High End München 2010 - deel 4


René van Es | 19 mei 2010 | Fotografie René van Es

We zijn er aangekomen. Wat mij en Max betreft (en velen die wij spraken) `het allerbeste geluid van de show`. Lansche Audio maakt een statement met hun Cubus systeem.



Een Corona plasmatweeter die niet naar ozon stinkt en een frequentiebereik heeft dat loopt vanaf 2,5 kHz tot 150 kHz. Een midunit achter een hoorn met een opening van 50 cm die vanaf 400 Hz werkt en een 46 cm basspeaker waar een familiepizza op zou passen. Rendement ongeveer 95 dB. De afmeting is 129 x 57 x 63 cm.



Lansche bereikt drie belangrijke zaken: een plasma tweeter is massaloos en dus ideaal in snelheid, de akoestische aankoppeling van een hoorn met de driver geeft de meest natuurlijke overdracht en een 46 cm woofer mag heel stijf zijn en hoeft nauwelijks te bewegen om toch veel lucht te verplaatsen. Dat spelend op Digital Do Main VFET versterkers. Digital Do Main maakt daartoe zijn eigen VFET’s die zij Static Induction Transistors noemen. De versterker levert 2 x 150 Watt of in bridge mode 1 x 300 Watt. Hier staat een set die vanaf de eerste tel pakte, overweldigde, meetrok in de muziek. Los en ruim, strak en snel, enorme dynamiek en vooral gemak. Vorig jaar was een kleiner systeem al zo geweldig om naar te luisteren, deze grotere speakers (Lansche had nu een veel grotere ruimte ter beschikking) walsen je plat.



Wat ik van AudioNec moet denken weet ik niet. Max was onder de indruk, ik niet. AudioNec maakt muziekservers en actieve luidsprekers. De werking bleef voor mijn verborgen, dus weet ik niet hoe twee keukenrol kartonnen per kant geluid kunnen maken. Niet qua geluid en niet qua uiterlijk om over naar huis te schrijven. Misschien wel omdat ik net bij Lansche Audio vandaan kom.


 
Een mini buizenversterker bij Mastersound. Klasse A met een vermogen van een paar Watt. Voor de studeerkamer of aan de PC. Een kleine luidspreker is in ontwikkeling bij Diapason. Grotere versterkers maken gebruik van 845 buizen of van 300B triodes. Wie Ayon kent van destijds zal een schok ver herkenning krijgen. De Mastersound 300B is gelijk aan de vroegere Ayon 300B. Het mooie merk van de sympathieke eigenaar en maker is via een dealer in Amsterdam eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar. Prijzen starten bij de Dueventie (220 S.E.) rond 2700 Euro. Twee maal 20 Watt uit EL34 buizen.


 
Signore Lorenzo van Mastersound sleepte ons mee naar North Star Design. Alweer een USB dac, wel een technisch zeer hoogwaardige die signalen tot 24 bit / 192 kHz verwerkt. Gebaseerd op asynchrone dataverwerking met FIFO buffers. North Star scheidt het USB bitpatroon volledig van de rest van de dac en herklokt het signaal. Met als gevolg een lage jitter.



De kleine versie heet Essensio en de grote USB Dac 32. Die laatste is volledig gebalanceerd gebouwd en kent een dubbele PCM1795 192 kHz-32 bit dac chip set. North Star Design laat vroegere klanten niet in de steek. Een los kastje heeft een zelfde functionaliteit als de eerste trap van de USB dac en maakt zo een ouder type dac van North Star Design volledig up-to-date. Helaas niet voor andere dac’s want men maakt gebruikt van de I2S bus.

ProJect, Copland, Kemp, Clearaudio, Cambridge Audio en Leedh

Mini is de mode, ProJect heeft voor alles wel een klein kastje. Phono, dac, loopwerk, pre, eind, hoofdtelefoon. Her en der een buisje om het geheel extra aantrekkelijk te maken. Betaalbaar en netjes afgewerkt.



Pro-ject maakt platenspelen betaalbaar. De Genie is leverbaar in hoogglans zwart, wit en rood, heeft een arm plus een element en dat voor 335 Euro.



Copland toonde de CDA825 cd speler. En wat voor een speler. In Hifi Choice beschreven als een haast analoge speler en direct genomineerd voor product van het jaar. Het is een bovenlader met intern een Wolfson dac die van data wordt voorzien vanuit een buffer circuit. Die buffer, in combinatie met een zeer nauwkeurige klok, zorgt dat jitter nagenoeg is geëlimineerd. De speler is zo opgebouwd dat de diverse secties elkaar niet beïnvloeden, wat mogelijk is door verschillende voedingscircuits in te realiseren. Het rustige uiterlijk draagt bij aan een luxe uitstraling.


 
Kemp Elektroniks heeft de Europese vertegenwoordiging voor de Zweedse Entreq kabels en accessoires. Hoewel de uitleg van Ron over vooral cable wraps en zakjes vulkaanzand ons zweverig in de oren klinken, weten we uit ervaring dat de producten in vele gevallen echt werken en de geluidskwaliteit van de set verbeteren.



Ron wil dat graag bewijzen en gaf me een SR (Shumann Resonance) plug mee om thuis te proberen. U gaat er over horen in positieve of negatieve zin.


 
We komen aan bij Clearaudio die nogal wat te melden heeft. Voor de Statement draaitafel is een Statement phono/lijnvoorversterker ontworpen. Losse accuvoeding, twee ingangen voor elementen, driemaal lijn, volledig symmetrisch en dubbel mono opgebouwd. Prijs 19.900 Euro wordt verwacht.



Vervolgens een goedkope toonarm (590 Euro) en een dure (Magnify voor 1999 Euro).



Een verbeterde platenwasser die nauwelijks geluid maakt, zuinig omspringt met vloeistof, aan twee kanten wast, regelbare omloopsnelheid, maar niet erg goed afzoog. Prijs 1999 Euro.



Een Concept MC pick-up element voor 499 Euro maakt het geheel vol. Bij Clearaudio vinden we ook platen en cd’s. Ik was zo vrij de plaat van Marika Cailly te kopen (29 Euro), vol met Franse Chansons. Een absolute aanrader durf ik te stellen.


 
Cambridge Audio showt de NP30 netwerkspeler, ethernet en WLAN voor streaming audio en internet radio. Klein en handzaam passend binnen de Sonato range.


 
De meest verbazingwekkende luidspreker staat bij Leedh te spelen aan een complete Van Medevoort opstelling. De Leedh C speaker bestaat uit drie kleine busjes (hoog, midden, laag) van fabrikant Acoustical Beauty, gehangen in een metalen frame op een metaal en glazen voet.



De busjes zijn veel te klein om echt te kunnen spelen denk ik in het begin, maar dat valt tegen, een vleugel staat als een huis. Inclusief de laagste registers. Idioot gewoon, mijn hersenen weigeren dit te begrijpen. Dat niet op een laag volume niveau, eerder realistisch. Te gek voor woorden. Wel erg leuk dat Nederlandse elektronica daar zo aan het eindresultaat staat bij te dragen.

Acoustic Energy, Cabasse, Acoustic Solid, EAR, Holborne en Atoll

Acoustic Energy brengt de nieuwe Reference 2 mee. Oogt supermooi, maakt geen geluid. Dus hoe hij klinkt zullen we in München niet ontdekken. Herkenbaar zijn de metalen conussen die AE vaker gebruikt en een ringdome tweeter. Een kleinere Reference 1 met één woofer komt beschikbaar, die heeft een lager rendement en loopt minder ver door in het laag.



Cabasse is bekend van de geluidbollen. De LaSphere van 120.000 Euro het paar is het grootste systeem. De veel kleinere Grand Riga nog altijd 7000 Euro. Daartussen nog bijvoorbeeld de Grand baltic Evolution van 10.000 Euro. Van de vorm moet je houden, technisch is een bol heel slim, een bol heeft een nagenoeg ideaal afstraalgedrag.


 
Na de wangedrochten van vorig jaar showt Acoustic Solid meer normale draaitafels. Geen gekleurde halfedelstenen in de voet of aan het plateau. Gewoon staal en aluminium in de Solid Watch van 7900 Euro. Daar worden we hebberig van. De uistraling is ineens heel volwassen en mooi.
De mooiste versterkers uit handen van een `niet zo knap stel` is de beste omschrijving voor Esoteric Audio Research. Tim de Paravincini komt elk jaar met zijn vrouw langs om zelf de producten te promoten. Voor zover dat nog nodig is. Op de draaitafel van EAR zat recent nog een jaar levertijd. Geen nieuwe ontwikkelingen dit jaar, de lijnen zetten zich gewoon voort. Ik ken wat mensen met EAR apparatuur en die zweren bij de kunsten van Tim.


 
Holborne uit Zwitserland zullen we hier waarschijnlijk niet begroeten. Elektronica in de vorm van een hybride CA270 versterker (buizen en FET’s) en een door zijn simpelheid kracht uitstralende draaitafel.



Dualpivot arm erop (wat is dat?) met eigen element (wat ze waarschijnlijk inkopen). Het merk trok onze aandacht juist vanwege de oerdegelijke uitstraling.


 
Leuk nieuws bij Atoll. De IN400 versterker komt er aan. Een geïntegreerde versterker met cinch en gebalanceerde ingangen. Een dac aan boord voor een USB ingang, heel slimme bediening met maar twee draaiknoppen, een kast die weggelopen lijkt uit de Captain Nemo serie. Volgens Atoll zit in de IN400 een 1500 VA trafo en een eindtrap die krachtig genoeg is voor elke speaker. Later zullen in dezelfde lijn losse voor en eindversterkers volgen.



Atoll heeft bij mij altijd een warm plekje in mijn hart gehad en dat gevoel groeit met de 4500 Euro IN400. De onderkant bij Atoll is een IN30 versterker die vooral in Frankrijk de winkel uit vliegt. Twee maal 50 Watt serieus muziek maken uit MOS-FET transistoren voor een prijs die onder de 500 Euro blijft. En vergeet het betaalbare USB dac-je niet mee te rekenen.


 

Röschlau & Lorenzi, Canor, Tonar, XTZ en Audel

Op een rij aparte draaitafels van Röschlau & Lorenzi.



Van SW Speakers carbon zeppelins op een frame.



Van Absoluta buizenversterkers die er erg goed uitzien, intern bijzondere schakelingen hebben waardoor ondanks de gebruikte buizen geen koppelcondensatoren in de signaalweg zitten.



Tenslotte luidsprekers van Everything But The Box, een merk dat zijn naam eer aan doet.



Vier merken die een bijzonder product maken, relatief onbekend zullen blijven, maar hoge ogen gooien bij mensen met oog voor design en een moderne smaak. Ik zou het graag eens horen om te bepalen of de aparte vorm afbreuk doet aan het geluid of juist bijdraagt.

Veel traditioneler is Canor met buizen opgebouwd. Het vroegere Edgar uit Slowakije. Vol trots laten ze een klant een geavanceerde buizentester zien, de stand is echter te klein om er een behoorlijke foto van te maken. Dus laten we het bij de apparatuur. Canor levert versterkers en cd spelers. Daarnaast een hoofdtelefoon versterker en maar liefst vier varianten van een, erg goede, buizen phono versterker.


 
Tonar levert sinds mensenheugenis accessoires voor in het bijzonder platenspelers. Reinigingmiddelen, borstels, lampjes, naaldruk wegers, etc. Maar levert ook de in prijs/kwaliteit hoog scorende Nagaoka elementen. Sympathiek bedrijf dat de analoge liefhebber bijna altijd kan helpen. Met zelfs de meeste obscure vervangingsnaalden voor oude elementen. Voor 78 toeren platen zijn naalden te koop met afrondingen van 1 tot 5 Mil. Daarmee kunt u de naald dieper of juist minder diep in de groef laten landen en zo proberen de minste last van beschadigingen uit het verleden te hebben. Tonar heeft daarnaast een groot assortiment elementen voor DJ’s.


 
XTZ is een prijsvechter. Zij brengen een DSP processor in een handzame behuizing op de markt. Geschikt voor bi-amp met elektronisch filter, room correctie en voorversterker functie. In een grotere kast een zelfde functionaliteit, maar dan met 2 x 125 Watt eindversterkers ingebouwd. Daarnaast heeft XTZ een heel handig software programma om de kamerakoestiek te meten, inclusief geijkte microfoon. Bij XTZ vindt u beulen van versterkers en een grote variatie aan luidsprekers. Made in China, anders waren de ongelofelijk lage prijzen niet haalbaar.


 
Wat moet je denken bij Audel Artloudspeakers. Twee houten poppen met de namen Fred en Ginger. Het ziet er zelfs serieus gemaakt uit. Je moet iets doen om op te vallen en te verkopen.


 
Daarmee komt een einde aan onze rondgang. We waren moe, hadden zere voeten en de indrukken werden niet langer in de hersenen opgeslagen. We weten dat we merken hebben gemist, omdat we ze niet konden vinden, omdat ze niet relevant voor Nederland zijn of omdat we een net een andere kant opkeken in het gangpad. Achteraf thuis denk je dan aan Crafty, Hegel, KR, Thiel en nog een hand vol. Het is niet anders, de High End Show is de grootste show binnen Europa, aan de hoeveelheid dealers, distributeurs en pers te zien ook de meest belangrijke. Dan kun je niet alles meepakken. Volgend jaar doen we gewoon weer ons best. Op de 30ste editie van dit evenement in München.