Review Rotel RSX-1562


Eric de Boer | 01 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Rotel

Er is een vervangingsmarkt tot stand gekomen wat betreft home cinema receivers. Fabrikanten slaan elkaar om de oren met nieuwe technieken en gadgets om zo de potentiële koper aan zich te kunnen binden. Hierdoor wordt de markt interessanter, de prijzen staan onder druk en de keuze voor wie op zoek is naar een nieuwe receiver breder. Maar wat als je nu niet gediend bent van al die nieuwe snufjes? Rotel heeft wellicht het antwoord.

Rotel heeft onlangs de nieuwe RSX-1562 home theater receiver uitgebracht. Hierop geen snufjes als Airplay, netwerkfunctionaliteit, internetradio of Spotify. Nee, enkel een gedegen opbouw, veel vermogen en een prima inzetbaarheid voor bijvoorbeeld domoticatoepassingen. Pakweg drie jaren heeft het geduurd om definitieve keuzes te maken en de technici en productontwerpers van het Japanse bedrijf dat al een halve eeuw bekend staat om haar audioproducten hebben ongetwijfeld voor moeilijke keuzes gestaan.


Rotel RSX-1560

De RSX-1562 is de directe opvolger van de RSX-1560 en heeft enkele flinke vernieuwingen ondergaan. Zo is er een usb-aansluiting aan de voorkant van het toestel toegevoegd, die WAV, MP3, AAC en WMA-bestanden kan afspelen vanaf een Appleproduct of usb-stick. Ook wordt een bluetooth dongel bijgeleverd die met deze aansluiting kan worden verbonden om diezelfde bestanden te kunnen afspelen vanaf een smartphone of tablet-pc. Maar liefst zes HDMI-aansluitingen telt de achterkant van de lijvige receiver, natuurlijk met een 1.4 certificering om ook 3D aan te kunnen. Twee HDMI-uitgangen in plaats van één biedt de gebruiker de mogelijkheid om een beamer te kunnen combineren met een platte televisie. Natuurlijk ondersteunt één van de twee uitgangen ARC (Audio Return Channel) om het geluid van de aangesloten tv terug te kunnen brengen naar de receiver en zijn processoren. Als de receiver standby wordt gezet zal de laatstgekozen bron op de receiver nog steeds de signalen uitsturen naar de output, iets dat ook niet altijd standaard is.

En die processoren zijn ook vernieuwd. Rotel gebruikt in hun nieuwste home cinemageweldenaar een dubbele 32 bit geluidsprocessor. De eerste neemt het echte decoderen voor zijn rekening, de tweede wordt gebruikt om voor elk van de acht aanwezige luidsprekeruitgangen een heuse 10-bands equalizer te bedienen. Voor elke speaker kan de weergave dus worden gefine-tuned, al naar gelang de wensen van de gebruiker. Rotel heeft het mogelijk gemaakt om frequenties met zeer precieze stappen in te stellen, wat best uniek is voor een dergelijke receiver in deze klasse. Hier is wel een flinke dosis geduld voor nodig, want voor elke speaker deze instellingen te plegen vergt de nodige tijd.

Verder biedt de Rotel 24 bit/ 192 kHz dac’s, diverse trigger- en infraroodverbindingen een meerkanaals pre-out voor losse eindversterking en een meerkanaals input voor bronnen als sacd-spelers. Een multispeler dient dus met zowel hdmi als cinchkabels verbonden te worden met de receiver, wil de gebruiker meerkanaals super audio cd kunnen genieten. Drie coaxiale en vier optische aansluitingen zijn voorhanden en ook tweekanaals analoge verbindingen zijn tot zeven keer toe te passen. En als laatste heeft Rotel de mogelijkheid tot het separaat aansturen van drie extra stereo geluidszones in de RSX-1562 opgenomen.

Technische opbouw en opstelling

De RSX-1562 heeft een nette en logische opbouw meegekregen. Zeven digitale klasse D eindversterkers zitten in de onderkant van de receiver, waardoor de luidsprekeraansluitingen ook onderop de achterkant van het apparaat gepositioneerd zijn. De door B&O aangeleverde versterkers worden niet erg warm, dus een actieve koeling is niet nodig. Per kanaal geeft Rotel een vermogen van 100 watt op (8 Ohm) met een totale harmonische vervorming van minder dan 0,9 %. De signaal/ ruisverhouding ligt op 95 dB voor analoge verbindingen en 92 dB voor digitale verbindingen.

De aanwezige processoren kunnen decoderingen berekenen voor Dolby Digital, EX, DTS, DTS-ES, (beide ook 92/24) lineaire PCM-streams (maximaal 192 kHz) en natuurlijk ook Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. Wie een vijfkanaals setup heeft kan ervoor kiezen om de twee achterkanalen om te zetten naar een dubbele frontspeakerverbinding voor bi- ampen. Een losse netvoedingskabel (bijgeleverd) kan worden vervangen door een aftermarket-model en de tuner (AM/FM) kent een geheugenfunctie voor zenderopslag. De meegeleverde afstandsbediening is vrij minimalistisch maar biedt wel overzicht.

Ik sluit de door de importeur nieuw in doos aangeleverde receiver van bijna zestien kilo aan op mijn Panasonic plasmatelevisie middels hdmi. Een Philips BDP-7500 Blu-rayspeler en een Samsung PVR worden eveneens met een goede OxyPure HDMI-kabel verbonden met de receiver. Een multispeler wordt middels cinchkabels van InAkustik verbonden met de meerkanaals ingang op de RSX-1562 en mijn streamer krijgt een digitale coaxiale verbinding met de receiver. De standaard netvoedingskabel wordt al vrij snel ingeruild voor een exemplaar van Cassiopeia afgewisseld met een Chord kabel. Die laatste blijft zitten tot aan het einde van de testperiode. Een ingebouwde phonotrap is niet aanwezig, dus verbind ik mijn platenspeler via een losse voortrap met de receiver. De rest van de set en gebruikte componenten en kabels treft u zoals gewoonlijk onderaan deze recensie.

Na het bepalen van de juiste fase schakel ik de receiver in via de grote powerknop op de achterkant. De felblauwe verlichting van de standbytoets voorop de RSX-1562 licht me direct tegemoet. Wie deze verlichting te fel vindt hoeft enkel in de verpakking te kijken voor een extra op het toestel te plakken verduisteringsring. Via het –wat sober uitgevoerde- menu dat op mijn beeldscherm verschijnt wijs ik de ingangen toe en hernoem ik de bronnen. Als je vaker receivers instelt is dit een kwestie van logisch nadenken en de Rotel werkt vrij intuïtief. De equalizer stel ik pas in na een flinke inspeelperiode, aangezien importeur Bowers & Wilkins mij een hagelnieuw exemplaar heeft geleverd.

Een inmeetmicrofoon van bijvoorbeeld Audyssey wordt door de fabrikant overigens niet meegeleverd of ondersteund, dus gehoormatig stel ik de hardheden van elke individuele luidspreker in. Dit is een bewuste keuze van Rotel, omdat inmetingen volgens het merk weleens onjuist zouden kunnen zijn waardoor de speakerniveaus niet goed ingesteld zouden staan. Na een flinke periode inspelen, veel films en series te hebben gekeken en evenveel muziek te hebben geluisterd is daar dan eindelijk de tijd om de equalizer uit te proberen. Niet zozeer dat de speakers minder goed zouden zijn, maar deze functie biedt een ideale oplossing voor kleine akoestiekproblemen waar vrijwel iedere ruimte mee te kampen heeft. Na enig proberen zijn het vooral kleine wijzigingen in de middentonenweergave van mijn centerspeaker en de hoogste regionen van het geluidsspectrum bij meerkanaals Blu-rayweergave die wat aangepast werden.

Het resultaat

De weken dat de Rotel RSX-1562 in mijn set was opgenomen was het erg snel wennen. De bronselectie werkt vrij goed, mits de aangesloten bron niet automatisch de uitgangsresolutie probeert op te vragen. Dit resulteert namelijk in een blauw beeld en veel zoekwerk. Stel de resolutie van bijvoorbeeld een digitale decoder of PVR niet in op ‘Auto’, maar gewoon op 1080P, het voorkomt namelijk een hoop ergernis.

De ingebouwde Faroudja Torina beeldchip functioneert snel en geeft diepe kleuren. Het beeld van een eveneens aangesloten simpele LG Blu-rayspeler werd zelfs verbeterd door de Rotel. Dit resulteerde vooral in een dieper zwart en meer detaillering in het beeld. Goed te zien was dit op de concertregistratie van Faithless – Passing The Baton. Dit in de Brixton Academy opgenomen laatste concert van de formatie met de sympathieke frontman Maxi Jazz staat bol van de lichteffecten en daarmee kon de Rotel prima overweg. En hoewel de meerkanaals mix op deze dvd wel wat dynamischer had mogen klinken –dit is vooral te wijten aan de productie van de dvd- wist de receiver krachtig en droog het concert om te toveren in een prima home cinema-ervaring.

Film slikte de receiver eveneens zonder problemen. De Blu-rayversie van Death Race 2 verhaalt over een fictieve toekomstige overlevingswedstrijd voor gevangenen. Vol met special effects in beeld en geluid houdt de RSX-1562 stand en boet nergens in aan kracht en detail. Ook het via de televisie (met CI+ module voor digitale tv) aan de receiver aangeboden signaal van bijvoorbeeld Film1 wordt netjes ontvangen via het ARC HDMI-kanaal. Afhankelijk van de zender herkent de receiver een tweekanaals uitzending die naar wens kan worden omgezet naar bijvoorbeeld Dolby ProLogic II. Dolby Digital wordt direct weergegeven als de meerkanaals signaalstroom die binnenkomt.

Maar zoals de trouwe lezer weet is ook de muziekweergave in stereo een belangrijk ijkpunt voor de doorgewinterde recensent. Dus voer ik de receiver via mijn Logitech Squeezebox wat muziek. Allereerst het geweldige album van Reservoirs van Minco Eggersman. Eén van de beste platen van 2012 tot nu toe, wat mij betreft. De krachtige opening met die mooie galm van de watertoren waar het album deels werd opgenomen klinkt via de Rotel weergegeven droog, redelijk hoogoplossend en voorzien van een redelijke fijndynamiek. Wie warmte zoekt is bij deze Rotel aan het verkeerde adres, de stereoweergave is niet zozeer verfijnd maar des te meer krachtig. En het is die kracht waarmee Rotel al jaren een trouwe schare fans heeft kunnen opbouwen.

Ook jazz klinkt via de dac van de RSX-1562 ietwat aan de ingetogen kant. De track Santa Cruz Slacker van het album Metheny Mehldau Quartet uit 2007 zet weliswaar een nette stage neer maar valt minder op in diepte, zoals meer het geval is wanneer ik mijn losse dac verbind met mijn stereoversterker. Ook de hoge tonen klinken via de Rotel een stukje killer dan ik gewend ben, ook van andere receivers uit deze prijsklasse. En de Rotel slaat zeker geen slecht figuur als het gaat om controle en tonale balans.

Power for the masses, een afweging

En dan kom je tot een slotsom dat een home cinemareceiver als de Rotel voornamelijk gebruikt zou moeten worden als meerkanaals versterker. Wat niet ex aequo staat in verhouding tot een pure stereoweergever, je zou het bedrag eigenlijk door het aantal eindversterkers moeten delen en dan maal twee om een gelijke stereoklasse te moeten vergelijken. En dat in het achterhoofd houdende valt de Rotel enkel te prijzen om de weergave, zij het met enige reserve. Want een dergelijke versterking wordt in de regel ook voor muziekweergave van cd, radio, vinyl of zelfs een streamer gebruikt.

Rotel concurreert met grote merken als Onkyo, Marantz, Yamaha en Anthem, om maar een paar grote gelijken te noemen. En als je dan bedenkt dat die receivers veelal luxe extra opties hebben zoals netwerkfunctionaliteit en een afspeelmogelijkheid voor lossless audiobestanden zoals bijvoorbeeld Flac, dan prijst Rotel zich wel enigszins uit de markt. Daarbij vind ik dat een receiver tegenwoordig een mooiere grafische interface mag bezitten dan de wat karige versie van Rotel. En een inmeetsysteem zou gezien de extra toegevoegde equalizer en (wederom) de prijsklasse van deze home cinemacentrale echt geen overbodige luxe zijn, ondanks dat dit een bewuste keuze is van Rotel om eventuele inmeetfouten te voorkomen.

Maar wie kiest voor de erg degelijke opbouw van Rotel, met een redelijk makkelijke bediening, opties voor domoticaprogrammeringen en vooral een ruim bemeten en zeer krachtige versterking aan boord zou wel lang kunnen genieten van een apparaat dat betrouwbaarheid uitstraalt. De gebruikte Faroudja beeldchip is zeer krachtig en dat is goed zichtbaar. Samen met een erg nette afwerking houdt Rotel het hoofd boven water en biedt een krachtige oplossing voor een thuistheater. Daarbij valt er ook wat te zeggen voor het zo simpel mogelijk houden van een dergelijke krachtpatser, wat precies in de filosofie en strategie van het merk past. En die weggelaten extra’s zitten vaak ook al op losse spelers, streamers en niet in de laatste plaats nieuwe televisies met Smart-functionaliteit. Wie dat al bezit vindt in de Rotel RSX-1562 een interessante en functionele versterkings- en decodeerpartner.

Aanvullende informatie:

Rotel RSX-1562 Home Cinema Receiver

Prijs: 2600 euro
Leverbaar in zilver en zwart

Importeur: Bowers & Wilkins