Verslag High-End Luistershow Gydotron


Marc Brekelmans | 19 januari 2013 | Fotografie PHOTO40

Vanuit mijn woonplaats Tilburg passeer ik op weg naar de Gydotron luistershow meerdere malen onze landsgrens - de bonte verzameling van enclave en exclaves van Baarle-Nassau/Baarle-Hertog ligt namelijk halverwege de route naar het landelijk gelegen Malle - onderweg benzine-, sigaretten- en biertoeristen trotserend. Het Vlaamse plaatsje Malle zal de gemiddelde Nederlander niet bekend in de oren klinken, maar menig bierliefhebber zal warme gevoelens krijgen bij het horen van de naam van het dorpje dat vlak naast Malle ligt, Westmalle.

Aan de toegangsdeur van het gebouw waarin de show gehouden werd kreeg iedere bezoeker een consumptiebon uitgereikt: goed voor een kop koffie, een glaasje fris of...een heerlijke kelk Westmalle Tripel of Dubbel. Dit door de lokale trappisten gebrouwen Goddelijke Gerstenat vloeide dan ook rijkelijk in de Sint Martinuspastorij waar Gydotron voor de gelegenheid was neergestreken.

Maar natuurlijk waren de bezoekers niet naar Malle afgereisd om de smaakpapillen te strelen, het waren de cilia (de trilhaartjes in het oor) die met louterende klanken verwend dienden te worden. Daarvoor had het echtpaar Guido de Laet en Katrien Lammers een achttal ruimtes beschikbaar. Op de zolder van de pastorij was bovendien nog ruimte ingericht voor Puresound.be, Music Emotion en natuurlijk HiFi.nl, aanwezig om de onlangs gelanceerde Community te vertegenwoordigen. Zo was er voor members een extra consumptie, en worden er bijvoorbeeld live-registraties van de instrumentale muzieksessies die plaatsvonden nagestuurd. 

De zolder kreeg op deze zondagmiddag namelijk een bijzondere muzikale invulling, met een heus ‘aperatief-concert’ van Piet van Steenbergen en Eddy Moons, die op authentieke middeleeuwse - op cello lijkende - instrumenten, muziek ten gehore brachten van onder andere Marin Marais en Sainte-Colombe. En ook Gerrit Nutters van Nutters Audio - je weet wel, de man met de Mobile Fidelity elpees et cetera - was op deze zolder te vinden. 

Daarnaast vertelde Jan Didden van Linear Audio op zaterdag én zondag over de verschrikkingen van de ‘Loudness Wars’, de strijd die producers met elkaar uitvechten om de aandacht van de luisteraar en die uitmondt in steeds luider klinkende - en daardoor overstuurde - geluidsopnames.

Eerste ronde

De oude pastorij is normaal gesproken in gebruik als expositieruimte voor lokale kunstenaars. Kunst vraagt om de onverdeelde aandacht, en mede daarom zijn de ruimtes erg sober aangekleed. Maar wat goed is voor de schilderkunst, is slecht voor de muziekkunst. Sober en eenvoudig vertaalt zich dus in een harde akoestiek. Een strijd die in alle ruimtes geleverd moest worden, maar die in een tweetal haast perfect vierkante ruimtes het hevigst woedde. In één van die vierkante ruimtes stond Rick Paap van Dynamic Solutions te demonstreren met de bekende Master Contemporary C luidsprekers op een Romulus cd-speler en Calypso voorversterker van Aesthetix en een Mimetism eindversterker. Alle bekabeling was van Nirvana.

Wat meteen opviel was de bijzondere plaatsing van de luidsprekers in de ruimte. “Maar we spelen dan ook in een badkuip,” stelt Rick. Om zijn opmerking kracht bij te zetten loopt hij al pratend door de ruimte. “Zoals je kunt horen mist mijn stem in deze ruimte wat body in het middengebied. Daar heeft de installatie natuurlijk ook last van!” Om zijn betoog kracht bij te zetten opent hij een raam. Meteen krijgt zijn stem weer de body in het middengebied terug. “Eigenlijk zou ik dus met het raam open moeten spelen,” zegt Rick, “maar dat lijkt me gezien de buitentemperatuur niet verstandig.” Het aanwezige publiek lacht instemmend.

Toch weet Rick ondanks alle beperkingen een zeer behoorlijk resultaat te behalen met de gebruikte opstelling. Het geheel klinkt dynamisch en heeft voldoende impact. “Voor mij is het benaderen van de live-beleving het belangrijkst," stelt Rick, “drive en kracht in de weergave moeten je de illusie geven dat je naar echte instrumenten zit te luisteren. Ik wil dat je als luisteraar in een soort geluidsbubbel zit, de afstand tussen de luisteraar en de muziek zo klein mogelijk maken, net zoals dat ook het geval is als je naar een live-concert gaat. Je moet echt in de energie van de muzikant zitten.” En ja, zelfs onder deze minder dan ideale omstandigheden lukt het hem om dit betoog met de muziekweergave kracht bij te zetten. 

Als we naar de naastgelegen ruimte lopen - die ook door Rick Paap wordt gebruikt - zien we daar Magnepan 1.7 magnetostaten met elektronica van Ayre: een CX-7 cd-speler en een AX-7 versterker. De bekabeling is in deze ruimte van Sign Audio. Terwijl in de Dynamic Solutions ruimte nog muziek wordt gedraaid, laat Rick me een paar mini-Magnepan’s met ribbon-tweeter zien. “Deze gaan ongeveer 2000 euro per set kosten,” zegt Rick, “en ze klinken echt fantastisch!”

Bij de buren

Aan de andere kant van de gang vinden we de ruimte van Audipulse en HVP Audio. Twee bloedmooi afgewerkte Marten Bird 2 luidsprekers worden aangestuurd door een ASR Emitter II Exclusive geïntegreerde versterker. Een flinke stapel ASR voedingen zorgt voor extreem schone stroom. Muziek komt uit een Bladelius Embla cd-transport/streamer aangesloten op een DAC van Jeff Rowland, de Aeris Dac. Ook de gebruikte Jorma Design bekabeling is niet mals: zo verwisselen de luidsprekerkabels pas na overhandiging van een kleine 15.000 euro van eigenaar. Die heeft dan wel meteen een Bybee Quantum Purifier gekocht, die zit namelijk in de luidsprekerkabel ingebouwd.

De Marten Design Bird is voorzien van de bekende - en zeer goede - Thiel & Partner Accuton keramische units en een diamanten tweeter. Totaalprijs van het complete setje: een slordige 80.000 euro.

Bij Wim van Kraanen van Analogue Audio Products staan Rosso Fiorentino Volterra luidsprekers te spelen op een Synthesis A40 Vitus versterker met KT66 buizen, die in een ultra-lineaire push/pull modus staan geschakeld. De A40 beschikt over een geïntegreerde 24/192 Wolfson Digitaal-naar-Analoog converter waarmee Wim tijdens de show ook streaming audio kan demonstreren. Een werkelijk enorme Nottingham Analogue Space 294 draaitafel dient als analoge bron. De Space 294 maakt gebruik van een 12” Ace Space arm en is voorzien van een Music Maker MM-element. De bekabeling van de set is van Phantom Cable en de nieuwe Essential Audio Tools Filtered Multiplier verzorgt de netfiltering.

Naast Analogue Audio, en een beetje verstopt in een op een bibliotheek lijkend kamertje, vinden we Ton van der Veeken van Guru Audio. Ton demonstreert met de QM10 van Guru en stuurt deze aan met een CEC TL3N cd-speler en DA3N DAC. De regelbare uitgang van deze bijzondere DAC is verbonden met de zeer betaalbare (895 euro) Amp Seventeen (2 x 50 watt) van het ons nog onbekende merk Holographic Audio. De Guru QM10 MkII’s weten ons steeds weer te verrassen; zelfs in deze kleine ruimte met slechte akoestiek klinken de kleintjes zeer volwassen en uiterst aangenaam. Steeds luister je naar de gedraaide muziek en niet naar de gebruikte apparatuur. Bijkomend voordeel is dat deze luidsprekers dicht tegen een achterwand geplaatst kunnen (moeten) worden. In Nederland is Guru nog niet zo bekend, maar het is zeker een merk om goed in de gaten te houden.

Afsluitend

In ruimte nummer 6 lopen we Sander Janssen en Michael Huigen van importeur Audiac tegen het lijf. In deze ruimte zien we weer een Ayre set, dit keer de nagelnieuwe AX-5 geïntegreerde versterker in combinatie met de DX-5 cd-speler. De gebruikte luidsprekers zijn de imposante topmodellen van Thiel, de 3.7. Uiteraard aangesloten met Transparant Cable.

De Thiel’s ogen met hun bijzondere drivers buitengewoon futuristisch en zijn werkelijk prachtig afgewerkt. Ook hier wordt de installatie weer tegengewerkt door de lastige akoestiek, maar desondanks horen we duidelijk de transparantie, snelheid en openheid van het opgestelde systeem.

Wat verstopt in een hoekje zien we nog een Docking Systeem van het merk Sonore waarop je nagenoeg alle soorten en maten smartphones en tablets aan kunt sluiten. Het merk heeft namelijk geen vaste docking-connector, maar heeft onder een keurig klepje een usb-aansluiting verstopt waarop je de gewenste soort kabel aan kunt sluiten. Het gedockte device wordt op zijn plek gehouden door een universele klem.

Aan de overkant, bij Symphony Audio, treffen we Jan Coenen, die voor de gelegenheid weer een prachtige set heeft opgebouwd. De ‘kleine’ Magico Q1 luidsprekers (34.000 euro per paar) worden aangestuurd door de enorme Model 6000 geïntegreerde versterker van Zanden: een 2 x 90 watt versterker met KT-120 buizen. Deze geïntegreerde versterker weegt maar liefst 46 kilo en kost 25.000 euro. Als bron zet Symphony Audio afwisselend een Bergmann draaitafel en een Zanden Model 2500 cd-speler in.

Ook zien we in de ruimte nog een bloedmooie, bloedrode VPI Traveler draaitafel staan, het nieuwe instapmodel van VPI. De plint is een combinatie van acryl en aluminium, de arm is een 10” versie met cardanisch armlager en verwisselbare armbuis met vaste headshell. De Traveler is in zes kleuren leverbaar en is verkrijgbaar vanaf 1790 euro.

Gastvrijheid, Goed Geluid, Gezellige Gesprekken en Goddelijk Gerstenat
De High End Luistershow van Gydotron Audio is een bijzonder leuke show, waar het prettig luisteren is naar muziek en muziekapparatuur. Op een volstrekt natuurlijke manier weten Guido en Katrien hun gastvrijheid en gezelligheid te combineren met hun liefde voor muziek. Louter tevreden gezichten zagen we tijdens de show, zowel van bezoekers als van deelnemers. Dat smaakt naar meer. Tot volgend jaar Guido en Katrien.