De gevolgen van de iPhone 5 connector


Redactie HiFi.nl | 19 september 2012 | Apple

De iPhone 5 is dunner, lichter, sneller en heeft een groter scherm. Dit zijn allemaal verbeteringen die je ook wel een beetje van Apple mag verwachten. Maar voor het eerst heeft dit zesde model iPhone een nieuwe connectorpoort aan de onderkant. Een vrij kleine verandering die zo maar eens veel gevolgen kan hebben.

Elke nieuwe iPhone verbetert toch weer ten opzichte van de vorige. In veel gevallen zijn die verbeteringen niet direct zichtbaar omdat ze zich onder de motorkap bevinden. Daarnaast betreft het in de meeste gevallen zaken die nieuwe mogelijkheden toevoegen en zelden bestaande functionaliteit onmogelijk maken. Nu heeft Apple met de nieuwe connector echter gekozen voor een verandering die op het eerste oog onschuldig lijkt, maar voor veel gebruikers en accessoire-makers een behoorlijke impact hebben.

Aan de onderkant van de nieuwe iPhone zit een ‘Lightning port’, de veel kleinere (8-pins) opvolger van de 30-pin connector die tot op heden de standaard was op alle iPhones, iPods en iPads. Wat dat inhoudt? Dat opladers van eerdere iPhones of andere iOS apparaten niet meer zomaar passen op deze nieuwe generatie iPhone. Nu is een nieuwe, of zelfs extra kabel nog te overzien, een heel ander verhaal wordt het als we kijken naar de vaak veel duurdere randapparatuur die veel Apple-fans door de jaren heen hebben gekocht.

De oplossing die Apple hiervoor aandraagt is een adapter die ze zelf voor het ‘luttele’ bedrag van 29 euro te koop aanbiedt. Toch zal niet iedereen hier gelukkig mee zijn. Ten eerste is dit accessoire esthetisch gezien een op z’n zachtst gezegd ongewenste oplossing. Juist voor Apple liefhebbers weegt dat argument zwaar. Een van de drijvende krachten van Apple is een trouwe fanschare die al jaren lachend meer betalen voor beter en mooier. Ten tweede komt de iPhone met adapter in de meeste gevallen veel hoger te staan. Hierdoor komt de nodige steun die het kostbare apparaatje normaal gesproken krijgt van de perfect passende connector-dock volledig te vervallen. Ten derde geeft de nieuwe Lightning connector geen analoog signaal meer door waardoor de kabel of adapter alleen nog te gebruiken is met apparaten met een ingebouwde DAC.* 

*Noot van de redactie: diverse internationale media berichtten, waar we overigens ook in de reacties onder dit item op gewezen zijn, dat analoge compatibiliteit met oudere modellen behouden blijft. Zo meldt Macworld dat de 30-pins adapters een ingebouwde DAC bezitten die het digitale audiosignaal van de Lightning Connector omzetten naar analoog, wat ook de prijs van de kabels deels zou kunnen verklaren. Uiteraard namen we hierover contact op met Apple, maar die wilden nog niet reageren zolang de adapters nog niet officieel op de Nederlandse markt beschikbaar waren. Nu dat inmiddels wel zo is hopen wij alsnog een reactie te ontvangen die we dan uiteraard zo snel mogelijk hier zullen publiceren.

Gevolgen in de praktijk

Een praktisch voorbeeld vanaf de burelen van HiFi.nl; een van onze medewerkers heeft thuis een Geneva XXL staan. Een prachtig esthetisch HiFi meubel dat voor een belangrijk deel draait om de ingebouwde 30-pin connector. Met een nieuwprijs van een kleine 3.500 euro niet een apparaat dat je zomaar even vervangt noch waar je een veel te hoog uitstekende iPhone in wilt zetten. Aan de andere kant is het wél een apparaat waar de eigenaar graag de nieuwste telefoon in zou willen zetten. Een extreem voorbeeld misschien, maar ook een segment lager is een dock tussen de 300 en de 800 euro eerder regel dan uitzondering.

Op het eerste gezicht lijkt deze keuze toch wat onhandig van Apple. Volgens de New York Times gaat dit het bedrijf zelfs klanten kosten. Daarnaast lijkt het bedrijf ook nog eens voorbij te gaan aan de Europees verplichte micro USB wetgeving waar ook Apple voor getekend heeft. De vraag is dus waarom Apple deze keuze heeft gemaakt? De reden volgens het miljoenenbedrijf zelf is dat de snellere, duurzamere maar vooral smallere connector ervoor heeft gezorgd dat de nieuwe telefoon dunner is en de ruimte in de iPhone efficiënter gebruikt kon worden. Daarnaast lijkt het erop dat Apple het aandurft om meer en meer te vertrouwen op haar draadloze (en connectorloze) Airplay technologie.

Apple staat erom bekend om wars van marktonderzoek en heersende opvattingen keuzes te maken voor haar klanten in de naam van vooruitgang. De recente geschiedenis toont aan dat deze strategie het bedrijf geen windeieren heeft gelegd. Met een koers die deze week voor het eerst door de 700 euro per aandeel schoot (een indrukwekkende 300 euro plus sinds januari dit jaar) moet het meest waardevolle merk op aarde haar strategie toch behoorlijk op orde hebben.

Toch is deze Lightning aanpak op zijn minst discutabel te noemen. Natuurlijk is de verandering aan de ene kant een kans voor accessoire-makers en winkels. Onder andere B&W, Bose en JBL hebben al Lightning apparaten aangekondigd en een flink deel van de Apple aanhang zal inderdaad zeker gaan voor vervanging van hun huidige apparaat. Aan de andere kant is dit toch een onvrijwillige verandering die leveranciers plots met minder courante voorraden achterlaten en een hoop consumenten met een net even iets minder positief sentiment aan hun iPhone 5 avontuur doet beginnen.