IFA 2006 - deel 2


Gastauteur | 02 november 2006 | Fotografie Gastauteur

Hierbij deel 2 van het IFA verslag, verzorgd door onze collega`s van HVT. Klik hier om deel 1 te lezen.


* Berliner-Schrift is de benaming voor een methode om geluid vast te leggen, genoemd naar de elektro-ingenieur Emil Berliner (Hannover 20 mei 1851 – Washington 3 augustus 1929). Met het Berliner Schrift wordt in tegenstelling tot het Edison Schrift modulatie in het horizontale vlak gerealiseerd.

Met dit tweede deel van het beursverslag dat de redactie optekende na het bezoek aan de IFA ook een nieuwe titel. Niet dat de ‘krach’ afgenomen is. De ruim twintig hallen hadden zoveel te bieden dat wij u graag nog verder meenemen langs de stands. Eerst even bijpraten…


TV-trends

Nog recent was de hoogste resolutie die in de laatste HVT schermentest voorkwam niet hoger dan 1366 bij 768 beeldpunten, een heel normale waarde bij vooral LCD-schermen. Op de IFA heel andere geluiden. Nam Pioneer op de CES, januari 2006 in Las Vegas, als enige het voortouw door een voorloper van de inmiddels leverbare PDP-HD5000EX met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels met progressieve weergave, op de beurs had nu bijna iedereen die iets met beeld deed wel tenminste één model met die resolutie.

Voor zover er al sprake was van een strijd tussen LCD en plasma lijkt deze een beetje beslecht te worden in het voordeel van LCD. Was tot nu toe de schermmaat eigenlijk bepalend voor deze keuze, op deze IFA kwam bijna iedereen met schermmaten tot 65 inch (165 cm) die vrijwel zonder uitzondering in LCD waren uitgevoerd. Pioneer en Panasonic kwamen echter ook met een verrassing. Ze hebben een onafhankelijk bureau in Europa (dus nu eens niet Japan of de VS) een onderzoek laten doen naar de consumentenvoorkeur voor de schermtechnologie.

Dat onderzoek is gedaan in Londen, Parijs en Keulen, en bestond uit het laten kijken van gewone consumenten naar de verschillende schermen in maten van 37, 42 en 50 inch (respectievelijk 94, 106 en 127 cm), die wel onherkenbaar gemaakt waren. Vooraf gaf een kleine meerderheid – die zei bekend te zijn met de beide technologieën – te kennen liever een LCD-scherm te willen hebben. Na het onderzoek was dat helemaal anders: 73 procent had de voorkeur voor een plasma, waarbij vooral de betere zwartweergave en de schermsnelheid als positieve punten werden genoemd.

Wat verder opviel was de sterk dalende prijstendens. Dit voorjaar kostte een 32 inch (82 cm) LCD nog riant meer dan € 1.000, nu werden consequent prijzen genoemd die daar nadrukkelijk onder lagen en niet alleen door de prijsvechters zoals Beko en Vestel maar ook de gangbare merken. Bij de grotere maten zo’n tendens: voor minder dan € 2.000 groeit de schermdiagonaal al gauw de 42 inch (106 cm) voorbij.
Technisch zijn vrijwel alle fabrikanten van LCD-techniek in de weer met de achtergrondverlichting van het scherm en om meerdere redenen. De eerste is de energierekening. Bij donkere beelden is het mogelijk de lamp minder uitbundig te laten branden en het scherm iets verder open te sturen, waardoor niet alleen het energie verbruik zakt, maar de zwartindruk vaak ook beter is. De eerste die hiermee kwam was ons eigen Philips dat op een vorige CES al een beetje schromend haar ClearLCD-techniek introduceerde. Ze waren toen hun tijd duidelijk vooruit.


HDTV

Verder heeft iedereen het over HDTV alsof we niet meer naar gewone standaarddefinitie TV meer kijken. Dat is nog een beetje prematuur. Voorlopig blijft het hoofdaanbod, ook in Duitsland nog in de klassieke resolutie. Wel hebben de ARD en het ZDF een keurig plan klaarliggen om de kijker zo tegen 2008 op een verantwoorde manier van HDTV te voorzien, compleet met een geleidelijke overgang. Hierbij is overigens veel (belasting)geld mee gemoeid want voordat het hele HDTV-traject van opnamestudio tot huiskamer gereed is, komt er nog wel wat kijken. En ontnuchterend was vooral het feit dat de Duitsers een goed doortimmerd plan hebben, terwijl we in Nederland alsmaar helemaal niets horen en zelfs fatsoenlijk breedbeeld bijna een schaars artikel is…

Een tendens is verder die van diagonaalvergroting. Op dit moment is 32 inch (82 cm) de populairste maat, maar er duidelijk onder de HD-invloed een verschuiving naar grotere maten waar te nemen. Dit wordt ook op de beursvloer bevestigd: in vorige jaren lang de grens bij het reële aanbod bij 50 inch (127 cm), maar nu heeft vrijwel iedereen tenminste twee grotere schermen in het programma. De beker voor de grootste diagonaal ligt sinds de afgelopen CES bij Panasonic: 103 inch (262 cm).


HDready, SED

HDready is, ondanks gesjoemel met het beeldmerk door zowel handel als fabrikanten een blijvertje. Inmiddels is meer dan de helft van de thans verkochte TV’s en beeldschermen terecht van het logootje voorzien, en de trend is sterk stijgend. Weldra wordt er geen scherm meer zonder aangeboden. Sommige dingen gebeuren ook niet. Toshiba, ontwikkelaar van de nieuwe en veelbelovende schermtechnologie SED (Surface Emitter Display) was heel eerlijk: we doen er deze IFA niets mee, want we hebben het te(?) druk met HD-DVD. Maar volgend jaar komt er nieuws op dit vlak. We wachten maar even af.
En de klassieke beeldbuis? Vrijwel niet gezien. Alles is plat. Alleen nog voor op de camping voor een crisisprijs uit het nabije oosten. Verder nergens meer.

Pioneer en Hitachi

Pioneer

Het belangrijkste nieuws bij deze fabrikant was alweer de zevende generatie plasma beeldschermen. Men gunde ons van te voren al een kijkje in de keuken en dit nieuws is dan ook uitgebreid in HVT 9/06 (pagina 79) aan de orde geweest. Daarmee was het nieuws nog niet op.
De ontwikkelingen bij de DVD-recorders staan bepaald niet stil en worden aardig geïllustreerd door het nieuwe topmodel DVR-940HX. Om te beginnen een stevige harde schijf aan boord: 500 Gbyte. Daarnaast een DVB-T tuner, compleet met CI-slot en een keurige HDMI-uitgang voor het beeldscherm.

Een DV-ingang, onderdeel van Pioneers ‘Advanced Home Media Server’ en mogelijkheden de harde schijf capaciteit extern uit te breiden middels een SATA-aansluiting, rondt het geheel af. En nog is de koek niet op: een USB-interface, mogelijkheden voor upscaling van het beeld naar 1080p en een afspeelmogelijkheid voor DivX maken het een zeer complete recorder. De plus/ min formaatstrijd lijkt een beetje over: ook deze recorder schrijft alle formaten, inclusief tweelaags schijfjes en zelfs DVD-RAM. En natuurlijk heeft de DVR-940HX ook nog bescheidener broertjes en zusjes.

Ook nieuw is de HTP-GS1, het antwoord van Pioneer op de Xbox360 game console. Het betreft een geavanceerde 5.1 surround receiver met zes luidsprekers bedoeld om aan de Xbox 360 gekoppeld te worden. Het geheel is zeer compact uitgevoerd; de meeste elektronica zit in de subwooferkast.

De MT-1 is een bijzonder vormgegeven muziekserver, die kan worden uitgebreid met luisterstations door het hele huis. De vormen van de behuizingen zijn geïnspireerd op voorwerpen die normaal ook al in het huishouden voorkomen. Je hoeft niet bang te zijn voor draden bij uitbreiding: de muzieksignalen worden over het lichtnet van de server naar de luisterplekken getransporteerd.

De grootste verrassing was wellicht de introductie van, jawel, stereo-apparatuur. Twee versterkers, de ‘A6’ en de ‘A9’ en een stereo audio speler, de ‘D6’. Ze zijn allemaal ontworpen in samenwerking met de Londense Air Studios en het resultaat mag er zijn. De A6 heeft een enkelvoudige overbemeten voeding, een dikke bodemplaat, klasse-A/B eindtrappen en ook een MM-pickupingang is niet vergeten. De A9 is verder uit de kluiten gewassen en heeft dubbele ringkerntrafo’s in de voeding en krijgt ook nog een USB-interface en een phono-MC-ingang in de schoot geworpen. Opvallend was dat er geen uitgangsvermogens werden gegeven in de specificaties. De audio-speler D6 is nadrukkelijk tweekanaals en speelt naast CD-audio ook SuperAudio-CD, WMA en MP3.

Ook werd nog een oudje van stal gehaald: er wordt een replica van de aloude Monitor 10 hoofdtelefoon gebouwd, die nu Monitor 10R is gaan heten. Binnenkort in HVT een bespreking van deze telefoon.


Hitachi

Deze fabrikant maakt zowel plasma- als LCD schermen. Hun nieuwe belangrijkste lijnen hierin zijn de 8000-reeks voor de standaardmodellen en de 9000-reeks die de fraaiste en meeste uitgebreide schermen behelzen. Hierbij maakt de fabrikant bij de HD-versies een merkwaardige keuze. Terwijl vrijwel iedereen gaat voor de volledige HD-resolutie van 1920 bij 1080 beeldpunten, komt Hitachi met een paneel dat 1024x1080 beeldpunten bevat.

Desondanks is het wel HDready. En dat is heel merkwaardig: horizontaal is maar met moeite de helft van het benodigde aantal pixels beschikbaar, terwijl het oplossend vermogen in verticale richting optimaal is. Ook met de schermverhouding van 16:9 in het achterhoofd is de keuze merkwaardig: de pixels zijn vrijwel tweemaal zo breed als dat zij hoog zijn, terwijl het algemene streven juist naar vierkante pixels is.

Een andere trend bij deze fabrikant zijn camcorders met een harde schijf erin. Naast een DVD-loopwerk hebben de modellen DVHS301 en DVHS303 ook een 8 Gbyte harde schijf ingebouwd. Hiermee wordt het ook mogelijk om het opgenomen materiaal al in de camera voor te monteren, zonder dat hiervoor eerst al het gefilmde materiaal naar bijvoorbeeld een PC moet worden overgebracht.

Een ander verhaal is de DVD-recorder DVDH1000W. Hij heeft een paar unieke eigenschappen. De eerste is dat hij geschikt is om HDTV op te nemen. Nu heeft HDTV een hogere informatiedichtheid dan standaard-TV en daar komt een tweede noviteit om de hoek kijken: dit is de eerste DVD-recorder met 1 Terabyte (dat is 1000 Gigabyte) aan harde schijf capaciteit. Dat laatste is overigens niet vreemd: Hitachi is één van de vier nog overgebleven fabrikanten van harde schijven in de wereld.
Thuis projecteren gaat opperbest met de 3LCD projector PJ-TX300, die en contrastverhouding van maar liefst 10.000:1 haalt, een 16:9 beeldverhouding heeft en 1200 ANSI lumen licht over de kijker op het witte doek kan uitstorten. De projector heeft uiteraard een HDMI-aansluiting, is HDready en kan ook overweg met DVI-computerplaatjes. En de projector is heerlijk stil: 26 dB(A).

Sharp

Sharp

LCD-koning Sharp – zowel in technologie als in aantallen – pakt de zaken groots aan.

Als eerste: ze hebben in het Japanse Kameyama maar even een gloednieuwe LCD-fabriek gebouwd.

Die was ook een beetje nodig, want de markt vraagt naar grotere schermmaten, en daar was Sharp dat traditioneel met relatief kleine glasoppervlakten werkte een beetje zwak, want de limiet lag bij 37 inch (94 cm) diagonaal.

De nieuwe fabriek kan LCD-basispanelen van maar liefst 2,16 bij 2,46 meter maken en daarmee ligt de sleutel naar grote schermmaten open. Op dit moment kan men 15.000 zogenaamde glas-substraten (basispanelen) bouwen, dat moet in maart 2007 zijn verdubbeld en in 2008 verzesvoudigd!

Tweedens: in de fabriek is veel aandacht besteed aan de gevolgen voor het milieu en men heeft voor die strategie dan ook een prijs gekregen. De fabriek maakt overigens Sharps achtste generatie LCD-panelen.

De fabriek heeft dan ook grote gevolgen voor het totale Sharp programma aan televisies. Als eerste is men in staat om een complete lijn full HD (resolutie 1920x1080 beeldpunten) schermen aan te bieden met schermdiagonalen van 37, 42, 46, 52 en een enorme 65 inch respectievelijk 94, 106, 117, 132 en 165 cm).

En daar blijft het niet bij. Sharp vergeet ook de onderkant van de markt niet in te vullen en heeft meerdere lijnen in het programma zodat er voor elk wat wils is.
Onder de eenvoudige en voor de hand liggende naam Sharp LCD gaat de aanvangslijn door het leven en omvat de lijnen SA1E en SD1E (met DVB-T tuner), ieder in maar liefst tien modellen en aangeboden met diagonalen van 26, 32, 37 en 42 inch (66, 82, 94 en 106 cm). Alle schermen kennen uitgebreide kijkhoeken van 176 graden en een basis contrastverhouding van 1200:1 die met overdrivetechnieken kan worden opgekrikt tot een respectabele 6000:1.

Een noviteit is de combinatie van een LCD-TV en de traditionele computer, die Sharp Internet AQUOS heeft gedoopt. De apparaten zien er uit als een vlakke televisie, maar hebben daarnaast ook een complete PC ingebouwd. Waarmee nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Zo is Internet vanaf de sofa nu een realiteit en de harde schijf van de PC (250 tot 500 Gbyte) kan uiteraard worden gebruikt om programma’s op te nemen. En om te surfen op het net is het aansluiten van een toetsenbord voldoende. Naast schermen maakt Sharp ook nog een paar lijnen projectoren, zowel in LCD, 3LCD als in DLPtechnieken. Nieuw daarbij is een aantal modellen met volledige HD-resolutie van 1920x1080 beeldpunten, waaronder het DLP-vlaggenschip XV-Z21000.

Dit apparaat heeft een contrastverhouding van maar liefst 12000:1 en kan 1000 ANSI lumen licht leveren. Het complete aansluitarsenaal is er: 2x HDMI, DVI-I, component video alsmede composiet en S-video. En uiteraard ondersteuning voor alles wat video heet: PAL, SECAM, NTSC, 720p, 1080i en natuurlijk 1080p. Het zeven segment kleurenwiel in dit wonder loopt op vijfvoudige snelheid om kleurrandjes en bewegingsproblemen zoveel als mogelijk is in te dammen. Ook heeft de projector mogelijkheden voor opstelling in stacks voor een nog hogere lichtopbrengst, Tenslotte is hij stof en rookdicht: alle ongerechtigheden blijven buiten.

Daewoo, Mirai, Metz en LG

Daewoo

Een voor Nederlandse begrippen minder bekende elektonicafabrikant is het Koreaanse Daewoo. Dat wil echter niet zeggen dat het internationaal geen behoorlijk ‘partijtje’ mee blaast. Ik kom het merk al jaren tegen op de IFA en de CES.

Daewoo legt de focus op flat-tv met lcd- en plasma-technologie en ‘doet’ net als hiervoor in het verslag aangeroerde punt van beeldverbetering en noemen dat MGDI. Vanzelfsprekend zijn de op de IFA geïntroduceerde toestellen inmiddels met deze techniek toegerust. Zo is de ‘C1’-serie, met de modellen DLP-32C1 en -42-, uitgevoerd met een zwarte pianolak omranding mooi om te zien, terwijl de C3-serie twee-‘kleurig’ is: zwart met antraciet. Ook bij plasma toont Daewoo in de DT- 42A2 dat design een belangrijke rol speelt. DVD-recorders met disk-capaciteiten lopend van 80 tot 250 Gbyte, of met ingebouwde VHS-loopwerk dan wel zonder hard-disk, Daewoo heeft vast wel een model voor u.


Mirai

Het in de grote schermentest van mei dit jaar, viel de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding van het ter test aangeboden product van Mirai op. In Berlijn was Erik Seemann, gehuisvest in Hoofddorp, eventjes gastheer om de ‘Quad Full High Definition’ lcd-tv te tonen. Een resolutie van 3840x2160, ja dat is een verdubbeling!

Het Taiwanese Mirai heeft 14 modellen in portfolio en kondigde onlangs een nieuw monitor-type lcdscherm aan: de DML-522W100, in 22” breedbeeld. Dit product is vanaf eind september verkrijgbaar voor de aantrekkelijke prijs van € 349, met een resolutie van 1680x1050 in een beeldverhouding van 16:10 waardoor programma’s naast elkaar bekeken kunnen worden. Dit biedt een handig en voordelig alternatief voor dure opstellingen met twee schermen. Door de extreem snelle responstijd van 5 ms is dit product ook zeer geschikt voor video-editors en gamers.

De DML-522W100 heeft een hoge contrast ratio van 700:1 waardoor goed verzadigde kleuren weergegeven worden. De ingebouwde luidsprekers vormen met hun vermogen van 2 watt een aantrekkelijke audio-oplossing. De VGA en DVI-D ingangen (beide kabels worden meegeleverd) maken aansluiten gemakkelijk.


Metz

Geen stand als andere jaren, wel een persconferentie. Aanwezig is een aantal vakbroeders uit Duitsland en ik. Metz is een traditioneel familiebedrijf dat al 68 jaar bestaat.

De omzet wordt gerealiseerd voor 9% uit de kunststof-perserij voor auto- en elektronicaindustrie, 8% uit foto-apparatuur (wie kent niet de Metz ‘Mecablitz’ flitsers?) en de overige ruim 80% uit de consumentenelektronica. Norbert Kotzbauer voert de scepter en mevrouw Helena Metz, de weduwe van Paul Metz, is nog steeds actief betrokken bij het economisch gezonde bedrijf daar in Zinsdorf (bij Nürnberg).

Rode draad in de distributie is de vakhandel. Door de geweldige service staat Metz al jaren op nummer één als het gaat om service. Ja, dat bestaat dus nog. Eveneens een enorm pluspunt is de ‘Zukunftsicherheit’, een begrip dat zich goed uit laat leggen aan de hand van een voorbeeld. Modellen uit de ‘Milos’- en ‘Talio’- serie met chassis 605 en 606 zijn HDTV-geschikt te maken en uit te breiden met een MPEG4/DVB-S2 module. Kom daar maar eens om bij je bouwmarktscherm!

De lcd- en plasma-panels komen van LG/Philips Displays, de chassis’ komen van de eigen R&D-afdeling.


LG

Op de persconferentie van LG viel men meteen met de deur in huis: de prijs van een plasma-scherm is in de afgelopen anderhalf jaar gehalveerd! Het model 42PC1R heeft zogenaamde ‘Film Filter’ dat gebruik maakt van een dunne, enkele folielaag die nagenoeg alle reflectie en spiegeling tegengaat. (Bij de meeste plasma-TV’s is voor het scherm een glasplaat geplaatst, wat reflectieproblemen kan veroorzaken.)

De TV is HD-Ready (XGA Progressive 1024x768) en beschikt via de dubbele HDMI aansluiting over een eenvoudige aansluitmogelijkheid voor een set top box om HD-TV te ontvangen. Bijkomend voordeel is dat ook Blue-ray of HD-DVD spelers hierop kunnen worden aangesloten. Het model beschikt over de ‘XD engine’, een LG kerntechnologie voor de beste beeldkwaliteit. Hierdoor heeft de Plasma-TV het ultrahoge 10.000:1 contrast, een volledig vrije ‘kijkhoek’, de afwezigheid van vervormingen en ‘spookbeelden’ bij snel bewegende beelden en een natuurlijke en accurate kleurenweergave. De 42PC1R is beschikbaar voor een prijs van € 1.999.

De LG Blu-ray Disc Rewriter combineert de uiterst geavanceerde Blu-ray technologie met alle andere optische formaten zoals DVD, DVD±R/±RW en DVD-RAM. De kortere golflengte van de blauwe laser van de Blu-ray stelt gebruikers in staat om grote hoeveelheden data op te slaan.

Een Blu-ray disk biedt een opslagcapaciteit die vijf keer groter is dan bij de traditionele optische drivesystemen en kan maximaal 25 GB aan data bevatten. LG’s GBWH10N is in staat om een BD-R schijf met 4-voudige snelheid te branden en een BD-RE (Rewritable disk) met dubbele snelheid. Een DVD-RAM kan met een 5-voudige snelheid worden beschreven.

Momenteel brandt de meerderheid van de (nog te introduceren) Blu-ray branders de disks slechts met dubbele snelheid, de GBW-H10N neemt hierin duidelijk het voortouw. De Blu-Ray Disc Rewriter GBW-H10N van LG gaat € 799 kosten.

Drie monitoren (L1900J-BF, L1900R-BF en L1900E-BF) maken onderdeel uit van LG Electronics ‘Emotional Serie’: een nieuwe generatie beeldschermen met een hoge contrast ratio van 2000:1 en een supersnelle reactietijd van vier milliseconden. De beeldschermen zijn slechts achttien millimeter diep. Deze schermen zijn leverbaar voor een adviesprijs van € 379.

Teac, Monster en Samsung

TEAC

Het Japanse TEAC (Tokyo Electro-Acoustic Company) was een van de weinige ‘blijvertjes’, samen met onder ander Yamaha, Denon en Marantz. Men had ook wel wat nieuws te laten zien: 21,5 cm brede kwaliteits-componenten zoals we dat al jaren van ze gewend zijn. De serie heet ‘Reference H300Mk3’ en omvat een versterker – A-H300Mk3, 2x 45 watt – CD-speler PD-H300Mk3, een DAB/FM-tuner en een ‘gewone’ FM-bakkie. Een stereo-receiver completeert het fraaie gezelschap met de ‘logische’ benaming AG-H300Mk3. Leverbaar in zwart en zilver en natuurlijk ook met bijpassende luidsprekers.

En of het allemaal niet op kan is er ook een DVD-receiver… de DR-H300 al dan niet met DAB aan boord en een CD-receiver CR-H225. Verder nieuws van TEAC is de iPod-accepterende SR-L200i ‘radio’ met wek-functie, een ‘design’-radio met NXT luidsprekers, een draagbare stereo-radio R-12 en een MC-DX30 micro-systeem eveneens met NXT-luidsprekertjes.

Voor liefhebber van de normale breedte is er de stereoversterker A-R610 met bijpassende tuner TR610 en een CD-wisselaar PD-D2610. Tot slot doet TEAC mee aan de trend van 2.1-systeempjes voor hometheater en dan is de MC-DV250 een kandidaat voor hen die weinig ruimte hebben of willen opofferen.


Monster

Monster® is bekend bij duizenden liefhebbers van audio en video, auto, foto, computer, cinema en muziek als het bedrijf dat andere producten nog beter laat functioneren. Begonnen 25 jaar geleden in een garage in San Francisco, heeft Noel Lee – ‘de Head Monster’ – Monster Cable opgericht om het beste te halen uit de speakers van zijn stereo.

Niet lang daarna maakten geluidstechnici en professionele muzikanten gebruik van zijn kabels. Vele bekende titels zijn inmiddels gemixt en gemastered in studio’s die volledig van Monster-kabels zijn voorzien en van stroom worden voorzien via Monster Power.

Monster voorziet de markt van meer dan 4.000 producten via de merken Monster Game, Monster Performance Car, Monster Power Cells, Monster Music en Monster Mints. Monster is sinds 25 jaren de onbetwiste marktleider en geniet grote waardering van zijn partners, concurrenten en de gebruikers van Monster-producten. Tot zover de persinformatie… Nu de Head Monster Noel Lee zelf aan het woord.

In wat eerst een serieus interview moest worden – hoe kán dat nu vraag je je af op een stand tijdens een beurs… – monde als snel uit tot een aardig gesprek tussen Lee enerzijds en Hans Vaatstra en Theo Wubbolts anderzijds. Lee is een rappe verteller en aan de hand van een schemaatje van een surroundopstelling uit HVT steekt hij van wal. “I’m very passionate about surround, especially in the quality of DTS”. En vervolgt: “Ik geloof niet in SACD of DVD-Audio, maar wel in Blu-ray.” Aan de hand van datzelfde schemaatje (zie pagina 59 van HVT-september 2006) tekent Lee er een paar kanalen bij met als centraal idee dat hij het niet eens is met de gebruikelijke manier van L/C/R maar er twee extra luidsprekers bij wil plaatsen. We kunnen het binnenkort allemaal gaan horen op zijn muziek-DVD-serie.


Samsung

Met de BD-P1000 lanceert Samsung als eerste een Blu-ray Disc-speler voor de consument welke ook daadwerkelijk binnenkort in de winkel verkrijgbaar zal zijn. De BD-P1000 speelt HD-beelden in de resoluties van 720p, 1080i en 1080p af. De DVD-formaten die de BD-P1000 weergeeft zijn DVD-RAM, DVD-RW en DVD-R. Daarnaast twee ingangen voor geheugenkaarten – maar liefst 10 verschillende typen kaarten kunnen gelezen worden. De speler geeft films, videoclips, digitale foto’s en MP3-bestanden op Multi Media-, Secure Digital-, Compact Flash- en Micro Drive-kaarten direct weer. Met een adapter zijn Memory Stick Duo, Memory Stick Pro, Memory Stick Pro Duo, RS MMC en Mini SD weer te geven. De Samsung BD-P1000 is verkrijgbaar vanaf eind oktober voor € 1.299.

De YP-K5 is een echt hebbeding waarmee je beeld en geluid bij de hand hebt. Op de 4 GB-editie van de YP-K5, die net als alle andere Samsung spelers compatible is met ‘PlaysForSure’, kun je maar liefst 1.000 songs opslaan. En je blijft luisteren want de YP-K5 speelt in de speakermodus non-stop 8 uur, met oordopjes 25 uur. De YP-K5 is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 1, 2 en 4 GB.

Het HTXQ100 Home Theater System bestaat uit een geïntegreerde DVD-speler, versterker en aparte subwoofer. De USB-poortaansluiting maakt het mogelijk alle beeld- en geluidsbestanden van verschillende apparaten zoals MP3-spelers, mediaspelers, digitale camcorders en fotocamera’s af te spelen zonder tussenkomst van een PC.

Met de ‘Wireless Ready Technology’-module maakt Samsung kabels en bedrading tussen de main unit en de achterspeakers overbodig. Deze draadloze module (optioneel) communiceert met de DVD-ontvanger via de 2.4 GHz breedbandfrequentie. De Samsung HT-XQ100, een volledig 5.1.-kanaals Dolby Digital-, Dolby Pro Logic- én DTS-systeem met vijf speakers en subwoofer, is verkrijgbaar voor € 699.

De 40 inch LCD televisie LE40M91 beschikt over de krachtige LED Backlight Technology, 100Hz videokwaliteit, een contrastratio van 10.000:1 en de Smooth Motion Driver-technologie. De LE40M91 ondersteunt een High Definitionresolutie van 1366x768 pixels. Een helderheidsensor past de helderheid (450 cd/m2) van het scherm automatisch aan de lichtverhoudingen in de omgeving aan. De LCD-televisies waarderen ook het gangbare PAL-signaal op, waardoor deze beelden scherper worden weergegeven.

Met LE40F7 introduceert Samsung zijn eerste Full High Definition-televisie. Deze nieuwe generatie LCD-televisies kan High Definition ook daadwerkelijk als volledige High Definition weergeven. Met een contrastratio van 6.000:1, een helderheid van 450cd/m2 en 100 Hz videokwaliteit. De LE40F7 ondersteunt een volledige High Definition-resolutie van 1920x1080 pixels, wat een verdubbeling is ten opzichte van de tot nu toe beste verkrijgbare HDkwaliteit (1366x768, 1080i).

Samsung strooit in de plasmatelevisies PS50P7HD en PS42P7HD met beeldverbeteringstechnologieën als FilterBright™ en Smooth Motion Diver™. De plasmatelevisies zijn op HDTV voorbereid, zodat televisieliefhebbers kunnen genieten van een unieke kijkervaring met 549 miljard kleuren en een helderheid van 1300 cd/m2. De FilterBright™-technologie van Samsung stuurt het interne licht van het plasmascherm aan om het contrast te verhogen en tegelijk ongewenste weerkaatsingen te voorkomen. De filterfolie aan de binnenzijde van het beeldscherm absorbeert hiervoor het invallend licht zo veel mogelijk.

Sony en Panasonic van buiten de IFA

Hoewel niet op de IFA aanwezig is berichtgeving omtrent het nieuws dat Panasonic en Sony dit najaar te bieden hebben op zijn plaats. De redactie haalde op de persmeetings hier te lande de informatie waarvan hieronder een samenvatting.


Panasonic

Panasonic’s Blu-ray-speler heet DMP-BD10 en ondersteunt ‘Full HD’-resolutie (1920x1080 pixels) en compressietechnieken MPEG2, MPEG4 AVC en VC- 1. Weergave van o.a. BD-Video, DVD-Video, DVDAudio, DVD-RAM, DVD-R Dual Layer, DVD+R Dual Layer, JPEG, MP3 en CD. Ook aan audio is gedacht in de hoogste kwaliteitsnormen: 192kHz/24-bit met decoders voor Dolby Digital Plus 7.1 en DTS.

Bij een dergelijke bron hoort natuurlijk ook een receiver die het allemaal aan kan. Dat is de SA-XR700, met je raadt het al 7x 100 watt onder de kap en decodering van DTS 96/24 / ES / Neo:6 / Dolby Digital EX / Dolby Pro Logic II / Auto Speaker Setup / HDAVI Control en aansluitingen voor HDMI, Component Video, digitaal, 6-kanaals en bovendien een digitale RDS tuner. Maar ook aan beeld moet worden gedacht in Full HD en dat is de 65” VIERA Plasma TV! Wil je het ook allemaal nog ‘gewoon’ vastleggen kan dat op de DIGA DVD-recorders als DMR-ES15 of -ES35 en recorders met harddisk de DMR-EH55 of -EH65.

Een heel bijzondere DVD-speler is de DVD-S99 met HDMI en DCDi Faroudja technologie en die zoveel aan boord als de markt op dit moment te bieden heeft.

Alleen geen SACD. Iets eenvoudiger gaat het er bij de Home Cinema receivers aan toe, hoewel… de SA-XR58 ook toegerustis met een auto-speaker set-up. Verder heeft Panasonic een aantal homecinema-systemen met DVD-speler in het program. Dat Panasonic een belangrijke speler is op het gebied van beeld bewijst het grote aantal plasma- en lcd-televisies en waar dit merk internationaal vele prijzen in de wacht mee weet te slepen.


Sony

Minstens even veel of beter gezegd even vaak in beeld is Sony en sedert enige tijd met de lcd-televisielijn luisterend naar de naam ‘Bravia’ en breidt het assortiment uit met vijf nieuwe, gevarieerde series. De HD-ready U2000-serie en Full HD W2000-serie bieden de consument extra keus op respectievelijk instap als high-end niveau. De HD-ready KDF- 50E2000 Micro Display-projectietelevisie heeft een 50-inch beeldscherm en een Sony 3LCD-projectiesysteem. De A2000-serie en R2000-serie verbeteren deze Micro Display-projectie. Opvallende kenmerken zijn ‘triple-panel’ projectiesystemen met Sony SXRD™ beeldschermtechnologie, 1080 Full HD-resolutie en schermformaten van 55 inch tot maar liefst 70 inch. De Bravia lcd-panelen hebben een uitzonderlijk groot contrastbereik. Een groter contrast zorgt immers voor meer diepte, rijkdom en detaillering in het beeld en waarborgt dat zwart ook echt zwart is. Bij gebruik van standaard meetmethoden voor de sector bedraagt het beeldcontrast van bepaalde modellen maar liefst 1800:1, terwijl de dynamische contrastverhouding kan oplopen tot 8000:1.

Drie nieuwe receivers, een nieuwe SACD/CD-speler en een tweekanaals versterker bedienen de audio-liefhebber. De nieuwe Sony stereoversterker is voorzien van het nieuwe Digital Cinema Auto Calibration- systeem. Met deze automatische calibratie kan de gebruiker met één handeling de elektronica optimaliseren voor zowel de gebruikte luidsprekers, hun locatie en zelfs de vorm van de ruimte. Twee meetmicrofoons verbeteren de kwaliteit van stereoweergave. Verder is er veel nieuws te melden op het terrein van Sony’s camcorder-series.