World War Z 3D


Sander van der Heide | 04 juli 2013

De ‘Hollywood pitch’ van producer Brad Pitt moet iets geweest zijn als 'Outbreak meets I Am Legend'. Als dit gegeven je aanspreekt, zal je zeker niet worden teleurgesteld. De film die vandaag in de Nederlandse bioscopen in première gaat, is in de VS al een grote hit. Ik vraag me toch een beetje af waarom...

Leonardo DiCaprio en Brad Pitt hebben samen gevochten om de filmrechten van het gelijknamige boek van Max Brooks. Blijkbaar spreekt het boek - wat is geschreven als een VN-verslag - erg aan, want als je de film moet beschrijven, spreekt er weinig originaliteit uit. Het gegeven is simpel en vaag (waardoor er lekker veel onverklaard blijft voor een volgende deel): ergens is een virus uitgebroken, waardoor mensen veranderen in hyperactieve hondsdolle zombies. 'The 4th of July' had in 1996 een alien-invasie met Independence Day, in 2013 komt het gevaar van binnenuit. 

Of volgens de filmmakers zelf: in de spannende actie-thriller World War Z speelt Brad Pitt een medewerker van de Verenigde Naties, Gerry Lane. Hij reist af naar verschillende landen om de oorzaak van een wereldwijde epidemie te vinden. Hele legers en regeringen zijn al vernietigd en Gerry begint een race tegen de klok om de mensheid te redden. Lees: Pitt Vs. Zombies.

De film begint meteen met familie Pitt in totale chaos, wat in principe tot het einde doorgaat. De spanningsopbouw is twee uur lang, wat dan wel weer een behoorlijke prestatie op zich is. Pitt sleept je er doorheen en houdt je op het puntje van je stoel. Mocht je een samenvatting van de film willen zien (zonder ‘spoilers’), bekijk dan onderstaande trailer en je krijgt de film in chronologische volgorde, geen geintje, tot aan de ontknoping te zien. Spreekt die aan, dan spreekt de film je aan.

Echt een oplossing voor de epidemie wordt er overigens niet gevonden, en een verklaring voor het uitbreken van het virus ook niet. Deel 2 is dus al in de maak! In onderstaande featurette meer informatie over de totstandkoming, op de volgende pagina aandacht voor het beeld & geluid van de film.

Beeld en Geluid

De film is achteraf omgezet naar 3D. Hoewel dat tegenwoordig redelijk goed voor elkaar is te krijgen, valt het resultaat meestal tegen. Bij World War Z is dat ook het geval, en helaas zelfs erger. De film is zo onrustig gefilmd en de edits zijn zo ongelooflijk kort (in het begin van de film zou elke zombie een pop of zelfs je moeder kunnen zijn, zo kort in beeld zijn ze), dat je het liefste de 3D-bril afzet om nog een beetje overzicht te houden.

Daarbij zijn scènes in een donker flatgebouw nog donkerder door je 3D-bril, zodat elk contrast is verdwenen. Spectaculaire effecten van zombies die door het beeld vliegen of adembenemende vliegtuigscènes blijven uit, terwijl de setting er zeker om vraagt, maar dan had dit direct in 3D opgenomen moeten worden. 2D op een klein scherm, dat werkt het best bij deze film. Overigens zat ik wel vrij ver vooraan, op een plek waar je wel wat last hebt van crosstalk (het beeld wat voor het rechteroog is bedoeld, is ook nog een beetje te zien in het linkeroog en vice versa). Misschien dat ik daarom niet zo enthousiast was over het 3D-gebruik.

Muziek
De soundtrack van Marco Beltrami (met aardig wat horrorfilms op zijn creditlist) is functioneel, maar verre van origineel. Net als de film blijft het tempo hetzelfde; hakkende strijkers, Hans Zimmer-achtige trommels en af en toe ook wat elektronica dat doet denken aan werk van Cliff Martinez en de soundtrack van de laatste Batman-films.

Geluid
De audio is prima in orde, dialogen zijn goed te horen en met veel meer variatie in dynamiek dan je zou verwachten. Kleine stiltes met op de achtergrond wat zombiegeluiden in de galm geven de nodige kippevel-ervaring. Een paar ontploffingen gaan in plaats van heel hard, juist heel diep, alsof de stroom even uitvalt. Maar de geluiden van de zombies zelf met bijhorende foleygeluiden werken nog wel het beste. Weinig surround, maar dat maakt het meteen ook wat intiemer en dus spannender.

Film: 6/10
Beeld: 7/10
Geluid: 7/10
Surround-gebruik: 7/10
3D-gebruik: 6/10
Biosbezoekwaardig: 7/10

Lengte: 116 min
Beeldverhouding: 2.35:1

Meer weten over World War Z?