Praalder show 2007


René van Es | 22 november 2007 | Fotografie René van Es

Een aantal weken na de VAD show in Veldhoven presenteert de firma Praalder uit Den Haag traditioneel, in samenwerking met haar leveranciers, een hifi show in de Haagse regio. Meerdere keren koos Praalder voor een hotel in Kijkduin, dit keer kwam ik terecht aan de andere kant van residentie, het attractie park Duinrell in Wassenaar.

Een centrale hal van het congrescentrum “De Kikkertuin” was het domein van de Praalder medewerkers, terwijl distributeurs, voor zover niet zelf aanwezig bij hun presentatie, te vinden waren in kleine luisterruimtes gevormd door bungalows direct gelegen om de centrale zaal. Door de afwezigheid van enkele grote distributeurs tijdens de VAD show was de Praalder show voor de Randstad extra interessant. Van low-fi, via mid-fi strekte het assortiment zich uit tot high end. Wat aangeeft welk een breed pakket Praalder levert.

Wie de trap afdaalde naar de centrale hal werd begroet met een glas roze champagne, geserveerd door een plaatselijk wijnhuis dat ons de heerlijkste Luxemburgse wijnen deed proeven. Geïnspireerd door de smaak lieten we ons verleiden een stapel folders met hoteladressen mee te nemen, wat een keur aan logeeradressen oplevert in het groothertogdom. Al kwamen we daar niet voor en trokken we allengs langs de eerste stand waarin Musical Fidelity onder meer de A1008 serie toont. Meest opvallend is de A1008 cd speler van 3999 euro. Een bovenlader met een Philips Pro 2 loopwerk.

Later zouden in de bungalow van Viertron een set Castle speakers beluisteren die afwisselend werd gepresenteerd met een standaard Musical Fidelity X-range set en met 550K Supercharger versterkers.

Buurman Terrasson/Audiac toonde de gebruikelijke Tivoli table tops met een voor mij nieuw merk luidsprekers: Mark & Daniel. Volgens zeggen een verrassing in een kleine verpakking.

Het Geneva sound systeem, bestaande uit één kast waarin ondergebracht een radio, versterker, luidsprekers, cd speler en iPod docking station waren te zien en in de Terrasson bungalow te horen.

Waar ook één van de meest hoogwaardige systemen was opgesteld. Bestaande uit Chapter versterker en cd-speler met Vivid 1.5 luidsprekers. Ik mag wel stellen het beste geluid van de show, zelfs in de beperkte ruimte van de bungalow “huiskamer” klonk het zo goed dat ik meerdere cd titels fluks noteerde.

Veel aandacht voor beeld in de centrale hal. Merken als Loewe, Bang & Olufsen, Pioneer, JVC, Sharp en Pioneer zetten hun mooiste schermen neer.

Dit keer niet de koopjes, al waren de als beurs aanbieding gratis met een scherm mee te leveren HD recorders niet te versmaden, maar de top van de schermen die tonen hoe verschrikkelijk goed High Definition materiaal weer te geven is.

Detailrijk, vrij van artefacten, op snelle schermen. Nu nog relatief duur voor wie de state of art in huis haalt, over een poosje zal de techniek doordringen naar meer betaalbare schermen die Praalder ook in de winkel heeft hangen. Om een scherm goed te plaatsen is een Spectral meubel haast onontbeerlijk. De serie Closed biedt ruimte aan apparatuur en onttrekt die aan het zicht als het niet in gebruik is. Leverbaar in meerdere kleuren.

Pioneer en JVC toonden naast schermen ook audio apparatuur. Pioneer zette zeer betaalbare stereo apparatuur in het verlengde van surround receivers en dvd spelers. Toch trokken de schermen de meeste aandacht van de bezoekers.

JVC zocht zijn audio heil meer in de mini sets, die ondanks de geringe afmetingen menig woonkamer van muziek voorzien. Design hifi in beperkt formaat.

Terug naar de pure audio leveranciers. Dynaudio toonde de Sapphire, een topsysteem met een radicale vormgeving.

Jammer dat we die niet konden beluisteren en genoegen moesten nemen met het lang niet onverdienstelijke geluid van een stel Focus luidsprekers in de Dynaudio bungalow.

Edwin Vlieger sloot ze graag zelf aan voor de bezoekers. Wie geïnteresseerd is in de techniek die Dynaudio gebruikt kon het hart ophalen, Edwin had zijn “monster koffer” klaar staan om units en onderdelen van units te laten zien.

Beeld en geluid

Een andere grote luidsprekerfabriek is Focal. Leo Heijmans had flink uitgepakt waardoor ik door de speakers het bos van Duinrell niet meer kon zien. Hij demonstreerde in de centrale hal een volledig surround systeem opgebouwd rond de SAVA Award winnaar Electra 1037Be.

In de bungalow mocht een YBA “Y” versterker en cd-speler de speciaal voor Nederland gebouwde Chorus 816 “Special Edition” laten horen. De demo toonde aan waarom een “W” conus luidspreker unit met zijn hoge stijfheid superieur is aan de gewone Chorus 816. Voor 800 euro per stuk heeft u een luidspreker met de prijs en het uiterlijk van de Chorus reeks terwijl de prestatie neigt naar de Profil serie.

Praalder maakte samen met de Focal leverancier een speciale aanbieding, voor 19 euro kocht u dit weekend een Eagle Cable interconnect van 59 euro (1,5 meter) voor slechts 19 euro. Wie ter plekke besloot over te gaan tot aanschaf van een set Chorus luidsprekers kreeg bovendien 20 meter Eagle 2 x 2,5 mm2 luidsprekerkabel gratis.

Mordaunt Short, B&W en Elac mogen niet worden overgeslagen. B&W toonde nagenoeg de gehele verkrijgbare luidsprekerlijn, met uitzondering van de Nautilus series. Uiteraard met veel plaats voor Rotel hifi.

Elac had een echte primeur. De FS247 vloerstaander en zijn kleinere monitor broertje. Schitterend afgewerkt in hoogglans zwart, kersen of mokka fineer. Wie per stuk bereid is 999 euro uit te geven haalt de laatste ontwikkeling van Elac in huis. Wat lager geprijsd is de Classic serie of de Anniversary Edition van de 207A vloerstaander, die in een beursaanbieding voor 649 euro per stuk weg mocht. De zoveelste aanbieding die aantoont dat dit soort regionale beurzen een bezoekje meer dan waard is.

Mordaunt Short presenteerde grote en kleine luidsprekers, uiteraard gekoppeld aan Marantz apparatuur. Vanaf de 6000 serie tot aan de high end series was alles te zien en deels te beluisteren. Wie vergaapt zich niet aan een Marantz sacd speler van 7000 euro?

Nog even naar elektronica. Quad staat sinds jaar en dag bij Praalder. Nieuw voor mij en voor de demonstrateur van het systeem waren Quad 11L en 12L actieve luidsprekers. Voor resp. 450 en 650 euro hoeft u zich geen zorgen meer te maken over eindversterkers en wordt multiroom wel erg makkelijk gemaakt, met behoudt van een goed geluid.

Dat Transtec heel ver is met Russound domotechnica en multiroom is in dat verband niet verbazingwekkend. En klein deel daarvan probeerde Transtec te tonen in hun bungalow. Waar men duidelijk meer van wist dan van de actieve Quad’s. Specificaties waren niet beschikbaar van de 11 en 12L.

Praalder show in Duinrell

Overdadig aanwezig over de hele show was NAD apparatuur. Meerdere bungalows leunden op NAD versterking en cd weergave. Wie de Master series te zwaar vindt of een tweede systeem zoekt kan uitstekend terecht bij Argon apparatuur van dezelfde importeur. Voor 600 euro krijgt u de beschikking over een versterker, cd-speler en FM/AM tuner. Niet in één enkele kast, maar in drie 43 cm kasten. Elk met eigen voeding, universele remote etc. Losse componenten voor een weggeefprijs. Dat ze goed spelen kunt u elders lezen op deze website.

China helpt een handje om de prijs laag te houden. Stukken duurder is Bose met daarboven B&O. Mooi om te zien, fraai in gebruik, alles biedend voor hen die of houden van mini luidsprekers en een minimum aan kastjes of voor de design specialist die de B&O ontwerpen, net als ik, beschouwt als artistieke kunstwerken. Waarbij vormgeving van bijvoorbeeld het Beocenter 2 in dienst staat van techniek en een goed geluid cq beeld niet is ondergesneeuwd.

Haast vergeten te vermelden in het grote aanbod zijn merken als Denon, Dali, Meridian (F80) en Kef. De enkele platenspeler van Thorens of Marantz. Ook Blueroom Minipod en Arcam zag ik staan.

De show was een afspiegeling van de oplossingen die Praalder kan bieden in de winkel. In hoeverre de show er qua locatie op vooruit is gegaan in Wassenaar valt te bezien. Ik had de indruk dat er minder bezoekers aanwezig waren (op zaterdagmiddag) dan vorig jaar. Wie een hekel heeft aan hotelkamers om te demonstreren moet de bungalows nog een graadje erger hebben gevonden.

Overeind bleef in ieder geval het aantrekkelijke aanbod, de hoeveelheid mensen aan wie gericht vragen gesteld kon worden en duidelijke uitleg verschaften, de aanbiedingen en de genoeglijke sfeer. Ditmaal onderstreept met heerlijke wijnen. De Praalder show overslaan is niet handig als u in de nabijheid van Den Haag woont en mogelijk een serieuze oplossing zoekt voor beeld en/of geluid. Volgend jaar ben ik opnieuw van de partij.