CES 2010 Beeldnieuws


Redactie HiFi.nl | 14 januari 2010 | Fotografie Redactie HiFi.nl

De CES 2010 is weer achter de rug. HiFi.nl was er dit jaar niet bij, deels omdat we tijd nodig hadden voor andere projecten, deels omdat we in 2009 zoveel nieuwe zaken hebben opgestart dat het nu verstandig was om even rustigaan te doen. Dus doen we verslag van achter de computer, gewoon vanuit onze eigen redactie. Anyway, volgend jaar zijn we wel weer in Vegas...

Voor de verslaglegging openden we een nieuw blogkanaal, waarin we in volgorde van binnenkomst de noviteiten aan u presenteerden. Voor wie geen zin heeft in het lezen van de blog bundelen we de volledige inhoud daarvan in twee artikelen, waarvan u dit de `beeldspecial` zou kunnen noemen omdat er beeld(gerelateerd) nieuws er in staat.

Panasonic Blu-ray wint Innovation Award

Panasonic heeft op de CES een Innovation Award gewonnen voor hun nieuwe  DMP-BDT350 Blu-ray speler.

De  DMP-BDT350 levert in combinatie met geschikte beeldschermen een volledige 1080p 3D resolutie, en doet dat volgens de jury met verbluffende, zeer stabiele beelden.



De speler is uiteraard backward-compatible met `gewone` Blu-ray content. De speler ondersteunt daarnaast een veelheid aan (HD) geluidsformaten, en standaard video-definitie wordt intern ge-upscaled naar 1080p.

Naast Blu-ray en DVD speelt de  DMP-BDT350 ook gewone cd`s af, waardoor hij als (digitale) bron het hart van een AV-installatie kan vormen.

Prijs en verkrijgbaarheid in Nederland zijn nog niet bekend.


Wie wil er eigenlijk een 3D-TV?

Ieder jaar is er een duidelijk hoofdthema aan te duiden op de CES. De laatste jaren is de audio (helaas) volledig uit beeld, en draait het allemaal om beeldinnovatie. Vorig jaar was dat dun, dunner, dunst, en dit jaar luidt de hype: 3D!

Binnenkort zal er op HiFi.nl een uitgebreid artikel verschijnen over de achtergronden, technologie en maatschappelijke urgentie van 3D televisie en film, maar nu moet u het nog even doen met dit uitstekende artikel in NRC dat we vonden toen we op zoek waren naar CES nieuws.

Veel beeldnieus van Samsung

3D is de home entertainment-technologie van 2010 die voor grote veranderingen zal zorgen. Samsung wil de opmars van 3D versnellen met een uitgebreide lijn home entertainment producten die voor 3D geschikt zijn. Samsung biedt een complete 3D-home entertainment-oplossing met een geavanceerde 3D televisie, 3D Blu-ray speler en een stijlvolle `active shutter` 3D bril.

De 3D-productlijn bevat o.a. de LED-televisies LED 9000, LED 8000 en de LED 7000, LCD-televisies, plasmatelevisies en Blu-ray spelers. Deze producten zijn allemaal geschikt voor meerdere 3D-standaarden, waaronder de formaten voor half en full HD-resolutie en de Blu-ray 3D standaard van de Blu-ray Disc Association. Consumenten kunnen er op rekenen dat alle 3D-apparaten perfect met elkaar samenwerken. Met de 3D-chip van Samsung`s semiconductordivisie heeft Samsung de beste 3D-beeldkwaliteit in de markt in handen.

Samsung heeft in 2009 wereldwijd meer dan 2,5 miljoen LED-TV`s verkocht. In 2010 verwacht Samsung 10 miljoen LED-TV`s te verkopen. Op CES lanceert Samsung een complete line-up LED-TV`s. Met schermformaten van 19 tot 65 inch, is de nieuwe line-up van Samsung de grootste op de markt. De premium 9000, 8000 en 7000 series zijn uitgerust met een ingebouwde 3D-processor voor een ongeëvenaarde 3D- bioscoopbeleving in de huiskamer, aldus de fabrikant.



De TV`s uit de 9000 serie vormen de topmodellen van Samsung in LED-HDTV`s. Deze 9000 serie, die de 2010 Best Of CES Innovations award heeft gewonnen, zet volgens de jury een nieuwe standaard voor indrukwekkende beeldkwaliteit en connectiviteit in TV`s. De dunste, volledig geïntegreerde LED-TV`s ter wereld zijn voorzien van een innovatieve voet met een ingebouwde tuner, een touchscreen-afstandsbediening, 3D-technologie en de internet@TV contentservice.

Om de consument keuze te blijven bieden, introduceert Samsung ook een nieuwe line-up LCD- en Plasma-TV`s die een sterk verhoogde beeldkwaliteit en met de internet@TV contentservice volop interactiviteit bieden. Een selectie TV`s uit deze line-ups is ook geschikt voor 3D. Met de DLNA-netwerkmogelijkheden en de nieuwe Crystal TV-designs zijn de LCD-TV`s grensverleggend.

3D Blu-ray speler en home theater system

Met de lijn Blu-ray spelers voor 2010 bereikt Samsung nieuwe hoogten in HD home entertainment. Het topmodel uit de lijn is de BD-C6900 die door de Consumer Electronics Association is bekroond met de `Best of Innovations 2010` award. 



Met deze 3D Blu-ray Disc speler kun je vanuit je luie stoel je favoriete 3D-films bekijken. Het home theater system HT-C6930W met 7.1 channel surround sound is ontworpen voor home theater-liefhebbers voor de ideale realistische 3D surround geluidservaring. Alle Blu-ray spelers en home theater systems uit de nieuwe line-up geven toegang tot de internet@TV contentservice.

CES Beeldnieuws - deel 2

Panasonic 152-inch Plasma met 4K resolutie

Hoewel dit jaar op de CES de wedloop voor innovatieve televisies zich voornamelijk lijkt te beperken tot 3D en steeds dunner wordende schermen lijkt Panasonic ook `de grootste` weer van stal te hebben gehaald.

De Viera Plasma van 152 inch die ze op de CES demonstreren heeft niet alleen een enorme beelddiagonaal (ruim 3,8 meter!), maar ook een viervoudige HD resolutie (4096 x 3072), zodat zelfs van zeer dichtbij een scherp plaatje zichtbaar is.


Het betreft overigens een prototype, en het is nog lang niet zeker dat dit model op de markt zal komen. Het toont echter wel aan dat plasmatechnologie, ondanks de imagoschade door een vrij eenzijdige voorlichtingscampagne over stroomverbruik, zijn langste tijd nog niet gehad heeft.


Sharp introduceert QuadPixel 

Sharp gaat een aantal modellen in de Aquos serie voorzien van de nieuwe quad-pixel technologie. Dat betekent dat er aan de gebruikelijke rode, blauwe en groene pixel ook een gele pixel wordt gebruikt.

Sharp claimt hiermee een kleurbereik van meer dan een miljard kleuren te kunnen leveren, wat de natuurlijkheid van de weergave vergroot. IN de VS komen drie modellen op de markt die tevens voorzien zijn van de energiezuinige u2va X-gen-panels met LED-backlight. Het gaat daarbij om de LE920-, LE820- en LE810-modellen.



Sharp heeft als een van de weinige fabrikanten nog geen 3D televisie aangekondigd, maar in de wandelgangen wordt gefluisterd dat eind dit jaar wel degelijk nieuws op dat gebied zal worden bekendgemaakt.


Iomega

Iomega toont op de CES haar nieuwe HD-Mediaspeler, de ScreenPlay Director.

De speler heeft aansluitingen voor HDMI, Scart, composiet, component en digitale audio, en zal zowat alle gangbare mediaformaten ondersteunen. Het afspelen van 1080/24p content is geen probleem, en er is ook een internet-radio module aan boord.



Omdat Iomega samenwerkt met CinemaNow kunnen (Amerikaanse kopers) ook online films huren en afspelen.

Wanneer de Iomega ScreenPlay Director in Nederland leverbaar zal zijn, en wat hij gaat kosten, is nog niet bekend.


Sony

Tijdens de CES in Las Vegas kondigt Sony diverse nieuwe producten aan. Hieronder het selectie van de belangrijkste introducties.

Sony introduceert nieuwe Monolithic Design Concept BRAVIA-televisies

Sony komt in 2010 met een compleet nieuwe reeks van home entertainment-producten waarbij het nieuwe Monolithic Design Concept centraal staat. Sony introduceert vier nieuwe series BRAVIA-televisies voorzien van nieuwe technologie om de huiskamer tot centrum van home entertainment te maken. De LX900 is het topmodel van de nieuwe Signature reeks Full HD 3D BRAVIA-televisies. De Full HD 3D-technologie van Sony maakt gebruik van de hoge frame rate van de 200Hz televisies gecombineerd met Active Shutter-glastechnologie om zo realistische diepte en levendige 3D-beelden te creëren. Met de bijbehorende Active Shutter-bril is thuis van 3D-beeld te genieten.

Sony Blu-ray Disc home cinema biedt HD 3D entertainment in nieuw design

Sony introduceert nieuwe 5.1- en 2.1 kanaals Blu-ray Disc home entertainment systemen, waarvan het ontwerp volledig is afgestemd op het nieuwe Monolithic Design concept. Het topmodel, de BDV-IZ1000W ondersteunt bovendien het afspelen van Full HD 3D-films. Daarnaast bieden alle home cinema-sets BRAVIA Internet Video, waarmee een groot aantal websites op tv te bekijken is, waaronder YouTube.

Nieuwe Sony Blu-ray Disc-spelers brengen entertainmentrevolutie in de huiskamer

Sony introduceert een nieuwe lijn Blu-ray Disc-spelers die zowel qua design als functionaliteit zorgen voor een grote verandering in de beleving van home entertainment. Het Monolithic design concept sluit aan bij de nieuwe strak en stijlvol vormgegeven Monolithic BRAVIA-televisies. Dankzij de afspeelmogelijkheid van 3D-content wordt de beleving van films vele malen intenser.

CES Beeldnieuws - deel 3

NETGEAR introduceert deze week een reeks nieuwe producten tijdens de grootste beurs voor consumententechnologie, de CES 2010 in Las Vegas. NETGEAR toont op deze beurs de nieuwste producten op het gebied van opslag, entertainment en draadloze en mobiele netwerken om consumenten de mogelijkheid te bieden altijd en overal, op elk gewenst scherm, volop te kunnen genieten van hun HD digitale media.

Nieuwe digitale mediaspeler met HD-afspeelkwaliteit

De eerste NETGEAR aankondiging van vandaag betreft een uitbreiding van de productlijn digitale mediaspelers met de nieuwe Digital Entertainer Express (EVA9100). De Digital Entertainer Express is een krachtige en flexibele digitale mediaspeler voor de echte multimediafanaat. Hiermee kan de gebruiker genieten van persoonlijke digitale media collecties en internetcontent op de HDTV. Door gebruik te maken van een nieuwe technologie is het mogelijk om dankzij pre-buffering naadloos M2TS te streamen en af te spelen op Blu-ray kwaliteit tot 1080p.



De Digital Entertainer Express ondersteunt daarnaast ook MP3’s, multichannel WAV’s, FLAC-bestanden en hoge kwaliteit foto’s met verschillende bestandsformaten. De content kan worden aangeboden vanaf een PC of Mac® of een Network Attached Storage (NAS) apparaat zoals de NETGEAR Stora en ReadyNAS®. De Digital Entertainer Express is ook uitgerust met internet radio (meer dan 250 zenders), toegang tot Flickr™ en mogelijkheden tot het weergeven van RSS feeds en video’s van populaire websites.

NETGEAR Stora™ nu volledig toegang op afstand

De NETGEAR Stora™ (MS2110) is een in oktober 2009 geïntroduceerde mediaserver waarmee op elk tijdstip, overal en op elk scherm mediabestanden benaderd kunnen worden. Inmiddels is de NETGEAR Stora marktleider voor 2-bay NAS servers (Saleswatch - dec.’ 09). De Stora geeft gebruikers via elk apparaat dat verbonden is met internet toegang en de mogelijkheid tot de back-up van foto’s, muziek, films en bestanden. Door een gebruiksvriendelijke, grafische gebruikersinterface kan eenvoudig toegang gegeven worden aan iedereen waarmee je wilt delen. 



De NETGEAR Stora is vanaf vandaag tevens uitgerust met volledig toegang op afstand en is daarmee de allereerste mediaserver die zonder ingewikkelde routerinstellingen of installatie van certificaten via remote access werkt; gewoon via de webbrowser. De NETGEAR Stora wordt geleverd met 1TB opslag en een extra drive bay die kan worden gebruikt voor een extra disk, zodat data mirroring automatisch verzorgd is.

Twee CES Innovations 2010 Design and Engineering Awards

Als bekroning voor NETGEAR’s continue streven naar innovatieve oplossingen, heeft NETGEAR binnen het CES Innovations 2010 Design and Engineering Award program twee awards in de wacht gesleept. In de categorie Home Networking kwamen zowel NETGEAR Stora (MS2110), een home media storage server, als de NETGEAR Wireless-N 300 Router met DSL Modem – Mobile Broadband Edition (DGN220M) als winnaar uit de bus. De CES Innovations 2010 Design and Engineering Award erkent de beste en meest innovatieve producten uit de industrie.


LG

Voor LG Electronics staat de Consumer Electronics Show 2010 (CES) in het teken van een aantal baanbrekende innovaties voor de consument op het gebied van tv kijken en beleven. De CES 2010 vindt plaats van 7 tot en met 10 januari in Las Vegas (VS). LG lanceert hier zijn nieuwe televisielijn INFINIA, toont er de nieuwe generatie 3D-TV’s en presenteert ‘s werelds eerste 15-inch televisie met AMOLED-technologie. De eerste televisies van dit nieuwe type zullen vanaf maart 2010 in de Benelux verkrijgbaar zijn.

LG introduceert niet alleen nieuwe producten op CES. De Consumer Electronics Association erkent LG’s leidende positie op het gebied van design en technologie met vijftien prestigieuze 2010 CES Innovation Awards. Hiervan gaan er twaalf naar LG Home Entertainment-producten in de categorieën LCD-, LED LCD- en plasma-HDTV, Network Blu-ray Disc-spelers, Home Theater-systemen en Network-Attached Storage. Een speciale vermelding van de jury is er voor LG’s Full LED Slim backlight LCD-technologie.
 
INFINIA – LED- en plasma-tv’s met grenzeloze mogelijkheden

INFINIA is LG’s nieuwste familie van innovatieve LED- en plasma-tv’s voor het hogere marktsegment. LG positioneert INFINIA als een serie televisies met grenzeloze mogelijkheden. De televisies voldoen aan drie essentiële eisen van de consument, die uit marktonderzoek naar voren zijn gekomen: een mooi design, geen kabels in het zicht en de mogelijkheid om multimediacontent te delen. DLNA (Digital Living Network Alliance) maakt het mogelijk om bijvoorbeeld HD mediabestanden van de computer naar de televisie te streamen. Daarnaast is het mogelijk vanaf de bank YouTube-filmpjes of foto’s van vrienden via Picasa te bekijken zonder de computer aan te hoeven zetten. Kabels van Blu-ray-spelers, gameconsoles en andere apparaten worden aangesloten op een ontvanger die draadloos via de 1080P-technologie met de televisie communiceert en optimale beeldkwaliteit garandeert.
 
Ook het design maakt van INFINIA-televisies een echte blikvanger. De televisies kenmerken zich onder meer door een frame dat onzichtbaar is als de tv wordt uitgeschakeld en dankzij het Single Layer-design lopen rand en beeldscherm naadloos in elkaar over. In maart 2010 brengt LG de eerste INFINIA-modellen op de markt, met de bekroonde topmodellen LE8500, de LE7500 en de PK950.



(LG LE8500)
 
3D in de woonkamer is niet langer toekomstmuziek

Televisie kijken in 3D is een andere trend waarop LG tijdens CES 2010 inspeelt. Met een 3D-TV in de woonkamer haal je de toekomst in huis. Dankzij 3D genieten consumenten van een levensechte kijkervaring in hun eigen huiskamer. 3D content is beschikbaar op Blu-ray Disc en via contentproviders. Hiervoor is LG een samenwerking aangegaan met SkyLife, een satellietserviceprovider die via het nieuwe 3D-kanaal Sky 3-D nu al 24 uur per dag programma’s in 3D uitzendt. De samenwerking richt zich in de beginfase vooral op Zuid-Korea, maar LG wil ook in Europa en de VS een leidende positie op het gebied van 3D-TV opbouwen. Het bedrijf verwacht dit jaar rond de vierhonderdduizend 3D-TV’s te verkopen en streeft ernaar in 2011 circa 3,4 miljoen units te leveren.
 
Grootste OLED-TV vanaf maart 2010 op de markt

Op CES 2010 presenteert LG de eerste 15-inch AMOLED-TV (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) ter wereld en zet daarmee een nieuwe trend. Televisies met AMOLED-technologie hebben beeldpixels die zelf licht geven en daardoor een nog scherper beeld en meer contrast hebben dan huidige tv’s. Bovendien zijn zij uiterst energiezuinig. Volgend jaar volgen AMOLED-TV’s in 37-inch- en 42-inch-formaat.

Bjørn Berg-Andersen, President bij LG Electronics Benelux: “Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten steeds meer video en televisieprogramma’s via internet bekijken. Met INFINIA willen we het zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk maken om die content naar de televisie in de huiskamer te streamen. LG investeert voortdurend in de ontwikkeling van geavanceerde technologie en hoogstaand design om in te spelen op de wensen van de consument. In 2010 en de komende jaren zetten we daarom volledig in op het creëren van het ultieme bioscoopgevoel in de huiskamer.”