Doelenshow 2009 - Het Verslag


Rene Smit | 09 april 2009 | Fotografie Jiri Büller

Na 2 jaar werd er weer een audioshow van formaat in “de Doelen” te Rotterdam georganiseerd. De opzet ten opzichte van voorgaande jaren is iets gewijzigd. Deze keer lag het accent van de show op de apparatuur en muziek, waar voorheen Lifestyle en design een belangrijk aspect van de show vormden. Ook waren dit jaar voor het eerst een aantal vooraanstaande Rotterdamse audiowinkels als Audio Gallery, Multifoon en Snijders vertegenwoordigd. Om het de bezoeker makkelijk te maken waren de toegangskaarten gedurende het gehele weekend geldig. Gezien het grote aantal exposanten, maar liefst meer dan 35, geen overbodige luxe. Snel aan de slag dus om u van alle noviteiten op de hoogte te brengen.

Wanneer ik zondagmorgen rond 09.45 de Doelen betreedt is er al volop bedrijvigheid, en ben ik absoluut niet de eerste bezoeker. Om eventuele drukte te vermijden neem ik direct de lift naar de vierde etage. In de grote “Fortis” zaal geven drie importeurs acte de presence. Zij hebben onderling goede afspraken gemaakt en geven elkaar de gelegenheid om beurtelings circa 20 minuten de opgestelde set te demonstreren.


(Foto: Jiri Büller)

Top Hifi mag het spits afbijten. Peter Stenberg, salesmanager van Audiovector, verzorgt de demo. De opgestelde set bestaat uit een paar Audiovector S6i Avantgarde speakers gecombineerd met fraaie Exposure M.C.X elektronica. Visueel is het in ieder geval al dik in orde. Beurzen zijn per definitie niet de juiste omgeving om apparatuur te beoordelen, maar spelend in een ruimte van meer dan driehonderd vierkante meter met nog meer sets in de ruimte is welhaast onbegonnen werk. Toch weten de S6i’s in combinatie met de top elektronica de ruimte met muziek te vullen. De potentie is duidelijk hoorbaar.


(Foto: Jiri Büller)

Het is prettig te constateren dat zowel de importeur als de fabrikant houden van “normale” muziek om hun product te demonstreren. Geen audiofiel tingel tangel werk maar gewoon lekker swingen. Per 1 januari vertegenwoordigt Top Hifi ook het Canadese high-end merk Oracle, zeer prijzig maar o zo mooi. Helaas slechts te bekijken en niet te beluisteren stond een Delphi Drive met SME345 arm opgesteld naast een CD1500 cd-speler. Kleiner nieuws was er nog van Audiovector in de vorm van 3 types luidsprekerkabels, werkend volgens het “Zero Compression” principe waarbij vooral de absolute fase van belang is.

A Dutch Statement

Snel door naar de buren, Bouke Seelemeijer van BSA staat te trappelen om muziek te laten horen. Elektronica van het Zwitserse Neukomm, onder andere de splinternieuwe CD34S, gecombineerd met Piega TC30X luidsprekers, een full range ribbon speaker. Aangesloten met Synergistic Research Tesla kabels. Ook van Tesla is de gebruikte Powercell, deze zorgt naast schone stroom ook voor de juiste fase en werkt hiervoor met een aantal gepatenteerde oplossingen. Luisterend naar muziek van Boudewijn de Groot laat dit systeem mooie dingen horen. De apparatuur van Neukomm combineert erg fraai met de Piega’s. Veel Piega nieuws de komende tijd, over zes weken wordt de nieuwe T-Line geïntroduceerd. Betaalbare full aluminium luidsprekers inclusief een subwoofer met iPod aansluiting. In oktober volgt dan nog een topper in de vorm van een dipool ribbon speaker.


(Foto: Jiri Büller)

Naast BSA staat Daluso met speakers van Nederlandse bodem gecombineerd met elektronica van AMR. Deze bijzonder vormgegeven Dutch Statement XL speakers zullen relatief makkelijk een plaatsje in de luisterruimte vinden. Ze zijn erg ondiep, niet al te hoog en ook niet extreem breed. De afwerking is smetteloos met een heel mooie hoogglans lak. Luisterend naar een stuk muziek met veel slagwerk laat horen dat de speakers, zeker afgezet tegen het formaat, een zeer realistische laagweergave weten te creëren. De elektronica is hier natuurlijk mede debet aan, de nieuwe AMR777 hybride serie geeft hier een fraai visitekaartje af. Zowel de versterker als de cd-speler wisselen voor 3600, - euro van eigenaar. Voor AMR begrippen zeer betaalbaar, en dat terwijl er nauwelijks op de techniek bezuinigd lijkt te zijn. Een interessante primeur!


(Foto: Jiri Büller)

Naast AMR staan er ook diverse componenten van Isem Audio opgesteld. De Ego serie waarbij, de elektronica verpakt is in kasten van het midi formaat. Ook staat er een speelklare set bestaande uit componenten uit de Isem Element serie gecombineerd met Bravo monitor speakers.

Nog meer op de vierde etage

Op de vierde etage zijn ook nog een aantal kleinere ruimtes te vinden, één daarvan is de Plate zaal waar Edwin en Gaby v.d. Kley producten van Siltech en Crystal Cable laten horen. Hier staan de schitterende in glas uitgevoerde Arabesque speakers van Crystal Cable te spelen aangestuurd door Bryston elektronica.


(Foto: Jiri Büller)

Zoals te doen gebruikelijk weet Edwin een uitstekende demo te verzorgen. Een grote variatie aan muzieksoorten en ook ruimte voor eigen inbreng van de luisteraars. De kwaliteit van de weegave is ongekend en voor mij “best sound of the show”, uiteraard pas na alle andere systemen gehoord te hebben. Naast muziek vertelt Edwin met verve over de techniek en bouwwijze van de speakers. De “Arabesque” vorm werd door zware computerprogramma’s gefinetuned en daaruit kwam naar voren dat interne demping van de kast niet nodig zou zijn. Iets wat ze bij Crystal Cable in eerste instantie moeilijk konden geloven maar wat in de praktijk inderdaad het geval bleek.

Naast de uitgebreide research zijn ook de gebruikte materialen mede debet aan de hoge prijs van de speakers. Zoals de ringen waarmee de luidsprekerunits aan de kast bevestigd worden, deze zijn uitgevoerd in “staal 316”. Uitzonderlijk hard en extreem duurzaam. De voet is uit 1 stuk vervaardigd en gedeeltelijk uitgefreesd om het wisselfilter te kunnen herbergen. Het volledig met de hand verwerken van de glazen panelen voor de kast brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Het glazen audiorack waarin de apparatuur opgesteld staat is splinternieuw, een regelrechte beursprimeur.


(Foto: Jiri Büller)

In de naast gelegen Van der Vorm zaal resideert Audipulse in combinatie met Audio Quartet. Hier wordt een set Martin Logan speakers aangestuurd door een ASR versterker en Esoteric cd-speler. Ook hier een aantal nieuwtjes waaronder de T.A.C. V-60 buizenversterker en Pressand audioracks.

Musical Reality maakt de van Rijckevorsel zaal onveilig met onder andere speakers van Von Schweikert en versterkers van KR Audio Electronics. Zonder cowboyhoed maar nog altijd enthousiast demonstreert Nico de apparatuur.


(Foto: Jiri Büller)

Ook hier een paar echte primeurs, van KR de VA880 geïntegreerde versterker in een Limited Anniversary Edition en de splinternieuwe Von Schweikert Unifield 2 monitor speakers. Niet helemaal mijn geluid maar gezien de grote groep glimlachende toehoorders sta ik daar alleen in.

Geen ideale ruimte

Snel door naar de Ruyszaal waar Aspera Audio demonstreert met producten van onder andere PS Audio en Metronome. De zaal is volledig akoestisch onder handen genomen door Franck Tchang van Acoustic System. Ondanks alle moeite die de importeur zich getroost heeft klinkt de set niet zoals het onder meer ideale omstandigheden zou kunnen. De ruimte is hier vrijwel zeker debet aan.


(Foto: Jiri Büller)

Laatste exposant op de vierde etage is Dimex. Recent hebben zij Bel Canto aan hun pakket toegevoegd.
Fraaie apparatuur met een afwijkend strak uiterlijk en van uitstekende kwaliteit. Om dit te laten horen heeft de importeur groot uitgepakt. Er speelt een complete set bestaande uit een cd-drive, dac, voorversterker en een rij monoblokken. Via de pre-out aansluitingen van een Cambridge 640R surroundreceiver is contact gemaakt met de Bel Canto set zodat ook surround beluisterd kan worden.


(Foto: Jiri Büller)

Speakers zijn van Definitive Technology, allemaal uit de Mythos serie. Luisterend in stereo naar een opname van Michael Bublé laat een mooi schoon geluid horen met een zeer beheerste laagweergave. Het is moeilijk er een waarde oordeel aan te hangen met allemaal onbekende parameters zoals de ruimte, elektronica en speakers. Duidelijk is wel dat er veel potentie in deze set zit.


(Foto: Jiri Büller)

Verder staan speelklaar opgesteld de nieuwe Spendor A5 en A6 vloerstaande speakers en Amphion speakers, beide gecombineerd met Cambridge elektronica.

Een etage lager

Om alle exposanten te bezoeken wordt het nu toch echt tijd een etage lager te gaan kijken en luisteren. Ik neem de lift en merk direct dat het ondertussen fors drukker is geworden in het Doelen gebouw. Naast een groot aantal exposanten in de foyer van de Willem Burgerzaal zijn er ook 3 aparte ruimtes ingericht.


(Foto: Jiri Büller)

Audiac beschikt over de Beuningenzaal, een grote ruimte waarin twee sets opgesteld staan. Op het moment dat ik binnen kom speelt er een set Wilson Watt speakers gecombineerd met Ayre elektronica. In de andere hoek staat een set fraaie Thiel CS3.7 speakers geduldig te wachten tot ze mogen laten horen wat ze waard zijn. Ook deze speakers zijn gekoppeld aan Ayre elektronica.


(Foto: Jiri Büller)

Een relatief eenvoudige set bestaande uit K5X voorversterker, V5X eindversterker en CX7 cd-speler. Verder is de nieuwe Arcam AVR600 surroundreceiver te bewonderen en kunnen de bezoekers zich vergapen aan de bijzondere Vivid luidsprekers.

In de naastgelegen Schadee zaal heeft Joenit, importeur van onder andere Totem en Rega, zijn tenten opgeslagen. Joenit heeft patent op het geven van goede demo’s, ook nu is er weer niets mis mee. Weliswaar heeft men er voor gekozen de set deze keer plain and simple te houden maar het resultaat mag er zijn. Totem Hawk speakers, kleine vloerstaanders, worden gecombineerd met de in eigen beheer ontwikkelde Be Chocolate cd-receiver. Een set met een hoge aaibaarheidsfactor geschikt voor mensen die geluidskwaliteit willen combineren met een fraai design. Uiteraard staat er ook een Rega set speelklaar opgesteld inclusief een draaitafel.


(Foto: Jiri Büller)

Dynaudio Nederland heeft de Hudig zaal ter beschikking en flink uitgepakt. De splinternieuwe Sapphire speakers zijn gekoppeld aan elektronica van Leema. Luisterend naar Black Magic Woman van Santana doet bij mij de vonk niet overspringen. De combinatie legt voor mij teveel de nadruk op analytisch luisteren, ietwat emotieloos. Wanneer geswitched wordt naar de Focus 360 speakers valt alles meer op zijn plaats. Het geluid is nu helder en open maar ook muzikaler en swingender. Ook interessant zijn de Focus 110 actieve speakers die rechtstreeks op bijvoorbeeld een tv of iPod aangesloten kunnen worden.

De foyer (part I)

In de grote foyer laten diverse importeurs bezoekers kennis maken met hun producten. De meeste hebben een statische presentatie, een enkeling laat wat muziek horen. Ik begin helemaal achterin bij Hifinesse die diverse producten van Hegel laat zien inclusief de nieuweH100 versterker met USB aansluiting. Verder staan er luidsprekers van Ayra en bekabelings producten van Nordost en Wyrewizard.


(Foto: Jiri Büller)

Voor mensen die nog een stapje verder willen gaan met de integratie van computer en Audio biedt Network Media Systems fraaie oplossingen. Ze vertegenwoordigen onder andere Olive, Melody, RipNas Secure en QNAP waarvan het nieuwste model te bewonderen is.


(Foto: Jiri Büller)

Latham Audio toont een assortiment Ultrasone hoofdtelefoons en biedt het publiek de mogelijkheid het allernieuwste type, de Pro900, te beluisteren. Verder de Naim Nait XS en de bekende Naim Frame audioracks.

Tegenover Latham Audio staan vertegenwoordigers van de schrijvende pers, HVT, Music & Emotion, Home Studio en HiFi.nl hebben allemaal een stand waar belangstellenden een abonnement kunnen afsluiten met een leuk welkomst-geschenk. Ook bestaat de mogelijkheid oudere uitgaven te kopen om een jaargang compleet te maken.


(Foto: Jiri Büller)

Audioquest laat in grote presentatie het complete kabelassortiment inclusief de nieuwe Wel Signature serie zien. Het kabelmerk beschikt ook over een aantal handige oplossingen om kabels aan te sluiten waar de ruimte beperkt is.

De foyer (part II)

AudioSense is specialist in DEQX apparatuur en biedt met deze apparatuur de mogelijkheid de akoestiek van de ruimte te corrigeren. Ook kunnen ze bestaande passieve luidsprekers om bouwen tot een actief systeem in combinatie met de DEQX HDP3. Een DAC, voorversterker, actief scheidingsfilter en real time equalisatie systeem in één behuizing.

More Music toont een groot aantal producten uit hun rijke pakket. Zo staat er onder andere apparatuur van Densen, Pass Labs, Boulder en Primare. Speakers zijn er te bewonderen van Audio Physic en Avalon.


(Foto: Jiri Büller)

De getoonde Avalon Aspect is zelfs een regelrechte primeur!


(Foto: Jiri Büller)

Schuin tegenover More Music resideert Final Sound. Deze fabrikant van Nederlandse bodem toont paneel- luidsprekers in combinatie met een zelf ontwikkelde dvd-receiver. Bijzonder huiskamervriendelijke luidsprekers en apparatuur met een hoog design gehalte.

E-Audio Benelux toont de nieuwste producten van het Engelse luidspreker merk PMC en de elektronica van het helaas wat ondergewaardeerde Nieuw Zeelandse merk Perreaux. Jammer dat deze speakers en apparatuur niet te beluisteren zijn.

Servi-Q is een importeur met een heel volwassen pakket aan producten. Betaalbare elektronica van Advance Acoustics. Teac met onder andere de hebberig makende, maar zeer gunstig geprijsde, Reference H600 serie bestaande uit een receiver en cd-speler. Wie meer wil komt ook aan zijn trekken, Esoteric en T&A worden ook door Servi-Q gedistribueerd. Esoteric maakt subliem klinkende digitale apparatuur en T&A biedt naast vooruitstrevende techniek ook een stukje industrieel design.

De foyer (part III)

De alom geprezen producten van Astin Trew worden gepresenteerd door Music2. Tevens kunt u hier de Acoustic Signature draaitafels bewonderen.

Natuurlijk wordt er ook de nodige software verkocht in de vorm van cd’s en lp’s en Blu Ray Discs. Nutters Audio was aanwezig met een ruim assortiment met voor elk wat wils. Naast het kopen van muziek kon men hier ook terecht met vragen over het WBT programma en Kimber Cable.


(Foto: Jiri Büller)

Bij Pioneer lokt men de bezoekers naar de stand met fraaie beelden van Planet Earth welke te zien zijn op de Kuro plasmaschermen. Zoals u waarschijnlijk weet stopt Pioneer jammerlijk met de productie van deze schermen. Mei 2009 komt de laatste zending naar Nederland dus wees er snel bij als u de aanschaf van een dergelijk scherm overweegt.

Studio Noot showt speakers van Clio Acoustic, SilenCable en diverse accessories.

Chris Rutgers van het Nederlandse luidspreker merk Hepta toont vol trots de nieuwe vloerstaande speaker Hepta One-A. De speakers staan opgesteld in diverse “standaard” fineer soorten maar zijn op bestelling en tegen een kleine meerprijs ook leverbaar in alle RAL kleuren.


(Foto: Jiri Büller)

HVP Audio durft het aan om in de foyer toch muziek te laten horen. Hiervoor heeft men een set Marten Form Floor speakers aangesloten op Hovland elektronica. Voor mij een absolute verrassing, wat staat deze set muziek te maken onder slechte omstandigheden! De muziek vloeit met het grootste gemak uit de apart vorm gegeven driehoekige gesloten kast met keramische woofer en ribbon-tweeter. Zonder twijfel één van de best klinkende sets van de show.

Voor het eerst ook lezingen

De tweede etage is uitsluitend bereikbaar met de roltrap, dit vormt duidelijk geen belemmering voor de bezoekers. De lezingen die hier gedurende de gehele dag gegeven worden over allerhande onderwerpen worden goed bezocht en de zaal zit dan ook altijd vol. Ook importeur HNNY presenteert hier een gedeelte van zijn merkenpakket. Mooie speakers uit de nieuwe Tannoy Definition serie en een hele rij Chord Chordette’s in allerlei kleuren trekken de aandacht.


(Foto: Jiri Büller)

Wanneer ik met de roltrap afdaal naar de centrale hal aanschouw ik een gezellige drukte. Alle standhouders zijn druk in gesprek met belangstellende en ook het centraal gelegen “terras” laat weinig lege stoelen zien.


(Foto: Jiri Büller)

Gebroederlijk naast elkaar geven hier de Rotterdamse audiowinkels Multifoon, Audio Gallery en Snijders Hifi acte de presence. Multifoon laat sets zien van Rega gecombineerd met Totem en Martin Logan met ASR. Audio Gallery slaat een brug tussen Audio en de pc met Imerge Audio Library. Ook staat er een set bestaande uit Cyrus apparatuur en Focal speakers.


(Foto: Jiri Büller)

Snijders Hifi heeft er voor gekozen een kleine luisteropstelling te maken bestaande uit Quad apparatuur en electrostaten. Ondanks de erbarmelijke akoestiek en het geroezemoes van de vele bezoekers laat de set een kwaliteit horen die verbazingwekkend goed is.

Geslaagde opzet

Number 4 Audio laat diverse producten zien in de Expohal. Een leuke luisteropstelling met diverse Stax elektrostatische hoofdtelefoons. Draaitafels zijn er te bewonderen van Funk Firm en Michell. In Nederland worden de producten van Number 4 Audio gedistribueerd door D&D, de overige producten uit het assortiment van deze distributeur worden in de al eerder genoemde Plate zaal door Edwin en Gaby van der Kley gedemonstreerd .

Naast D&D staat HNNY met een groot aantal modellen van Integra, surround apparatuur van hoge kwaliteit. De uitstraling en fysiek van deze apparaten laten zien dat er niet mee valt te spotten.


(Foto: Jiri Büller)

De Groef toont diverse producten van AHP en biedt bezoekers de mogelijkheid hun meegebrachte cd’s te laten reinigen of bijsnijden met Audiodesk apparatuur.

Ook in de Expo hal zijn stands van diverse tijdschriften te vinden. Naast ViFi zijn ook Jazz Magazine en Oor vertegenwoordigd. Voor 6Moons zijn Marja en Henk het hele weekend op de beurs aanwezig om belangstellenden te woord te staan. Het Nederlandse luidsprekermerk Xanadu toont diverse modellen aan het publiek en ook NAD en Lyngdorf hebben een stand in de Expo hal ingericht.


(Foto: Jiri Büller)

Ook de stand van High Fidelity Discs mag zich in een grote belangstelling verheugen getuige de drommen mensen voor de platenbakken.

De eerste Doelen Lenteshow in de vernieuwde opzet werd druk bezocht en kende een uitstekende, gemoedelijke sfeer. De standhouders die ik gesproken heb waren allemaal enthousiast over de organisatie en het in groten getale toegestroomde publiek. Naast apparatuur en software was er de mogelijkheid tot het bijwonen van lezingen over allerhande onderwerpen en werd er in de grote zaal live muziek verzorgt. Ik kijk al uit naar de Lenteshow 2010!