VAD Show 2009 verslag deel 2


Eric de Boer | 23 oktober 2009 | Fotografie Jiri Büller

Dit is het tweede deel van het VAD 2009 verslag. Deel 1 leest u hier, deel 3 hier en deel 4 hier.

Logitech

[vad2009_Logitech]

Werd er drie jaar geleden – toen Logitech voor het eerst meedeed aan de VAD-show- nog raar gekeken naar het merk, nu is de stand van het merk drukbezocht. Logitech heeft de afgelopen jaren veel succes gehad met haar streaming- en internetradio producten. In de als huiskamer ingerichte ruimte werden de bezoekers dit jaar getrakteerd op veel nieuwtjes, onder het genot van een spelende Logitech Transporter op een Rotel/B&W set.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Natuurlijk met de nieuwe Squeezebox Radio’s. Een opvolging van de gewone Squeezebox Classic met een kleurendisplay. Leuk is dat Logitech vanaf januari een optioneel accessoirepakket gaat aanbieden voor deze mono radio die ook kan streamen. Hierin bevindt zich ook een batterypack, waardoor de bewegingsvrijheid rond het huis een stuk groter wordt, zolang het draadloze netwerk maar binnen bereik is. Helaas heeft Logitech de primeur van de nieuwe –en langverwachte- opvolger van de Squeezebox niet op tijd klaar gekregen voor de show. Er stond wel een model, dat echter helaas nog niet werkte. Wel zichtbaar was dat het display een stuk prettiger oogt met het kleurenscherm. Het grootste voordeel van het nieuwe apparaat, de 24/96 ondersteuning, werd alleen niet vermeld, wat voor de bezoekers van deze show toch echt een belangrijke aanvulling is. Logitech traint haar medewerkers op specs als usb-aansluiting, sd-card slot en het uiterlijk, terwijl streaming high definition audio op een show als deze meer in de spotlight zou moeten staan.

Actual Acoustics

In de ruimte naast Logitech had Actual Acoustics de ruimte ingevuld met haar merken Yamaha, Parasound, WireWorld kabels en als primeur de introductie van het luidsprekermerk System Audio. Dit Deense speakermerk bestaat uit slanke weergevers ontworpen door Ole Withoft en kent een breed programma van speakers in een witte of zwarte pianolak afwerking. De prijzen van het merk variëren tussen 249 euro tot 2750 euro per stuk. De gehoorde presentatie tijdens de VAD show bestond uit een bron en versterking van Parasound uit de NewClassic serie (D200 multispeler, 2100 voorversterker en 2125 eindversterking) aangesloten op de prettig geprijsde System Audio Mantra 60 weergevers (1299 euro p.stuk).

Hoewel er hier geen audiofiele muziek werd gespeeld, werd het volume wel flink opengedraaid, wat de weergevers niet echt goed bekwam. Geluidsdruk was er hierdoor wel genoeg, maar het hoog werd enigszins pijnlijk voor de oren en elk microdetail verdween. Wel moet gezegd worden dat de System Audio’s een prettige basweergave hebben, ook op luider niveau. Een speakermerk dat menig interieurliefhebber wel zal aanspreken, door de slanke vormgeving. Met de Yamaha set die ook stond opgesteld werd tijdens mijn bezoek niet gespeeld.

Monitor Audio

Deze importeur had veel nieuws te melden en had voor de producten twee luisterruimtes ingericht. Allereerst een ruimte met twee heren van het Britse Leema Acoustics, die met veel plezier twee sets bedienden. Natuurlijk stonden de nieuwste Leema producten breeduit opgesteld, ondersteund door twee Transrotor draaitafels. Verrassend was het geluid van de nieuwe Leema Xone weergevers. Deze speaker bood een brede, volle stage in de ruimte, voorzien van stroom door de Hydra versterker. Dat ook de kleine monitorspeakers van dit merk – de mooi gebouwde Leema Xero, 995 euro per paar- goed klinken werd hoorbaar over de Pulse en Stream combinatie.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Maar ook de nieuwe Monitor Audio PL200 weergevers waren een lust voor het muzikale oog en oor. Deze speaker is gebaseerd op de technieken van de grotere PL300 en gebruikt zelfs dezelfde middentoner, die vanwege de maat uit de achterzijde van de speaker steekt. Hoewel de ruimte zich niet geheel leende voor het volle laag van de weergevers, die werden aangestuurd met de immense Altair monoblokken en een Pyxis voorversterker, bood het geheel een prettige muzikaliteit en een prima demonstratie. Waarschijnlijk kregen de heren van Leema veel vragen over het weergegeven laag, want er kwam een handgeschreven papiertje op de speakers te staan met de alleszeggende tekst “No subwoofers used in this system”. Veelzeggend en tijdbesparend voor de twee mannen. Ook nieuw van Leema was de kleine Elements phonovoortrap, die 695 euro zal gaan kosten.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Nieuw in het assortiment van Monitor Audio Nederland is het Britse kabelmerk True Colours Industries, kortweg TCI. Een breed aanbod van interessant geprijsde kabels in alle soorten en maten, compleet afgestemd op de wensen van de klant.

Ook van Isotek was er nieuws, in de tweede ruimte stond de nieuwe Aquarius te werken. Een hoger Amperage zorgt voor meer veelzijdigheid en volgens de importeur een erg mooi product! Van Transrotor stond de nieuwe DarkStar opgesteld, waarvan binnenkort ook een nieuwe Reference editie leverbaar wordt. De prettig ingerichte tweede ruimte stond verder vol met veel nieuwtjes zoals de Blue Horizon ProBurn cable burn-in en Clean-iT contactreiniger vloeistof. Van Vita Audio werd de nieuwe R 2i getoond, een luxe iPod dockingstation met ondersteuning voor DAB, DAB+ en FM in vier fraaie uitvoeringen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Van Monitor Audio zelf werd er natuurlijk ook veel getoond en beluisterd, zoals de Airstream 10, een (DAB-) radio met internet/wifi ondersteuning en een zeer unieke vormgeving. De nieuwe RX-serie van het merk volgt de RS serie op. Gespeeld werd er met onder andere de RX6 en RX8, die een betere indruk op me achterlieten dan de toch al goed klinkende voorganger. Hier horen we wellicht meer van, als het aan mij ligt. Ook de uitvoeringen zijn gewijzigd, klanten kunnen de weergevers nu ook bestellen in hoogglans zwart of wit.

Designobos

In een kleinere luisterruimte vlak bij de ingang van de show hadden twee broers en eigenaren van het Amsterdamse Disegnobos (uit te spreken als diesènjobos) een setup staan van drie van hun weergevers, aangestuurd door een Arcam multispeler en AVR-600 receiver.

Het bedrijf richt zich op design, want iedere weergever wordt qua uiterlijk aan iedere wens van de klant aangepast. Zo is het mogelijk om de kasten te bekleden met leer, stof, kunststof bekleding, glas, spiegels et cetera. Noem het maar op, alles is mogelijk. De broers Jeffrey en Erwin van den Bos ontwerpen alle weergevers zelf, ook de filters. Beluisterd werd de kleine Piccolo tweeweg monitorspeaker van het merk, bezet met twee Vifa drivers in een basreflex systeem (1200 euro). De wat heldere klank van de weergever werd als prettig ervaren door de bezoekers, mijzelf incluis. De combinatie met Arcam is in ieder geval levendig, wat de speakers met andere merken aansturing doen valt dus te voorspellen. Toen later de subwoofer, die tevens als stand dient, werd toegevoegd, leek er een gat te vallen tussen de twee weergevers. Dit schreef ik aan de afstelling tijdens de show toe. In ieder geval spelen de heren in op de uiterlijke kenmerken van weergevers, waarmee ze veel echtgenotes van hun klanten tevreden zullen stellen. De toch wel kitsch uitgevoerde modellen die werden getoond waren aan mij in ieder geval niet besteed.

Music2Audio Import

Een trotse Marco de Wilde van Music2 zag dat zijn stand erg goed werd bezocht tijdens deze show. De strak ingerichte ruimte bood in ieder geval niet genoeg ruimte om rustig te kunnen luisteren, zo druk was het tijdens mijn bezoek. Hoewel het bordje buiten de ruimte het niet aangaf, stonden binnen twee immens grote eindversterkers en een voorversterker van Luxman te spelen op de nieuwe Dutch Speaker Systems Monitor Reference weergevers. Marco meldt dan ook dat hij sinds een kleine week het agentschap voor Nederland heeft verworven voor het merk Luxman. Music2 heeft de afgelopen tijd erg veel merken vergaard, en heeft moeten kiezen voor Luxman, DSS, Acoustic Signature draaitafels en als digitale bron een Astin Trew cd-speler. Beetje sneu alleen voor de man van Astin Trew, die voor de show helemaal is ingevlogen… De vrijstaande versie van de aangekondigde AT 8000 phonotrap is nog niet aanwezig tijdens de show, wel de ingebouwde versie die dus niet spelend stond opgesteld.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De set, bestaande uit eerdergenoemde draaitafel, DSS Monitor Reference, Sutherland Engineering batterijgevoede phonotrap, Luxman voorversterker (C-600f) en twee flinke en vooral dure eindversterkers (B-1000f, 25.000 euro per stuk) stonden met elkaar in verbinding middels German High-End puur zilveren bekabeling en waren geplaatst op twee Grand Prix audiomeubels. Dit meubelmerk doet zijn naam eer aan, want een prijs van 5000 euro per meubel is niet mis!


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Het geluid bij Music2 was trouwens wel heel erg mooi, de combinatie van Luxman en DSS is zeer geslaagd en muzikaal en de monitor weergevers hadden geen enkele moeite om de volle ruimte op een erg muzikale wijze te vullen met geluid, waarvoor complimenten op zijn plaats zijn. Verder toonde Music2 natuurlijk Hanss platenwasmachines en phonoversterkers en stonden er diverse RaySonic buizenversterkers en cd-spelers opgesteld. Misschien was het nog leuker geweest om te wisselen qua bronnen en merken, maar de beluisterde set bood mij en veel bezoekers een welkome muzikale ervaring op de show, waar toch veel ‘veilige’ muziek werd gespeeld of een overvloed aan bassen al op de gang hoorbaar was.

Nutters Audio

Verderop stond Nutters Audio met een flinke bezetting veel klanten te bedienen. Er was een aparte stand van Kimber bekabeling, waar de mooie TC kabelserie stond uitgestald. Van WBT waren er mensen om tekst en uitleg te geven op vragen van bezoekers en ook Oyaide producten waren prominent aanwezig. Van dit laatste merk werden powerbars getoond, de erg succesvolle interlink PA-23, en de nieuwe Tunami GPX-Re.

Natuurlijk stonden er veel softwaretitels uitgestald waar menig bezoeker iets van zijn of haar gading uitzocht. Hardloper was bijvoorbeeld de door FIM geperste K2 HD titel Misa Criolla in de uitvoering door José Carreras. Een album dat door erg veel kopers hogelijk wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de verkopen. Voorts veel vinyl van onder andere Mobile Fidelity Sound Lab. Ook erg succesvol zijn de Omega koptelefoonhouders, die tijdens de show in veel ruimtes werden gebruikt om hoofdtelefoons tentoon te stellen. En Nutters Audio heeft ook een nieuwe andere tweak, bamboeblokken die onder luidsprekers geplaatst dienen te worden. Niet duur en volgens Nutters erg effectief!

AHP en Audiodesk

In de Brabantzaal stond De Groef Audio als importeur van AHP en Audiodesk klanten en geïnteresseerden te woord over zekeringen en modules voor zekeringkasten. Nieuw is de vlakdraadzekering van AHP, die kan worden toegepast in de klankmodule. Deze zekering is vervaardigd uit een speciale resonantiearme kunststof behuizing en een zeer fijne keramische vulling, waardoor de vlakke smeltdraad loopt. Het gebruik van deze zekering (39 euro, 16A of 20A) garandeert volgens AHP een grotere openheid in het geluid en een boeiender luisterervaring. Omdat er ook een horecaservice in dezelfde zaal aanwezig was, konden veel bezoekers wachten om bij Audiodesk hun gekochte of meegebrachte cd’s te laten bewerken met de cd Sound Improver, waar dan ook veelvuldig gebruik van werd gemaakt.

Network Media Systems

Dat streaming media en opslag steeds meer toegepast worden in domotica bewijst Network Media Systems met een druk bezochte ruimte. Er was veel interesse in de producten van Qnap, een merk dat specialiseert in opslag en netwerkmedia. Zo werd de nieuwe SS NAS geïntroduceerd, verkrijgbaar in een 4slots versie en een 8slots versie met ssd ondersteuning en de mogelijkheid om in Raid 1, 2 of 5 te werken. En de nieuwe videostreamer van Qnap werd ook breed gedemonstreerd aan de erg geïnteresseerde bezoekers. Ook imposant was de Ripnas Statement, een mooi behuisde ripper/netwerkschijf met de keuze tussen 3 TB opslag (middels twee 1,5 TB SATA harddisks) voor 1795 euro, of een 500 GB SSD (zonder draaiende loopwerken) versie voor 3300 euro. Ook de MusicM8 van Xiva stond werkend aangesloten. Het apparaat is volledig compatibel met onder andere iPod, iTunes, Xbox360, Playstation3, Linn DS-serie, Squeezebox en Sonos apparatuur en levert een veelzijdige bediening voor muziek, foto’s en films.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Het merk Olive was vertegenwoordigd met de primeurs van de Opus nr.4 en de Melody nr.2. Beide modellen met een eigen veelzijdigheid, makkelijke interface en de mogelijkheid tot streamen naar meerdere ruimtes. Toegang tot een netwerk, NAS, vijftien zones aan kunnen sturen en een erg mooi uiterlijk maken dat Olive nu al klaar is voor de toekomst. Met als nieuwtje; vanaf nu kunnen iPhone en iPod Touch gebruikers een bedieningsapplicatie downloaden voor de Olive producten.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Latham Audio

Latham Audio

Malcolm Latham had zoveel nieuws te showen, dat er maar liefst drie aparte ruimtes waren ingericht met apparatuur. De eerste ruimte was voorzien van software van het Naim label, QED bekabeling en Ultrasone hoofdtelefoons. Qed had een demonstratie van de Airloc verbinding. De nieuwste lijnen van het kabelmerk, de Reference en Signature werden getoond en natuurlijk was de bekende HDMI Signature ook te bewonderen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Diverse Ultrasone hoofdtelefoons konden worden uitgetest, waaronder het nieuwe topmodel; de Edition 8 en de zeer lichte portable Zino. De laatste maakt gebruik van diverse technieken die worden gebruikt in de luxere series en krijgt een prettige prijs van 100 euro mee. Qua klank kan ik me voorstellen dat menig portable muziekliefhebber hier erg mee in zijn of haar nopjes kan wezen. Een heel ander verhaal is de Edition 8, een gesloten high-end hoofdtelefoon die echt ontzettend goed klinkt. De Uniti van Naim stond als bron aangesloten en Eva Cassidy klonk over de Edition 8 plaatsbaar, het weergegevan laag was erg natuurlijk en de hoofdtelefoon werkte eigenlijk verslavend. Jammer dus, om de volgende wachtende aan de beurt te moeten laten…


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De volgende ruimte bood ook een verassing, geheel onverwacht stonden de nieuwste Neat Acoustics luidsprekers te spelen op een eveneens nieuwe Naim XS–range set. De nieuwe speakers, Elite XS genaamd, hebben nog geen officiële prijskaart, maar naar verwachting kosten de speakers zo’n 2600 euro per paar, wist een medewerker me te vertellen. De klank was in ieder geval erg mooi, de verduisterde ruimte werd opgelicht door de Naim apparatuur en de kleine vloerstaande luidsprekers stonden letterlijk hun mannetje qua muzikaliteit. En wat een vol laag voor zo’n kleine speaker! De baspoort is aan de achterzijde gesitueerd en deed de doeken achter de set meebewegen, maar het publiek en ondergetekende kregen een bijna holografische weergave uit de weergeversmet de muziek van Antonio Forcione.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Ook de volgende ruimte bood een primeur, de Naim Ovator s-600 speakers. Natuurlijk aangesloten op een klasse set van hetzelfde merk, met als bronnen onder andere de NaimUniti aangesloten over de nieuwe Naim DAC. Latham had de demo prima voor elkaar, met de twee zwarte nieuwe weergevers prominent opgesteld in een rustige setting met sfeervol licht en orchideeën. De uitleg van de nieuwe BMR-techniek die wordt gebruikt voor de Ovator speakers kwam van een lcd-display. De driver, die zowel mid- als hoge tonen moet weergeven klinkt in ieder geval ontzettend ruimtelijk, blijkt als een medewerker een usb-stick in de Naim DAC steekt. We horen Pink Floyds Dark Side of the Moon, maar dan in 352 kHz aan 24 bit uitgevoerd. Controle en ruimtelijkheid alom, hoewel de opname toch enigszins gedateerd lijkt… De geluidseffecten van bijvoorbeeld Time klinken helder, maar niet schel.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Dat de set laag heel mooi en beheerst kan neerzetten, blijkt als de cd Second Nature van Dominic Miller in de lade van het extern gevoede loopwerk wordt gestoken. De mate van controle is zeer groot, terwijl de speakers van ruim zestig kilo per stuk geen krimp geven in het middengebied. De prijskaart van deze mooie speaker? Een paar kost 7600 euro. Hoewel er draaitafels aanwezig waren, met Dynavector elementen, heb ik deze niet gehoord tijdens mijn bezoek aan de importeur.

Epson Benelux

Als laatste op mijn lijstje van te bezoeken importeurs staat Epson Benelux, met de introductie van hun nieuwste home cinema beamers; de EH-TW5500 en de TW4400. De entourage werd onder andere verzorgd door Beter Beeld en Geluid, die de beelden van de nieuwe beamer ondersteunden met een intense geluidservaring op een Arcam AVR-600 met een Wilson Benesch/Velodyne speaker setup. Was het niet de geur van de gratis popcorn die Epson uitdeelde aan de bezoekers van hun kleine bioscoop, dan waren het wel de alles overstemmende bassen van de Velodyne sub die ervoor zorgden dat geen enkele bezoeker de stand van Epson zou kunnen ontgaan.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De beelden die de TW5500 op het 3,13 meter brede scherm toverde waren in ieder geval van zeer hoge kwaliteit! Snelheid, kleurdiepte en intensiteit kregen de bezoekers voorgeschoteld door de Epson. Met een contrast van 9000:1 (35:000:1 dynamisch) en Epsons 3LCD techniek een paradepaardje op het gebied van home cinema projectie. En dan is een prijskaartje van 3299 euro best wel te begrijpen!


(Foto © 2009 Jiri Büller)