High End München 2010 - deel 3


René van Es | 17 mei 2010 | Fotografie René van Es

Dit is het derde van vier delen van het showverslag van de High End 2010 in München. Deel 1 lees je hier, deel 2 is hier te vinden.

Pioneer
moet je laten schuiven. Het is keer op keer dat Pioneer komt met versterkers en speler, liefst ook met luidsprekers die heel erg betaalbaar zijn en hoge kwaliteit koppelen aan die bescheiden prijs. Het gaat over de types A9 Mk2 versterker, D9 Mk2 sacd speler en de nieuwe S-71 luidsprekers).



Misschien niet helemaal High End, uw buurman zal evenmin erg onder de indruk zijn, tot de buurman hoort hoe de Pioneer set presteert. Dan heeft buurman of de neiging ook Pioneer in huis te halen of hij baalt dat hij meer heeft uitgegeven voor minder. Voornamelijk de S-71 luidsprekers vielen keer op keer in positieve zin op.

Buurman Panasonic heeft het beeld estafette stokje van Pioneer overgenomen. De 3D presentatie was continue zo druk dat ik die heb gemist. Ik prijs mij gelukkig met mijn eigen plasma van het merk. Wat Panasonic op de High End Show presenteerde was een zelfde kwaliteit. Niet alleen in plasma, ook met een LCD scherm.



De stroomafname wordt steeds lager, de schermen worden platter, het beeld dynamischer. Erg fijn is de THX stand op de duurdere toestellen die in de fabriek al zo wordt afgesteld dat kalibreren thuis eigenlijk niet nodig is. Ik ben bang dat weinig merken de Panasonic kwaliteit kunnen evenaren laat staan overtreffen.

Chario luidsprekers kennen we goed van de houtafwerking. Nu waren diverse types in diverse kleuren verkrijgbaar. Als uw partner nu gelukkig is in het interieur met een kleurtje, dan krijgt u toch uw audiofiele zin en wordt een fraai systeem in huis gedragen.


 
ATC gaf een demo met hun grootste systeem de EL 150A FF. Hierin zit een 15 inch laagunit, de bekende ATC dome voor het middengebied en een tweeter. In elke kast is plaats voor drie eindversterkers, waarmee een volledig actief systeem ontstaat. De grote ATC heeft de ruimte nodig, zeker een zo zwaar systeem, mede daardoor kwam het niet helemaal uit de verf. Een kleinere broer had meer indruk kunnen maken. Natuurlijk laat je graag het beste zien, verstandiger is een set te pakken die het optimaal doet. De EL 150A FF kost rond de 80.000 Euro. Wie de ruimte heeft mag deze topsystemen in huis halen.


 
Mooi om te zien, geweldig in geluidkwaliteit zijn de versterkers van Vitus. De bouw is verbluffend en wie kennis heeft mogen maken met Vitus weet dat er weinig merken zijn die het merk weten te evenaren. Zowel de voorversterker als de eindtrap schreeuwt klasse uit.



In dezelfde stand kabels van berTram, die simpelweg claimt de beste kabels ter wereld te maken. Een nogal boude bewering. Zelfs als je kabel maakt van puur goud die er uit zien als een halssieraad met hun gevlochten structuur. Naar de prijs hebben we niet gevraagd.



Terwijl de kabels gebruikt werden om Vitus aan te sluiten zat aan de andere kant van de banaanstekker een Amphion luidspreker. Zwart zal het nieuwe wit zijn, Amphion volgt de trend van gekleurde frontjes tegen een wit uiterlijk. Fleurig.


 
Mudrakustik maakt netfilters. Niet in Nederland verkrijgbaar. Geen idee wat de bereikte filtering uit de set weet te halen, wel zonder meer het uiterlijk fraaiste netfilter ooit. Dat past eerder voor de set dan ergens weggestopt in een hoekje.

Dali, Burmester, Chord, NAD, T+A, TAD en Magico

Dali heeft zijn Ikon serie een upgrade gegeven naar een Mk 2 level. De veranderingen zitten intern, de woofer met natuurlijk een aangepast filter. Dat geeft de Ikon een iets warmere klank en een nog betere integratie met de Dali tweeter module. De Ikon 2 Mk 2 kost vanaf nu 429 Euro per stuk.



Wie breed heeft laat breed hangen. Wat te denken van een Porsche Panamera met een Burmester geluidsysteem aan boord. Surround in de schitterende auto. Daar er telkens slecht één persoon in de Porsche mocht plaatsnemen kregen we het niet te horen of te zien. Het blijft vooralsnog een raadsel of Burmester de bekende chromen platen heeft gebruikt en een bling-bling vervoermiddel creëert. Burmester gaf wel een demo die klonk als een klok met hun grote set. Wie chroom te erg vindt kan Burmester in mat aluminium of zelfs in zwart bestellen. Chroom is wel het meeste fraaie als u kiest voor dit oude en degelijke Duitse product.



Chord, net overgestapt naar een nieuwe distributeur. Chord heeft in een andere prijsklasse dan Musical Fidelity een reeks aan kleine, innovatieve apparaatjes uitgebracht met de naam “Chordette”. De Gem d/a converter met Bluetooth en USB



de Dual phono versterker, de Prime voorversterker



de Tucan hoofdtelefoon versterker, de Mogul mini-pc die als mediacenter kan dienen en zelfs een mini eindversterker.



Het rekje moet nog komen. Alle apparaatjes nauwkeurig op elkaar afgestemd. Zowel los als in een systeem opzet bruikbaar. Om een prijsindicatie te geven, de Gem dac kost 490 Euro in de winkel. Ik vergaapte me ook nog even aan de 16.000 Euro kostende Red Reference CD Player.



Wat een mooi ding, vooral in de zwarte uitvoering.
 
NAD zette een surround opstelling neer. Als ik NAD was geweest zou de M2 staan te draaien. Een beest van een versterker waar meerdere recensenten (waaronder ik) lyrisch over zijn. Van voor tot achter gebaseerd op digitale techniek. Het is goedbeschouwd een d/a-a/d converter met een uitgangsvermogen van 2 x 250 Watt. Een versterker die NAD in één keer een definitieve plaats geeft in de high end markt.



Ik geeft toe, NAD in surround was fraai, zeker met een Blu-Ray van Shakira die gaat buikdansen. We bleven er even voor zitten.
 
Wie een kilowatt aan 4 Ohm denkt nodig te hebben mag naar T+A. Hun laatste model eindversterker combineert buizen met halfgeleiders.



De M10 past bij de P10 voorversterker, D10-2 sacd speler en de phonotrap. Door een open model neer te zetten konden we zien hoe druk het in een M10 is en dat de ruimte goed wordt benut. Prijs is 10 mille. Draait u over T+A af en toe een plaatje, dan hebben ze betaalbare platenspelers van rond 2000 Euro. Superstrak qua uiterlijk.


 
Twee merken die wel duur zijn maar niet uit de verf kwamen zijn TAD en Magico.



TAD heeft maar één kans, Magico komen we verderop tegen gecombineerd met Soulution en daar is het schitterend. Of Magico is mijn smaak niet, wat zomaar kan, of de ruimte is te klein. Bovendien irriteert de duisternis mij in de Magico ruimte. Een zwarte luidspreker fotograferen valt al niet mee, zeker niet in het donker.



 Zoals collega Max opmerkte, soms ben ik een grumpy old man. Maar let straks op wat ik dan over Magico ga zeggen. Het komt helemaal goed.

Fast Audio, Silbatone, Luxman, ASR, YG, dCS. MBL, Aesthetix en Pathos

Fast Audio liet de Kiso Acoustik HB-1 horen. Een mini systeem met maximale prestatie. De woofer meet slechts 10 cm en de tweeter 17 mm. Het rendement is 85 dB aan 8 Ohm. De afmetingen zijn 317 x 148 x 221 mm. In de voet van het systeem zit in een eigen compartiment het filter verstopt. De aan de achterkant afgeronde 6-liter kast van 5 kilo zette een enorm beeld neer voor een groot publiek en tartte de natuurwetten. Aan de ontwikkeling werkte onder meer Jonathan Carr (Lyra) mee.



Een maatje meer is het Western Electric hoorn systeem in de kamer ernaast. Gemaakt ergens in de jaren ‘40 voor een bioscoop, zelfs het filter is nog uit die tijd. Imposant is het juiste woord. Silbatone A-845 buizenversterkers geven het signaal af. Beslist een publiekstrekker deze “Schallwand”. Er komt nog steeds een fabuleus geluid uit het oude systeem, waar de Silbatone versterkers trouwens behoorlijk aan bijdragen. Silbatone kan gecombineerd worden met elk modern luidsprekersysteem, maar wie de documentatie goed leest begrijpt dat men bij Silbatone eigenlijk alleen hoornsystemen tot het walhalla rekent.


 
Luxman gaat meer en meer de retro kant op in uiterlijk. De houten behuizingen van de jaren 70, die Luxman de nog steeds levende status gaven is helemaal terug.


 
Zet een zaal vol met ASR, YG Acoustics en dCS, dan weet je dat het permanent vol zit. Maar mag ik de man van YG Acoustics er eens op wijzen dat relatiebeheer erg belangrijk is, maar dat de potentiële klanten ook in de ruimte zitten te luisteren? Iets meer aandacht verdienen de opgestelde apparaten en een beetje uitleg wat er speelt is op zijn plaats. Jammer dat daarmee de demo in het water valt.


 
Wie dat heel wat beter doet is MBL. Daar klinken echte instrumenten, gevolgd door de set, met uitleg, met aandacht voor het publiek. Zo hoort dat. Bij MBL vrijwel alles in het wit uitgevoerd, met gouden ornamenten. Ik weet het niet, is het nu chique of ordinair? Beslist u zelf maar. Dat de elektronica en de rondstralers een geweldige stage neerzetten is buiten kijf. Zeker de beste demo tot nu toe op mogelijk de duurste set.


 
Aesthetix laat de phonotrap met losse buizenvoeding in hun ruimte alleen zien. Elders is hij te beluisteren. De Io Eclipse is een statement op phono gebied. In en uitgangen in cinch en XLR. Steeds meer gaan we zien dat pick-up elementen gebalanceerd worden aangesloten. Het heeft zeker voordelen, maar niet elke armkabel is zomaar geschikt.


 
Bij Pathos staat het leukste versterkertje met Inpol techniek. De Impolremix van 2 x 10 Watt. Buisjes, Inpol techniek en uiteraard een USB dac in één behuizing. De grote versterkers ogen fraai, maar kunnen qua uiterlijk niet tippen aan dit ding. De Pathos cd speler oogt haast lomp naast de Inpolremix.



Pathos heeft zich ook op de luidsprekermarkt begeven met de E-motion M1 tot en met de M4. Het klonk zeker niet onverdienstelijk bij Pathos en wie zijn hoogwaardige audio kiest met een flinke scheut design heeft bij Pathos een ruime keuze.

Octave, MAgico en Soulution, Brinkman, Hansen, Weiss en German Physiks

Octave heeft twee primeurs. De V70SE, de opvolger van de V70 en een Phonomodul. Op de foto’s niet zo mooi neergezet, in het echt wel.



Octave heeft een importeur gevonden voor Nederland en ik mag al verklappen dat ik de V70SE kan verwachten. Daar kom ik op terug op deze website.



Ik beloofde het al, Magico met Soulution. Dikke dubbele monoblokken als aansturing, een grote goedverlichte zaal, Soulution bronnen en voorversterkers. We luisterden ademloos en als er niet een nog beter systeem zou zijn, dan was dit onze keus als “beste geluid van de show”. Rijk aan detail, organisch, oorstrelend, dynamisch, de trefwoorden geven niet aan welke schoonheid is bereikt. Kostbaar, heel kostbaar, maar als u het kunt betalen en u wilt geen hoornsysteem in huis, dan weet ik zo snel niets beters.


 
Brinkman, bekend van draaitafels en hun speciaal door EMT gemaakte elementen komt met een nieuw pick-up element. De Phi. Low output MC systeem, prijs 1800 Euro. De versie die we zagen was in blauw, men speelt met de gedachte per land de kleuren van de vlag te leveren. Dat zou weer eens iets anders zijn en gaat parallel import tegen.


 
Bij WOD Audio staat eveneens Soulution te spelen, op de Hansen Emperor. Mooi, maar niet in de klasse van Magico. Terwijl het een speaker is van 60.000 Euro.


 
Weiss toonde een DAC202 met firewire aansluitingen, SP\DIF en AES/EBU. Signalen tot 24 bit / 192 kHz worden moeiteloos verwerkt, via een enkele of een dubbele (aanbevolen) connectie. Diverse upsampling filters zijn te kiezen op het frontpaneel of via een meegeleverde remote control. Compact, compleet en met een hoofdtelefoon aansluiting. De conversie techniek van Weiss staat hoog aangeschreven in de studio, kan nu betaalbaar thuis gebruikt worden.


 
German Physiks is een oude bekende. German Physiks monteert een driver met een lange conus vertikaal in de behuizing. De hoge tonen stralen rondom af. De lage tonen gaan via de behuizing aan de onderzijde naar buiten. Het heeft wel iets van de Walsh drivers van jaren geleden. Het topmodel Borderland is nu in de Mk IV staat en leverbaar met een titanium of carbon drive unit. De beleving heeft wel iets weg van de rondomstralers van MBL. De PQS-100 serie huldigt hetzelfde principe als de Borderland, is goedkoper en steunt voor het laag grotendeels op een losse wooferkast. Met de PQS-100 maak je eenvoudig een rondomstralend meerkanaal systeem voor home cinema.