Luistershow 2007


René van Es | 29 maart 2007 | Fotografie René van Es

Het is een echte traditie dat hifi handelaar Pluimgraaff uit Vlaardingen in Grand Café Engels te Rotterdam een audio show organiseert in de maand maart. Normaliter is er in de Doelen tegenover het Grand Café eveneens een show, maar die slaat dit jaar de beurt over.

Het kan zijn dat dat de reden is dat een paar grote importeurs geen acte de présence gaven in Engels, het gegeven schiep de ruimte voor anderen en maakte de Pluimgraaff show tot een bijzonder evenement. Met grote namen en met esoterische niet alledaagse apparatuur gebroederlijk naast elkaar. Waarbij de “buren” rekening met elkaar hielden door elkaar niet te overstemmen maar op normaal geluidniveau te draaien.


Nutters Audio

De hal is geschikt voor de verkoop van platen, tijdschriften en een statische display. Aanwezig zijn van de bladen Vi-fi en Music Emotion. Muziek ligt er bij Festina Lente, STS en Nutters Audio. Vanuit België is Belram gekomen om de nieuwste Atoll elektronica te showen en een tweetal JM Reynaud speakers. Jammer dat die niet te beluisteren zijn, Atoll heeft een warm plekje in mijn hart en ik weet hoe het kan klinken met JMR. Volgend jaar beter of wie niet kan wachten: op naar de dealer.


JM Reynaud

Wel spelend is in de eerste kamer een set Magnepan 20.1 luidsprekers aangestuurd door Aesthetix Atlas (eind), Calypso (voor) en Rhea (phono) versterkers, gevoed vanuit een DPS3 draaitafel, Graham Phantom arm met Lyra Titan i element. De grote magnetostaten zien kans een fors bemeten ruimte prima te vullen en een heel groot levensecht beeld neer te zetten. Heel anders dan vanuit dynamische luidsprekers. Gemakkelijk, los en vloeiend.


Magnepan en Aesthetix

Het is de eerste keer dat de 20.1 wordt gedemonstreerd op een beurs in Nederland, al bestaat het merk Magnepan als sinds mensen-audio-heugenis. Later op de dag zal Dynamic Solutions de 20.1 vervangen door de in eigen beheer gemaakte en ontworpen Contemporary C luidsprekers voorzien van een keramische tweeter. Het geluid dat uit de Contemporary C komt is van een totaal andere orde. Meer precies, met meer focus, je hoort wat meer de luidsprekers. Wie valt voor Magnepan zal moeite hebben met een kleine conus ten opzichte van de grote panelen. Het is een kwestie van smaak en van ruimte welk systeem u kiest. Feit is dat beide oplossingen beslist behoren tot het high end segment. Hetzelfde gaat op voor de DPS draaitafel die gebruikt wordt. Wie een ‘Basis’ van Dynamic Solutions te opzichtig vindt en toch een zelfde kwaliteit zoekt in een meer klassieke behuizing treft in DPS een uitstekende kandidaat. Erg fraai. De basis DPS komt op 4000 euro, de combinatie excl. element die hier staat kost u 7000 euro.


DPS

Analogue Audio Productions speelt normaal altijd muziek. Dit keer komen we terecht in een net afgelopen demo. Wat voorkomt dat ik een Music Maker arm en element kan beluisteren in een, zo als altijd, door Wim van Kraanen perfect geselecteerde set. Misschien maar goed ook dat ik het niet hoor, ik word er vaak zo hebberig van. In de ruimte zie ik een paar heerlijke snoepjes.


Synthesis Nimis

Ten eerste een gouden uitvoering van de Synthesis Nimis naast een even mooi maar zwart uitgevoerde Synthesis Vertigo met 6550 buizen. Naast een Pathos Endorphin cd speler van 6750 euro. Prachtig om te zien; Pathos kennende prachtig om te bezitten. Nieuw voor Analogue Audio Productions is de distributie van Essential Audio Tools netfilters, verdeelblokken en kabels. Zeer betaalbaar voor uitstekende en goed uitgevoerde producten om uw netspanning correct te verdelen over uw apparatuur en te beschermen tegen overspanning. De prijs voor de meest innovatieve creatie mag van mij naar de Essential Audio Tools Spider.


Essential Audio Tools Spider

Een netsnoer dat van één vette netstekker met zware kabel via een blokje uitsplitst naar drie euroconnectors. Vanuit één stopcontact voor 199 euro audiofiel en afgeschermd naar drie apparaten. Dat niemand daar eerder op gekomen is. De kabelbomen achter uw set worden drastisch kleiner. Slim en voordelig. Ik denk dat ik dringend en Spider nodig ga hebben.

Multitrade - Hi-hat Audio - Audio Cube

Multitrade Belgium zet een zeer verantwoorde high end set neer voor ongeveer 70.000 euro. Van voor tot achter: een VPI draaitafel met Koetsu element. Nagra versterking met 845 buizen in de eindtrap. Nagra phono versterker. Verity Audio luidsprekers, Nagra cd speler en Purist Audio bekabeling. Veel uit eigen stal van Multitrade.


De opstelling bij Multitrade

Het klinkt zonder meer uitstekend met de huiskamervriendelijk ogende luisprekers. Dat een VPI en vooral een Koetsu mijn hart steelt doet even niet terzake. Nagra is voor iedereen met een professionele audio achtergrond vast bekend van de recorders. Zoekend naar nieuwe wegen sinds de opkomst van pc’s als recorders maakt men nu hoogwaardige elektronica waaronder de nagelnieuwe cd speler valt.


Nagra Pyramide

Wie liever geen buizen toepast kan een Nagra PSA pyramide kopen met PWM versterker ingebouwd. Het geluid tekende een glimlach op de gezichten van voormalige HiFi.nl auteurs Björn en Garmt, nu eigenaren van Beter Beeld & Geluid, die stonden te luisteren.


Nagra cd-speler

Hi-Hat audio staat onder meer borg voor Lua, SME, Trigon en Acoustic Solid. Lua speelde met gemak in de ruimte waar Hi-Hat met het draaien van stoelen drie sets kon laten horen in verschillende prijsklassen.


SME draaitafel

Een paar wetenswaardigheden. De Lua Cantilena SEL cd speler heeft het veld moeten ruimen voor de goedkopere Cantilena II en de duurdere Appassionato. Jammer, want de uitstekende SEL past qua prijs mooi tussen de twee andere spelers in.


Een rijtje LUA

Hi-Hat is trots dat zij Aitos versterkers gaan voeren voor het noordelijk deel van Nederland. Nu Danny Cabell met pensioen gaat heeft hij weer tijd de productie van Aitos op te pakken. De tijdloze producten op basis van buizen vormen de crème de la crème van Nederlandse klassieke audio gebaseerd op de “radio lamp”. Binnenkort te beluisteren bij Hi-Hat in Oterleek op Avalon luidsprekers. De combinatie hoorde ik ooit bij Multifoon, toen nog in Delft, en deed de oren klapperen.


47 Labs draaitafel

Meer Nederlandse trots bij Audio Cube. Naast het bekende en onterecht door sommigen verguisde 47 Labs is er plaats voor Pel Audio van Cees Pel, door Cees Pel gemodificeerde Sun Audio 2A3 versterkers en Musical Affairs Crescendo luidsprekers van Hans Kortenbach. De luidsprekers zijn de nieuwste creatie van Hans. De onderste PHY-HP unit zit op een frame geschroefd dat is omgeven door een 4 mm dikke kast die werkt als een resonator.


De opstelling bij Audio Cube

De bovenste PHY-HP unit heeft een eigen behuizing die bovenop het onderframe staat. Zeer specialistisch, aan te sturen met kleine buizenversterkers vanwege het hoge rendement, groot in de huiskamer, ongekend natuurlijk van klank. Liefhebbers van PHY-HP hebben bij deze heren hun geluk gevonden. Audio Cube is tevens dealer van het Britse Audio Note dat in de ruimte ernaast demonstreert. Net als vorig jaar in mijn oren teleurstellend. Dat ligt niet aan de apparatuur neem ik aan. Eén van de beste sets die ik ooit beluisterde was een Audio Note set, eerder aan de muziekkeuze of de opnames. Een Meishu versterker vanaf 5000 euro en een cd speler van 7500 euro moet beter kunnen presteren. Ik weet niet wat het is met Peter Qvortrup als hij Nederland bezoekt. Desinteresse? Beter gaat u er eens voor naar Audio Cube zelf waar Wilco het laat spelen.

Audipuls - Clofis - Xanadu - van Medevoort - Daluso

Vaste klant is Audipulse met Vincent apparatuur en luidsprekers. Veel primeurs dit jaar, een nieuwe versterker, een nieuwe cd speler, receiver, voorversterker en nieuwe luidsprekers. Volgens de traditie van Vincent, veel waar voor relatief weinig geld.


Vincent

De luidsprekers klinken in mijn oren beter dan ze eruit zien. Maar dat is wederom een kwestie van smaak. Het schijnt dat dames ze erg mooi vinden en dat heren ze op die manier thuis weten te verkopen ondanks de niet geringe afmeting. Het vertrouwen in Vincent is zo groot dat de importeur vanaf nu 5 jaar garantie geeft en 18 maanden op buizen en lasers. Opgesteld maar niet spelend T.A.C. buizenversterkers met KT-88 of EL34.


T.A.C.

Meer buizen, type 6L6 dit keer bij Clofis die CEC importeert. CEC speelt met een Tube 53 versterker (4000 euro), CEC TL53Z cd speler (2600 euro) op een paar Chario Sonnet speakers van 1800 euro het stuk. Ik ga er even voor zitten en geniet van de klanken. Mooi, betaalbaar en high end.


CEC Classic

Je vergeet haast dat Clofis ook Moon in het pakket heeft en een ander buizenmerk, Audiomat dat onterecht door de consument vergeten wordt.  Ik vind bij Clofis ook een DLP projector. HD ready, met een superstrak plaatje. Voor 1200 euro heeft u een ThemeScène HD70 in huis. DVD speler met upscaling erachter, een scherm aan de muur en genieten. Je laat er een plasma voor hangen in de winkel.

Age van der Woud en Ad van Medevoort hebben elkaar in Rotterdam gevonden. Age speelt zijn Xanadu luidsprekers waarvan de meeste types niet langer een dome tweeter kennen maar een band tweeter op Van Medevoort 350 versterkers en (sa)cd speler.


Xanadu en van Medevoort

Met een veelzijdige en verrassende muziekkeuze die heel wat verder gaat dan de inmiddels afgezaagde Diana Krall. Het is de zoveelste kamer waar het geluid beter is dan ik gewend ben op shows. Pop en klassiek wisselen elkaar af en menigeen blijft lang zitten luisteren. De hoge afwerkinggraad van Xanadu straalt van de kasten. De door Audioart tot grote hoogte gebrachte CA350 en PA350 versterking sluit naadloos aan. De serie van Audioart is nu compleet en bestaat uit een geïntegreerde versterker, voorversterker, eindversterker,  (sa)cd speler, sa-cd-dvd speler en een tuner.


De nieuwe Xanadu modellen met bandtweeter

Resteert de laatste kamer waar een paar heel bescheiden monitors spelen. Ik kende het door Daluso gevoerde merk Bravo niet. In deze kleine Bravo huist een Seas unit waarvan de tweeter zich in het hart van de wooferconus bevind en zo een puntbron vormt.


Bravo

Het paar speelt op een Abbingdon Music Research CD-77 cd speler en AM-77 dual mono versterker. Met Harmonix kabels. Zonder Harmonix tweaks die alleen uitgestald liggen op een tafel. Het speelt prima en kost totaal ongeveer 23.000 euro. Daluso heeft inmiddels een breed pakket met hoogwaardige apparatuur en veroverde een vaste plaats tussen de “groten” met naast genoemde merken Reimyo en Eben.


Harmonix

Een show waar ik dacht er hoogstens twee uur te zijn nam ruim vijf uur in beslag. Interessanter dan vorig jaar voor de echte audio liefhebber. Minder interessant voor de doorsnee consument. Hoewel die met eigen oren kon horen waartoe een mooie set in staat is. De prijzen van de apparatuur liepen fors uiteen van goed betaalbaar tot haast niet betaalbaar. Op die manier iets biedend voor iedereen die van muziek houdt. Dat er eindelijk een mooie verzameling stond van gewone en esoterische merken sprak mij als liefhebber erg aan. Dat uitstekende weergave ook kan zonder de loterij te winnen mogelijk nog meer.