IS Europe 2010 - deel 2


Max Delissen | 05 februari 2010 | Fotografie PHOTO40

Projection Design

Projection Design is een Noorse fabrikant van uiterst hoogwaardige projectoren. De persconferentie die op de eerste ochtend van de ISE wordt georganiseerd begint met enige vertraging vanwege een technisch probleem Zo gaat dat op beurzen, dat hoot er bij, en het is ook niet erg. Vooral niet omdat de firma de genodigden voorziet van een traditioneel Noors ontbijt met wilde zalm, bruine kaas (een delicatesse!) en Aquavit (om half elf `s morgens, lieve hemel...).

De noviteiten van deze firma hebben vooral te maken met applicaties voor situaties waarin een uiterst scherp en gecallibreerd beeld nodig is (te denken valt aan medische toepassingen, het op hoge resolutie bekijken van operatiebeelden en röntgenfoto`s bijvoorbeeld), en hoogwaardig 3D CAD design. Voor die laatste toepassing is een soort remote-sonde ontwikkeld die men in de hand houdt, en waarmee men door de draaien en te bewegen het beeld op het scherm kan laten bewegen en manipuleren. Het werkt met een zendertje dat `kijkt` naar witte stipjes op een dodecaëder-vormig veelhoekig object. Heel futuristisch, en het beeld is uiterst scherp.

De nieuwe F35 WQXGA (W=wide) projector heeft een beeldresolutie van 2560x1600 beeldlijnen. Het beeld is scherper dan scherp, en ondanks dat het een kleurwielprojector is hebben de Noren het regenboog-effect tot een absoluut minimum terug kunnen brengen.

Ook nieuw is het MIPS systeem, wat staat voor Multi Imaging Projection System, waarvoor twee of meer projetoren worden gebruikt om één beeld te projecteren, wat een groeter lichtopbrengst én een fantastische schepte oplevert.

Voor toepassingen waarbij absoluut geruisloze projectie vereist is, of waar het om callibratie-redenen niet is toegestaan om de projector aan te raken (wat bijvoorbeeld nodig is om de lamp te verwisselen) ontwikkelde Projection Design een systeem met vloeistofgevulde lichtgeleiders die het mogelijk maken de lichtbron van de projector buiten de projectieruimte te plaatsen. Daardoor is in de projector zelf slechts een zeer minimale koeling nodig. Onmeetbaar stil, omdat de omgevingsruis luider is dan de zeer langzaam draaiende ventilator. Maximale afstand waarover het licht kan worden getransporteerd zonder verlies is op dit moment 30 meter, aan grotere afstanden wordt gewerkt.


Stealth Acoustics

Waar op de CES dit jaar 3D “het ding” was (op deze beurs overigens ook geen gebrek daaraan, maar dan vooral voor professionele toepassingen) is hét thema op de ISE toch wel onzichtbare luidsprekers. Meerdere aanbieders begeven zich op deze uiterst lucratieve markt, en Stealth Acoustics maakt naar mijn bescheiden mening op dit moment de best klinkende invisible speakers. Onzichtbaar in de zin dat ze in de wand worden gebouwd zonder zichtbare grille ervoor. Stealth Acoustics werkt in tegenstelling tot bijna alle andere systemen niet met NXT panelen, maar met echte luidsprekerunits die op unieke wijze een volledig gesloten bovenlaag in trilling brengen. Waar na inbouw door een speciaal opgeleide installateur gewoon een stuclaag van maximaal 1,5 millimeter overheen gaat, een verfje erover, indien gewenst, en wég zijn ze.

Het resultaat is een full-range weergave die je eerder verwacht bij forse vloerstaande luidsprekers. De subwoofers hebben, net als de full-range weergevers, een diepte van net geen 10 centimeter. Daarvoor is gekozen met het oog op de maten van de Amerikaanse zgn. dry-walls. Nederlandse gegadigden zullen bij bestaande bouw een voorzetwand moeten laten plaatsen, of bij nieuwbouw een holle wand waar deze luidsprekers echt naadloos en dus totaal onzichtbaar in worden weggewerkt. Hoe dat klinkt? Verbluffend! Zitten er dan wel hoge tonen in? Nou en of. De tweeter is eigenlijk meer een soort trillingsoverbrenger die in plaats van een conus of dome aan te drijven via een speciale schijf van een keihard vezelmateriaal direct in contact staat met de afdekplaat. De afstraling is daardoor zo goed dat deze luidsprekers amper bundelen, en er dus een zeer grote ruimtelijkheid zonder specifieke `sweet spot` ontstaat.

Bijzonder is dat er 10 jaar garantie op de luidsprekers zit, met on-site reparatie inclusief het opnieuw inbouwen en herstellen van het stucwerk.


Elipson

De legendarische luidsprekerfabrikant uit Frankrijk is sinds twee jaar in handen van Innovadis, eveneens een Frans bedrijf, en produceert nog steeds volop luidsprekers.


(Fotografie: PHOT040)

Nieuw is onder andere de Planet L, een bolvormige luidspreker. Elipson experimenteert al sinds de jaren-60deze kastvorm, en de huidige generatie klinkt zeer veelbelovend.

Waterfall Audio, Vogel`s, Kaleidascape en Imerge

Waterfall Audio

Deze Franse luidsprekerbouwer gebruikt hoogwaardig glas in plaats van hout om luidsprekerbehuizingen van te maken. Het uiterst transparante `diamantglas` wordt via een bijzonder procedé op maat gemaakt en verlijmd, en er wordt omwille van het transparante effect geen enkele  inwendige demping gebruikt.

De succesvolle modellen uit de Krystaline reeks Iguasçu en Victoria (inderdaad, dat zijn beroemde watervallen) krijgen een upgrade naar de EVO versie, en helemaal nieuw is het topmodel Niagara, dat voorzien is van twee bas-mid luidsprekers en een dome-tweeter die horn-loaded is, oftewel die voorzien is van een hoorn. De opstelling was helaas verre van optimaal, en de lawaaierige omgeving van de beurs maakten goed luisteren onmogelijk, maar het geluid dat ze voortbrachten was desondanks snel, transparant en verbazingwekkend ongekleurd.

Niet ieders smaak qua uiterlijk, maar wel, tsja...transparant...


(Fotografie: PHOT040)


Vogel`s Professional

Vogel`s kennen we natuurlijk van de talrijke muur- en plafondbeugels voor met name televisies. De professionele afdeling van het bedrijf levert vooral oplossingen voor Digital Signage projecten, maar de custom-install markt wordt steeds belangrijker.

Installateurs die een complete domotica-installatie aanleggen kunnen nu de Modular Ceiling Mount (voor kleinere flat-panel televisies – denk aan de slaapkamer) voorzien van een gekleurde strip die past bij de inrichting van de klant.


Kaleidescape

Kaleidescape maakt fraaie mediaservers en spelers voor dvd- en muziek content, die er ook nog eens heel erg sexy uitzien. De blauw verlichte melkwitte `schelpen` aan de voorzijde geven een futuristisch uiterlijk, hoewel ik het nut dervan voor externe opslagmedia (die meestal vanwege de aktieve en dus hoorbare koeling zijn weggewerkt in afgesloten kasten) niet echt inzie.

Wat dit systeem ook interessant maakt is de mooie Grafische User Interface die het zoeken binnen de collectie veraangenaamt en vereenvoudigt. Films en muziek kunnen op genre gerangschikt worden, maar ook op artiest of albumtitel.

Gelijksoortige content (bijvoorbeeld alle romantische komedies in uw collectie, worden via een indrukwekkende beeldshuffle op het scherm getoverd. Praktisch nut is één kant van de zaak, maar het oog wil ook wat, nietwaar?

Kaleidescape kan het rippen van een volledige collectie verzorgen. De beeld- en geluidsdragers worden opgehaald en weer thuisgebracht.


Imerge

Imerge zit in dezelfde business als Kaleidascape, maar gaat net een stapje verder in beeld- en geluidskwaliteit. Vooral de volledige Blu-ray functionaliteit maakt het verschil. De MS1 HD mediaserver is nieuw, en biedt een zeer hoogwaardige oplossing voor zowat alle beeld- en geluidsformaten (inclusief Apple). Bijzonder is dat de bijbehorende XivaSafe opslag 12 Terabyte aan harddiskruimte kan herbergen (goed voor 300 films in Blu-ray formaat Full HD).

De Mp1000 Mediaplayer is nu ook voorzien van Blu-ray functionaliteit. Deze speler heeft geen interne hard-disk en is daarom vrijwel volledig stil. Hij kan worden gecombineerd met de MS5000 mediaserver. Rippen in Blu-ray kan hij, na een kleine en geautoriseerde aanpassing door de installateur, ook. De beeld en geluidskwaliteit is geweldig.

Nieuw is ook de Xiva Music Store war de bezitter van een iMerge systeem muziek in hoge bitrate mp3 kan aanschaffen én er van tevoren uitgebreide samples van kan beluisteren om de voorgenomen aankoop op muzikale kwaliteit te beoordelen.

Tutondo, Projecta, Revox en Tannoy

Tutondo

Het Italiaanse designmerk Tutondo is natuurlijk bekend van de fraaie bolvormige luidsprekers die Oh! by Tutondo heten en de bijzondere staande lamp annex subwoofer, maar het bedrijf maakt ook multiroom-apparatuur met bijbehorende in-wall bedieningspaneeltjes.

Deze productlijn heeft een face-lift gehad en ziet er nu strak uit. Naar Italiaanse begrippen misschien zelfs wat onderkoeld. De MONDO TVA is een mediaspeler met interne harde schijf die één lokale zone en maximaal 8 externe zones tegelijk kan voorzien van verschillend beeld en geluid. Het totale aantal ruimtes kan maximaal 48 bedragen.

De MONDO TA doet hetzelfde, maar kan geen beeld weergeven. De S6000 is een audioserver die bediend wordt via paneeltjes in de muur, of via een draadloze afstandsbediening. Vijf bronnen kunnen tegelijkertijd worden bediend vanuit maximaal 40 ruimtes.

De SA2500 tenslotte is een audioserver die twee zones tegelijk van verschillende muziek kan voorzien, maar wel in maximaal 260 ruimtes.


Projecta

Projecta is een belangrijke fabrikant van projectieschermen. Nieuw is de Deluxe-versie van hun succesvolle Homescreen scherm, dat een vast afmeting heeft en als een schilderij aan de muur hangt. De Deluxe versie heeft een velours rand, en kan voorzien worden van een speciaal doek dat bij niet geheel verduisterde omstandigheden toch een hoog contrast en kleurdiepte oplevert.


(Fotografie: PHOT040)

De belangrijkste noviteit is echter het Tensioned Screen, een oprolbaar scherm dat voorzien is van een extra zwaar gewicht, en parabolische spankoorden die het scherm perfect vlak trekken, iets dat bij andere oprolbare schermen meestal niet het geval is.

Dit scherm dient door een installateur te worden geplaatst, en kan ook voorzien worden van micro-geperforeerd doek wanneer er luidsprekers achter moeten worden geplaatst.


Revox

De Zwitserse fabrikant Revox toonde een nieuw modulair muzieksysteem. Het Re: System M100 is zeer compact en heeft een fraaie strakke vormgeving. Deze lijn bestaat uit een tuner, server, mediaplayer, satellietmodule, multimedia-matrix, een analoge in/out module, een upscaling dvd-module, een fm-tuner en een 2x200 watt versterker.


(Fotografie: PHOT040)


Tannoy

Dit roemruchte Britse luidsprekermerk is zowel aktief in de hifi, de custom-install als de professionele geluidswereld. Op de ISE is vooral veel aandacht voor de Definition Install luidspreker-range.

Met een inbouwdiepte van minder dan 10 centimeter is dit systeem eenvoudig in een (voorzet)wand te plaatsen. Beschikbaar zijn een drieweg luidspreker met twee 8 inch woofers en een 8 inch dual-concentric voor LCR toepassingen, een surroundluidspreker die voorzien is van één dual-concentric luidspreker van 8 inch en twee kleinere dual-concentrics die naar links en rechts gericht staan voor een betere spreiding, en een passieve subwoofer die één aktieve 10 inch woofer heeft, en één passieve.


(Fotografie: PHOT040)

Het systeem is via een 12 volt trigger om te schakelen van film- naar muziekweergave, die beiden een eigen weergavekarakteristiek hebben.

De gesloten behuizingen van de luidsprekers zijn voorzien van Tannoy`s eigen resonantievrije ophanging, waardoor de toch al uitstekend gedempte kasten nauwelijks trilling doorgeven aan de wand waarin ze zijn gemonteerd.

Audion, Kef en Meridian

Audion

Het Engelse merk Audion is bekend van de goede en relatief gunstig geprijsde buizenversterkers. Nieuw is hun volledig in Engeland met de hand gebouwde driekanaals eindversterker waarmee een bestaand stereosysteem moeiteloos kan worden uitgebreid tot een meerkanaals systeem. De versterker die op deze beurs stond te spelen was het allereerste model dat is gebouwd in zijn definitieve vorm. Zag er fraai uit, en met een verwachte verkoopprijs van minder dan 3000 euro een serieuze optie voor audiofiele filmliefhebbers. Helaas is Audion op dit moment niet vertegenwoordigd in Nederland.


Kef

Niet nieuw, maar altijd spectaculair om te zien is de Kef Muon luidspreker, die GP Acoustics had meegenomen. De keuze om in de lawaaiige beursomgeving niet te demonstreren met deze topluidspreker was wat mij betreft volledig terecht.


(Fotografie: PHOT040)


Meridian

Meridian liet de absolute topklasse in projectoren zien. De 810 Reference Projector heeft een resolutie van maar liefst 10K, wat maar liefst vijf maal zoveel beeldlijnen heeft als Full HD. De interne upscaler van deze projector is van extreem hoge kwaliteit, en weet zelfs een YouTube filmpje op een iPod tot verbluffende scherpte te transformeren.

Niet voor iedereen weggelegd, want de prijs van deze `better than cinema` projector ligt rond de 180.000 euro. Maar wel een knap staaltje technologie dat aantoont hoe verschrikkelijk ver de weergave van beeld nog kan doorontwikkelen.


(Fotografie: PHOT040)

Ook nieuw is de volgende grote software release van de Meridian/Sooloos waarmee het systeem voortaan de beschikking heeft over de betaalde muziekdienst Rhapsody. Voor een relatief laag bedrag per maand (ongeveer 15 euro) heeft de abonnee toegang tot een enorm aantal albums in hoge kwaliteit, die streaming kunnen worden weergegeven. Echt muziek-on-demand dus. Officieel alleen toegankelijk voor ingezetenen van de Verenigde Staten, maar ja, een kopie maken van een cd mag ook niet... het gebruiksgemak van dit systeem en de mogelijkheden om extra informatie aan de collectie toe te voegen blijven in elk geval onovertroffen.