Beeldverslag Number One Hifi Show Leiden


Stefan en Jan Willem van der Kamp | 18 november 2012 | Fotografie Stefan en Jan Willem van der Kamp

Hifi Studio Number One in Leiden bestaat dertig jaar, en viert dat dit weekend door elf zalen van het Holiday Inn door zo'n veertig merken met hifi te laten vullen. We maakten voor het eerst gebruik van de fotografie van de gebroeders Van der Kamp, om met hun beeld een indruk te kunnen geven van de show die ongeveer duizend vierkante meter van het hotel goed vulde en met zo'n tweeduizend bezoekers erg geslaagd genoemd kan worden.

Dat beeldverslag vulden ze uiteraard aan met een korte toelichting links en rechts. Op de productintroducties en -primeurs, zoals de Arcam A19 en de Well Tempered Lab Versalex, komen we snel uitgebreider terug. De show wist merken en producten te verzamelen die zeker een nadere inspectie verdienen, bij dezen heb je alvast een goed beeld van wat de bezoekers aantroffen. Houd HiFi.nl daarom in de gaten voor meer nieuws.

De verschillende lezingen en demonstraties zaten vandaag dikwijls zo vol dat er geen mensen meer bij konden. Rick van Nimwegen, eigenaar van de Leidse speciaalzaak, is de trotse gastheer; we beginnen in de zaal van de jubilerend specialist zelf.

De Number One zaal is een uitstekend startpunt van het evenement. Er wordt een basiscursus muziek streamen gegeven met tips & tricks om het geluid van uw thuisset te verbeteren. Vanuit daar kan de weg vervolgd worden langs het grote aanbod aan hifi-merken. Met de basics van Number One komt u goed beslagen ten ijs.

Met de DragonFly van AudioQuest (recensie) omzeil je de eigen geluidskaart van laptop of Macbook. Dit jaar won het plug & play product een Sound & Vision award in de categorie DAC’s. De DragonFly is direct op de usb-poort aan te sluiten waarna de koptelefoon kan worden ingestoken. Tevens is er bij AudioQuest een show waarbij het verschil tussen de CAT5 en CAT7 netwerkkabel wordt gedemonstreerd, zoals op de recente dealerdag

Bij Accuphase, Magnepan & Pro-ject Audio zijn er de dag door shows waarbij op gitaar wordt gedemonstreerd hoe de producten tot hun recht komen. “Eigenlijk zouden mensen weer eens naar een concertzaal moeten gaan om te horen wat ze missen.”

Bij Arcam is de A19 het nieuwste item uit de collectie, een primeur op de show in Leiden. Deze versterker bevat componenten en technieken die je ook in de topproducten van het merk tegenkomt. We gaan daar op korte termijn zeker uitgebreid bij stilstaan.  

Audio Physic, Bel Canto, Cambridge Audio, Cyrus, Definitive Technology

Audio Physic is stijlvol aanwezig met de witte Classic serie luidsprekers. Dat treft, de Classic 10 werd net getest voor de HiFi.nl luidsprekermaand, de recensie lees je hier.

De Bel Canto C7R DAC-receiver is een geïntegreerde versterker met tuner. “Het bijzondere van deze versterker is de reference-voeding en de FM-tuner.” Deze DAC werd eerder dit jaar ook al getest.

Bij Cambridge Audio staan de 851A versterker & 851C cd-speler. Een van de meest besproken combinatiesets op het moment. De cd-speler heeft de beste DA-converter die Cambridge ooit heeft gebouwd. Cambridge Audio: “De DA-converter is dusdanige kwaliteit dat men hem graag ziet als DAC/voorversterker met ingebouwd loopwerk.”

Nieuw van Cyrus is de applicatie voor de iPad waarmee de streaming apparatuur draadloos kan worden bediend. Op de foto staat de Stream XP QX. De complete DA converting is in dit hoogwaardig apparaat ingebouwd. Met voorversterker en hoogwaardige DAC. Met 2x X300 mono eindversterkers. Bovenop staat een CD XT SE2. 

Deze Definitive Technology vloerstaande luidspreker heeft een unieke verstrooier en aan de bovenkant een passieve bass voor meer lage tonen.

Dynaudio, Ferrari by Logic3, IsoTek, Leema, Marantz

Bij Dynaudio worden er tweemaaldaags lezingen en demonstraties gegeven door Hans Beekhuyzen (TheHBProject.com) over high resolution audio streaming. Het merk gaat vanaf eind november touren met Leo Blokhuis.

De Ferrari Cavelino T350 koptelefoon is voorzien van active noise cancelling en afgewerkt met hoogwaardig leer dat ook in de Ferarri wordt gebruikt. Voor HiFi.nl wordt momenteel een aantal modellen van de nieuwe lijn aan de tand gevoeld.

De nieuwe IsoTek Polaris filter en de nieuwe Premier kabels zijn te zien en worden gedemonstreerd.

De Leema Linxkabels zijn bij Chord gefabriceerd en bestaan uit drie kabellijnen. De instaplijn Linx1, de middenlijn Linx2 en de toplijn Linx3.

In de gang van het viersterren Holiday Inn hotel komen we langs een viertal Marantz opstellingen.

Monitor Audio, Naim, Nutters, Olive, Ortofon, Parrot

De WS100 van Monitor Audio is een draadloze luidspreker door middel van een dongle en het Skaa netwerk. Bij dit netwerk is het mogelijk om hoge kwaliteit te streamen.

De nieuwste alles-in-één audio speler van Naim heet UnitiLite en heeft digital stream, internet radio, aansluiting voor mp3/iPod en een cd-speler. De Naim Unitilite is ook verkrijgbaar als versie met FM/DAB radio.

Bij Nutters Audio vinden we naast platen en cd’s de Hifiman: een magnetostatische hoofdtelefoon. De koptelefoon is voorzien van een open systeem waardoor geen druk op de oren wordt opgebouwd en omgevingsgeluid kan worden waargenomen.

De Olive 6HD is eigenlijk een hoogwaardige jukebox met voorversterker. Het station is voorzien van een eigen opslag van 2 terabyte en is te bedienen vanaf de iPad. De Olive 6 kan ook van de NAS lezen. Deze hoogwaardigste versie met de mogelijkheid cd’s te branden en een totaal van drie DA-converters is verkrijgbaar voor € 5399,-. Afgelopen december testte HiFi.nl deze Olive, samen met de broertjes 3- en 4HD

De Verso serie van Ortofon bestaat uit elementen die speciaal voor bottom mount headshells van platenspelers gemaakt zijn. Oftewel headshells waar het element van onderaf wordt bevestigd. Deze serie werd aangekondigd maar was niet fysiek op de beurs. De foto is van de 2M serie naalden en headshells. 

De Parrot ZIK is een Bluetooth hoofdtelefoon met noise cancelling en totale integratie met smartphone/tablet producten mede dankzij ‘swipe’ bediening. Het design is van Philippe Starck.

Primare, QUAD, Simple Audio, Sonos, Tannoy

Het Primare streaming station is onder andere te bedienen via iPad, iPod en Android devices. In het tweede deel van deze recensie wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de apparatuur van Primare.

De Roomplayer van Simple Audio streamt door een powerplug via het stroomnetwerk. Zo kan je de NAS eenvoudig via het stroomnetwerk verbinden. De Simple Audio set is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en is te bedienen via de app. Er wordt momenteel een paartje Roomplayers multi-zone getest, de review volgt volgende maand.

Tijdens de show biedt het wireless hifi systeem van Sonos een starterspakket aan om muziek te streamen compleet met de PLAY:3. Een gratis Bridge voor een eenvoudige, draadloze installatie en drie maanden onbeperkt, gratis muziek. Draadloos in elke kamer. De aanbiedingsset voor €299,- is beschikbaar t/m 31 december.

De nieuwe lijn van Tannoy bestaat uit de Precision luidsprekers die worden gedemonstreerd. De speakers zijn afgewerkt in stijlvol notenhout of moderne hoogglans.

T+A, Transrotor, Triangle, Cello, Van den Hul, Vertere, Well Tempered Lab

Bij T+A is er een demonstratie van de app voor iPad, iTouch, iPhone waarmee onder andere de T+A K8 kan worden bediend. Later zal de app ook voor Android uitkomen. Ook de DAC8 was aanwezig.

Een platenspeler die direct de aandacht trekt qua geluid en looks is de ZET1 draaitafel van Transrotor die met bijpassend meubel wordt gedemonstreerd.

De Cello is de vloerstaande luidspreker van Triangle. Het bijzondere bij Triangle is het gebruik van papieren conus in de middentoners. Papier is licht van gewicht, dus snel. Van de goedkoopste color tot het vlaggenschip de Grand Concert wordt papier toegepast in welke vorm dan ook.

Van den Hul heeft de True Transmission Technology lijn uitgesteld staan. Een collectie van onder andere luidsprekerkabels en interlinks bestaande uit vijf verschillende metalen.

De Pulse interlinks, USB en speakerkabels van Vertere worden door Touraj Moghaddam uitgelegd door middel van demonstraties. Hij noemt verkeerde bekabelin ook wel de missing link.

Bij Well Tempered Lab staat de Versalex - wordt momenteel óók getest voor HiFi.nl. Er zit, net als bij familielid Simplex, een golfbal in de arm van de platenspeler die drijft op siliconenvloeistof. De voeten van de platenspeler gemonteerd onder meerlaags baltisch hout zijn gemaakt van squashballetjes.