Audiofiel in Hart & Nieren


Gastauteur | 21 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

U denkt dat u een leuk muzieksetje thuis heeft staan? Deze drie heren, plus de fotograaf van dit artikel, zijn audiofiel en hebben in hun huis-kamer ’high end hifi’ staan met een prijskaartje van een flinke auto. Maar ze horen wel de zanger op de plaat bewegen. Een verhaal over trots.

Tekst: Marco Barneveld  Fotografie: Goffe Struiksma
(dit artikel is eerder verschenen in weekblad Panorama)

Naam: Marc Brekelmans (38)
Beroep: Hoofdredacteur van hifi.nl, hét hifi-platform van de Benelux.

Wat hebt u allemaal voor moois staan?
”Mijn set bestaat uit een voor- en eind-combinatie; NAD S100 en een TacT Audio SDA2175 semi-digitale eindversterker. Een Lua Cantilena SEL buizen-cd-speler, aangesloten met Nordost Red Dawn bekabeling. Daarnaast een draaitafel: de Rega P5 met P7 voeding, een tuner (NAD414) en een dvd-speler (NAD T513). Luidsprekers zijn de geweldige FB1+ transmissielijnen van PMC.”

Wij gaan ervan uit dat dit het neusje van de zalm is?
”Ik heb helaas een budget waar ik me aan moet houden. Dus het is allemaal het betere middenklasse-segment. Het gaat bij hifi om de combinaties die je maakt. Je kunt wel allemaal vijf sterren apparatuur aan elkaar knopen maar dat wil niet zeggen dat je daarmee een vijfsterrengeluid krijgt. Het de set meer dan de som der delen.”

Wat is uw grootste trots?
”Mijn draaitafel. Omdat die opgebouwd is uit meerdere componenten en je er daardoor een stuk van jezelf in kunt stoppen. Met de mat bijvoorbeeld of met het afregelen van het element. Hoe komt die erin te zitten? Dat moet je uitmeten. Qua geluid valt daar veel winst te behalen. Het is bijna sleutelen.”

Wat zou u het liefst nog willen hebben?
”Ik ben eigenlijk heel tevreden. Ik wil vooral nog fine-tunen. Accessoires voor de draaitafel bijvoorbeeld, en ik wil zeker nog het een en ander aan de stroomtoevoer doen.”

Stroom? Dat komt toch uit het stopcontact?
”Ja, maar in stroom uit het stopcontact zit vervuiling, spanningsverschillen bijvoorbeeld wanneer de vriezer aanslaat.Dat heeft grote invloed op geluid. Daar heb je dus netfilters voor. Die filteren de stroom en halen de pieken en alle hoogfrequente rotzooi eruit.”


Marc Brekelmans: "Muziek is mijn passie"

Waar komt deze passie vandaan?
”Mijn passie is muziek. Ik wil betrokken zijn bij de plaat die ik draai. Door je set te verbeteren, haal je meer detail uit je platen en cd’s. Het wordt levensechter. Jammer dat er muziekliefhebbers zijn die dat niet beseffen. En het hoeft niet eens zo erg duur te zijn. Voor € 1500,- à € 2000,- heb je al veel meer plezier van je muziekcollectie.”

Wanneer is geluid voor u perfect?
”Het geluid moet eerlijk, helder, transparant en snel zijn.”

Wat laat u er voor?
”Niets. Ik heb een vrouw en twee kinderen. Ik kan moeilijk zeggen: Sorry, we gaan niet op vakantie. Pa moet een nieuwe versterker hebben.”

Kost al dat moois nou?
”Iets van € 17.500,-. Het duurste zijn de luidsprekers. Die kosten samen € 3000,-.”

Zelf setje samenstellen?

|Ziet er leuk uit, al dat moois, nietwaar?
En u bent bijna jarig. Zo’n geweldig geluid moet u ook! Hoe pak je het aan om de perfecte set samen te stellen? ”Het beste is om naar een gespecialiseerde winkel te gaan,” vertelt Marc Brekelmans, hoofdredacteur van hifi.nl. ”Die komen bij je thuis, je mag soms apparatuur meenemen om te testen hoe het klinkt of met je eigen muziekinstallaties komen testen in de winkel. Wat je niet moet doen, is een set kopen via internet. Dan heb je misschien mooie apparatuur maar nog geen perfect geluid.”

Wilt u alvast alles weten en lezen over high end hifi? Surf dan naar hifi.nl.

Tijmen Doppenberg

Naam: Tijmen Doppenberg, 61 jaar.
Beroep: Directeur van een groothandel voor automaterialen.

Wat hebt u allemaal voor moois staan?
”Om te beginnen mijn speakers. Die zijn van het merk Avalon, de Rolls Royce onder de luidsprekers. Mijn installatie is van het merk Rogue, zowel de eindversterkers als de voorversterker. De voorversterker is een buizenversterker. Buizen zijn eigenlijk lampen, buizengeluid is dus oud lampengeluid. Het werd ook bij de eerste radio’s gebruikt en is verder ontwikkeld. Buizengeluid ligt zachter en vriendelijker in het gehoor. Het op één na belangrijkste gedeelte van een installatie is de draaitafel. Mijn draaitafel is van het Franse merk Verdier, type Nouvelle Platine. De arm is van het Duitse merk Schröder. Deze arm heeft een naturel geluid en zet de muzikant bijna midden in je kamer. Het element, de naaldhouder, is het belangrijkste onderdeel van een installatie. Mijn naaldhouder komt van het wereldberoemde Van den Hul, een Nederlandse grootheid op het gebied van elementen en kabels.”

Wat is uw grootste trots?
”Mijn grootste trots zijn mijn speakers. Niet alleen het geluid dat eruit komt is zeer fraai, ze zijn ook nog eens erg mooi om te zien. Een piece of art, kun je wel zeggen.”

Wat zou u nog graag hebben of wat zou uw set compleet maken?
”Ik ben helemaal tevreden met de installatie die ik heb staan. Maar als er iets is dat ik nog zou kunnen verbe-teren, is dat de stroomconditionering. De stroom in Nederland is erg vervuild. Hierdoor wordt de stroom voor je stereo soms onderbroken en ont-staat er bij mij irritatie. Een conditioner is een apparaatje dat ervoor zorgt dat de stroom helemaal schoon wordt.”

Ha, daar hebben we de stroom weer! Waar komt deze passie vandaan?
”Ik heb een vriend die in de verkoop van hifi zit. Ik help hem weleens en zo begon ik langzamerhand steeds meer van de techniek te begrijpen. Ik merkte
hoeveel het in geluid scheelde bij een betere installatie. En zo begon deze passie, door het streven naar het optimale geluid.”


Tijmen Doppenberg: ”Ik heb de beste vakanties als ik thuis naar muziek luister.”

Wanneer is geluid perfect?
”Ik vind naturel geluid het mooiste. Als je hoort dat er ziel in de muziek zit. Geluid is het beste wanneer het is alsof je live een concert bijwoont. Alsof je er zelf bij bent. Als de zanger beweegt, hoor ik dat.”

Wat laat u ervoor?
”Er is eigenlijks niets dat ik ervoor laat. Ik heb vroeger heel veel gereisd. Dat hoeft niet meer. Ik heb de beste vakantie als ik thuis naar mijn muziek luister. Ik lever wel woonruimte in, ik woon in de keuken. Mijn huiskamer fungeert als geluidskamer.”

Wat kost dat nou?
”Voor mijn installatie heb ik in totaal € 35.000,- betaald.”

Henry van der Burgh

Naam: Henry van der Burgh (35)
Beroep: Administratief medewerker


Henry van der Burgh: ”Als een muzikant rechts staat in de zaal moet ik dat terug kunnen horen.”

Wat hebt u allemaal voor moois staan?

”Ik heb een cd-speler van het merk One Audia. De versterker (Flight One) is ook van One Audia. Mijn monitorluidsprekers zijn van Aotic Energy (type AE1 Reference). Daarnaast heb ik een netfilter van het merk PS Audia (PS Audia upc 200). Dit is om de stroom schoner te maken, waardoor de kwaliteit van het geluid beter wordt. De stroomkabels zijn ook van PS Audia. De luidsprekerkabel is van Straight wire (crescendo). De Interlink, de verbinding tussen de versterker en de cd-speler, houdt de stroomstoringen van buiten tegen.”

Wat is uw grootste trots?
”Eigenlijk de hele set bij elkaar. Het gaat in de eerste plaats natuurlijk om het geluid maar het moet er ook mooi uitzien. Mijn set is relatief goedkoop maar er komt toch een supergoed geluid uit. Ik hoor vaak van andere liefhebbers met duurdere installaties dat de mijne niet voor die van hen onderdoet, terwijl ik er veel minder geld aan uitgegeven heb. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen.”

Wat zou uw set compleet maken?
”In principe ben ik zeer tevreden. Toch zou ik graag nog een platenspeler willen hebben. Deze wil ik graag nog aanschaffen maar dit zal niet op korte termijn gebeuren.”

Waar komt deze passie vandaan?
”Muziek is voor mij een heel goed middel om tot rust te komen. Ik heb de passie voor muziek altijd al gehad maar ik heb pas sinds een aantal jaren een duurdere installatie. Ik was ooit bij een vriend van me en hij had een vrij dure installatie staan. Toen hoorde ik pas hoe groot het verschil eigenlijk was tussen een normale en een duurdere set. Daarna ben ik mijn eigen installatie gaan aanschaffen.”

Waar let u op?
”Ten eerste moeten nieuwe aankopen uiteraard een verbetering zijn. Ook moet een installatie er mooi uitzien. Het oog wil natuurlijk ook wat.”

Wanneer is geluid perfect?
”Geluid moet natuurgetrouw zijn. Het moet een bepaalde rust hebben. Ook moet het echt klinken. De plaatsing is ook erg belangrijk. Als een muzikant in de zaal rechts staat, moet je dat ook terug kunnen horen. Bij een goede installatie kan dit. Je kunt horen waar iemand staat en de instrumenten perfect van elkaar onderscheiden.”

Wat laat u ervoor?
”In principe laat ik er niet echt iets voor. Misschien dat ik wat minder op vakantie ga.”

Kost dat moois nou?
”Mijn installatie heeft tussen de € 20.000,- en de € 21.000,- gekost.”

De muziekminnende fotograaf

Ook Goffe Struiksma, de fotograaf van dit artikel, is een zelfbenoemde audiofiel. Waarom? ”Omdat een goed geluid als een massage voor de trommelvliezen is. Er zou een hoop minder geweld zijn in de wereld als iedereen audiofiel was. Dan was de enige vraag die de mensheid nog bezig zou houden: ’Hoe krijg ik beter geluid?’” Goffe is de trotse eigenaar van onder andere een Audio Research buizenversterker, Avalon speakers en MIT kabels. ”Die kabels van MIT zijn gewoon van koper maar er zit een kast tussen die de fouten van de kabels herstelt.
En ik heb een gouden stop in de stoppenkast voor schonere stroom.” Prijskaartje van al dat moois? ”Tussen de 40.000 en 50.000 euro.”

Het definitieve bewijs dat wij onze fotografen te veel betalen…