd. De Entertaible (Entertainment Table) biedt een nieuwe spelervaring waarbij op een liggend interactief LCD-scherm een veelheid aan nieuwe maar ook conventionele spellen kan worden gespeeld. En wat te denken van een jack, vervaardigd uit Photonisch’ textiel met oplichtende afbeeldingen?

Maar hoe leuk ook, belangrijker zijn de noviteiten die we dit en volgend jaar in de winkel en dus eventueel thuis kunnen verwachten. Een greep uit het vele nieuws.

Terecht krijgen de LCD-schermen met Ambilight backlight de meest aandacht op de stand en de grote trots is de 100” LCD-tv met Ambilight Full Surround en Pixel Plus 3HD technologie.

Met een aantal split-screen demoschermen laat Philips zien wat hun Clear LCD technologie doet om de beeldkwaliteit te maximaliseren. LCD heeft nu eenmaal moeite met bewegingsartefacten in beelden met snelle bewegingen en gereduceerd contrast in kamers met weinig omgevingslicht. Clear LCD maakt ook snel bewegend beeld het bekijken waard en zorgt voor een beter zwartniveau en contrast bij een grotere kijkhoek. Het al even genoemde PixelPlus 3HD optimaliseert het signaal vanaf verschillende bronnen inclusief HD- en DVD- materiaal, opnieuw om beeldscherpte, detail en dieptewerking, kleurweergave, huidtinten en wit op een hoger niveau te tillen.

De nieuwe Ambilight productlijn beslaat schermmaten van 37 tot en met 50 inch (94 – 127 cm) in resoluties vanaf 1366x768 tot Full HD (1920x1080). Omdat Ambilight een exclusief Philips-feestje is (dit jaar hoopt men het miljoenste Ambilightscherm te verkopen) kan de consument kiezen uit maar liefst drie varianten: Ambilight Full Surround, met aan vier zijden afstralend licht dat overeenkomt met wat op dat moment aan kleur op het scherm verschijnt. Dan Ambilight Surround met afstralend licht aan drie zijden en 2-kanaals Ambilight waarbij het licht in verschillende kleuren via de twee zijkanten op de muur valt. In situaties waar projectie van het licht onmogelijk is, biedt de 42PF9831D, voorzien van een brede reflectierand rond het display, uitkomst.

Alleen een Full HD TV is natuurlijk niet voldoende en daarom introduceert ook Philips op de IFA zijn eerste Blu-ray Disc producten. Allereerst de BDP9000 Blu-ray Disc speler die videocontent in volle 1080p resolutie met bijbehorend digital multichannel audio kan weergeven. Naast BD speelt hij ook DVD en CD af (helaas geen SACD) en ondersteunt de belangrijkste geheugenkaartformaten.

Hij zal in het eerste kwartaal van 2007 leverbaar zijn en je moet denken aan een prijs tussen € 1.000 en 1.500. In combinatie met een PC is er de SPD7000 TripleWriter multi-format PC drive die alle optische opslagformaten van BD, DVD en CD ondersteunt voor opname en weergave. Als interne drive voor pc’s heeft hij 2x lees- en schrijfsnelheid wat overeenkomt met een continu data rate van 9Mbps (72Mbps). Deze drive is thans leverbaar voor € 800.

Als derde mogelijkheid is er het MCP9480i Showline Media Center met volledige netwerkfunctionaliteit. De basis is een krachtige computer met Intel Pentium D(dual core) CPU en Intel G965 chipset. Intern geheugen van 1024Mb en draaiend op Windows XP Media Center Home Edition 2005. Zodra beschikbaar, kan dit worden vervangen door het Windows Vista Home Basic of Home Premium graphic besturingssysteem. Het Media Center is uitgerust met een interne hard disc drive van 320Gb en een writer/player voor BD, DVD en CD. Met ‘My Philips Zone’, een bonte selectie van plug-ins, kunnen met een paar klikken op de afstandsbediening vele toepassingen worden gekozen. Een greep: Blu-ray disc opnemen en weergeven, HDV en DV montage, het maken van zelf uit tv-programma’s of eigen files samengestelde DVD’s, CD’s, foto slide shows, DVD-menu’s uit een ingebouwde bibliotheek, TV-scanner, Media en TV server, SoftDMA en Audio Control Center. Er zijn tuners voor zowel DVB-T als analoge TV. Leverbaar eind dit jaar voor een verwachte prijs van € 2.300.

Per direct zijn single layer 25Gb Blu-ray disc’s voor eenmalige opname (BD-R) en wisbaar (BD-RE) voor resp. € 25 en € 35 leverbaar. Een 25Gb Blu-ray disc is goed voor ruin 6 uur HD video, 12 uur DVD of 36 CD’s. Binnenkort komt ook een 50Gb dual-layer BD-R disc beschikbaar.

Ook op audiogebied brengt Philips nieuws met de introductie van het Streamium Wireless Music System WACS7000 en het Wireless Music Station WAK3300. De WACS7000 borduurt voort op de WACS700 maar heeft nu een grotere harddisk met 80Gb waarop in verschillende compressie-rates tot zo’n 1500 CD’s kunnen worden vastgelegd. Bovendien kunnen naast de Philips GoGear HDD jukeboxen nu ook andere MP3 spelers met USB worden aangesloten en met content vanaf de harddisc worden geladen. Op basis van WiFi en UpnP technologie kan de consument overal in huis met één druk op de knop (alphanumeriek) kiezen uit zijn hele CD-verzameling. De WACS7000 (€ 1.000) bestaat uit één basisstation met harddisc en één nevenstation dat elders in huis wordt opgesteld.

Er kunnen maximaal 5 nevenstations worden gebruikt die elk hun eigen muziek-stream kunnen selecteren en ontvangen. Ook is er een ‘Music Follows Me’ mogelijkheid waarmee de muziek de luisteraar volgt in een andere kamer. De al even genoemde WAK3300 (€ 149) is een soort veredelde klokradio die in combinatie met de WACS7000 draadloos toegang heeft tot de muziek op de harddisk.

Daarnaast kunnen tot 7 songs in een eigen geheugen worden gedownload waarmee je je op reis kan laten wekken. Dan is er de GoGear SA9200, een superplat MP3 +WMA audiospelertje met 4 cm touch screen en 2Gb Flashgeheugen waarop 500 MP3/1000WMA muziekfiles of 560 foto’s kunnen worden vastgelegd.Prijs € 200.

Een noviteit van een heel andere orde is de eerste Skype – Dect telefoon waarmee men naast de analoge telefoonlijn via internet kan telefoneren zonder tussenkomst van een PC. Deze VOIP841 hoort in een geheel nieuwe generatie producten voor digitale communicatie thuis. In samenwerking met KPN wordt eind dit jaar een speciale WiFi VOIP telefoon op de Nederlandse markt gebracht. Niet onverstandig, want in 2009 zal zo’n 20% van alle telefoongesprekken via VOIP plaatsvinden. (FH)


Toshiba

Het belangrijkste nieuws bij Toshiba was natuurlijk de aanstaande introductie van HD-DVD in Europa. Alle informatie daarover staat in het stukje HD-DVD versus Blu-ray Disc.

Dat nieuws vond Toshiba overigens zo belangrijk dat ze hun andere troef, namelijk het gloednieuwe SED display voor Europa maar even een heel jaar hebben uitgesteld. Dat Surface Emitter Display was nergens te bekennen, terwijl het op de afgelopen CES een redelijk ‘hot’ item was.

Wel nieuws was er op het wat meer traditionele vlakke schermenveld. Toshiba let goed op en volgt de markt nauwkeurig. Hun nieuwste REGZA-schermen onderscheiden zich dan ook positief als het om mogelijkheden en features gaat. Als eerste is er een trend naar meer HDMI-aansluitingen. Doen de meeste het inmiddels met twee, de meeste Toshiba schermen in de duurdere categorieën hebben er al drie. De tweede trend is actieve besturing van de achtergrondverlichting van LCD-schermen en ook op dit punt doet Toshiba met Active Backlight Control haar duit in het zakje. En als laatste: 100Hz is terug. Want de meeste LCD- en ook plasmaschermen werken met een verversingsfrequentie van 50Hz. Toshiba verdubbelt het inmiddels naar 100Hz, met technieken die we effectief al kennen van 100Hz beeldbuis TV’s. Deze mogelijkheden zitten in de REGZA-schermen 32WLT68, 37WLT68 en 42WLT68. En ja, de eerste twee cijfertje vormen de diagonaal in inches.

Ook de vorig jaar als noviteit getoonde LED DLP-dataprojector is een blijvertje gebleken en gewoon te koop. Hij heet inmiddels FF1. Instant aan en uit, geen nakoelen, ultra compact en het apparaat kan vanaf een USB-stick projecteren. Nog nooit was mobiel een presentatie geven zo gemakkelijk. Hij is niet groter dan de laatste Harry Potter roman, aldus Toshiba.

Toch nog een beetje HD-DVD nieuws: namelijk in Toshiba’s nieuwste generatie laptop PC’s die onder de naam Qosmio worden verkocht. De combinatie van een krachtige laptop met een HD-DVD drive levert een nieuw 4-in-1 ervaring op, want Toshiba heeft er ware wondertjes van gemaakt. Compleet met TV-tuner, een digitale videorecorder (via de harde schijf), krachtig en goed klinkend Harman Kardon audio en tenslotte natuurlijk alle mogelijkheden van een krachtige moderne laptopcomputer. Dubbel grote harde schijven en dual core processors ronden het toch al complete beeld verder af. (NdV)

HD-DVD versus Blu-Ray Disc

 In een vorig nummer van HVT werd de situatie in de VS geschetst, en zoals in de lijn van de verwachting lag, bracht deze IFA wat meer duidelijkheid in de Europese stand van zaken.

De duidelijkheid kwam vooral uit het kamp van HD-DVD waar voortrekker Toshiba de touwtjes stevig in handen lijkt te hebben.
Toshiba deed niet moeilijk. Medio november 2006 zal op de belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) de ‘HD-E1’ HD-DVD-speler worden geïntroduceerd. De HD-E1 is het instapmodel. Een paar weken later volgt voor de Kerst de luxere HD-XE1. Prijzen hadden ze ook: € 599 en € 899, waarschijnlijk exclusief BTW. En daarbij een paar verrassingen. Wie dacht dat dit varianten zijn van de spelers die nu in de VS in de winkels liggen, komt bedrogen uit. In Europa krijgen we van Toshiba meteen een tweede nieuwe generatie spelers voorgeschoteld. En ook technisch zijn er verrassingen. Er ligt op dit moment bijvoorbeeld een voorstel bij het DVD-forum om regiocodering in te bouwen die verloopt zoals we dat van normale DVD-spelers gewend zijn: 6 regio’s. Maar dat forum denkt hier nog over na, en totdat er een besluit valt, zullen de spelers regiovrij zijn, en de te spelen schijfjes ook. Iets dergelijks geldt ook voor de kopieerbeveiliging AACS: ook dat staat nog in de steigers, en zolang het DVD-forum niet besluit dat het deel uitmaakt van de HD-DVD-standaard zit het niet in de spelers en lijken alle donkere wolken met DRM-ellende en standaardresolutiebeperking op de analoge video-uitgangen voorlopig van de baan.
Maar wat niet is kan nog komen…

Wat betreft dat DVD-forum deed men nog een saillante uitspraak: “De meeste van de bedrijven die nu Blu-ray nastreven, zijn nog altijd lid van ‘ons’ DVD-forum…”

Aan alleen een speler heb je niets, en ook met de HD-DVD-schijfjes zit het met Kerst wel snor. Bij de filmmaatschappijen heeft HD-DVD de ondersteuning van Paramount, Warner en Universal om de grootste maar te noemen, alsmede een reeks wat kleinere maatschappijen. Van de grote vissen zijn alleen Fox en Disney niet van de partij. Er zullen met Kerst zo’n veertig titels beschikbaar zijn en er wordt hard gewerkt, ook in Europa zelf, om dat vlot uit te breiden tot tenminste 55 een kwartaal later. De eerste populaire titel, “Elephants Dream“ ligt in Duitsland al in de schappen en bevat zelfs een demo die het verschil tussen standaard DVD en het nieuwe formaat toont. Net als in de VS lijkt alles voor een goed begin op de baan te staan, nu het startschot nog.
Wat minder snor zit het met de introductie in de Benelux. Men voorziet een Europa-wijde introductie in drie fasen, en wij zitten in de tweede fase. Dat betekent geduld tot het eerste kwartaal van 2007. Andere delen van Europa mogen zelfs geduld oefenen tot na de lente.

Een belangrijke factor voor het overleven van HD-DVD zou wel eens de computer/softwaregigant Microsoft kunnen zijn. Want voor de volgende versie van Windows, Vista, is er uitgebreide ondersteuning voor HD-DVD, maar (nog?) niet voor Blu-ray. En over plannen daarvoor heeft niemand het. Ook stond op de persconferentie een HD-DVD drive voor Microsofts Xbox 360 game console opgesteld. Hij werd zelfs eventjes erg goed bewaakt en uiteindelijk onder een grote doek heimelijk afgevoerd uit de zaal.

In het andere kamp, Blu-ray Disc (hierna BD) was het een stuk stiller. De stilte werd vooral veroorzaakt door het feit dat BD pas in het eerste kwartaal van 2007 in Europa zal worden geïntroduceerd, dus riant later dan HD-DVD. En daarbij zijn, ondanks de aankondigingen van de reeksen filmmaatschappijen die meedoen met BD, de vooruitzichten voor software om op de BD-spelers te draaien een stuk minder uitbundig. Plannen zijn er uiteraard genoeg, maar de aantallen die in het HD-kamp worden genoemd worden op geen stukken na gehaald. Ook het gehalte aan ‘oude’ titels is bij BD veel hoger. Opvallend is dat Warner en Paramount als enigen beide formaten ondersteunen op dit moment. BD kent verder de steun van de filmgiganten Fox, Disney (nog geen aankondigingen) en sinds kort ook MGM. Sony Pictures zal na introductie voorlopig consequent de normale DVD en de BD van dezelfde titel op dezelfde dag uitbrengen.

De persconferentie van de Blu-ray Disc Association werd geopend met de mededeling dat nu ook Sun Microsystems aan boord is bij BD. Men vond dat belangrijk en dat is het voor BD ook: deze schijfjes worden gemasterd met de door Sun onderhouden Java-taal. Dat werd bij HD-DVD overigens negatief uitgelegd: één van de redenen van de HD-DVD voorsprong is, dat HD-DVD’s veel sneller en gemakkelijker zonder dat Java te maken zijn…

En verder: over hardware, behalve Sony’s Playstation 3, geen woord, terwijl dat juist het sterke punt van BD zou moeten zijn. Helemaal niets. En dat is toch wel erg weinig, zeker ten opzichte van de concurrentie. De Sony Playstayion 3 zal waarschijnlijk in Europa de eerste hardware zijn om BD te draaien. Op de persconferentie werd nog zeer stellig een introductiedatum voor Europa van 27 november 2006 genoemd, compleet met een prijs van € 499 voor het 20 Gbyte model en € 599 voor de 60 Gbyte versie, maar zo ongeveer het eerste nieuws na thuiskomst van de IFA was dat die 27 november toch niet gehaald zou worden en er wederom wordt uitgesteld. Van dat laatste komt toch afstel? (NdV)