Best Gelezen Recensies 2012


Redactie HiFi.nl | 31 december 2012

Het jaar afsluiten met lijstjes, dat kan natuurlijk niet zonder een overzicht van de meest gelezen reviews. Onze recensies van hifi-hardware scoren namelijk zo goed, dat we ze gisteren uit het Best Gelezen Artikelen-lijstje hebben moeten laten.

Vandaag daarom, vlak voor we op de oliebollen en de champagne duiken, de Recensie Top Tien van 2012, met opnieuw het enige criterium onze statistieken. De teller 'aantal keer gelezen' is leidend, en daar is het volgende overzicht uit komen rollen...

Nummer Tien - Cambridge Audio Azur 651A & 651C

9 - Thiel CSC4T

"Met de komst van een set Thiel SCS4T luidsprekers in mijn luisterruimte gaat een lang gekoesterde wens om een keer speakers van dit merk in mijn eigen omgeving te beluisteren eindelijk in vervulling."

Het gaat weliswaar om de instapversie, maar deze kent vele overeenkomsten met de duurdere series. Dit geldt voor zowel de gebruikte techniek als ook de door de jaren heen gehanteerde filosofie van ontwerper Jim Thiel. Hoewel hij zelf niet meer onder ons is, worden zijn ideeën nog immer gehanteerd in nieuwe ontwerpen.


8 - Linn Majik DS

"Samenvattend: De Linn Majik DS doet met FLAC files niet onder voor een top CD-speler en zodra het materiaal de 44.1 kHz en 16 bit beperking ontstijgt, gaat hij zelfs veel en veel verder. Daarom, ondanks het rudimentaire UPnP op de achtergrond, met hart en ziel aanbevolen. Laten neerzetten en installeren door een dealer met kennis van zaken is eveneens warm aanbevolen."

7 - Rega Brio-R versterker

Rega bracht afgelopen jaar een vernieuwde versie van haar instapmodel Brio op de markt, de Brio-R. De Brio-R is een simpel ogende, kleine versterker. In werkelijkheid is het een geweldig presterende versterker voor belachelijk weinig geld (650 euro).

Lees ook de recensie van de Rega Apollo-R cd-speler

6 - Focal Spirit One

Liefhebbers van hoofdtelefoons beleven gouden tijden, de keuze is enorm en groeit nog iedere dag. De Focal Spirit One weet zich in dit enorme aanbod op een positieve manier te onderscheiden. De Spirit One is comfortabel en licht, en bovendien kwalitatief hoogstaand en tijdloos vormgegeven. Ook klankmatig is de Spirit geen eenheidsworst. Het gesloten systeem zorgt voor een fantastische laagweergave - het elektronische laag in Uusi (v3.0) van de band Näo was bijvoorbeeld absolute topklasse - terwijl het midden en hoog luchtig en uiterst gedetailleerd wordt weergegeven. En wat ook opvalt is de verkoopprijs, die is met 229 euro zeer concurrerend, zeker als je het zeer complete pakket meegeleverde accessoires in ogenschouw neemt.

5 - QUAD 23L Classic

"Omdat ik als recensent regelmatig tijdelijk nieuwe apparatuur in mijn beide sets opneem gaat die gedachte natuurlijk wel vaker door mijn hoofd. En altijd weer gaat dat gepaard met een daar aan gekoppeld gevoel. De ene keer is dat nieuwsgierigheid, de andere keer vreugde of geluk, maar ook verbazing komt voor. Terwijl ik de twee trappen bestijg die de woonkamer scheiden van de grote luisterruimte, bedenk ik me dat het Quad luidsprekers zijn die tijdelijk op de plek komen te staan van mijn referentieset Audiovector Si3 Avantgarde Arreté luidsprekers. Lange tijd behoorden Quad luidsprekers niet tot mijn rijtje favoriete weergevers..."

4 - NAD M51

We komen nu in het rijtje allerbest gelezen stukken, en als 2012 nog iets langer geduurd had, dan was de NAD M50/M52-combinatie zeker onderdeel geweest van dit overzicht. Die primeur, die we voor kerst publiceerden en ook in ons Hifidelity Jaarboek meenamen, is namelijk een hele snelle stijger in onze hitlijsten. Maar 'winnen' van een artikel dat al in maart verscheen, is heel lastig. Zeker als dat een andere recensie betreft uit de NAD Masters-serie. 

"Toen AND Benelux afgelopen herfst tijden de Dutch Dealer Days in Den Dolder de nieuwe M51 D/A converter liet zien en horen legde ik ter plekke een recensie-exemplaar vast. De combinatie van de bijzondere technologie en een adviesprijs die ver onder de 2000 euro lag deden mij sinds die eerste ontmoeting watertanden."

Lees ook de recensie van de NAD M50 & M52

3 - AudioQuest DragonFly

Als je in onze top drie alleen grote speakers of zware versterkers had verwacht, is de derde podiumplaats wellicht meteen een verrassing - de AudioQuest DragonFly past namelijk zo in je broekzak. De prestaties zijn echter van behoorlijk formaat...

"De wereld verandert, en ‘we’ consumeren ons entertainment steeds meer via een PC of - vaker nog - een laptop. Probleem hierbij is dat computers meestal niet goed zijn toegerust om ook in een betere hifiset optimaal te kunnen presteren. Daarom heeft AudioQuest de DragonFly ontwikkeld, een USB d/a-converter in miniformaat, maar met maxiprestaties."

2 - Cambridge Audio Stream Magic 6

Cambridge Audio, ronde twee. Na de nummer tien is ook de tweede podiumlijst in deze Top Tien voor Cambridge Audio, met de recensie van de Stream Magic 6

"Cambridge Audio is een van die merken die het de laatste jaren erg goed doen met betaalbare en goed klinkende apparatuur, maar die bij mij altijd een beetje onder de radar zijn gebleven. Niet dat daar andere voorkeuren of - erger nog - vooroordelen aan ten grondslag liggen, het is er gewoon nooit van gekomen."

1 - NAD C 390DD

Net als de nummer twee in deze lijst danken we ook de winnaar aan een merk dat elders in het overzicht ook al terug te vinden is: New Acoustic Dimension. Waar de Digital Suite-combi momenteel één van onze toppers is, geldt dat over het hele jaar voor een recensie waar we al in januari mee kwamen. Wellicht niet heel vreemd dan..?

Toch leverde de -toenmalige- primeur van deze review in de eerste maand van het jaar al zoveel bekijks op, dat een plaats in de Top Tien verzekerd was. Het feit dat-ie vervolgens nog een heel jaar gezocht werd via Google, onze merkenpagina en de Special Page van NAD, én we er een Hifidelity XS van maakten, garandeerden vervolgens de positie bovenaan: de NAD C 390DD.

"Het heeft lang geduurd voor de C 390DD het licht zag, maar NAD heeft erg zijn best gedaan niet alleen veel van de eigenschappen van de M2 te behouden tegen een lagere prijs, maar tevens nieuwe functionaliteit toe te voegen die de C390 DD in sommige opzichten nog begeerlijker maakt dan de grote M2 al is..."