Bristol Show 2007


René van Es | 01 maart 2007 | Fotografie René van Es

Vraag een willekeurige fabrikant of een willekeurig lid van de audiopers in Engeland welke show op dit moment het belangrijkste is in Albion en het antwoord luidt steevast: “De show in Bristol”. Door de versplintering en de te ver doorgeschoten onderlinge concurrentie van de shows in Londen zijn de kosten opgedreven en heeft de showleiding de consument vergeten. In Bristol, waar de show traditioneel wordt georganiseerd door What Hifi (tijdschrift) aan de ene kant met Audio eXcellence en Audio T (winkelketens) aan de andere kant van de tafel, richt men zich op de doorsnede consument met als doel: het promoten van audio en video apparatuur in het algemeen. Hetgeen uiteraard de core business is van de drie ondernemingen.

Dat weerspiegelt zich dit jaar duidelijk in de apparatuur die naar de show is gebracht door veelal Britse fabrikanten en enkele importeurs. Meer dan in voorgaande jaren is betaalbare apparatuur opgesteld en zijn echte high-end componenten of zeer esoterische merken naar de achtergrond gedrongen. Niet dat u er geen high-end zult vinden, maar het aanbod van bijvoorbeeld buizen versterkers of platenspelers neemt langzaam maar zeker af in de drie jaar dat wij afreizen naar Bristol City. De tendens die wij constateerden gaat steeds verder richting multiroom, Wifi, iPod en integratie van beeld en geluid. Met daarnaast een volwaardige stereo installatie voor momenten dat er echt naar muziek wordt geluisterd.

De eerste fabrikant die wij begroeten is Naim. Maar liefst drie kamers houden zij bezet op de 5e verdieping en een grote ruimte op de eerste. Aandacht vragend voor sets in diverse prijsklassen beginnend met de n-Vi geïntegreerde versterker/dac combinatie. Spelend op n-System monitors en bijbehorende subwoofer. De n-Vi is een dvd, dvd-audio, cd-speler, AV-processor en 5-kanaal versterker in één. Met optioneel leverbaar een DAB/FM module en verder aansluitingen voor game console, satelliet ontvanger en mp3 speler. De toekomst in een enkele doos. Het concept is afgeleid van de losse Naim componenten die groeien tot aan de magnifieke CD555 speler, te combineren met losse voor-eind versterkers en extra voedingen.

Wie de moeite nam alle kamers te bezoeken steeg mee in prijsniveau tot aan de grote ruimte beneden die zonder twijfel gerekend mocht worden tot de toppers van de show. Overeenkomst tussen de Naim componenten onderling is snelheid, precisie, enorm gevoel voor ritme en heldere klank. Heel opvallend is dat Naim luidsprekers maakt die tegen de muur gezet mogen, zelfs moeten worden. Wat leefruimte in de huiskamer scheelt. Naast Naim treffen we Rega.

Op de vingers getikt door hun Benelux vertegenwoordiger Joenit, die de presentatie van vorig jaar ronduit slecht vond, heeft Rega dit jaar besloten alle beschikbare apparaten op te stellen en geen muziek te draaien. Nieuw is de door de markt afgedwongen low budget Rega P-1 platenspeler. Beter is de keuze voor de iets luxere, eveneens nieuwe P-2 of de verbeterde P-3. De P-5 en de P-7 zijn tegenwoordig leverbaar met een houten rand in plaats van zwart of zilver. De rand is helaas voor bezitters van een P-5/7 niet achteraf aan te brengen.

Rega heeft een spraakmakend element op de markt gebracht met een uniek motor systeem waar de rest van dit verslag mee te vullen zou zijn. Passend in een arm met een nauwkeuriger ophanging en ander systeem voor dwarsdruk compensatie. Elektronica van Rega is deels nieuw, deels verbeterd ten opzichte van oudere types.

Wie meer van Rega wilde horen kon terecht bij Joenit waar naast dit merk Totem speakers werden gedemonstreerd en Einstein buizen apparatuur te zien was. Als altijd nam Wim Verellen ruim de tijd zijn bezoekers niet alleen te verwennen met een uitstekend geluid, maar ook te laten horen en zien welke invloed omgevingsfactoren hebben op het beleven van muziekweergave. Totem dat in Engeland wordt vertegenwoordigd door het Mechelse Joenit is daar zeer goed ontvangen door dealers en consumenten.

Spendor

Misschien wel de aangenaamste verrassing van de show in een hoog prijssegment is het vrijwel uitgewerkte prototype van een 2,5-weg Spendor systeem. Uitgevoerd in hoogglans lak met inlay’s van exotisch hout of andere materialen. Spelend zoals elk jaar op een Naim installatie maakt de Spendor een diepe indruk op bezoekers en op ons. Prijs van het systeem is nog niet bekend, maar zal liggen boven de duurste huidige Spendor. De eerste indruk is muzikaal, volledig open, snel, accuraat en vooral indrukwekkend. Spendor gaat zich ook opstellen het luxe segment met het tonen van een hoogglans in hout afgewerkte monitor.

Vienna Acoustics speelt met de houten luidsprekers en appelleert aan de designwensen met het tonen van de Schonberg serie. Slanke, ronde vormen in aluminium en zwart. Nog meer fraais op deze etage.

AVI speelt in op de behoefte aan het beperken van apparatuur in de huiskamer en het toepassen van moderne technologie. In een paar ADM9 monitors zit verstopt: remote bedienbare Burr Brown D/A converter met een USB-ingang, een 4e orde elektronisch scheidingsfilter voor het aansturen van een resp. 100 en 250 Watt gescheiden bipolaire versterker voor hoog en laag en een subwoofer uitgang. Daarnaast analoge in en uitgangen. Wie zijn laptop aansluit op de USB ingang kan genieten van een geweldig geluid. Meer bas krijgt u met een 10” subwoofer. Een paar ADM9 monitors gaat in Engeland 1000 pond kosten.

Op mijn vraag of AVI Electronics zich gaat afwenden van de grote systemen kwam het geruststellende antwoord: “Nee”. Inspelend op een behoefte aan wireless oplossingen met media centers levert Slim Devices een ontvanger/voorversterker die communiceert met het media center en uw muziekcollectie met erg weinig verlies door het hele huis laat spelen zonder andere bedrading dan een netvoeding. Wel hebt u conventionele eindversterker en luidsprekers nodig per ruimte.

Minder opvallend en slechts bedoelt om als ontvanger te koppelen aan geïntegreerde versterkers zijn de Squeezeboxes van Slim Devices. Voor de keuken, de slaapkamer en desnoods de wc. MJ Acoustics maakt de Pro50 in een MK II versie. De kleine handige subwoofer moet zijn meerdere binnen het eigen merk erkennen is een “beest” dat met een enorme Volt woofer is uitgerust. MJ Acoustics maakt in eigen beheer een mini systeem voor surround en een serieuze vloerstaander met een single drive unit.

Leema Acoustics liet de Tucana versterker horen en de Antila multi dac cd-speler. 20 Dac chips parallel zorgen voor “raving reviews” van de speler. Goed nieuws is dat Leema in Nederland wordt geïmporteerd. Naast de Antila en de Tucana zagen we de schitterende Cygnus phono trap, de Hydra eindversterker, Corvus center versterker/subwoofer controller en Leema luidsprekers. Uiterlijk perfect, innerlijk pure high end muziek. Het prijskaartje is helaas navenant. Hoewel ik duurdere spelers ken dan de Antila die in Engeland 2500 pond kost. Graag heel snel afleveren voor een recensie bij ons.

Een paar merken kunnen we achter elkaar de revue laten passeren. B&W zet een simpel systeem neer dat we al lang kennen van alle beurzen. De Wilson Benesch ruimte is een kopie van vorig jaar. Tot en met het niet aan de praat krijgen van een cd speler, misschien wel de zelfde onwillige speler als in 2006. Neat maakt muziek. De dubbele tweeter die omhoog straalt ter ondersteuning van de tweeter op de baffle zorgt voor ruimtelijke weergave.

Draadloos

Pure Digital blijft sterk in DAB ontvangers en maakt de range steeds groter. Heel leuk is de replica van een Marshall PA systeem in mini formaat. Uw dochter maakt u blij met een knal roze Pure One. Terwijl u in slaap valt op een favoriete cd in uw wekker/cd/radio.

Canton volgt de trend naar wireless. Een zender bij de voorversterker. Ontvangers in design luidsprekers. Snoertje eraan en de in de luidspreker geïntegreerde versterkers speelt. Leuk voor bij uw plasma. Naar mijn idee ongeschikt voor muziekweergave op niveau. Gelukkig heeft Canton ook daar volwaardige systemen voor. Die gaven op deze dagen geen geluid.

Marantz speelde ook al in op de behoefte van het grote publiek en zet de 7000 serie letterlijk in de schijnwerpers. Exotica met buizen of klasse-A is niet te vinden. Eerlijk is eerlijk, u krijgt heel veel kwaliteit voor relatief weinig geld.

Schitterend om te zien, nog mooier om te beluisteren is de luchtgeveerde, tangentiële arm van The Cartridge Man met het Musicmaker element. Gemonteerd samen met een Hadcock arm op een glanzende Duitse draaitafel.

Het was veel te druk om via Usher versterkers en luidsprekers echt iets te horen. Wie geprikkeld is kan zich wenden tot Analogue Audio in Nieuwegein om dat moois zelf te bewonderen. Top analoge weergave valt u daar ten deel. Kef mikt net als Canton op het traditionele systeem, van monitor tot reference met Uni-Q units en op de wireless markt voor multichannel weergave met twee of meer luidsprekers samen met een centrale woofer. Bij mij maken de wireless mini’s niets los, bij de plasma/LCD consument klaarblijkelijk wel anders zou het aanbod niet zo groot zijn.

Niet bekeerd tot commerciële wireless is Dali. Naast de uitermate succesvolle Ikon’s in de lagere prijsklasse toont Dali haar Mentor 1 voor het eerst aaqn het publiek. Net als met de Ikon begon Dali met de vloerstaande Mentor 6 en maakt nu de reeks compleet tot aan de Mentor 1.

Drive units verder opgevoerd dan in de Ikon. Beter filter, steviger en luxere behuizing. Behouden is de Dali tweeter opstelling die een grote dome koppelt aan een bandtweeter met als resultaat nauwelijks kleuring en supersnelle weergave. De Mentor komt naar ons toe voor een recensie en gaan we naast de Ikon’s zetten.

Tannoy plaatste slechts één paar speakers in hun hotelkamer. Een Glenair met een 10” woofer in huiskamervriendelijke afmeting, die zich veel eenvoudiger laat plaatsen en gemakkelijker laat aansturen dan de 15” uitvoering. Iedereen die geen Glenair mocht plaatsen of kon plaatsen vanwege de omvang spoedde zich naar de Tannoy dealer.

Zelfbouw en Engeland, van oudsher een combinatie. World Designs is de reïncarnatie van World Audio Design. Het blad Hifi World heeft de ontwikkeling en verkoop van kits/gebouwde kit versterkers overgeheveld naar World Designs. Waarmee een uitstekende samenwerking is bereikt terwijl beide bedrijven zich optimaal kunnen richten op hun eigenlijke vak. Mooie kits met buizen, geïntegreerd, voor-eind combinaties, phonotrap, luidsprekers en upgrade paden zijn beschikbaar. Meer informatie over het blad Hifi World en een link naar World Designs treft u aan op hifi.nl. Aarzelende kit kopers kunnen we geruststellen. Wie kan lezen (Engels), solderen en schroeven bouwt deze kits.

In de houding voor PMC luidsprekers. Glorieus en imposant staan er de nieuwe EB1 speakers. De midden en hoogweergevers uit de OB1 vormen een combinatie met de 10” woofer van de professionele IB in een forse transmissielijn.

U mag het hard zetten, zacht of afgrijselijk hard, op elk niveau laat PMC horen dat zij een professionele achtergrond hebben. Het aantal films en cd’s dat wereldwijd is geproduceerd en gemixt op PMC is niet te tellen. Wilt u horen wat men in de studio verhief tot het eindresultaat, dan is dit uw nieuwe vloerstaander. Niet geschikt voor de 300B brigade, wel voor de krachtpatsers van Krell, Bryston, Classé of anderen.

Platenspelers

Exposure toonde ons een prototype van een modulair en stapelbaar high end systeem. Niet geheel onze smaak in uiterlijk, prima in geluid en strak uitgevoerd. De cd speler is een toploader met een grote puck. Hoe de uiteindelijke productiemodellen worden is nog niet bekend. Exposure maakt dankbaar gebruik van opmerkingen van bezoekers om zonodig bij te schaven.

Monitor Audio schept een duidelijk onderscheid in producten. Kamer 1 herbergt een mini-systeem met centrale woofer. Kamer 2 is “wow”. Prachtige monitors spelen glanzend in hoogglans op Chapter versterker en cd-peler. Het hoeft niet altijd groot te zijn om te spelen met high end resultaten. Als de fabrikant het maar goed doet. Opnieuw het bewijs dat een hoogwaardige versterker aan goede, kleine luidsprekers de sterren van de hemel kan spelen.

Isotek kent u vast wel van de netfilters, stekkers, stekkerblokken en kabels. Elk half uur verzorgde Isotek een demo waar een dame en heer het onderscheid lieten horen tussen de diverse oplossingen. Eerst standaard netsnoeren. Dan die met speciale stekkers. Gevolgd door een beter snoer.

Een eenvoudig filter, een zwaarder filter, tenslotte de top scheidingstrafo’s en filters. Duidelijk en helder. Goede muziekkeuze. Leema apparatuur. Playlist beschikbaar. Ondersteunende documentatie. Jammer dat men het nodig vond zo’n perfecte demo op te vijzelen door de versterker in een A/B vergelijk steeds net een stapje harder te zetten als de prijs van de upgrade steeg. Ons gehoor heeft namelijk de neiging “harder als beter” te beoordelen.

Wie er met de neus bovenop zat had het door. Een rij naar achteren niet. Isotek heeft dat helemaal niet nodig. Zeker niet in een hotel omgeving die bol staat van vervuilde stroom. De charmante dame bij de deur die op haar rug de beursaanbieding droeg kon niets doen aan de licht bittere smaak ontstaan door de demo. Wat mij gelukkig wel blij maakte was de introductie van een heel mooie en vooral betaalbare apparaatstekker. Voor de prijs van één exemplaar van een bekend merk krijgt twee Isotek stekkers. Afgeschermde kabel levert Isotek ook. Uw stroomvoorzienig kunt u op die manier betaalbaar opbouwen met een mooi Isotek filter en enig knutselen met snoeren en stekkers.

Heed is een raar merkje. Mooie versterkers die doen denken aan Cyrus One en Two. Voedingen voor platenspelers. Bijzondere luidsprekers die bij mij de herinnering oproepen aan Sonab van destijds.

Ze stralen schuin naar boven/voren. Collega Marc vond het helemaal niets, ik raakte zelf in de war van het wazige stereobeeld. Echter herkende onmiskenbaar kwaliteit. Scherpe prijzen bij Heed.

Rots in de platenspeler branding is Michell. Altijd een hoge graad van afwerking. Gemodificeerde Rega armen. Jarenlang speelplezier. Wie de trotse eigenaar is van een Thorens TD124 kan zijn oude plateau vervangen door een acryl Michell variant. Succes verzekerd met inlevering van een heel klein stukje nostalgie. Prijs geschat op 200 euro in Nederland.

Alternatief vormt Pro-ject. Niet zo mooi als een Michell, wel voordeliger. De RPM 10 is best indrukwekkend met zijn dikke acryl plateau en lange carbon arm voor 1500 pond. Meer design en haast te geef is een X-pack.

Een Pro-ject Experience draaitafel met eenvoudiger carbon arm, een Ortofon MC Rondo element en een speedbox in een bundel. Hopelijk ook snel in Nederland beschikbaar.

Om even terug te komen op de Thorens TD124, heeft u die of een Lenco, Garrard 301 of 401, dan maakt World Designs samen met een leisteen verwerkend bedrijf sokkels voor uw vintage speler.

Met universele armboards aanpasbaar aan vrijwel elk type arm. Het gewicht van 20 mm dik leisteen zal het vervoer naar Nederland niet goedkoop maken, daar moet u wel rekening mee houden, bovenop de prijzen vanaf ca. 500 pond. Doelmatig en buitengewoon goed afgewerkt. De foto’s doen nauwelijks recht aan het resultaat.

Passend bij vintage high end audio zijn buizen. In een moderne versie van Kondo te zien bij Living Voice. Dit jaar opnieuw met de batterij gevoede set die geheel los staat van het lichtnet. Niet met slanke Living Voice vloerstaanders maar met forse hoornluidsprekers. Wie zich wil scharen onder de top kan bij Kondo en Living Voice het hart ophalen. Het kostte moeite de ruimte te verlaten.

Onze eerste beursdag eindigde in een persconferentie waar sprekers van Arcam, Linn, Meridian en Pioneer hun ongenoegen uiten over de pixel en formaat strijd van High Defenition beeld weergave. Algemene klacht: de consument krijgt geen of slechte voorlichting. Marketing schreeuwt over steeds hogere resoluties terwijl het beste beeld vaak wordt gehaald op 720p in plaats van 1080i of 1080p vanwege de slechte scalers in goedkope schermen. De consument realiseert zich niet hoe vaak een signaal verandert van resolutie en hoeveelheid pixels voor het getoond wordt. Terwijl bij elke stap de kwaliteit achteruit gaat. Wat de vraag doet rijzen: hebben we wel iets aan Blue Ray en varianten? Van discussie was geen sprake, elke fabrikant maakt zich dezelfde zorgen en vulde elkaar daarin volmondig aan.

De tweede dag

Dag twee breekt aan. Langzaam afzakken van etage naar etage tot aan de uitgang. Eerst langs Eclipse dat elk jaar de indruk wekt dat de Eclipse luidsprekers 10x groter zijn dan in wekelijkheid. Jammer dat hun superieure weergave zonodig verkleind moest worden tot iPod formaat. Fujitsu doet het merk met de mini set naar mijn idee eerder afbreuk dan dat de mini substantieel zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Maar wie ben ik, ik ben niet van een iPod generatie. Geef mij maar een TD510 of TD520 aan een echte speler/versterker.

Net zo min raak ik onder de indruk van Flying Mole klasse-D versterkers. Ik heb niets tegen klasse-D op zich, getuige mijn aankoop van een Van Medevoort MA240 destijds en huidige voorliefde voor Chapter versterkers, wel tegen het koppelen van klasse-D techniek aan inferieure voedingen die zich niet lenen voor audio. Het bekoorde mij niet en ik wist niet hoe snel ik afscheid moest nemen van deze weergave.

Nee, dan liever naar buurman Pioneer. Kent u hem nog, de Pioneer A-400? Lange tijd de goedkoopste en best verkochte audiofiele versterker. In Nederland gek genoeg nooit een succes behalve bij Stuut en Bruin in Den Haag, in Engeland een topper. Pioneer flikt het opnieuw. Speler onder de naam D6, versterker A6 of grotere  A9. Prijzen 400/400/600 pond. Spelend op Pioneer speakers van 2500 pond verbluffend goed. Ontwikkeld door Pioneer, terwijl gebruik is gemaakt van “oren” van mensen bij de Air Studio’s. Ik geloof niet dat ik ergens op de beurs een beter geluid zou kunnen vinden voor 400/400/600 pond. A star is born. Snel naar gaan kijken als u geniet van definitie, stereobeeld, snelheid en openheid tegen een betaalbare prijs.

Sunfire is en blijft innovatief. Het merk waarachter grote namen schuilgaan zet minimonitors neer met zijwaarts gerichte middentoners en een voorwaarts gerichte bandtweeter. Spelend tezamen met Lyngdorf versterking, woofers en roomcorrectie. Dit is een minimonitor met een maxi geluid. Dank aan Sunfire techniek en Lyngdorf expertise. Zo kan het dus ook met mini speakers klinken. Val gerust van de niet in de ruimte aanwezige stoel.

Ruark kreeg in de laatste Hifi Choice een flitsend review van eerder door mijzelf beluisterde Sabre III monitors. Op de beurs klonken ze opnieuw geweldig en vulden de ruimte zo goed, dat menige bezoeker tot zijn verbazing ontdekte dat niet de veel grotere Crusader III speelde maar dit bescheiden systeem. Eén en al muziek. Ik werd op slag hebberig en garandeer u, eens staan ze weer bij mij thuis. Niet voor een test, in eigendom. Waarvan akte.

De merknaam Vita Audio die Ruark eerst reserveerde voor on-wall speakers is nu in gebruik voor DAB/FM ontvangers. Handige kastjes stand-alone te gebruiken, als radio, als wekker of als goedkope tuner in een hifi systeem. Komen binnenkort ook in Nederland beschikbaar.

Het is een kwestie van smaak of u kiest voor Ruark of voor Focal. Want ook Focal speelde simpelweg goed. Zowel de Chorus 800V serie als de goedkopere 700V. Zonder al te veel toeters en bellen, Arcam versterking, het juiste geluid. Complete series voor stereo tot en met 7.1 weergave. Chorus 700V in lichte tinten, de Chorus 800V in de nieuwe modekleuren mokka en ebben. Dit jaar geen Electra of Utopia in de Focal ruimte, wel in de hoek de slank vormgegeven Profile en de hoogglans Profile Diamond Black.

Hoe stevig staat u in uw Linn LP12 schoenen? Mag ik eens flink tegen uw schenen schoppen? Een Linn LP12 is een machtige platenspeler met zijn Ekos arm en Akiva element. Is uitermate nauwkeurig. Legt elk orkest onder een microscoop. Geeft een stereobeeld waar je in kunt stappen. Heeft een enorme rust. Maakt helaas van platendraaien een suffe, slaapverwekkende, laboratorium omgeving waardige muziekbeleving. Mooi, maar zo saai.

Zo weinig opwindend als bewegend koren bij windkracht één. Ik weet dat ik nu vele vijanden heb gemaakt en enige vrienden heb verloren. Edoch, ik heb het verschil gehoord tussen de LP12 zoals ik die net beschreef en de LP12 met een Keel subchassis, armboard en ring, een Ekos SE arm, een metalen Trampolin onderplaat en opnieuw een Akiva element. De nieuwe LP12 SE generatie leeft, maakt muziek, is opwindend als een kooidanseres in een tropische disco, maakt het stereobeeld nog veel groter, verliest niets aan detail, nee wint juist aan detail. Is een topspeler van het zuiverste water.

Linn was zo vriendelijke dit aan vriend en vijand in een A/B demo te tonen. Alles wat ik ooit dacht en schreef over de LP12 is vanaf nu achterhaald. De LP12 is dood, de nieuwe LP12 SE is meester. Zo dat is er uit. Keerzijde van deze geweldige upgrade is de prijs. 3000 euro voor de Keel. 4000 euro voor een Ekos SE. Alleen de Trampolin past in mijn huidige financiële situatie van een paar honderd euro. Mocht u denken dat elke vanaf vandaag gekochte LP12 “een Keel inside heeft”, dan heeft u het mis. U moet dat altijd los kopen. Wel zit er (uiteraard tegen leuke meerprijs) straks een Ekos SE arm op. Opgeteld kom ik op een heel dure LP12 SE en plots staan meer concurrenten op de stoep. Eerlijk is eerlijk, in ben diep onder de indruk van de upgrade. Van schrik heb ik niets meegekregen van Majik systemen bedenk ik nu pas.

Resumé

Wel van Oelhbach waar een lieve dame mij vertelde hoe handig een HDMI switch is voor mijn plasma. Twee of vier ingangen, éénmaal uit. Met versterking zodat u meters lange Oelhbach kabels naar uw projector kunt gebruiken binnen de HDMI specificatie.

Belangrijk nieuws bij Arcam voor iedereen die op de Solo een dvd speler mist. Er is een Solo 5.1 bij gekomen. Speelt cd en dvd, laat zich instellen als twee-kanaal of vijf-kanaal speler. Helemaal compleet, helemaal af. Goed geluid, uitstekend beeld, geschikt voor iedereen die vindt dat één enkel kastje alles moet kunnen en toch kwaliteit wil bewaren.

Cyrus heeft inmiddels zoveel kastjes dat een flinke poster moest aangeven welke opties verkrijgbaar en combineerbaar zijn. Het blijft een fraai gezicht een rijtje Cyrus apparaten onder elkaar in het speciale wandrek. Of een niet fraai gezicht in een scheefstaand houten rekje.

Yamaha doet een gooi naar de high end markt met de Soavo luidspreker. Helaas speelde er geen muziek toen wij in de ruimte waren. Geen oordeel derhalve over de fraaie vloerstaander. NAD toonde haar nieuwe gezicht.

Een iets andere kleurstelling voor een keur aan receivers, spelers, versterkers en tuners. Met het “joy knopje” gepikt van de Master Series aan de voorkant. Oudere kleuren blijven nog even actueel. Een enkel apparaat was nog niet productierijp en daarvan toonde NAD alleen de lege kast.

Veelbelovend binnen een rijke schakering aan prijzen maakt het NAD programma compleet en aantrekkelijk voor dealer en consument.

Denon heeft een CX3 systeem. Compact, aantrekkelijke vormgeving met in Engeland ontwikkelde luidsprekers. De speler speelt bovendien sacd als u die in bezit heeft. Ondanks de bescheiden afmeting serieuze hifi tegen een serieuze prijs van 2700 pond.

Onkyo brengt een D-TK10 mini speaker met een opvallend uiterlijk. Vormgegeven door een gitaarbouwer. Mahony kast, ring tweeter en micro fiber woofer. Een mini in stijl voor iedereen.

Ergerlijk als de klant genegeerd wordt. Quad UK kan iets leren van de Transtec collega’s in Nederland waar demo’s altijd af zijn en informatief. Quad UK personeel stond breeduit in de deuropening brood te eten waardoor niemand in of uit de kamer kon. Deed geen stap opzij en converseerde tussen de happen brood op hoog genoeg niveau om de elektrostaten te overstemmen en kwade blikken op te roepen. Hoe de nieuwe elektrostaat klinkt kunt u beter in Rotterdam vragen.

Grote merken komen we nog langs. Dynaudio aangestuurd met Plinius. Meridian die een soortgelijke demo als vorig jaar gaf. Elders troffen we de G95 aan en diverse versterkers van Meridian. Pioneer met hun haast perfecte plasma’s.

Die zo mooi staan op Spectral meubels. Het meubel met de hoogste afwerkinggraad op de beurs. Zo hoog dat elders meubelfabrikanten spontaan buikpijn kregen en zich in hoekjes wegstopten. Staan er vingers op het glas, neem dan Spectral spray. Ik maak er eveneens mijn plasma en LCD mee schoon. Ideaal spul.

Tivoli met de iYiYi en iSongbook naast de vele modellen radio’s. Verder langs kabelfabrikanten die ter plaatse kabels op maat afwerken op elke gewenste lengte.

Langs Sonus die verreweg het verste is met multiroom vanaf muziek servers. Slimme kastjes die in Engeland in bundels elke week in honderdtallen over de toonbank gaan. Chord Company kabels heeft een afscherming ontwikkeld om de speakers kabels die ervoor zorgt dat een kabel niet langer werkt als een antenne. Iets waar wij snel op terug zullen te komen. Nieuwe interconnects vonden wij er naast heftig fraaie, betaalbare netsnoeren.

Daarna, daarna kwam een pint bitter. Die in minder dan een halve minuut verdween in het keelgat. We keken van boven uit de bar neer op een verkooppunt van Audio X en Audio T. Bezoekers die iets moois hadden gezien op de beurs konden dat gelijk bestellen en genieten van een leuke beurskorting.

Sommige aanbiedingen neemt men uit voorraad mee. Tot receivers en luidsprekers aan toe. Een onbekend fenomeen in onze lage landen waar je hoogstens een cd, lp of tweak kunt kopen. Terugblikkend op de 20ste jaargang van Bristol constateren Marc en ik een licht teruggelopen bezoekersaantal, her en der een ommekeer van leuke muziek naar het Krall/Masekela genre, een overvloed aan in het wild aanspreekbare Engelse hifi recensenten.

Gebleven is de ontspannen sfeer en collegialiteit tussen standhouders, de naarmate de dag vordert steeds meer bier drinkende bezoekers en vooral veel apparatuur, veel om te zien, te besnuffelen of aan te raken. Zere voeten, zere nek van de camera, zere schouder van de foldertas. We hadden het er graag voor over want Bristol is gewoon leuk. Met Easyjet vliegt u er voor een habbekrats heen, hotels zijn betaalbaar, restaurants in overvloed. Het is niet voor niets dat de Bristol Show groeit ten koste van Londen.