Meridian M6 actieve luidsprekers


René van Es | 22 oktober 2012 | Fotografie Fabrikant | Meridian

Een doorgewinterde auteur verrassen is geen sinecure. Dan moet je als distributeur of winkelier toch echt met iets aankomen dat eigenlijk een beetje zijwaarts gaat van lo-fi, mid-fi of high-end audio, waarbij voor mij de eis blijft staan dat er naar muziek te luisteren is.

Welnu, het is de importeur van Meridian/Sooloos gelukt om mij geboeid te laten luisteren naar een opstelling die zeker niet alledaags is en vooral aandacht verdient van serieuze muziekliefhebbers. Helaas kreeg ik geen Jaguar of Range Rover voor de deur, waar Meridian inmiddels in te vinden is als geluidssysteem, maar een set voor de huiskamer "met oog voor een goed uiterlijk". Een combinatie van design en muziek, de eeuwige opgave om het huis van een goed geluid te voorzien zonder de leefomgeving ernstig te verstoren.

Het verhaal begint bij de Meridian M6 actieve luidspreker, die niet alleen eigen versterkers heeft ingebouwd, maar die versterkers voorziet van een digitaal signaal en zodoende gebruik kan maken van "digital signal processing" (DSP). De opbouw van de luidspreker is nogal ongewoon voor de doorsnede apparatuur freak, omdat Meridian twee wegen met succes weet te bewandelen. Namelijk de weg van de technicus die optimaal geluid wenst en die van de estheet. Een naar boven steeds smaller wordende zuil van 92 cm hoog en maximaal 30 cm in doorsnede herbergt bovenin een breedband luidspreker die alle tonen boven de 200 Hz voor zijn rekening neemt. Horizontaal ligt in de basis een woofer die naar onderen afstraalt.

De behuizing is van kunststof, omdat het met hout onmogelijk is de vorm te realiseren. De harde kunststof laat zich vormen in twee schalen die naadloos aansluiten en samen via inwendige versterking een behuizing vormen die vrij is van resonanties en/of staande golven. Om de behuizing is een sok getrokken die de luidspreker zijn definitieve uiterlijk geeft. In de voet van de M6 zitten naast de woofer een tweetal versterkers. Een 150 Watt klasse D versterker met stevige terugkoppeling, voor het aansturen en onder controle houden van de woofer en een 100 Watt versterker met lage terugkoppeling, die veel minder stroom hoeft te leveren omdat hij de in het laag gefilterde breedbander van signaal voorziet. De vormgeving van de luidspreker heeft niet alleen een esthetische functie, door de vorm is het afstraalgedrag geweldig mooi en merk je weinig verandering van klankbeeld als je door de kamer loopt. Daardoor is plaatsen ergens in de ruimte niet kritisch. De top van de luidspreker is een aluminium schijf met daaronder een ring die wit oplicht als de luidsprekers actief zijn of zacht blauw licht geeft als de versterkers stand-by staan. De connectie tussen luidsprekers en regelversterker is digitaal, Meridian gebruikt een eigen aansluiting en protocol onder de naam SpeakerLink. Een lange bandkabel met RJ-45 stekers verbindt de luidsprekers met de Meridian Audio Core 200.

De Meridian Audio Core 200 is een Stereo Audio Controller, zo u wilt "lijnversterker met analoog/digitaal en digitaal/analoog converter aan boord". Er is voorzien in een apodising filter, een ontwikkeling van Meridian die de pre echo uit de opname filtert. In het digitale domein kan de DSP kan plaatsvinden. De Audio Core sampelt alle analoge en digitale informatie op tot 24 bit 192 kHz. Er zijn daarvoor ingangen voor SpeakerLink, twee coaxiale digitale ingangen, idem twee optische ingangen, een USB poort, een i80 mini-DIN, twee analoge ingangen via cinch en twee met mini-jack stekers. Er is een voorziening voor het gebruik van een (Meridian) iPod dock. Uitgangen, alleen SpeakerLink en een mini-jack voor een hoofdtelefoon. Op de voorzijde treffen we de volumeregelaar en 10 druktoetsen, waarvan één voor aan/uit. Met de overige negen toetsen kiezen we de ingangen of komen we terecht in het menu. Dat menu is interessant vanwege de DSP. Zo kunnen we kiezen voor een basweergave als de M6 in een hoek zou staan, tegen een muur of vrij in de ruimte. Het stereobeeld is qua breedte instelbaar, zelfs als uw binnenhuisarchitect u dwingt de luidsprekers onmogelijk op te stellen kunt u nog genieten van een redelijk normaal muziekpodium. Tenslotte kunnen we de M6 afstemmen op de akoestiek door het opgeven van de hoogte van de luisterruimte. Een toonregeling is eveneens aanwezig voor de puntjes op de "i". De bediening van de Audio Core 200 is helder en het mooie OLED scherm laat precies zien wat u doet. De voeding is een externe muurplug.

De set is afgemaakt met een Media Core 200 media server, of zoals Meridian het noemt: een Meridian Sooloos Digital Media System. Overigens zal de naam Sooloos geheel gaan verdwijnen en plaats maken voor de naam Meridian Streaming. Heel plat gesteld is de Media Core 200 een passief gekoelde PC met externe voeding en een 500 GB harde schijf (vanaf september is de interne disk 1 TB, zonder meerprijs). Minder plat uitgedrukt is het een verfijnd product dat voorzien is van het Sooloos software systeem voor de besturing van de machine en het maken van keuzes uit de opgeslagen muziekcollectie. De invloed van Meridian op het Sooloos product in te vinden in de SpeakerLink aansluiting en inwendig in het tunen van de circuits voor optimale muziekweergave. Aanwezig is naast de SpeakerLink bus een USB poort voor een Wi-Fi adapter om de Media Core te besturen, hetgeen natuurlijk ook kan via een ethernetkabel aansluiting, een paar analoge uitgangen en een digitale cinch uitgang. Op de achterzijde vinden we verder de aan/uitschakelaar. De voorzijde heeft alleen maar een (irritant) heldere witte LED. Instellen van de Media Core 200 gaat met een programma op een PC, bediening met een APP op een iPad/iPod.

Core Control

"Core Control" is gratis in de App Store en lijkt als twee druppels water op de weergave via het touchscreen van het veel duurdere Control 15 systeem. Ik sloot de Media Core 200 aan met een vaste ethernet kabel, zodat ik hem kon besturen en bovendien snel muziek kon uploaden naar de harde schijf. De disk van 500 GB biedt plaats aan ongeveer een 1000 CD’s (1 TB dus 2000 CD’s). Het is mogelijk meerdere Media Core’s op te nemen in een cluster. Uniek is de Sooloos software waarmee u de muziek collectie kunt benaderen. Heel helder en duidelijk, compleet met trivia over de artiest of de muziek en de software legt dwarsverbanden binnen de collectie. Draai een CD van Loreena McKennitt en u ziet gelijk welke CD’s u nog meer bezit of op welke CD’s Loreena zingt buiten haar eigen werk.

Een zijstap is gemaakt door enerzijds een combinatie van mijn RipButler met een Logitech Touch digitaal aan te sluiten op de Audio Core 200, en andersom de Media Core 200 digitaal aan te sluiten op mijn eigen set met Esoteric D-07 D/A-converter. Omdat ik graag wilde weten of een dedicated muzieksysteem een betere weergave geeft dan een NAS oplossing met Logitech of Linn. Uitgaande uiteraard van FLAC bestanden die bit identiek zijn op beide combinaties. Welnu, ik kan u berichten dat de Media Core 200 de winnaar is in de competitie. Vaak hoor ik klagen dat streamen een digitaal tintje geeft aan de muziek, hetgeen inderdaad waar is, maar voor mij persoonlijk niet storend. De Sooloos heeft dat "randje" gewoonweg niet. Daarmee wekt de weergave de indruk donkerder te zijn, in werkelijkheid kun je beter spreken van natuurlijker of meer analoog. Vervelend dat de Media Core 200 wel een stuk duurder is dan de Nas/Logitech en niet uit te breiden is qua opslagruimte. Maar wie uit audio oogpunt het maximum nastreeft, of niet gekweld wil worden met UPnP zoals Linn dat gebruikt, kan niet om Meridian/Sooloos heen. De Media Core 200 komt heel dicht in de buurt van de geprezen Esoteric loopwerken, zolang we ons beperken tot CD weergave en niet gaan praten over HD opnames enerzijds en SACD anderzijds.

Wie denkt dat gemak, een goed uiterlijk en serieuze geluidkwaliteit niet samen gaan heeft duidelijk de Meridian boot gemist en het bovenstaande verkeerd geïnterpreteerd. Luister gerust eens naar Janis Ian als zij van haar oude album Up T’ll Now het mooie You Are The Man In Me zingt. Hechte muziek vanuit luidsprekers, muziek die vrij in de kamer kan stromen. Geen nare verschijnselen als plakken aan het front, geen boembas, geen verlies aan hoge tonen. De stem staat voor mij en heeft alles in zich wat Janis Ian bij mij populair heeft gemaakt. De basweergave is een beetje zwaar aangezet, een verwijt aan de akoestiek van de ruimte. Een bekend gegeven waar ik doorheen kan luisteren. Instrumenten van de band staan goed gedefinieerd achter Janis. Idem op de volgende track met de titel Jessie. Subtiel gitaarweek tenslotte met At Seventeen. Janis Ian komt de test glansrijk door. Ander continent, andere zangeres, andere resolutie. Een 24 bit 96 kHz opname van Ceacilie Norby van haar CD Arabesque weerklinkt in de vorm van Scheherazade. Wat doet verlangen naar meer high resolution werk, omdat de Meridian set heel goed laat beluisteren welke kwaliteit sprong daarmee gemaakt kan worden. De opname is ook vele jaren jonger en de techniek is in de studio vooruit gegaan. Gave impact wordt verkregen, homogeen beeld met ruimte voor elk instrument, stevig maar niet overweldigend. Lekker om naar te luisteren en de niet geringe prijs van het totale systeem waardig. Al durf ik wel te stellen dat de geluidkwaliteit vast en zeker inboet ten opzichte van grotere Meridian luidsprekers, waar design een tree lager staat en geluidkwaliteit nog een tree hoger. Maar dat is een keuze die eerst de fabrikant en dan de consument maakt. Bovendien steken we met deze spullen nog altijd ver uit boven andere merken die geluid verpakken in design en onmogelijke concessies proberen te doen. Pogingen die 9 van de 10 keer schromelijk mislukken.

Van een totaal andere orde is Take Five van The Dave Brubeck Quartet. Vloeiende jazz die nooit verveelt en keer op keer bijzondere herinneringen oproept. Slagwerk staat prima in de ruimte, volkomen links, buiten de luidspreker. Het is ouderwetse stereo met onmogelijk ver uiteen getrokken links en rechts zoals ooit gebruikelijk was. Heel grappig om terug te gaan in de tijd. Meer gepolijst is Brothers In Arms van Dire Straits. Muziek die mij evenmin ooit gaat vervelen. Ik kom weer in de stemming zoals ik die steeds kreeg na een poosje luisteren naar deze opstelling, dat wil zeggen, heerlijk onderuit genieten. Muziek over je heen laten komen, in je opnemen, zo tot rust komen en beslommeringen van de dag achter je laten. Op die manier komt de Meridian set steeds verder tot zijn recht. Het is geen spul om de laatste tingel uit de opname te trekken zoals de top losse componenten van Meridian dat doen, het is een geniet en gemak set met feilloze en eenvoudige bediening, die een gehele muziekcollectie onder handbereik weet te brengen en geïntegreerd samenwerkt naar een hoogstaand resultaat. Wie genoeg heeft van rustige avonden en de discotheek thuis wil brengen kan een aardig eind komen met de M6 luidsprekers. Want ze kunnen hard spelen, erg hard. Mijn smaak is het niet, ik vond het op de Media Core 200, DJ Tiësto In Search Of The Sunrise en liet die de vrije hand. Buren hebben genoten kan ik u zeggen van de strakke beat en de opzwepende rifjes. Daarna over naar groot orkestwerk van Haydn, pffff, dat geeft lucht en laat me weer heerlijk achterover zakken. Behoorlijk veel diepte in de orkestbak, mooi geplaatste solisten en een uitermate realistisch indruk van hoe het in de concertzaal moet hebben geklonken tijdens de opname. Strak weergegeven, levendig en vrolijk, mooi genoeg om de laptop terzijde te leggen, verder onderuit te zakken in de stoel, de ogen te sluiten en het hele concert af te luisteren. Wat ik ook prompt heb gedaan.

De hamvraag

Hamvraag: "Wie gaat investeren in Meridian M6/Audio Core 200/Media Core 200"? De diehard audiofiel? Nee, die zal waarschijnlijk alleen de Media Core 200 interessant vinden. De koopjesjager? Nee, voor hem/haar is deze set veel te duur. Wie dan wel? In denk de muziekliefhebber die gemak wenst, die bereid is te investeren in uitmuntende Meridian kwaliteits apparatuur en luidsprekers eist die wel geweldig presteren, maar niet de kamer ontsieren. Na avonden lang luisteren kwam ik tot de conclusie dat dit mijn set zou kunnen zijn als ik kleiner moet/wil gaan wonen en niet meer de ruimte kan opofferen zoals voor mijn huidige systeem. Ik heb met het systeem toegang tot internetradio, mijn muziekcollectie is onder handbereik, ik kan een TV of andere externe (digitale) bron aansluiten en telkens geniet ik van een uitstekende weergave. Misschien niet van de klasse van kostbare losse componenten, wel van een veel hogere orde dan 99% van de design systemen.

Concurrenten zijn alleen merken als B&O of Loewe, maar zolang het puur om de weergave kwaliteit gaat zie ik Meridian toch echt liever bij mij thuis staan. Het duurt even, het omschakelen van een buizen lijnversterker met een klasse A eindtrap en transmission line luidsprekers, naar de Meridian Audio Core 200/M6. Maar als de stap eenmaal is gezet, waarna de muziek een paar uur speelt, dan denk je nergens meer aan en zak je weg in de sfeer van de artiest. Hier kan ik mee leven als eindstation in een lange audio carrière. Mijn vrouw? Ze zou me direct om de hals vallen, vanwege het bedieningsgemak, de compacte oplossing, plus de vorm en plaatsingsmogelijkheid van de luidspreker. Nog het meeste vanwege het behoud van de kwaliteit in weergave waar ze aan gewend is, eindelijk eens op juiste wijze gecombineerd met het terugwinnen van vloeroppervlak.

Aanvullende informatie:

Prijzen:

Meridian M6 actieve luidsprekers 3250 Euro per stuk
Meridian Audio Core 200 2150 Euro
Meridian Media Core 200 2750 Euro

Distributeur:

Viertron BV
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Telefoon:0180 618355
Fax: 0180 619967
Email: info@viertron.nl

 

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

Meridian Media Core 200Esoteric D-07 D/A-converterRipButler Essenza 1000 mediaserverSynology DS412+ NASLogitech Squeezebox Duet receiverLogitech Squeezebox Touch receiverSqueezebox-upgrade BOTWS voeding

Versterking:

Meridian Audio Core 200H.A.T. LA2 Mk II lijnvoorversterkerH.A.T. LA2 Clean Power SupplyAudia Flight 50 eindversterker

Luidsprekers:

Meridian M6PMC fact.8

Stroomvoorziening:

Netsnoeren: Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Supra LoRad (DIY)Netfilter: Kemp Elektroniks Power Source, Kemp Elektroniks Balanced Isolator SourceNetspanning: Kemp Elektroniks Quantum Approach plug, Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok, gescheiden audiogroep, AHP Neozed zekeringen

Kabels:

Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Ultra, SupraInterlinks digital: Stereovox VX2, Supra, Meridian SpeakerLinkLS-kabels: Crystal Cable Speak Reference

Accessoires:

Meubel: Quadraspire QAVXOverig: Composite Products CF-Cones, Acoustic System diffusers, Acoustic System Resonators Basic + Silver, Soundcare Superspikes, WBT Nextgen connectors