Baileo - Een bijzondere muzikale samenwerking, deel 2


Henk Boot en Marja Vandeloo | 06 augustus 2009 | Fotografie Henk Boot en Marja Vandeloo

Twee weken geleden publiceerden we het eerste deel van dit artikel, waarin vooral de achtergronden van de hoofdrolspelers in dit verhaal, en de techniek achter het vevaardigen van de bijzondere vibrafoon van Frits Landesbergen centraal stonden. In dit tweede deel gaan we dieper in op de muzikale resultaten van deze samenwerking, en mogen we zelfs een complete CD gratis weggeven als hoogwaardige download.

En dan komt alles, Baileo en de vibrafoon, samen op de Doelen Lente Hifi Show 2009. Organisator Tom Gosselaar draagt de Baileo heren een warm hart toe. Hij weet hoe een en ander werkt en zijn levensmotto “200% geven om 100% te krijgen” sluit goed aan bij Frits en Jeroen. Dit is ook de reden dat Tom veel samenwerkt met Baileo, het klikt gewoon. Zo kent de Doelen show de live concerten die of gegeven worden of georganiseerd worden door Frits en Jeroen als bijna een traditie. Wat zeker een traditie voor deze show vormt is de speciaal voor de gelegenheid geproduceerde cd. Dit jaar werd alweer de vierde editie en getiteld De Doelen Session 2009.

De cd is een live registratie op locatie van een sessie van het Frits Landesbergen quartet. De gekozen locatie is de Willem Burgerzaal in het Doelen Concert en Congres complex in Rotterdam. Deze zaal kan fungeren als zowel een congreszaal als een concertzaal. De akoestiek is iets harder dan een zaal die enkel voor muziek is bedoeld. Voor deze gelegenheid bestaat het quartet uit Martijn van Iterson op gitaar, Frans van Geest op bas, Dre Pallemaerts op drums en Frits Landesbergen op de 4 octaafs VanderPlasBaileo vibrafoon.

In bezetting doet dit quartet gelijk denken aan het Gary Burton Quartet uit de eind jaren ’60. Niet zo verwonderlijk omdat Burton toen een keur aan jonge muzikanten rond hem en zijn vibrafoon verzamelde waar we nu nog van genieten. Zo vroeg Frits Martijn van Iterson als gitarist. Deze gitarist is een vertegenwoordiger van de iets traditionele jazz gitaar stijl. Niet verwonderlijk als zijn leermeester Wim Overgauw is trouwens. Maar het knappe van Van Itserson is dat hij aan die traditionele speelstijl zijn eigen persoon toevoegt en wel op zo’n manier dat grootmeester Pat Metheney een ieder oproept naar hem te luisteren. Dat die oproep niet aan dovemansoren is gericht blijkt wel uit het succes dat de gitarist in Amerika heeft.

De eigen stijl van de gitarist is net geen smooth jazz maar heeft lekkere ruige randjes. Frans van Geest die als bassist is gevraagd komt uit het concertgebouworkest en is ook oprichter van het bigband jazzorkest van het Amsterdamse orkest. Frans heeft voordat hij klassieke muziek tot zich nam in diverse rock en funkbandjes gespeeld en nu dan ook jazz. Hij is met recht een omni musicus. Drummer Dre Pallemaerts is ook al iemand die niet makkelijk te boeken is voor een opname. Dre wordt wel eens de bezigste drummer van Belgie genoemd. Zijn cv staat bol van de grote namen waar hij mee getoerd heeft of in de studio heeft gezeten. Naast spelen ergens in de wereld geeft Dre ook nog les aan het conservatorium in Parijs. Met Frits erbij dus een indrukwekkende bezetting. Door het kiezen van een gitaar als ondersteunend instrument onstaat er geen gevaar voor het vollopen van het geluid zoals dat bij een combinatie van vibrafoon en piano gebeurt. De gitaar biedt meer openheid in het muziekbeeld.

De tracks op de CD

Van de 9 composities op de Doelen Session zijn er 8 van de hand van het schrijversduo Landesbergen / De Rijk. Enkel Stardust is al een klassieker van de combinatie Mitchell Parish en Hoagy Carmichael. Verder valt aan de titels op dat er in zes het woord ‘blues’ voorkomt. Bijna vanzelfsprekend voor een Baileo productie tekent Paul Pouwer voor de opname. Bij de opname is geen gebruik gemaakt van hoofdtelefoons door de bandleden maar ze hebben elkaar ‘as is’ beluisterd.

Al bij de eerste track, And the Blues wordt de stemming gezet. De vibrafoon opent met een prachtige klank die met zorg is opgenomen. De aanslag, attack, van de stokken op de toetsen is als je erbij staat echt hard en de toon volgt al snel na de aanslag. Daarna kan de toon nog heel lang naklinken als het demper pedaal ingedrukt blijft. Al met al geen eenvoudig instrument om op te nemen en weer te geven. De gitaar van Martijn van Iterson heeft een prettige instelling. Niet te mellow en niet te scherp maar mooi vol en dynamisch. De contrabas van Frans van Geest lijkt in eerste instantie een beetje klein, alsof hij wat verder weg staat. Wat drummer Dre Pallemaerts allemaal voor subtiele zaken uithaalt is  heerlijk om te volgen.

De opname is zo gemaakt dat het drumstel niet 5 meter breed de kamer inkomt maar gewoon daar staat waar het ‘in het echt’ ook staat. De combinatie vibrafoon en gitaar laat horen dat het een goede is in Wiener Blues waar beide instrumenten unisono de riff doorlopen.  Iets verder laat de gitarist zich lekker gaan en visioenen van de ‘oude’ Scofield komen boven. Een heel fraaie interactie vindt plaats in Up and Down dat eigenlijk een heel eenvoudig melodietje kent maar dat juist daardoor heel pakkend is en waar vooral ritmische uitstapjes op worden gemaakt. Herinneringen aan een te vroeg overleden vriend zijn de basis voor Mister R een langzame blues die als een treurmars zwaar wordt ingezet. De eerste drie tonen van het thema blijven lang in je hoofd hangen als een nagedachtenis.

Wat vrolijker en met een knipoog zelfs gaat het eraan toe in Giant Blues Steps waar Coltrane uiteraard even geciteerd wordt zoals de titel al doet vermoeden. Na het citaat ontvouwt het nummer zich als een snelle jazz blues. Met een eerbetoon aan Mr T(om Gosselaar) en de door hem georganiseerde Doelen show gaat de cd verder als een bluesy lullaby tussen bas en vibrafoon. Waar in het eerste nummer de bas wat klein leek wordt hier het tegendeel bewezen. De volle houten kast is aanwezig en laat zich van alle kanten bewonderen met zijn diepe warmte. Frits laat de tonen met regelmaat lang uitgalmen en dat in combinatie met die bastonen. Het gas gaat er weer op in de Kees Hoogendijk Blues om in Stardust als vibrafoon solo weer losgelaten te worden. Het quartet komt weer bij elkaar voor het afsluitende Sabbatical Blues dat in midtempo vooral een platform is voor de gitaar van Martijn.

Hoe te downloaden?

Met De Doelen Session 2009 heeft Baileo weer een bewijs geleverd dat goede muziek goed gespeeld kan worden, dito kan worden opgenomen en op cd gezet. Het is aan de luisteraar er een bijpassend weergave platform bij te voegen om al het werk tot zijn recht te laten komen.  

 

Als wel heel bijzondere geste heeft Baileo besloten om de volledige De Doelen Sessions gratis als download ter beschikking te stellen aan HiFi.nl lezers. Een gratis download en dan ook nog eens in zowel MP3 als FLAC formaat. Met dit laatste formaat is er dus een volledige, verliesloze versie van de opnames beschikbaar. Om gebruik te maken van de download mogelijkheid gaat u naar de website http://www.baileo.nl en klikt dan op Mijn Baileo. Klik op Nog geen Mijn Baileo om u aan te melden. Er opent dan een nieuwe pagina met de vraag om een e-mail adres waar Baileo reacties naar toe kan sturen. Let op, dit moet een werkend e-mail adres zijn. Op de volgende pagina verschijnt een vragenformulier. Vul dit naar eer en geweten in, u krijgt er ten slotte fraaie muziek voor terug – gratis – en onthoud het wachtwoord dat u hebt opgegeven.

Na het verzenden ontvangt u per kerende e-mail een bericht met als onderwerp Aanmelding Download Pagina met daarin een link om de aanmelding te bevestigen. Wanneer dat is gebeurd kunt u inloggen op Mijn Baileo met het opgegeven e-mailadres en uw persoonlijke wachtwoord. Nu kunt u de bestanden in het gewenste formaat ophalen. Hiervoor moet wel eerst een speciale code worden ingetikt, die speciaal voor HiFi.nl lezers is bestemd. In de drie invulveldjes die u na het inloggen onder de algemeen toegankelijke mp3 tracks op de pagina ziet staan vult u de volgende code in: HIFE CODE 2009. De voor u gereserveerde tracks worden nu zichtbaar.

We zijn samen met Baileo benieuwd naar de reacties op deze unieke aanbieding.

De MP3 bestanden zijn rond de 10 MB groot, de FLAC bestanden zijn tussen de 19 en 55 MB groot, maar zijn dan wel verliesloos. Afhankelijk van de beschikbare bandbreedte zijn de bestanden vlot te downloaden. Uiteraard zijn beide formaten direct op de PC af te spelen. Om FLAC bestanden af te kunnen spelen moet u overigens wel een geschikt programma als WinAmp gebruiken, maar het overzetten op een cdr biedt natuurlijk nog meer mogelijkheden. Hiervoor dient u wel eerste de FLAC bestanden om te zetten naar het voor CD gebruikelijke WAV-formaat. Daarvoor zijn diverse (betaalde) programma`s te vinden, maar u kunt ook het uitstekende (gratis) Flac Frontend gebruiken

Als u nog geen Flac Frontend heeft kunt u hier het programma downloaden. Na het installeren start u de frontend op vanaf uw desktop en voegt u de bestanden toe die u van FLAC naar WAV wil converteren met Add Files. Klik daarna op Decode om de WAV bestanden te maken. Deze WAV bestanden zijn dan met uw favoriete brand software op cdr te branden. Ons bevalt EAC nog steeds het best voor het Windows platform.