Aansluiten van een plat televisiescherm


Patrick van den Bergh | 17 juli 2008 | Fotografie Patrick van den Bergh

Na de aanschaf van een modern, plat scherm rijst onmiddellijk de vraag hoe een dergelijk toestel nu eigenlijk het beste aangesloten kan worden. Was er vroeger enkel sprake van een antenne, scart en misschien nog een S-video of composiet video aansluiting, tegenwoordig is de keuze uitgebreid met termen zoals HDMI, component en bijvoorbeeld D-sub aansluitingen. Maar welke aansluiting waarborgt nu eigenlijk de beste beeldkwaliteit?



Een televisietoestel zal in de meeste gevallen voornamelijk gebruikt gaan worden voor het bekijken van televisieprogramma’s. Tegenwoordig hebben de meeste mensen thuis de keuze uit een analoog en een digitaal pakket waarmee de provider hun televisieaanbod aan de man brengt. Bij het gebruik van een plasma of LCD televisietoestel is het gebruik van een analoog televisiesignaal sterk af te raden! Storing welke op de analoge verbinding kan ontstaan, wordt door het scherm vaak sterk uitvergroot. Ook zal het platte scherm de storing met het beeldsignaal samenvoegen waardoor de uiteindelijke beeldkwaliteit behoorlijk wordt aangetast. Een digitaal televisiesignaal is daarom altijd aan te raden wil men kunnen genieten van een optimale beeldkwaliteit.

HDMI of DVI of...

Hoewel veel plasma en LCD toestellen zijn uitgerust met een zogehete DVT-tuner wil dit, helaas, nog niet zeggen dat het aanbod van digitale televisie ook geschikt is voor het nieuwe plasma of LCD televisietoestel. Dit probleem wordt op moment van schrijven hoofdzakelijk veroorzaakt door het niet ondersteunen van de gebruikte CI (Common Interface) specificatie welke communicatie tussen de CAM (Conditional Access Module) en decoder mogelijk maakt. In zulke gevallen bent u dus aangewezen op een externe set-up box welke het digitale televisiesignaal decodeert. Ondanks dat een rechtstreekse aansluiting van het digitale televisiesignaal de voorkeur geniet, blijft het gebruik van een dergelijke externe decoder de voorkeur houden boven een rechtstreekse aansluiting van het analoge televisiesignaal.



Randapparatuur zoals een decoder, maar ook uw Blu-ray speler of bijvoorbeeld de DVD-speler kunnen het beste aangesloten worden met HDMI (High Definition Multimedia Interface). Bij een HDMI verbinding worden beeld en audio signalen digitaal vanaf de bron naar het plasma of LCD televisietoestel verzonden waardoor een storingsvrije signaaloverdracht gewaarborgd wordt. Is uw DVD-speler al wat verouderd dan bestaat er de kans dat deze een zogehete DVI aansluiting heeft. Ook een DVI aansluiting is in staat om beeldsignalen digitaal vanaf de bron naar het televisietoestel te transporteren. Geheel zonder haken en ogen is dit echter niet te realiseren. Zo zult u waarschijnlijk een DVI naar HDMI converter nodig hebben, is het signaal niet per definitie digitaal en worden audio signalen niet over DVI verstuurd.

Scart als beste alternatief

Beschikt de decoder of DVD-speler niet over een dergelijke HDMI aansluiting dan heeft u veelal de keuze uit een component of scart aansluiting. De scart aansluiting is bij de meesten wel bekend daar dit type aansluiting ook al bij de verouderde CRT televisies en videorecorders te vinden was. Een component aansluiting echter is pas de laatste jaren in Europa populair geworden, terwijl dit type signaaloverdracht al geruime tijd in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Component, RGB, S-video en composite video zijn allen verschillende manieren om beeldsignalen analoog te transporteren vanaf de bron naar het televisietoestel. Binnen het aanbod aan analoge signalen verdienen component en RGB de absolute voorkeur boven de, inmiddels sterk achterhaalde, S-video en composiet video aansluiting. Dit omdat bij zowel component alsook RGB sprake is van een min of meer discreet transport van de verschillende signalen waaruit het beeldsignaal is opgebouwd.



De scart aansluiting verdient binnen deze willekeur aan mogelijkheden een aparte plaats. Waar bij onder andere component nog sprake is van een bepaalde manier van signaaltransport is er bij een scart aansluiting slechts sprake van een bepaald type aansluiting. Over een scart aansluiting kunnen dus verschillende beeldsignalen worden verzonden en daarmee biedt dit type aansluiting u dus niet zondermeer de betere beeldkwaliteit. In de handleiding van het aan te sluiten toestel staat altijd wel vermeldt welke types beeldsignalen er over de scart aansluiting kunnen worden verzonden door het toestel en een RGB signaal is hierbij geen zeldzaamheid meer. Wanneer een dergelijk discreet signaal wordt verzonden over scart dan verdient deze, samen met de component aansluiting, de voorkeur binnen het aanbod aan analoge aansluitmogelijkheden. S-video en composiet video dient u eigenlijk alleen nog maar te gebruiken wanneer het echt niet anders kan. Een goede beeldkwaliteit wordt zelden gerealiseerd met deze achterhaalde, analoge beeldsignalen.

De kabel zelf

Naast de manier van aansluiten speelt uiteraard ook de kwaliteit van de bekabeling een grote rol voor de uiteindelijke beeldkwaliteit. Zowel voor een digitale verbinding als HDMI alsook voor analoge aansluitingen zoals component of RGB via scart, geldt dat de kabel in technische zin degelijk en goed geconstrueerd moet zijn.

Zaken als een goede afscherming tussen de geleiders onderling of het belang van de bandbreedte, welke groot genoeg moet zijn om bijvoorbeeld High Definition beeldmateriaal samen met een digitaal audiosignaal te versturen, dragen bij aan de beeldkwaliteit zoals die uiteindelijk door het plasma of LCD televisietoestel zal worden getoond.

Goede bekabeling verdient net zo zeer de aandacht als de manier waarop u randapparatuur gaat aansluiten op het zojuist aangeschafte plasma of LCD televisietoestel. Het zou immers zonde zijn mocht een slechte kabel uiteindelijk toch nog zorgen voor een belabberde beeldkwaliteit, nietwaar?