VAD Show 2009 verslag deel 4


Paul Delissen | 23 oktober 2009 | Fotografie Jiri Büller

Dit is het vierde deel van het VAD 2009 verslag. Deel 1 leest u hier, deel 2 hier en deel 3 hier.

AVTunes had een echte primeur voor de Nederlandse markt. Waar ik in vrijwel alle ruimtes het zwaartepunt op audio kon vinden, was hier iets te vinden wat je wat mij betreft niet mocht missen. Ik doel hier op een echte 3D LCD tv. Om precies te zijn de 46” full HD LCD monitor van JVC. Bij binnenkomst zag ik een wat wazig beeld, je kent dat wel dat dubbele beeld van een 3D beeld wat je zonder speciaal brilletje bekijkt. Vaak is dan het resultaat na het opzetten van zo’n brilletje een tegenvaller. Je krijgt dan wel een dieptewerking, maar het blijft een beetje aanmodderen.

Tot nu dan zou ik zeggen! Wat deze JVC mij laat zien heb ik nog niet eerder meegemaakt. Een concert van U2 wat in 3D is opgenomen krijgt zoveel diepte, bij een nog steeds zo mooi en scherp beeld… ik was aangenaam verbaasd en oprecht onder de indruk. Paul Pasveer van JVC Professional Europe legt mijn uit dat het grotendeels komt doordat JVC hier werkt met ‘circular polarization’ wat een stap voorwaarts zou zijn in de 3D techniek. Op mijn vraag hoe het zit met de verkrijgbare titels drukte hij mij op het hart dat er al heel wat te vinden is. Een korte zoektocht op het internet kon dit nog niet bevestigen, maar wat ik zag smaakt in ieder geval en wat mij betreft naar meer. Ik ben zeer benieuwd waar deze ontwikkeling nog heen leidt.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Nu lijkt het in de eerste alinea dat ik aangeef dat bij AVTunes het zwaartepunt bij deze tv lag, dat is niet het geval. Er was zeer veel meer interessants te vinden in ruimte 14 van deze VAD. Zoals speakers van Highland, komt uit Frankrijk ondanks dat het Engels klinkt. Ten tijde van mijn bezoek aan de AVunes ruimte kon ik ze niet beluisteren, maar hifi.nl heeft eerder een test van de kleine Oran’s en Dord speaker/sub combinatie gepubliceerd en was erg enthousiast. Wat ook zeker de moeite waard is; de Planet L speaker van Elipson. Een bolvormige speaker in een naar keuze rode, witte of zwarte  kleur, uitgerust met een 16,5 cm coax luidspreker.

Wordt geleverd met een ring waarmee je de speaker netjes op een meubel of plank zou kunnen leggen. Of misschien mooier staand op een mooie dunne standaard, het ziet er dan heel retro uit wanneer je denkt aan bijvoorbeeld de Grundig rondomstralende luidspreker uit de jaren zeventig. Dit is echter geen rondstraler, maar ‘gewoon’ een conventioneel systeem in een niet zo conventionele behuizing. Ik vind het erg leuk om te zien, en het klinkt gewoon prima. Geen high-end, maar daar is de prijs ook naar: 349 euro per stuk! Heel leuk.

Norstone was ook vertegenwoordigd met fraaie meubels en kabels. Vermeldenswaardig in die laatste catagorie is de Norstone DHCR luidsprekerkabel. Dat DHCR staat voor Dual Helix Copper Ribbon. Dat is een hele mond vol, maar het gaat hier om een kabel met massieve getwiste kernen. Het ziet er heel apart uit en kost geen arm of een been. Voor een tientje de meter de jouwe.

In combinatie met de Elipsons speelde deze kabel op een set van Carat. Van Carat stonden meerdere apparaten te spelen, voor wat betreft design een mooi product, klankmatig ook overtuigend. Voor mij ook weer een bewijs dat de VAD niet alleen draait om esoterische peperdure sets, met design en een schappelijke prijs kun je  heel muzikaal voor de dag komen.

Beta Audio en Audio Life

Audio-Life

Bij Audio-Life ging ik eens kijken wat de laatste toevoegingen aan het Furutech programma waren. Aangenaam verrast was ik toen ik daar, binnengekomen in een wat duistere maar zeer smaakvol aangeklede ruimte, ook een heerlijke set van 47 Labs, Manley en WLM mocht aanschouwen en beluisteren. Ik zeg meteen dat deze demo mijn aandacht voor Furutech even volledig deed vergeten!


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Lovenswaardig is de keuze van de gedraaide muziek. Het moet mij van het hart dat de meeste exposanten zich wat die muziekkeuze betreft nauwelijks onderscheiden van elkaar. Overal hoor je mooi opgenomen maar verder weinig uitdagende jazz en vrouwenvocalen. Op zich niet heel erg en het laat natuurlijk wel bepaalde aspecten van het geluid goed beoordelen, maar dat ken ik dan na vijf, zes stands wel. Hulde dus aan Audio-Life waar je gewoon Primus, Jimmy Smith (live opname uit ’72) en Calexico hoort. Ook dát klinkt beter op een erg goede set, zo eenvoudig is het…


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Leuk is ook te melden dat sinds zéér onlangs ook Reference 3A aan het merkenpalet is toegevoegd, hetgeen mij niet zonder gepaste trots werd meegedeeld. Ook dit zijn, net als WLM, luidsprekers met een bovengemiddeld rendement, wat de aansturing met buizen een makkelijker en misschien zelfs logische keuze maakt.

Beta Audio

Beta Audio Service speelt met een combinatie van Manley elektronica en WLM speakers. De ruimte is behoorlijk gevuld met luisteraars. WLM ofwel Wiener Lautsprecher Manufaktur heeft mij vanaf de eerste introductie op de VAD enkele jaren geleden geboeid en vermaakt. Vermaakt in de zin dat ik eigenlijk iedere demo die ik hoorde met WLM een erg muzikale demo vond. Dat is een groot compliment.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Ook hier is het genieten geblazen. Het hoge rendement gecombineerd met de subtiele en toch krachtige aansturing van de Manley Neo Classic monoblokken is een fijne match. Als bron hoor ik voor het eerst (ja ook voor een redacteur van HiFi.nl zijn er eerste keren!) een speler van 47 Labs. De mensen van Audio-Life weten waar ze mee bezig zijn, want dit geeft een mooi rustig en vooral ook muzikale bron in deze set.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

HNNY Benelux

In ruimte 82 en 83 vinden we HNNY Benelux. Zoals in vorige jaren een ruim opgezette helder verlichte ruimte. Centraal staat een opstelling met elektronica van Chord en luidsprekers van Tannoy. Het bijzondere bij de Chord elektronica is het gebruik van het Bluetooth A2DP protocol. Ken je bluetooth als handig om een ringtone mee naar je collega door te sturen of een oortelefoontje in matige kwaliteit van signaal te voorzien? Met A2DP is het mogelijk audiosignalen in echt hoge kwaliteit via een bluetooth verbinding te transporteren. Voor een audionetwerk is dit natuurlijk een mooie oplossing en door Chord wordt dit systeem tot in de puntjes toegepast.

Ik ga even zitten en hoewel de set op achtergrondvolume staat te spelen, is het geluid buitengewoon goed. Het laag is op dit bescheiden volume al goed waarneembaar en zelfs diep en strak te noemen. De verstaanbaarheid van de zang is uitstekend en ruimtelijke informatie is ook al voorhanden.
De speakers in deze setup zijn de nieuwe Tannoy DC8T uit de Definition serie, bekabeling is volledig Van Den Hul, uiteraard ook uit het HNNY produktpalet.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Verder zijn in de ruimte van HNNY de Pronto serie van Philips (de bekende programeerbare afstandsbedieningen) en nieuwe versterkers van Creek te bewonderen. Die laatste echter helaas net als de subwoofers van de REL T-serie in een statische display, oftewel niet te beluisteren.

Eltim Audio en Quest Group

Eltim Audio

Een erg leuke ontmoeting had ik met de enthousiaste meneer van Eltim Audio. Omdat ik zelf meerdere luidsprekers zelf heb gebouwd ben ik natuurlijk erg geïnteresseerd in een leverancier van producten in die richting. Ik zou Eltim echter tekort doen wanneer ik het bij ‘producten in die richting’ zou houden. Naast luidsprekers van Morel levert Eltim echt alles voor het op hoog niveau bouwen van luidsprekers, maar ook versterkermodules en behuizingen. Als ik het goed heb begrepen mag Eltim zich sinds deze VAD show ook dealer van WBT noemen, dus wat dat betreft hebben we een primeur lijkt me.

Met de UCD versterkermodules van Hypex die een uitstekende reputatie hebben, en de verschillende behuizingen lijkt het me sterk dat je niet een buitengewoon fraaie versterker kunt bouwen. Dankzij de modulaire opbouw van de Hypex modules heb je niet eens een soldeerdiploma of anderszins veel ervaring in de electronica nodig. Behuizingen kunnen overigens geleverd worden in diverse maten en met tot liefst 10mm dik massief aluminium front! En voor schappelijke prijzen overigens.

Omdat op de stand van Eltim in de Brabantzaal geen muziek mocht spelen kon ik de luidsprekers slechts met mijn ogen beluisteren zogezegd. De units zijn kwalitatief hoogwaardig en doen met bijvoorbeeld de grote spreekspoeldiameters wel wat aan de units van Dynaudio denken. Ik kan uit ervaring melden dat Morel een uitgewogen en rustig karakter aan de dag legt. Luistermoeheid is een begrip dat onbekend is bij dit merk.

Hoewel het zelfbouwsegment maar magertjes vertegenwoordigd is op deze VAD kan ik alleen maar zeggen dat Eltim Audio uit het hoge noorden van ons landje een grote(re) interesse in het zelf audio bouwen met aanstekelijk enthousiasme op de kaart kan zetten. Als je bereid bent de handen uit de mouwen te steken kun je, daar zijn Eltim Audio en ondergetekende van overtuigd, een uitstekende weergave realiseren voor relatief weinig geld. Bovendien kun je dan creatief omgaan met materialen en kleuren en iets echt unieks maken.

Quest Group

Op hun ‘vaste’ plek in de Brabantzaal presenteert AudioQuest haar zeer uitgebreide assortiment audio- en videokabels. Van betaalbaar voor de gewone man tot en met een interlink van maar liefst zo’n € 3500. Zo’n laatstgenoemde kabel is dan voorzien van zeer zware uit één stuk gemaakte pluggen met massief zilveren laag. Ook het van AudioQuest bekende DBS systeem wordt hier uiteraard toegepast. Te beluisteren zijn de producten van AudioQuest hier niet, maar het ziet er meer dan indrukwekkend uit. Ook evenredig indrukwekkende netkabels worden aangeboden met bijvoorbeeld de alom geroemde Oyaide stekkers.

Hansted Audio

Een primeur vind ik op de stand van Hansted in de fraai geschapen vorm van de Bergmann Sindre platenspeler. Dit is een echt fraai opgebouwd stuk vakmanschap. Een op lucht ‘gelagerd’ plateau en een eveneens op lucht ‘gelagerde’ toonarm. Aan het plateau zie je niet veel bijzonders, aan de (overigens tangentiaal over de plaat bewegende) arm des te meer. Natuurlijk ontbreekt een lager waarop de arm draait, want die draait niet… Maar de wijze waarop de arm over de plaat beweegt is uitzonderlijk. De basis van de toonarm (laat ik het zo maar noemen) bestaat uit een huls die heen en weer kan bewegen over een buis. En in die buis zit een rijtje kleine gaatjes waaruit lucht wordt geblazen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Gevolg is dat die huls gelijkmatig van de buis wordt geblazen doordat die lucht zich over de hele omtrek in die huls verspreidt. Gevolg is een zo goed als wrijvingsloze beweging, wat wordt gedemonstreerd door een los kokertje van dezelfde omtrek over die buis heen en weer te laten glijden. Ken je die speltafels in campingkantines waar die schijven zo hard over de tafel heen en weer schieten? Heel kort door de bocht hetzelfde idee maar bij deze Bergmann natuurlijk in de puntjes verzorgd en toegepast in een draaitafel. Overigens moet gezegd worden dat de compressor die zorgt voor de toegevoerde lucht gewoon in de demonstratieruimte staat, nog geen twee meter verder, en absoluut geruisloos z’n werk doet!

De rest van de set waarop de Bergmann z’n beste beentje voor zet, is ook niet te versmaden; de 25th anniversary set van Jadis. Daar kan ik lang en kort over schrijven, maar het feit dat het ontwerp van de eindversterker al zo’n 25 jaar vrijwel ongewijzigd is, en deze versterker nog steeds als één van de referenties geldt, zegt genoeg. Op luidsprekers van Martin Logan, het type Spire (wie zegt dat buizen geen elektrostaten aan kunnen sturen?) wordt een fenomenaal gedetailleerd beeld neergezet. De snaren van een gestreken contrabas zíe je gewoon voor je trillen, en het hoog is buitengewoon schoon en helder.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Hoe mooi dit alles ook is, mijn aandacht gaat nog meer uit naar een product welke meer inspeelt op de huidige trend van streaming en tegelijkertijd retro. Kan dit samengaan dan? In de Peachtree Nova kan dat wel degelijk. Het gaat hier om een geïntegreerde versterker mét een hoogwaardige dac, mét een hoofdtelefoonversterker, mét een buisje in de voorversterker, en zelfs met een ingebouwde ruimte voor een Sonos zoneplayer 80 of 90. De eindversterker levert twee maal tachtig watt Mosfet vermogen, er is een pre-out uitgang (vast of variabel) en een home cinema bypass ingang ofwel de Nova is te gebruiken als eindversterker voor de frontkanalen van een surround receiver.

En o ja, alles is te bedienen via een afstandsbediening. Dit alles is prachtig vormgegeven in een compact maar toch zo’n 12 kilogram wegend pakket, voorzien van echt houten afgeronde behuizing. Hoewel het niet de hoofd-demo was zogezegd speelde het op een paar Hepta luidsprekers gewoon erg overtuigend. Nee, ik heb geen aandelen in Peachtree; maar ik vind dit toch echt een waanzinnig mooi product!

Sonority Audio

In de ruimte van Sonority Audio wordt de aandacht bij binnenkomst zowel visueel als gehoormatig getrokken door de Adam Tensor Beta luidsprekers. Dit zijn forse jongens van een kleine één meter dertig hoog, in hoogglans zilver afgewerkte menhirs. Er komt enorm laag uit, maar al snel hoor ik dat er gewoon veel laag in de opname zit. Want het laag dat ik hoor is echt heel diep en loeistrak. Maar het past helemaal in de rest van de klankbalans en er is dus niets overdreven of dik aangezet. Ik ga even zitten om dit eens beter te beluisteren. Een nieuwe track wordt opgezet en het laag gaat nog dieper dan ik eerder hoorde. Ik heb spijt dat ik niet heb gevraagd welke cd dit was…


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Nu begint de ruimte, liever gezegd beginnen de beperkingen van de ruimte mee te spelen. Het laag past gewoon niet in de kamer en is in sommige passages bijna misselijkmakend. Daarmee lever ik geen kritiek op de speaker, het geeft wel aan hoe onverstoorbaar deze gigant lage tonen weet te reproduceren die het menselijk lichaam eigenlijk niet gewend is. Ongetwijfeld zijn de vijf (!) versterkers in ieder speaker hier goed hun best aan het doen, maar gestrest klinkt het nergens. Om de speaker niet tekort te doen moet ik natuurlijk wel vermelden dat de rest van het frequentiegebied ook zeer fraai wordt weergegeven, van natuurlijk midden tot een zacht maar toch heel gedetailleerd hoog.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De aansturing van de speakers is in handen van een YBA set uit de Passion serie. Dit Franse merk is relatief nieuw op onze Nederlandse markt. De Passion serie bevindt zich in een hoger prijssegment, ziet er ook uitermate sjiek uit. Er is ook een vriendelijk geprijsde YBA-design serie, waarvan de vormgeving mij eerlijk gezegd meer aanspreekt. Strakke lijnen, geen zichtbare schroeven aan de behuizing, mooi zwart is niet lelijk…. Deze componenten kan ik ook even beluisteren in een kleiner uitgevoerde demo, met kleine A5 aktieve monitoren, eveneens van Adam. Ook dit klinkt niet gek, hoewel ik hier minder goed een beeld kan vormen van wat dit in een goede opstelling zou doen. Het volume van deze demo had iets lager gemogen overigens.

En o ja, als je de Tensor Beta al indrukwekkend vond; er werd mij verteld dat eerst de Alpha van dezelfde serie was opgesteld. Die is nog een maatje groter, maar dat was in de beschikbare ruimte echt teveel van het goede. Wie ze graag wou zien kon ze bekijken in de Brabantzaal, waar ze opgesteld stonden.

Boston Audio

Ruimte 81 op de VAD 2009 wordt gedeeld door Marantz Benelux (waarover in dit deel van het VAD verslag meer) en Boston Acoustics. Laatstgenoemde presenteert twee nieuwtjes; het Soundware XS 5.1 Surround Speaker System en de nieuwe Reflection serie luidsprekers.

De XS 5.1 is een compact en betaalbaar home cinema systeem met satellieten die vormgegeven zijn zoals we dat al eerder hadden gezien bij Soundware luidsprekers van Boston. En dat is apart, namelijk veelhoekig. Met bijgeleverde accessoires zoals muurbeugels kun je deze speakertjes zo goed als overal plaatsen. En dan bedoel ik niet alleen staand, maar dus ook opgehangen, ‘gewoon’ aan de muur maar net zo makkelijk in een hoek. De satellieten zijn ook buitengewoon klein te noemen met een grootte van niet meer dan 10cm. Hierin is dan wel een echt tweeweg systeem ondergebracht, dus géén breedbandertje zoals je vaak in zulke compact speakers aantreft. Het betreft een 64mm laag/mid speaker en een 13mm tweeter. Het opgegeven frequentiebereik is 150Hz tot en met 20kHz. Deze set is leverbaar in zwart en wit.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De Reflection serie luidsprekers komt in het programma van Boston tussen de VS serie en de Classic serie. De VS is wat extravaganter van vormgeving en met duurdere materialen afgewerkt, de Classic serie is, u raadt het al, klassieker van vormgeving. Ook wat betreft prijs komt de Reflection serie tussen de andere twee genoemde series. Iedere speaker in deze serie werkt met dezelfde 11,5cm laag/mid unit, alleen in verschillende aantallen, afhankelijk van de grootte natuurlijk en of het gaat om een monitor of een vloerstaand model.

Ik kon helaas niet beluisteren hoe het klinkt, want het was helaas alleen een statische demo, overigens gold dat ook voor de XS 5.1 set. Het geheel ziet er echter veelbelovend uit, vooral de vormgeving en afwerking van de Reflection serie spreekt mij wel aan.