Lancering Parrot Zikmu Solo


Rebecca Seunis | 04 december 2012 | Parrot

De Zikmu Solo, de nieuwste speakerdock van Parrot, werd in het Lloyd Hotel te Amsterdam in zijn designjasje van Philippe Starck aan de wereld voorgesteld. HiFi.nl was erbij.

In tegenstelling tot de voorganger Parrot Zikmu, bestaat de Solo maar uit één stuk. De speaker is daardoor ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben, zoals in appartementen. Toch belooft Parrot dezelfde kracht en kwaliteit als een volledige set...

Designspeaker
Wat de speaker in ieder geval bijzonder maakt, is de designer erachter, namelijk Philippe Starck. Ook als die naam niet direct een belletje doet rinkelen, zul je deze wereldberoemde Franse ontwerper en architect vast kennen van een aantal door hem ontworpen gebruiksvoorwerpen, zoals de bekende citruspers met de naam ‘Juicy Salif’, of de transparante Louis Ghost stoel.

Van alledaagse voorwerpen tot een motorfiets en gebouwen, Starck ontwierp het allemaal. Aan zijn ellelange lijst van ontwerpen kan hij nu dus ook de Zikmu Solo toevoegen. De gloednieuwe speakerdock lijkt enigszins op een hoorn van een oude grammafoonspeler, maar dan op de kop. De dock is groot, maar toch niet al te opvallend, en het design is tijdloos.

Wat zich binnenin de speaker bevindt is natuurlijk ook niet onbelangrijk. De Zikmu Solo is drastisch aangepakt en verbeterd ten opzichte van de voorganger. De Zikmu Solo heeft drie speakerdrivers, de vorige had er één. In het onderste deel van de Solo zit een krachtige Neodymium-speaker verborgen die ervoor zorgt dat de muziek eerst richting de vloer wordt geprojecteerd voordat deze de kamer rondgaat. De Bass Extender zorgt ervoor dat de bassen in staat zijn een geluid te produceren van 30 Hz, zonder het volume aan te passen. De speaker produceert in zijn geheel 100 Watt.

 

Ontwerp van binnen
Een designer look is leuk, maar als je 800 euro voor een speaker neertelt, moet die natuurlijk ook goed klinken. De ruimte waarin wij mochten luisteren naar de Solo was een redelijk kleine ruimte, maar met een gigantisch hoog plafond van zo’n zeven meter. Dat hebben de meesten van ons thuis waarschijnlijk niet, dus daarmee zijn het niet de meest ideale omstandigheden om een indruk te krijgen van wat de Solo in je eigen kamer zou doen, maar we zijn dan ook in Amsterdam voor een eerste indruk en niet voor een uitgebreide luistertest.

Eerste indruk

Wat direct opvalt is dat de vocalen erg mooi in het midden liggen, op oorhoogte wanneer je zit, en dat de Solo de ruimte met de hoge plafonds zeer goed kan vullen. De muziek klinkt ruimtelijk en de basdriver kan flink knallen. Zoveel bas heb je niet altijd nodig dus gelukkig kun je 'm gemakkelijk bijstellen met de speciale Zikmu Solo app. 

De Solo klinkt echter niet altijd even kraakhelder. Een vet rapnummer met veel bas of een popnummer kan hij prima aan, maar zodra er muziek wordt gespeeld die wat ‘kleiner’ of delicater is, mis je wat detail. Wanneer Mozarts bekende en prachtige klassieke stuk ‘Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen’ uit Die Zauberflöte voor ons wordt afgespeeld, komt dat niet binnen zoals zou moeten. Normaal gesproken gaan je nekharen overeind staan van dit stuk, maar je hoort en voelt een afstand bij de Solo, alsof de operazangeres 50 meter van ons af staat. Daarnaast klinkt het niet erg verfijnd. De ruimte zal hier andermaal een rol spelen.

Specs & Features
De Solo heeft een aantal heel handige features zoals Sound Flex in huis, wat het aanpassen van de audio-instellingen mogelijk maakt. Naast de draadloze Bluetooth 3.0, Wi-Fi en NFC technologieën kun je je iPod of iPhone natuurlijk ook gewoon docken (al is er geen lightning connector). Verder heeft de Solo een line-in ingang waarmee je zowel analoog als optisch digitaal verbinding kunt maken met elke bron. Via de geïntegreerde ethernetpoort is het mogelijk het eigen netwerk uit te breiden naar gebieden die niet worden gedekt door Wi-Fi. 

Jammer is dat de Zikmu Solo geen FLAC bestanden ondersteunt. Je kunt je FLAC-bestanden wel afspelen, maar ze worden omgezet naar MP3. Volgens de woordvoerder van Parrot is FLAC in Nederland wel populair, maar wordt het in een land als Frankrijk nauwelijks gebruikt. Toch jammer voor de vele FLAC-liefhebbers. De Solo speelt wel moeiteloos AAC, en MP3-bestanden af.

Parrot Audio Suite
Om gemakkelijk je bestanden via de Solo te streamen is een handige App natuurlijk een vereiste. De gratis verkrijgbare App met de naam Parrot Audio Suite ziet er strak en erg overzichtelijk uit. Naast de controller voor volume en equalizer kun je bijvoorbeeld ook de grootte van je ruimte (Room Size Compensation) en de positie van de speaker (Room Positioning) instellen.

Een adviesprijs van 799 dollar is aan de hoge kant voor een speakerdock dat maximaal 100 Watt produceert. De Parrot Zikmu speakers die hiervoor werden uitgebracht waren echter nog stukken duurder. Die prijs heeft uiteraard te maken met de designer die erachter zit. En voor design willen mensen betalen. Wij willen in ieder geval nog wel eens in een eigen ruimte met het stijlvolle apparaat aan de slag!