McIntosh surround experience bij Hifi Solutions


René Smit | 17 mei 2013 | Fotografie PHOTO40 | McIntosh

Wat doe je wanneer je door je hoofdredacteur gevraagd wordt te gaan luisteren naar een McIntosh set in een van de leukste audiowinkels van Nederland? Gaan natuurlijk!

Het gaat hierbij niet om zo maar een set, maar een complete surroundopstelling bestaande uit louter McIntosh elektronica in combinatie met Dynaudio luidsprekers. De set is opgebouwd door Rick Oldersom, eigenaar van Hifi Solutions, en Bart Ruseler van McIntosh-importeur New Transtec.

Hart van het opgestelde systeem is een McIntosh MX121 7-kanaals AV-pre-amp. Deze voorversterker is volledig naar de hand van de gebruiker in te stellen en beschikt onder andere over Audyssey MultEQ XT, en niet te vergeten Apple AirPlay. Als bron dient een McIntosh MVP891 multispeler welke nagenoeg alle gangbare discs kan afspelen, inclusief 3D Blu-ray. Natuurlijk beschikt deze speler, net als de voorversterker, over allerhande netwerkfaciliteiten.

Eindversterker is een MC207 welke, zoals de typeaanduiding al doet vermoeden, 7 kanalen kan aansturen met 200 Watt continu per kanaal. Dit vermogen kan geleverd worden dankzij de nieuwe DPM (Dynamic Power Manager) schakeling. De MC207 is de eerste McIntosch versterker die gebruik maakt van deze techniek. De set oogt imposant en kent de zo kenmerkende McIntosch uitstraling. You love it or you hate it. Persoonlijk kan het mij wel bekoren.

De displays zijn ook over een wat grotere afstand goed afleesbaar en het blijft toch een prachtig gezicht om de grote VU-meters op de eindversterker aan het werk te zien. Gelukkig zijn de displays te dimmen zodat ze niet storen bij het bekijken van een film of concert. Luidsprekers zijn van het bekende merk Dynaudio.

Voor de frontkanalen wordt de Focus 340 vloerstaander ingezet, De achterkanalen worden verzorgd door Focus 340's en ook de centerspeakers is er één uit de Focus serie. Om de "1" in de 5.1 opstelling in te vullen wordt gebruik gemaakt van een Revel subwoofer. Alles bij elkaar staat er een set die in alle opzichten imposant genoemd mag worden.

Na de koffie

Na de koffie neemt Rick me mee naar de luisterruimte waar de set staat opgesteld. Deze ruimte heeft ongeveer de afmetingen van een kleine huiskamer en is nauwelijks akoestisch aangepast. De set staat opgesteld op de korte kant van de ruimte. Voor het beeld wordt een Samsung Led televisie ingezet van 42", een tijdelijke situatie begrijp ik van Rick. Een groter scherm wordt zeer binnenkort geplaatst.

Indien gewenst kan ook gebruik gemaakt worden van een beamer zodat er echt groot geprojecteerd kan worden. Voor deze surround experience is dit echter niet nodig. Natuurlijk is er tussen Blu-ray spelers onderling wel degelijk kwaliteitsverschil in beeldweergave, maar dit is veel moeilijker te constateren voor de gemiddelde kijker.

Uiteraard heb ik een aantal films en cd's meegenomen die ik goed ken om de kwaliteiten van de set te beoordelen, maar eerst wil Rick me een aantal fragmenten laten zien die hij zelf geselecteerd heeft. Hij begint met een fragment uit de film Terminator 2. Niet één van de vele wilde actiescènes, maar juist een gedeelte waarin subtiele geluiden de sfeer bepalen. De scène speelt zich af in een ziekenhuis, een kale omgeving met veel glas, harde vloeren en lange gangen. De dienstdoende verpleger komt vanuit de verte op de kijker aflopen en direct wordt duidelijk dat deze McIntosch set in staat is kleine details moeiteloos weer te geven.

Een zacht rinkelende sleutelbos aan de riem van de verpleger is feilloos te horen en komt echt uit de verte dichterbij. Wanneer er op een bepaald moment hard op een dikke glazen ruit wordt geslagen is de klankkleur en de daarop volgende echo zeer geloofwaardig. Zonder het beeld erbij zou ik kunnen denken dat er iemand op de glazen schuifdeur van de luisterruimte klopte. Verder valt op dat het geluid qua ruimtelijkheid perfect klopt bij wat er op het beeld te zien is. Er is onmiskenbaar verschil tussen de akoestiek van een lange gang en de kleine door glas afgesloten zusterpost. Dit maakt het bekijken van de film bijzonder realistisch en beklemmend.

Eén van de favoriete artiesten van Rick is de singer/songwriter John Mayer. U zult begrijpen dat het volgende fragment een track is van het Where The Light Is concert, opgenomen in Los Angeles. De stem van John Mayer is er één die zeer herkenbaar is. Door zijn typische, bijna moeizame stijl van zingen moest hij zelfs een operatie ondergaan. Maar gelukkig is hij weer helemaal de oude en gaat hij zelfs weer touren. De combinatie van McIntosh apparatuur en Dynaudio speakers weet de rasperige, rauwe klank van zijn stem uitstekend weer te geven. De grote zaal met de daarbij behorende galm en ruimtelijkheid zijn volop hoor- en voelbaar. Het uitzinnige publiek bestaat bij deze set niet uit een grote massa maar uit vele individuele stemmen. Dit maakt de beleving nog realistischer.

Demo ruimte

Na deze eerste kennismaking laat Rick mij alleen achter in de demoruimte met een verse kop koffie en de afstandsbediening en kan ik helemaal mijn gang gaan. Het eerste Blu-ray schijfje wat in de lade van de MVP891 verdwijnt, is Skyfall, de meest recente film uit de James Bond-reeks. Niet alleen de beeldkwaliteit van deze film is zeer goed, het geluid is zo mogelijk van een nog hoger niveau. De scène waarin Bond's ouderlijk huis wordt aangevallen met een helikopter is fenomenaal. Wanneer de helikopter aan komt vliegen,is naast het dreunende motorgeluid ook muziek te horen. Deze komt uit een grote luidspreker die onder de wentelwiek bevestigd is.

In mijn eigen set-up is de muziek pas echt duidelijk hoorbaar wanneer de helikopter het huis bijna bereikt heeft. Echter met deze McIntosh set is de muziek al veel eerder hoorbaar. Als daarna de hel losbreekt en de helikopter met een omtrekkende beweging al schietend het huis verwoest, laat de set horen waartoe deze in staat is. Naast het zware geluid van de motor is de surroundbeleving extra goed door de kleine details die hoorbaar blijven. De houten balken van het huis die breken hoor je niet alleen knappen, maar ook echt versplinteren. De dialoog blijft, ondanks de relatief kleine centerspeaker, zeer goed verstaanbaar.

Als Bond op een bepaald moment het pand moet ontvluchten, steekt hij eerst een lont aan wat verbonden is met een aantal gasflessen. Het knetterend opbranden van de lont blijft subtiel hoorbaar tussen de andere geluiden door. Dit verhoogt de spanning behoorlijk, wanneer zal de boel ontploffen? De prachtige muziek van de soundtrack lijkt boven het geluid van de actie te zweven met veel diepte in het geluidsbeeld.

Een wat oudere film is Top Gun, maar voor de Blu-ray release is deze voorzien van een fantastische DTS-HD Master Audio 6.1 soundtrack. Al in de openingsscene laat de MC207 eindversterker horen wat hij waard is. Met zijn 200 Watt per kanaal is er meer dan voldoende vermogen beschikbaar om de demoruimte op zijn grondvesten te doen schudden. De soundtrack van Harold Faltermeyer klinkt groots, vol en diep, er wordt echt een muur van geluid neergezet die vele malen groter is dan het scherm waarop de film zich afspeelt. Ook nu is het weer opvallend hoe de set kleine details en subtiliteit weet te combineren met zware muziek en actie.

Deck operator

Tussen het razende geluid van warm draaiende vliegtuigmotoren is zonder moeite de stem van de "deck operator" te horen. Wat het extra realistisch maakt is dat je niet alleen de stem hoort maar ook de daarbij horende ruimtelijke ambiance. Je hoort dat zijn stem via een speaker in de openlucht weergegeven wordt. Niet alleen deze stem verhoogt het realisme. Ook het aan- en afkoppelen van slangen en losschietende kabels en dergelijke zorgt voor een hoog echtheidsgehalte.

Dat een set als deze niet alleen voor film geschikt is, maar ook voor muziek,  bleek al bij het beluisteren van John Mayer. Natuurlijk heb ik mijn favoriete muziek Blu-ray meegenomen, Adele's Live At The Royal Albert Hall. Alle liedjes zijn de moeite waard, maar Lovesong, één van de weinige covers in de setlist, is mijn persoonlijke favoriet. Reeds bij de eerste aanslag op de gitaar maakt de set duidelijk dat het hier om high-end weergave gaat. De impact, natuurlijkheid en ambiance zijn van topniveau.

Wanneer Adele inzet lopen de rillingen over mijn rug en heb ik van mijn kruin tot mijn tenen kippenvel. Normaal gesproken blijft het hierbij, maar de McIntosh/Dynaudio combinatie gaat nog een stapje verder in emotie overdracht. Ik ben werkelijk tot tranen geroerd tijdens het beluisteren van het nummer. Alles klinkt volstrekt realistisch en met een ongekend gemak. De zaalambiance is voelbaar en ik word één met het aanwezige publiek. Bij het nummer I Can't Make You Love Me, oorspronkelijk van Bonnie Raitt, is er wederom vanaf het eerste moment die emotie. Ik laat het beeld voor wat het is en sluit de ogen.

Moeiteloos word ik meegevoerd door de muziek en waan me fysiek aanwezig in de Royal Albert Hall. Wat opvalt, is dat gesproken woord zeer goed verstaanbaar is. Sommige anekdotes vertelt ze met een zwaar accent en zijn daardoor moeilijk te volgen, mede omdat ondertiteling ontbreekt. Echter met deze set vormt het veel minder een probleem en kan ik nagenoeg alles volgen.

Eigenlijk zou ik best het gehele concert willen bekijken maar mijn tijd is beperkt en er moeten nog cd's beluisterd worden. Door de jaren heen is de stem van Peter Gabriel dieper en donkerder geworden en daarmee uit duizenden herkenbaar. Naast prachtig eigen werk bracht hij een aantal jaren geleden het album Scratch My Back uit met alleen covers. My Body Is A Cage kent een donkere bijna angstaanjagende sfeer. Geen obstakel voor de set, de sfeer wordt 1:1 in de demoruimte neergezet. Het lijkt alsof de kachel een paar graadjes kouder gezet wordt. De stem van Peter klinkt vol, donker, mysterieus en vooral heel krachtig. De dynamiek is goed, wanneer er een korte stilte valt in de muziek knalt de stem er daarna met volle kracht in.

3D beeld

Het 3D beeld wat voor mij opgebouwd wordt is zeer diep. De blazers staan ver achter in het beeld. De violen klinken genuanceerd en zonder enige scherpte. Heel andere muziek maar van een zanger met een stem die zeker zo uitgesproken is als die van Peter Gabriel, is Ray Charles's album Ray Sings Basie Swings. Het Hammond orgel in Georgia On My Mind klinkt heerlijk ronkend en vol. De blazers zijn allemaal individueel te volgen met veel bite maar zonder vervelende extra scherpte. Het is prachtig om te horen hoe Ray in het nummer zijn stem van diep laag langzaam de hoogte in laat gaan.

De boel vliegt totaal niet uit de bocht, maar blijft volledig gecontroleerd. Tot besluit van de heerlijke kijk- en luistersessie pak ik nog even het origineel van I Can't Make You Love Me erbij in een liveuitvoering. Zonder de center en surroundkanalen is de set ook in staat ruimtelijk te klinken. De opgebouwde stage is breed en diep en begint al voor de speakers en niet alleen erachter. De instrumenten kennen een heel natuurlijk timbre. Wederom is er het gemak en de souplesse waarmee de muziek weergegeven wordt.

Nadat ik me met moeite losgerukt heb van deze McIntosh set neem ik samen met Rick plaats in de grote demoruimte voor een gesprek over het hoe en waarom van de McIntosh/Dynaudio combinatie. "Het waarom van een dergelijke set" zegt Rick. "Om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om hoogwaardige surround- en beeldweergave in één set te combineren met high-end stereo. In het verleden was het toch vaak een kwestie van compromissen sluiten, nu is hier echt geen sprake meer van! De techniek heeft grote stappen voorwaarts gemaakt waardoor beide zaken perfect te verenigen zijn" stelt Rick.

"De set, zoals opgesteld, laat dit op een griezelig hoog niveau zien en horen. We willen dit onze klanten niet onthouden en zullen de set als zodanig dan ook de komende periode speelklaar opgesteld laten staan. In deze relatief moeilijke tijden kun je als winkelier niet achteroverleunen en afwachten. Je moet voorop lopen, je nek uit durven steken en laten zien wat er vandaag de dag mogelijk is op alle gebied. Met een set als deze die alles in zich verenigt van stereo, streaming audio tot surround kunnen we uitstekend laten zien en horen wat er anno 2013 mogelijk is. We hebben niet voor niets het woord solutions in onze bedrijfsnaam verwerkt. We willen onze klanten optimaal adviseren en oplossingen aandragen zodat ze maximaal van muziek kunnen genieten. Deze McIntosh set doet dit in onze ogen volop." zegt Rick.

Ik kan niet anders dan dit volledig beamen. Deze McIntosh combinatie doet je techniek en specificaties vergeten en laat je puur van de muziek en films genieten. Het overbrengen van emotie is waar deze McIntosh/Dynaudio combinatie in uitblinkt, en is dat niet waar het allemaal om draait?

Mocht u net als ik kennis willen maken met deze prachtige combinatie dan bent u van harte welkom bij Hifisolutions. De set staat de komende tijd speelklaar opgesteld en Rick en zijn team zijn gaarne bereid u met raad en daad terzijde te staan.

Aanvullende informatie:

McIntosh MC207 9.900, - euro
McIntosh MX121 7.900, - euro
McIntosh MVP891 7.900, - euro

Hifi Solutions
Muiderstraat 13-17
1011PZ Amsterdam
Tel. 020-6232183
www.hifisolutions.nl
www.transtec.nl