Marantz en Bowers & Wilkins dealershow Antwerpen


Marc Brekelmans | 18 september 2009 | Fotografie Marc Brekelmans | Marantz

Langs de Belgische A12, die Antwerpen met Brussel verbindt, ligt ter hoogte van Boom het San Marco Village: een zakelijk ogend gebouw waar evenementen, bruiloften en partijen georganiseerd worden. Maar eenmaal binnen verandert de sfeer op slag: het decor roept herinneringen op aan Italiaanse stadjes. Op het centrale San Marco plein vond de dealershow van Marantz en Bowers & Wilkins plaats.

Bij binnenkomst zien we langs de kanten van het plein de nieuwigheden van Marantz, Rotel, Classé en Bowers & Wilkins in fraaie display`s pronken, aan de overkant van het plein staan de tafels al gedekt. Een dealershow in Belgie is namelijk echt anders dan een dealerevenement in Nederland. Bij onze zuiderburen is een dealershow de gelegenheid  om nader tot elkaar te komen onder het genot van een hapje en een drankje. De uitgestalde elektronica en luidsprekers dienen als bijgerecht, het gaat de Belgen om het hoofdgerecht. Niet dat er een waar bacchanaal ontstaat waarbij borden zo hoog mogelijk worden volgestouwd met etenswaren, daarvoor moet je in Nederland zijn. Nee, de Belgen doen graag zaken onder het genot van een natje en een droogje. De persoonlijke band is bij het zaken doen namelijk minstens zo belangrijk als de producten.

Ook op deze show is het niet anders: van de zes uurtjes die we aanwezig waren op de show brachten we er vier aan tafel door. Ja, het leven van een journalist is zwaar.

Marantz

Twee weken geleden waren we al aanwezig bij de Marantz dealershow in Zeist, vandaar dat er voor ons geen verrassingen meer waren. We verwijzen u dus voor de nieuwtjes graag door naar het Marantz huisshow verslag van Eric de Boer.

Rotel

Rotel RDG-1520

Bij Rotel konden we wel een aantal leuke primeurtjes noteren. Zo gaat Rotel volop aan de slag met streaming audio. Het merk toonde voor het eerst de nieuwe RDG-1520 internet radio. Inderdaad: op deze tuner kun je alle internetradiostations ter wereld ontvangen. Hetzij via de Wireless Dongle (meegeleverd) hetzij via de optionele ethernet-aansluiting. Een uitstekende geluidskwaliteit zou gegarandeerd moeten worden door het gebruik van een audiofiele Wolfson DAC.
Aan de optimale aansluiting van uw iPod is ook gedacht door Rotel. De RDG-1520 heeft namelijk een iPod aansluiting die rechtstreeks het digitale signaal kan benaderen, en dat, in combinatie met de Wolfson DA,  moet op papier meer dan uitstekend gaan klinken. UpnP met DLNA, een USB-ingang voor een Mp3-spelertje, FM en DAB+ en een RS232 aansluiting maken deze tuner tot een van de meest complete tuners die we kennen. Wat ie gaat kosten? Naar verwachting rond de 1000 euro. U kunt hem op de VAD show voor het eerst in Nederland zien, in November staat hij in de winkel.


Rotel RSX-1500 CD-receiver

We mochten ook nog een andere Rotel primeur aanschouwen: een cd-receiver met internetradio en iPod aansluiting onder de naam RSX-1500. Ook hier wordt weer de Wolfson DAC gebruikt, maar ook de USB-aansluiting, de DAB+ mogelijkheid en de RS232-aansluiting zijn present. Voor de versterking van het signaal wordt gebruik gemaakt van twee klasse-D versterkers van 100 Watt ieder. Met zijn slot-loading mechanism, zijn afgeronde hoeken en zijn geborstelde alumium front is de RSX-1500 een erg fraaie verschijning.

Bowers & Wilkins

Ook fraai waren de CM 1`tjes in hoogglans wit die op de RSX-1500 aangesloten waren. Een nieuwe kleur dus voor de CM-serie. Maar dat was niet het belangrijkste Bowers & Wilkins nieuws van de avond. Die rol was weggelegd voor een nieuwe productgroep onder de naam New Media. Het eerste product in deze serie kent u al langer: de Zeppelin. Schreef ik in mijn recensie van de Zeppelin lovend over de geluidskwaliteit, iets minder was ik te spreken over het toch wel forse formaat van de Zeppelin. Niet dat dat veel mensen heeft weerhouden er een aan te schaffen, want de Zeppelin is een waar succesnummer.

Toch moet B&W hetzelfde gedacht hebben, want nu stond er ineens een mini-Zeppelin op de B&W stand te pronken. Anders qua vormgeving – er is nog maar moeilijk een zeppelin in te herkennen – maar wel helemaal in lijn met zijn grote broer. Dus weer veel chroom (nou ja, eigenlijk is het gepolijst RVS) en het bekende zwarte doek met de uit-stekende houder voor de iPod. Deze is nu zelfs kantelbaar, zodat ook filmpjes bekeken kunnen worden terwijl de iPod op de mini-Zeppelin staat. Erg goed doordacht.

We kregen ook nog een sneak-preview van andere apparaten uit de New Media serie, maar daar hoort u binnenkort meer over. Het zijn in ieder geval verrassende producten die je niet zo snel van het Britse merk zou verwachten.