Review Audionet Digital Network Client, PRE 1 G3 voorversterker en AMP I V2 eindversterker


Eric de Boer | 09 november 2013 | Fotografie Eric de Boer | Audionet
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 17 juni 2013

In het afgelopen voorjaar was het eindelijk zover. Het Duitse high end merk Audionet kreeg officieel voet aan Nederlandse bodem. Importeur Servi-Q bracht het merk naar ons land en vulde het merkenpakket aan met luxe. Natuurlijk zag HiFi.nl de kans schoon voor een eerste recensie.

Allereerst wat achtergrondinformatie. Audionet stamt uit het Duitse Bochum, waar al bijna twintig jaar een team van ingenieurs werkt aan constante verbetering en innovaties op het gebied van high end elektronica. Het team van Audionet staat bekend om hun bijna over-perfectionistische benadering van het ontwerpen en testen van die ontwerpen, en de continue drang om steeds een hogere kwaliteit te verkrijgen. Een nobel, haast autistisch aandoend doel, dat het merk al vele prijzen en erkenningen heeft opgeleverd.

Audionet: de keuze
Vanuit de Duitse media en een hifi-show die ik jaren geleden heb bijgewoond bij onze oosterburen was ik al wat langer bekend met het merk. Importeur Servi-Q gaf me vrij spel in het kiezen van apparatuur, waarna de keuze viel op een niet eerder door mij beluisterde combinatie van de Audionet DNC (Digital Network Client), de Audionet PRE 1 G3 voorversterker en de Audionet AMP 1 V2 eindversterker. Een solide combinatie, zo leek het op papier. Enkele weken later bracht de importeur drie immense dozen, waar de drie Audionet-componenten snel werden uitgehaald om plaats te nemen in mijn luisterruimte.

Na even passen en meten werd een optimale plek gevonden in het voor mij vervaardigde audiomeubel van steigerhout (tip: gewoon een eigen ontwerp sturen naar een fabrikant). En dan is het even inspelen en wennen. Maar ik loop op de zaken vooruit. Een hifi-systeem van deze klasse vergt enige overpeinzingen. Drie componenten met een totale waarde van zo'n 15.000 euro zijn niet echt alledaags, een potentiële koper van dergelijke apparatuur zal dan ook niet over één nacht ijs willen gaan.

Als recensent heb je dan ook de plicht om een set zorgvuldig op te stellen, na te denken over de verbindingen, voedingen en niet in de laatste plaats een gedegen inspeelperiode. De leek of pessimist denkt hier wellicht niet eens over na, maar de set gaf zelf aan dat dergelijke afwegingen wel degelijk zinvol kunnen zijn.

De technieken van Audionet
We zouden letterlijk vele pagina's kunnen vullen met de door Audionet toegepaste ontwerpen en technieken in de streamer/ dac, voor- en eindversterker die geruime tijd mijn oren met muziek hebben gevuld. De benadering van elektronica door de ingenieurs van Audionet is zoals eerder gemeld een zeer perfectionistische. Alle componenten stralen dit uit, zowel aan de binnen- als buitenkant.

De degelijke aansluitingen, de logisch geplaatste voedingsingangen, de gebruikte materialen voor de behuizingen en de minimalistische bedieningstoetsen geven blijk van high end gedachtegoed. Het chassis van de Audionet apparatuur bestaat uit plaatstaal, geborsteld aluminium van 10 mm vormt de fronts en ook de boven- en zijkanten zijn uit aluminium vervaardigd. De klant kan kiezen voor zwarte of zilveren frontkleuren en de displays worden naar wens uitgevoerd in blauw of rood.

Audionet DNC DAC/ Streamer

De Audionet DNC is een combinatie van een DAC en een netwerkcliënt in één behuizing. Het merk heeft de Digital Network Client voorzien van diverse afspeel- en bedieningsmogelijkheden. Er zitten negen digitale ingangen op het apparaat, inclusief WLAN, LAN, USB, Coaxiaal en optische verbindingen. Een paar vergulde cinch- en XLR-uitgangen zorgen voor het doorsturen van signalen naar een versterker.

De gebruiker heeft naast de streaming-toepassingen ook de mogelijkheid om te luisteren naar internet- of FM-radio, USB-audio of een usb-bron en de Apple interface. Er kan eventueel worden gekozen voor een externe voeding (de Audionet EPS G2) en de DNC kan worden verbonden met een optische link om zo verbonden te worden met ander Audionet-apparatuur. Zo kan het apparaat de keten in- en uitschakelen en het volumeniveau beïnvloeden.

Intern is het apparaat volledig DC gekoppeld, er zitten geen condensatoren in de signaalweg. De 50 VA trafo voorziet alle analoge schakelingen van voeding, er wordt gebruik gemaakt van goud gedoteerd, puur zilverkern bedrading en 44.000 uF bufferelco's. Een microprocessor met een eigen aparte voeding controleert en regelt alle functies. De digitale en analoge secties en de bijbehorende voedingen zijn zowel elektronisch als fysiek strikt gescheiden van elkaar en functioneren volledig onafhankelijk.

Er is de mogelijkheid om gebruik te maken van een vertragingslijnmanager en een digitale parametrische equalizer die is voorzien van 5 minimum fase equalizers(MPE), voor hoofdkanalen. Elke MPE is configureerbaar voorfiltertype, frequentiegebied, versterking en Q-factor meet een zeer breed instelbereik. Hiermee kunnen alle parameters worden geoptimaliseerd waardoor eventuele storende eigenschappen van de ruimte of de aanwezige akoestiek worden genivelleerd. Een aparte inmeetmicrofoon en software (CARMA) zijn verkrijgbaar via de Audionet dealer.

Middels het door Audionet zelf ontwikkelde Intelligent Sampling Technology wordt de digitale bitstroom met extreem hoge nauwkeurigheid omgezet naar een analoge signaalstroom. Het audiosignaal wordt door een tweetraps filtering geleid en daarna gebufferd. Maar eerst wordt de data gefilterd via eigen software middels een krachtige signaalprocessor en meteen asynchroon geupsampeld naar een 24 bit/192 kHz signaalstroom. Hierna wordt de audiodata door twee hoogwaardige converters (geklokt door speciale kwartskristallen) individueel verwerkt per kanaal en omgezet in een analoog uitgangssignaal.

Hiermee worden eventuele jitterfouten volledig geëlimineerd. De ondersteunde formaten zijn WAV, FLAC, AIFF (allen tot 24 bit/192 kHz), ALAC (24 bit/192 kHz), mp3, AAC, WMA en OGG-Vorbis. DSD wordt niet ondersteund, Audionet heeft ervoor gekozen om deze signaalprocessing weg te laten en daardoor betere resultaten te verkrijgen. De grote voordelen die de mogelijkheden van Audionet 's signaalprocessing bieden wegen veel zwaarder dan de relatief verwaarloosbare beschikbaarheid van DSD materiaal, zo meldde mij de importeur.

Bediening
Audionet heeft voor het bedienen van de DNC gratis software beschikbaar, voor Linux, Windows en Mac. Deze Audionet RCP (Remote Control Software) wordt daarnaast aangevuld door Apps voor Android (Audionet AMM) en zeer binnenkort voor iOS (Audionet IMM). Ik kreeg de mogelijkheid om deel te nemen aan de testgroep voor de laatste bedieningsapp, waar ik graag gebruik van maakte.

Audionet PRE1 G3 en AMP1 V2 versterking

Zowel de voor- als eindversterker geniet dezelfde ultra-lineaire opbouw als de netwerkcliënt. De Audionet PRE 1 G3 voorversterker heeft zes ingangen en twee aparte uitgangen, die individueel benoemd kunnen worden en met elk een regelbaar volumeniveau. De voorversterker kan worden geïntegreerd in een home-cinema systeem (middels een Bypass-mode), heeft een dubbele subwooferaansluiting en een monitorfunctie.

Voorts een dubbele Audionet Link optische verbinding, een triggeruitgang en een extra aardeaansluiting, evenals de DNC. Ook op de PRE 1 G3 is de mogelijkheid om de voedingsupgrade EPS of EPX toe te passen aanwezig en eventueel kan de voorversterker worden voorzien van een MM/MC phonotrap.

Intern is de Audionet voorversterker voorzien van een opbouw zonder condensatoren in de signaalweg. Hij bezit een ingangsbuffer met een quasi oneindig hoge ingangsweerstand (dit zal de bron nooit dynamisch of statisch belasten) en de elektronische schakelingen zijn voorzien van een magnetisch en capacitief geoptimaliseerd ontwerp. Omdat volgens Audionet een potentiometer altijd zorgt voor ongewenste storingen in de signaalwegen is er gebruikgemaakt van een volumeregeling met een elektronisch geschakeld real-time lineair precisie weerstandnetwerk.

De ringkerntrafo is ingegoten en afgeschermd, er zitten condensatoren met een totale bufferwaarde van 30.000 uF in de Audionet PRE 1 G3 en eveneens een apart gevoede microprocessor voor het aansturen en controleren van alle functies. Audionet geeft een frequentiebereik op van 0 – 3.000.000 Hz (-3 dB), DC-gekoppeld. De totale harmonische vervorming ligt onder -110 dB en de opgegeven signaal/ ruisverhouding is gewaardeerd op meer dan 120 dB bij 1kHz Vin (in max).

De Audionet AMP 1 V2 eindversterker verraadt met zijn gewicht van 28 kilogram dat er flinke voedingstrafo's zijn verwerkt. Twee, want deze eindversterker is intern volledig dual-mono opgebouwd. Natuurlijk kom je weer dezelfde eigenschappen tegen: de DC koppeling, de ultra-lineaire opbouw en het volledig ontbreken van condensatoren in de signaalweg.

De flinke (700 VA) trafo's zijn ook hier ingegoten, en er wordt gebruikgemaakt van vier zeer stabiele hoogvermogens condensatoren (totale capaciteit 188.000 uF). Een dubbelwerkende verschil-versterkertrap met monolithische FET's, die apart worden gevoed met een 80 VA-ringkerntransformator met aparte wikkelingen voor elk kanaal vormt de ingangsschakeling. De operationele versterkingsbandbreedte is groter dan één Gigahertz. Met een dubbel circuit is de ingangsschakeling ontkoppeld van de vermogensversterkers. Per uitgangstrap worden vier vermogensmosfet's ingezet.

De eindversterker levert een vermogen van 200 Watt bij 8 Ohm weerstand. In 4 Ohm is dat 300 Watt en in 2 Ohm is het vermogen stabiel gemeten 450 Watt. De versterker is ook te bruggen, wat een vermogen van 600 Watt (8 Ohm) en 900 Watt (4 Ohm) oplevert. Het frequentiebereik is 0 – 300.000 Hz (-3 dB) en de signaal/ ruisverhouding ligt boven 106 dB. De totale harmonische vervorming ligt onder - 100 dB bij 1 kHz, 25 W bij 2 Ohm en de dempingsfactor ligt hoger dan 1000 bij 10 kHz, bij 500 Hz op meer dan 4000. Op papier meer dan genoeg controle voor de meest veeleisende speakers, dus. Aan de achterkant tref ik twee vergulde WBT NextGen luidsprekeraansluitingen, WBT lijningangen en twee Audionet Link-aansluitingen.

Aansluiten en inspelen
De Audionet set werd verbonden met mijn Goldnote Reale speakers, het netwerk met mijn digitale muziekcollectie op een QNAP NAS en niet te vergeten de phonotrap met daarvoor de platenspeler. Voor de bekabeling maakte ik in eerste instantie gebruik van de Audioquest Vodka, Kimber Hero en Kimber 8TC ClearWhite, allen met WBT afgemonteerd. De stroombekabeling bestond uit een combinatie van Chord en Cassiopeia met een PS Audio Quintet voor de voorversterker en netwerkspeler.

Het fase correct aansluiten van de voorversterker en de netwerkspeler is bij Audionet goed uitgedacht, na het opstarten geeft het display bij een onjuiste fase dit meteen aan. Eenmaal ingespeeld laat de set echter horen dat de combinatie met vooral de interlinks niet ideaal is. De componenten(vooral de voorversterker) vergde enige inspeeltijd voor een oordeel kon worden geveld, maar daarna was er toch sprake van een wat schril hoog en minder stage en plaatsing dan ik gewend ben. Na alles gecontroleerd te hebben kom je tot de conclusie dat een kostbaar audiosysteem als deze baat heeft bij een gedegen bekabeling die goed combineert.

Tijd voor ... Bach!

En dan heb je de keuze. Ga je voor de 'gevestigde' merken of kies je een keer wat anders. Afgelopen jaar heb ik een prettig contact gehad met Rik Bach, ontwerper en producent van Bach luidsprekers. Al enkele jaren weet Bach zijn assortiment te ondersteunen met flink doordachte bekabeling. Hij werkte graag mee en voorzag mij van enkele van zijn luxe kabels.

Een kostbaar pakketje bereikte mijn huis, waarin twee SilverGold interlinks zaten. Deze kabels zijn voorzien van meerdere litze opgebouwde zilver-goud adertjes voorzien van teflon- en vertind koper afscherming. Dit om het skineffect te minimaliseren. Voorzien van rhodiumplated met carbon cinch-connectoren en een rubberkatoen mantel die mechanische trillingen absorbeert en antistatisch is. Als luidsprekerkabel was het pakket voorzien van de Bach Master (meer informatie op de website). Een luxe ogende kabel, van bifilair geëxtrudeerd vertind koper in teflon en een rubberkatoenen mantel.

Rik maakt gebruik van een kern met een diameter van 5,3 mm per ader en aan weerskanten fraaie rhodium plated draaikoppeling banaanstekkers. Bach heeft positieve ervaringen (lees: metingen) verkregen met de eveneens vertind koperen afscherming per afzonderlijke ader. Koper als mantel? Ja. Per speakerkabel zit een aparte aardedraad, die met een eveneens geaard stopcontact worden verbonden middels een speciaal geprepareerde meegeleverde kabel.

Als kers op de taart leverde Bach ook nog enkele voedingskabels mee, de Special en de Master. Dezelfde opbouw als de speakerkabel, met een gewikkelde aardedraad en een tegendraads gewikkelde fase en nul-kabel. De Bach Master geniet ook nog eens een eigen koperen afscherming en een eigen rubberkatoenen behuizing. De stroomkabels hebben luxe rhodium plated aluminium/ carbon connectoren.

Dan écht Bach - en meer
Dat er veel tijd in onderzoek, ontwerp en ontwikkeling van Audionet apparatuur (en Bach bekabeling) is gestoken staat nog steeds niet garant voor de ultieme muziekbelevenis. Om maar in hetzelfde naamsegment te blijven: de Audionet DNC speelt (na wederom een kleine periode van inspelen) Bach via Bach. Johann Sebastian, wel te verstaan. Van de door Sigiswald Kuijken/ La Petite Bande uitgevoerde Matthäus Passion is één van de fraaie delen het Verrat Des Judas. De set toont autoriteit. Volledige beheersing van alle registers, ruimte en detail, zonder enige vorm van kleuring. De laagweergave is enorm strak, het middengebied komt mooi los en de akoestiek van de opname-omgeving is hoorbaar. Audiofiel? Jazeker, maar wel met overtuiging.

Ook jazz is een geliefd genre onder liefhebbers van hifi. Er zijn meerdere geweldige opnames te verkrijgen, zowel op cd als via de HD downloadsites. Onlangs woonde ik in onze hoofdstad een intiem concert bij van Patricia Barber in het Bimhuis. Haar nieuwe album Smash werd daar deels ook ten gehore gebracht, maar ook oudere tracks. Via haar website heb ik één van haar eigen maandagavondoptredens gedownload, Monday Night: Live At The Green Mill part II. De Audionet-set speelt de track On The Road Again.

De levendigheid van het echte concert wordt flink benaderd, hoewel een één op één vergelijking natuurlijk nooit opgaat. De snelheid van drums, het plukken aan de snaren en de vocale kunsten van de artieste klinken erg direct, met een hoge mate van macro- en microdynamiek. Opdringerig is de set echter niet (voor de 'upgrade' naar Bach bekabeling was dit wel het geval), maar wel rijk en gedetailleerd. De set neigt een beetje naar analytische weergave, maar weet wonderwel de aandacht te vestigen op elk detail zonder luistervermoeidheid te veroorzaken. Waar vooral de Audionet eindversterker in excelleert, is de controle over het laag. Bassen rollen nog steeds fraai mijn ruimte in, maar zijn droog en uiterst snel. Geen 'vette' aanzet, maar snelheid.

Ook meer populaire muziek vindt veelvuldig zijn weg naar de streamer. The Eagles' evergreen Hotel California blijft een guilty pleasure en de 24bit/192kHz versie biedt fraai vergelijkingsmateriaal. Ook hier excelleert de set qua timbre, snelheid en controle. Gitaren voorzien van een fraai uitstervende galm van de klankkast, bassen vol, enorm strak en krachtig en een stage waar menig versterker jaloers op mag zijn. De muziek weet te overheersen, waar veel componenten in deze klasse de luisteraar het idee geven naar een ontlede (en dus vermoeiende) opname zitten te luisteren, in plaats van een geheel.

Ook elektronische muziek van onder andere Bliss, The Flashbulb en zelfs Yello laat eenzelfde indruk achter. Lo-fi opnamen (van onder andere Mayhem, Beck, Immortal en Satryricon) klinken op een ongekleurd weergavesysteem met zoveel detaillering ook echt lo-fi. Moet je als luisteraar dus wel kunnen waarderen. Verder wist de set enorm te imponeren met vocale- en pianomuziek.

De finish

Waar veel als high end aangemerkte hifi de ziel uit de muziek weet te halen, is de set van Audionet wel degelijk in staat om de luisteraar te vervoeren met behoud van het luistergenot. De Audionet PRE 1 G3 werkt zeker in combinatie met de Audionet AMP 1 V2 verslavend. Muziek luisteren staat voorop. Ook als losse componenten ingezet in combinatie met mijn eigen versterker (die eveneens als eindversterker kan fungeren) weten de componenten een onvergetelijke ervaring te bieden. Maar het merk combineert samen het beste.

De voor- en eindversterker zijn in staat om vanaf elke bron (ook analoog werd veelvuldig ingezet) te overtuigen. De detailrijke, precieze, ongecompliceerde maar ook analyserende weergave werkt verslavend, maar is wel volledig vrij van enige kleuring. Liefhebbers van een romantische of warmere weergave moeten dus wel even opletten. Dit strookt volledig met Audionet 's filosofie om te streven naar het doorgeven van de maximale hoeveelheid informatie.

De juiste (matchende) bekabeling is een absolute must; hierin is de set wat kritisch. Het merk biedt zelf overigens ook bekabeling, die aansluit op de intern gebruikte kabels. De afwerking van de componenten is formidabel, wat natuurlijk ook verwacht mag worden van een dergelijke prijsklasse. Audionet levert optioneel een Logitech Harmony One afstandsbediening mee (geprogrammeerd en wel), wat wel aan te bevelen is. De technieken en componenten die door het merk zijn toegepast zullen echter voor vele jaren luisterplezier garant kunnen staan.

De Audionet DNC DAC/Netwerkspeler is niets minder dan een klankmatige referentie. De vele aansluitmogelijkheden, de excellente afwerking en de ruime instelmogelijkheden zijn bij een dergelijk gepositioneerd apparaat natuurlijk te verwachten, maar de volledig neutrale weergave van deze speler en de goed doordachte mogelijkheden maken van de speler een echt paradepaard. De App die Audionet voor iOS heeft ontwikkeld is prettig en snel, maar heeft nog wel enkele verbeterpunten (het is dan ook niet de definitieve versie), maar de RCP controller laat niets te wensen over. UPnP en DLNA zitten overigens helemaal snor en werken probleemloos. De radiofunctie werkt erg goed en ook als DAC weet de DNC stressvrij, snel en helder weer te geven. Je mist wellicht de ondersteuning van DSD, maar op andere gebieden is de speler de titel referentie meer dan waardig.

De door Bach aangeleverde bekabeling werkte erg fraai in combinatie met de set. Er is veel tijd en energie gestoken in een gedegen product met een hoogwaardige afwerking. Voor de interlinks moet er wel ruimte zijn in/achter het meubel, ze steken wat verder uit. De afwerking en klankmatige neutraliteit zijn absolute pluspunten, zoals verwacht mag worden van bekabeling in deze prijsklasse (nee, dat is niet altijd logisch). Bach weet waarmee hij bezig is en biedt hoogwaardige producten. De bekabeling op mijn eigen apparatuur zorgde voor een dikke notering op mijn wensenlijst, kan ik wel melden.

En zo eindigt een unieke luisterervaring. In de klasse High End heeft Audionet (en Bach bekabeling) een terechte plek verworven en ik kan me voorstellen dat veel winkeliers en hifi-liefhebbers erg blij zullen zijn met de komst van het merk naar Nederland. De continue zoektocht naar perfectie vanuit de ingenieurs uit zich ook in perfectie. Besteed wel aandacht aan het matchen met speakers en bekabeling, een juiste combinatie zal stressloos en verslavend werken, met muziek als uitgangspunt. Wanneer deze klasse binnen het budget ligt en de koper op zoek is naar een volledig ongekleurde en dynamische weergave met veel controle en sprankelende helderheid, mag Audionet zeker niet ontbreken op het lijstje van te beluisteren merken.

Audionet DNC: 5190 euroAudionet PRE 1 G3: 4190 euroAudionet AMP 1 V2: 5690 euro

Meer informatie via de website van Audionet-importeur Servi-Q.

Bach SilverGold interlinks: vanaf 750 euro (0,5 mtr stereo)Bach Master luidsprekerkabel: vanaf 1450 euro (2,5 mtr stereo)Bach Special voedingskabel: vanaf 625 euro (0,75 mtr)Bach Master voedingskabel: vanaf 750 euro (0,75 mtr)

Meer informatie via de website van Bach Luidsprekers.

HiFi.nl plus- en minpunten
Audionet DNC:

+ Zeer hoogwaardig afgewerkt
+ Neutraal
+ Veelzijdig (aansluitingen en inzetbaarheid als DAC/ radio/ streamer)

- Display is wat klein om goed af te kunnen lezen vanaf zitafstand
- Apps nog niet volledig werkend en uitgerust
- Ondersteunt geen DSD

Audionet PRE 1 G3 en AMP 1 V2

+ Luxe afwerking
+ Neutraal, met veel vermogen
+ Veel aansluitmogelijkheden

- Geen eigen afstandsbediening
- Kan mismatchen met bekabeling

Gebruikte hardware

Digitaal:

Audionet DNC Denon DVD2900 Marantz UD5007 Eastern Electric MiniMax Tube DAC Qnap TS-219 NAS/ 2x WD Caviar Green Eco HDD Logitech SqueezeBox Touch/ SBooster upgrade

 

Analoog:

Goldenote Piccolo mkII Goldenote B5 mkII arm Lyra Dorian MC Thorens TD147 Jubilee GoldringEroica LX MC

 

Versterking:

Audionet PRE 1 G3 voorversterker Audionet AMP 1 V2 eindversterker Blacknote DSA-150 Signature Goldenote Phono2 mkIII met externeGoldenote PSU GoldenotePhono 1 AS mod. Marantz SR5006

 

Luidsprekers:

Goldenote Reale Dark Wengé Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels Dali Suite 0.7C JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

 

Stroomvoorziening:

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokken Kemp QA plug Bach Special & Master, Chord, Supra, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabels

 

Kabels:

Bach SilverGold interlinks, Bach Master speakerkabel Kimber Kable, Goldenote, L.A.T International en InAkustik interlinks OxyPure HDMI bekabeling AudioQuest Vodka netwerkbekabeling InAkustik Reference en Kimber 8TC/ WBT luidsprekerkabels

 

Overig:

Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA Cones en Nutters Audio dempers/schotels, SoundcareSuperspikes, Bluehorizon Resonance Control Device De Mat van ArtSpeak