De Zoektocht naar HiFi - Uitbouwen


Dick van Buren | 23 maart 2013

Hifi als hobby – waar komt het vandaan en hoe is het begonnen? De eerste stappen zijn voor iedereen anders, maar in de basis delen hifi-liefhebbers over het algemeen dezelfde oorsprong: de zoektocht naar goed geluid.

Dick van Buren schreef zijn ‘queeste’ uit, in een compleet drieluik maar liefst, wat we bij dezen in drie afleveringen publiceren. Vrijdag deel 1, vandaag deel 2 (Uitbouwen) en zondag deel 2.

Lees hier deel I

Doe maar een buizenversterker…
OTL, Push-Pull, Triode, Pentode, Single-Ended, direct-heated, hard-wired, lineair, et cetera - om nog maar voorbij te gaan aan de effecten van de verschillende types buizen, of zelfs de invloed van dezelfde types buizen van verschillende merken op de weergave... Goed en leuk om te weten, want techniek interesseert mij ook, maar zo wordt het natuurlijk onmogelijk om een gefundeerde keuze te maken. Zo ongeveer elke stroming heeft zijn eigen adepten, en dat is logisch: smaken verschillen, dus Genieten betekent ook voor iedereen iets anders. Het Genieten is puur persoonsgebonden - sterker nog, het is daarbinnen stemminggebonden. Zo ongeveer al onze zintuiglijke waarnemingen worden volgens onze eigen individuele voorkeuren beoordeeld op een schaal van gatver tot verrukkelijk.

Je zou ook kunnen zeggen: het is als sex, of eten en drinken. Dus, misschien maar eens gaan zitten om te bepalen welke eisen ik heb, en welke zaken ik leuk zou vinden, maar niet per sé wil hebben, en welke zaken ik absoluut niet wil...? Dat moet ik vast kunnen houden, als schild tegen het bombardement van commerciële nonsens die op me afgevuurd gaat worden. Uiteindelijk moeten de door mijzelf hoogst gewaardeerde weergave in combinatie met het door mij hoogst gewaardeerde uiterlijk tenslotte de doorslag geven. In die volgorde. Uiterlijk is ondergeschikt aan de geproduceerde muzikaliteit.

Dus wat moet ik hebben?

versterking, buizen, phono-ingangluidsprekers die goed kunnen samenwerken met de versterkerset luidsprekerkabelsset interlinks

A hell of a job, op ieder component de keuze uit tientallen, zo niet honderden variabelen - maar wel leuk! Tot op zekere hoogte dan, want zoeken naar apparatuur is leuk, maar kost wel tijd die ik bij mijn muziek door wil brengen. Dus het moet ook weer niet te lang duren. Eigenlijk constateer ik dus dat er voor mij geen leidraad bestaat, anders dan mijn eigen smaak: qua luisterbeleving en qua visuele beleving. De veelgehoorde formule bij een component van een x-bedrag 'behoort' een ander component van een x-bedrag, biedt alleen een schijnhouvast en is prettig voor de omzet. Baarlijke nonsens. Het enige wat telt, is de “Yes”-beleving die je bij een bepaalde configuratie wel of niet ervaart!

Het begin is er

Een goede hifi-dealer is dan ook de dealer die je helpt om je keuzes te maken en jouw smaak zo goed mogelijk in kan schatten, en die smaakvoorkeur dan kan vertalen naar bepaalde categorieën componenten. Om je het zoeken te verlichten dus, en dan laat ik wel even buiten beschouwing, dat die adviseur de natuurlijke neiging zal hebben om de voorkeur te geven aan de spullen die hij zelf verkoopt. Uiteindelijk zal toch alleen het beluisteren van een bepaalde set (met één of twee alternatieven) in je eigen luisterruimte kunnen bepalen, wat daar het best smaakt & muziek maakt.

Je kunt de rest van je leven besteden aan het uitluisteren van sets en componenten; er is zóveel en er verschijnt en verdwijnt zóveel, dat het aanbod en vooral de combinatie van componenten in dat aanbod op enig moment een schier eindeloze hoeveelheid opties oplevert. De kans dat je net die ene optimale set treft is dermate klein, dat nanotechnologie daarbij vergeleken scheepsbouw is...

Wat een troost zou kunnen zijn in die tevergeefsheid van het zoeken naar het ideaal, is misschien het volgende voorbeeld. Er komt iets op de markt (component, kabel, accessoire; maakt niet uit). Het wordt in winkels en op het www in vele talen het Walhalla ingeprezen. De superlatieven zijn niet aan te slepen. Want dit is toch wel het summum der summa, of is het summums? Niemand die dit nog gemist had, want niemand hield dit voor mogelijk…. En vervolgens komt er ijskoud binnen vrij korte tijd een opvolger! Op een aantal punten verbeterd... De hele wereld krijgt de tranen in de ogen, schiet vol met emotie bij de overstelpende gewaarwording van de volmaaktheid van het product; spoed zich naar een al of niet gemeentelijke kredietbank om desnoods de eigen schoonmoeder te belenen om toch maar budget te vinden om tot aanschaf over te gaan. En de fabrikant: die zag bij het op de markt brengen toch al weer wat verbeterpunten, en stoorde zich niet aan de euforie. Hulde, driewerf Hulde! Reviewers moeten op zoek naar een lijst met nieuwe superlatieven om te gaan beschrijven wat ze totaal nog niet misten in de vorige editie. Jammer dat die vernieuwing het product over het algemeen nog een flinke slag duurder maakte, maar daarvoor zijn tijdens de marketingstrategie brainstormsessies al steekhoudend klinkende excuses bedacht. Lang verhaal kort: een ideaal zullen we niet snel vinden...:)

Het begin is er
Ik heb alvast kunnen luisteren naar de Yarland FV 34 AIII CC SA, met daaraan een set Crafty Beluga. In de luisterruimte van dat bedrijf (die in de verste verte niet overeenkomt met mijn eigen luisteruimte) klonk dat bepaald niet verkeerd. De enige aanmerking die ik had; vond het wat 'klein' klinken. Wel body, maar meer van het type op de catwalk. Zelf word ik toch warmer van een slanker uitgevoerd model. Dus hieraan heb ik wel een high potential overgehouden in de categorie versterker, maar de Beluga’s passen niet voldoende in mijn smaak en vallen daarom af.

Op dezelfde middag als het eerste bezoek ook nog gauw even langs geweest bij een heel ander bedrijf, en ook daar was men heel klantgericht bereid om even een set aan de praat te brengen: een Prima Luna aan een paartje monitoren van Sonics. Klinkt ook bepaald niet verkeerd, zeker niet voor een versterker die koud aan de stroom wordt gezet en even koude speakers. Bron is één of ander digitaal apparaat geweest, en de opnames zijn niet helemaal je-van-het voor mijn oren. Nog even gekeken naar wat phonotrappen, die er volgens de dealer absoluut nog tussen zou moeten. 

Verder zoeken

Onderweg naar Roermond even uitgeweken naar een dorp dat bijna onder de snelweg A73 ligt. Een op het oog vrij kleine winkel, maar achter de voorgevel lag een complete hifiwereld verborgen. Weer dezelfde kantvriendelijkehid en daarom even snel een klein stukje kunnen luisteren naar de Tannoy Glenair 15, via een Consonance buizenversterker. De medewerker was zeer behulpzaam en bereidwillig! Alles nog heel koud natuurlijk, want het werd ter plekke even aangesloten, maar toch. Ook de combinatie Yarland/Beluga was nog koud, maar die set klonk veel coherenter en verfijnder, dan deze multi-K-euro set. Deze Glenair heeft volgens mij een te grote basdriver waardoor (voor mijn oren) er een gat in het mid is ontstaan. Waarschijnlijk heeft Tannoy niet voor niets de Glenair ook in een 10” uitvoering.

Onderweg naar Tongeren vervolgens binnengestapt bij BD-design. Onder het genot van een verse koffie geluisterd naar zijn grote ORIS set. Mijn vrouw was -net als ik overigens- zeer te spreken over de weergave: gedetailleerd, rijk, strak, op een bepaalde manier gebonden aan de speakers maar toch heel ruimtelijk. Toch even wennen, maar zeker voor haar heel aangenaam, omdat ze er, in muziekweergave, niet van houdt om overweldigd te worden… In die zin, dat de bas zich fysiek aan haar kenbaar maakt.

Lees hier deel III!