Linn Sondek LP12 - Een muzikale vriend voor het leven


Redactie HiFi.nl | 09 mei 2012 | Fotografie | Linn

De Linn Sondek LP12 is één van de meest besproken draaitafels in de hifiwereld. De eigenaar van Linn, Ivor Tiefenbrun, betwistte en weerlegde het algemene geloof dat de luidspreker het meest belangrijke component in een hifi systeem is. Want als de bron niet naar behoren werkt, hoe kan de rest van het systeem dan nauwkeurig muziek reproduceren?

Een aantal jaar terug plaatsten we al een uitgebreide recensie van de Sondek LP12 `Edition`, een door het toenmalige Audio Excellence (inmiddels ruim een jaar art`s Excellence) in het leven geroepen `eigen` versie van de speler, die je hier kunt lezen. In het recente Linn LP12 event bij Art`s Excellence, zoals de zaak tegenwoordig door het leven gaat, zag onze eigen Max Delissen gelegenheid een nieuw verhaal over deze bijzondere platenspeler op te tekenen. Art`s Excellence publiceerde het artikel op de website, dat we bij dezen graag doorlinken.

"De Linn Sondek LP12 is een klassieker die ook vandaag de dag zijn plaats in een analoog topsysteem met een vanzelfsprekende autoriteit weet op te eisen. Op het eerste gezicht is het een buitengewoon simpel ontwerp, maar daar zit hem volgens mij nu net de kracht. Eenvoud, een diepgaand begrip van platenspeler-design en een ‘no-compromise’-houding ten opzichte van de mechanische kwaliteit blijken een onverslaanbare combinatie te zijn. Veel moderne platenspelers zijn gecompliceerde en futuristische constructies die weliswaar ook erg fraai kunnen klinken, maar het schijnbare ‘understatement’ waarmee de LP12 dat doet heeft toch wel iets speciaals. Misschien moet je wat langer meedraaien in de hifi om dat op waarde te kunnen schatten."

"De Linn Sondek LP12 koop je maar één keer. Vanaf dat moment verandert de manier waarop je naar analoge muziek luistert. Al met het instapmodel merk je iets speciaals, een bepaalde rust en een unieke muzikaliteit. En met iedere upgrade die je doet groeit je luisterplezier..." Lees het hele artikel hier

Neem voor het volledige artikel een kijkje op de website van art`s Excellence