Harman / Kardon BDS 477


Marc Brekelmans | 07 januari 2013 | Fotografie Fabrikant | Harman Kardon

Home Theater is eigenlijk niet echt mijn ding, ik ben veel meer een muziekliefhebber. Maar natuurlijk kijk ik net zoals ieder ander met enige regelmaat naar een film of spannende serie...en dan kan een surround systeem toch wel wat toevoegen aan de beleving. Als het Home Theater systeem dan ook nog eens geen al te grote visuele impact heeft en genoegen neemt met twee kleine luidsprekers en een subwoofer, dan wil ik het wel eens proberen.

Harman Kardon is al vele jaren uiterst succesvol met haar alles-in-een home theater pakketten. De hier geteste BDS 477 behoort tot de nieuwste generatie met 3D-beeldweergave, DLNA-streaming, Bluetooth en AirPlay. Daarmee is het een van de meest veelzijdige en complete systemen op de markt, zeker in deze prijsklasse (grote(re) broer BDS 577 wordt deze week in Las Vegas geëerd met een CES Innovation Award, red.). Bovendien levert Harman Kardon bij het BDS 477 systeem ook nog eens een prettig in de hand liggende programmeerbare(!) afstandsbediening.

In de forse full-color bedrukte doos zit alles wat je nodig hebt om een 2.1 virtuele surround-opstelling te maken: een in hoogglans zwart uitgevoerde BDS 277 Blu-Ray receiver en een HKTS 200 2.1 speaker systeem bestaande uit twee kleine hoogglans - in mijn geval - zwarte satelliet-luidsprekers en een eveneens in hoogglans zwart uitgevoerde HKTS 200SUB actieve subwoofer. Ook alle denkbare benodigdheden zoals luidsprekerkabels, HDMI-kabels en voetjes voor de luidsprekers worden standaard meegeleverd. Als het niet in de doos zit, dan heb je het niet nodig.

BDS 277 Blu-ray receiver
Al die aparte typenummers werken wel enigszins verwarrend: de centrale unit heet BDS 277, terwijl het complete systeem door het leven gaat als BDS 477. Dat komt omdat Harman deze unit ook los verkoopt en bovendien ook met andere luidsprekerpakketten combineert. De BDS 277 heeft een 2 x 65 watt versterker aan boord, maar er is ook een vijfkanaals variant met de naam BDS 577. Je snapt het al, het eerste cijfer geeft het aantal versterkerkanalen aan. Beide BDS-systemen zijn overigens in hoogglans zwart en hoogglans wit leverbaar.

Niet alleen de doos van het BDS 477 systeem (dus de BDS 277 mét bijbehorende luidsprekers) zit boordevol standaard accessoires en andere toebehoren, ook de BDS-unit zelf is volgepropt met haast alle denkbare features. De BDS 277 beschikt over EzSet/EQ-kalibratie - de microfoon wordt natuurlijk meegeleverd - heeft decoders aan boord voor o.a. Dolby TrueHD en DTS-HD soundtracks, kan via het DLNA protocol muziek streamen vanaf gecertificeerde bronnen zoals computers en netwerkschijven, is AirPlay compatibel en kan bovendien muziek die via Bluetooth aangeboden wordt afspelen. Op de BDS 277 kan je daarnaast ook nog eens drie HDMI-bronnen aansluiten, waardoor je niet snel HDMI-ingangen op je televisie tekort zal komen. De HDMI-verbinding met het beeldscherm dient ook als Audio Return Channel, waardoor je de televisie in principe maar met een enkele HDMI-kabel hoeft te verbinden.

De vormgeving van de BDS 277 is minimalistisch, maar komt door de ronde vormen ook vriendelijk over. De kleine verdieping in de bovenplaat maakt het design nog fraaier, maar is tegelijkertijd erg nuttig voor het elimineren van ongewenste kastresonanties.

Het slot-loading mechanisme voor de Blu-ray speler zorgt ervoor dat het strakke front niet ontsierd wordt door een lelijke lade. Behalve de gleuf voor de Blu-ray speler is alleen nog een Harman Kardon logo en een grote oranje cirkel om de volumeknop zichtbaar, het volkomen naadloos gemonteerde display is in standby zelfs volledig onzichtbaar. Smaken verschillen, maar persoonlijk vind ik de vormgeving van de BDS 277 echt geweldig.

HKTS 200 2.1 speakersysteem

Naast mijn loftuitingen over de vormgeving van de BDS 277 is er ook kritiek. De vormgeving van de SAT-TS60 luidsprekers is wat mij betreft minder geslaagd dan die van de Harman Kardon BDS 277. De ongeveer 30 centimeter hoge ovalen luidsprekertjes zijn eveneens in hoogglans zwart uitgevoerd en hebben een geïntegreerde voetje waardoor ze een paar centimeter boven het oppervlak zweven. Naast de BDS 277 ogen ze wat fantasieloos. Onopvallend zijn ze wel, en daar zal het veel mensen toch om te doen zijn.

De SAT-TS60 luidsprekers hebben twee vlakke 75 mm mid/laag-units met daartussen een 13 mm softdome tweeter. Volgens opgaaf van Harman moeten de satellieten in staat zijn alle frequenties tussen 45Hz en 20kHz (-6dB) zelfstandig weer te geven, al lijkt me dat aan de optimistische kant.

De actieve (200 watt) HKTS 200SUB subwoofer heeft een 8” (200 mm) woofer in een gesloten kast. Deze kast is weer erg netjes afgewerkt en heeft dezelfde hoogglans afwerking als de BDS 277 en de satelliet-luidsprekers. Ook hier zijn de hoeken van de verticale vlakken weer netjes afgerond. De behuizing van de woofer meet 353 mm in de hoogte en 267 mm in de breedte en diepte, en staat op ongeveer drie centimeter hoge kegels waardoor de naar beneden gerichte woofer voldoende ruimte krijgt om de lucht in beweging te brengen.

Achterop de subwoofer zien we de gebruikelijke line-level en stereo-cinch ingangen voor het aansluiten op resp. een surround-receiver of een stereo-versterker, een fase-schakelaar, een schakelaar om de laagweergave een extra 'boost' te geven en een volumeregeling. Helaas ontbreekt een knop waarmee je de overgangsfrequentie van de subwoofer naar de receiver kunt regelen. Toch is wat geduld en aandacht een goede instelling te maken, zodat de overgang tussen satellieten en subwoofer redelijk naadloos verloopt.

Beeld en Geluid

All-in-One apparaten zijn meestal ontworpen als oplossing, niet om het maximale te halen uit de individuele onderdelen. De BDS 477 is daarop geen uitzondering. Zo voldoet de streaming functionaliteit van het apparaat uitstekend voor niet al te veeleisende mensen die een relatief kleine virtuele film- en muziekcollectie hebben die niet over meerdere opslag-locaties is verdeeld. Maar hij biedt niet de mogelijkheden die een ‘echte’ mediastreamer kan bieden. AirPlay of Bluetooth streaming werkt overigens perfect, zodat muziek die op een telefoon of ander Bluetooth of AirPlay apparaat staat makkelijk over de luidsprekers afgespeeld kan worden.

Het On Screen Display oogt rudimentair en valt een beetje uit de toon bij de visuele pracht en praal die andere merken tegenwoordig in hun receivers en Blu-ray spelers verwerken. Maar de eenvoud van de GUI zorgt er wel voor dat de bediening overzichtelijk en intuïtief blijft.

De beeldkwaliteit van de ingebouwde Blu-ray speler is uitstekend, de BDS 277 kan zich op dat vlak zeker meten met mijn eigen Samsung 3D Blu-ray speler. Beelden zijn gestoken en helder, en van vreemde artefacten in het beeld is niets te merken. Uitstekend dus. De audiokwaliteiten verdienen wat extra aandacht. Via de meegeleverde luidsprekers zal de geluidskwaliteit voor de meeste mensen gewoon voldoen. Met een hifi-blik bekeken is er natuurlijk wel het een en ander op aan te merken. Zo is het klankkarakter aan de heldere kant en er ontbreekt wat ‘body’. Dat ligt trouwens meer aan de meegeleverde luidsprekers dan aan de BDS 277. Aangesloten op mijn eigen KEF LS50 monitoren - die toch zeker niet makkelijk aan te sturen zijn - presteert de BDS 277 klankmatig een stuk beter zolang je het volume niet te ver opschroeft. Maar dat is zout op slakken leggen, de kopers van een BDS 477 systeem hebben zeker niet te klagen als ze hun favoriete muziek draaien, en bij films is het geluid in combinatie met de subwoofer zelfs indrukwekkend.

Conclusie
Na een tijdje met het Harman Kardon BDS 477 systeem geleefd ter hebben is het niet moeilijk te raden waarom de complete systemen van het Amerikaanse merk zo populair zijn. Ze koppelen een prachtige vormgeving aan zeer uitgebreide functionaliteit. Tel daarbij op dat de beeld- en geluidskwaliteit - vooral bij films - verrassend goed is gezien de gevraagde prijs, en je hebt een heus succesnummer in handen. Zonder meer aanbevolen.

HiFi.nl plus- en minpunten
+ vormgeving
+ DLNA, AirPlay en Bluetooth streaming
+ goede beeld- en geluidskwaliteit
 
- rudimentaire Grafische User Interface
- beperkte instelmogelijkheden subwoofer