Olive 06HD high end-streamer test


Redactie HiFi.nl | 23 augustus 2013 | Fotografie Fabrikant | Olive

Wat Olive, Sooloos en Aurender - de drie merken die het hier tegen elkaar opnemen - gemeen hebben? Ze zijn alledrie nog maar enkele jaren op de markt. Goed, sinds Sooloos overgenomen is door Meridian is die stelling niet langer helemaal zuiver te noemen.

Maar het plaatje is wel duidelijk. En net omdat de drie de markt ongeveer gelijktijdig betreden hebben, zou je kunnen denken dat daar dan misschien ook wel gelijkaardige producten uit voortgekomen zijn – de recensies van Aurender en Sooloos zijn dan ook al te lezen. Maar niets is minder waar. Zo is de Olive 06HD in meerdere opzichten een uniek apparaat...

Een futuristische lasbril. Dat is het eerste beeld dat de Olive 06HD - let wel: als het apparaat uitgeschakeld is, anders is het een ander verhaal - oproept. Maar in welke toestand de Olive zich ook bevindt, in- of uitgeschakeld, het valt niet te ontkennen dat dit een heel fraai apparaat is. En een opvallend apparaat, ook. Probeer er maar eens naast te kijken. Lukt je niet. Het uiterlijk van de Olive 06HD doet niet aan een traditioneel hifi-apparaat denken, zoveel is wel zeker. De vormgeving maakt subtiel duidelijk dat de schuin oplopende bovenzijde de place to be is.

Er zit daar namelijk een 10.1" groot kleuren touchscreen. Daaronder vind je een traditioneel navigatie-eiland, met rechts daarvan een aantal transporttoetsen. Uiterst rechts zit de aan/uit schakelaar.

Connectiviteit
Je zou het al niet meer verwachten, maar het blijkt toch dat de Olive ook een soort voorpaneeltje heeft. Links vind je daar een full size (yes!) hoofdtelefoonuitgang, met daarnaast een volumeregelaar voor het hoofdtelefoongeluid. Rechts zit een cd-gleuf. Die ziet er een heel stuk frivoler uit dan gewoonlijk. Met de groeten van de groen/gele fluo-omlijsting.

Op de achterzijde zitten analoge (cinch en XLR) en digitale (optisch, coaxiaal en AES/EBU op XLR) uitgangen. Een netwerkaansluiting is uiteraard eveneens van de partij.

Er zijn ook twee connectoren waar je Wi-fi antennes – die worden netjes meegeleverd – kan opschroeven. Meer naar onderen vinden we ook een USB-poort, een HDMI-poort en een ingang voor een externe infrarood ontvanger. Op de USB-poort kan je een harde schijf aansluiten, maar je kan deze louter voor back-up doeleinden gebruiken. Geeft niet, want de 06HD beschikt sowieso over twee ingebouwde harde schijven, waardoor je een wel heel riante 2 TB grote opslagcapaciteit tot je beschikking hebt. Waar de HDMI-poort voor dient? Die stuurt een kopie – in standaard resolutie – van wat het op touchscreen te zien is naar buiten, zodat je één en ander ook op een aangesloten tv kan zien.

Concept en installatie

Het ontwerp – en vooral het touchscreen daarin – maakt duidelijk dat het niet de bedoeling is dat de Olive in een gesloten kast geplaatst wordt. Al zou het strikt genomen wel kunnen, want het apparaat laat zich ook bedienen met een iOS- of Android app.

Houd er wel rekening mee dat de sexy user interface-beelden die op de site van Olive op de foto's van de 06HD te zien zijn, de werkelijkheid enigszins geweld aan doen. De nieuw ontwikkelde user interface die je daar ziet is vandaag namelijk nog niet verkrijgbaar. Dat zou in de toekomst wel gaan gebeuren, maar dan op andere modellen, niet op de 06HD. Foei!

Gezien deze machine zowel over een ingebouwde cd-lezer – je kan er zelfs ook cd'tjes mee schrijven – als over twee harde schijven van 1 Tb per stuk beschikt, kan je de Olive gerust omschrijven als een alles-in-één oplossing. Als je geen zin hebt in netwerkgeneuzel, waarbij je een pc, een Mac of een NAS moet leren communiceren met een streamer, dan is zo'n 'total package' een interessant alternatief. Overigens kan je de Olive toch maar best aan je netwerk koppelen, want anders ga je niet kunnen genieten van internet radio. Daarbij zoekt de Olive ook op internet naar de metadata van de cd'tjes die je ript.

En laten we vooral niet vergeten dat de 06HD ook een fraaie DAC een boord heeft. In dat opzicht is het eigenlijk wel een beetje jammer dat het apparaat niet over digitale ingangen beschikt. In dat geval had je de DAC namelijk ook kunnen gebruiken in combinatie met andere apparaten.

Installatie
Nadat we de Olive app op onze iPad geïnstalleerd en opgestart hebben, wordt de 06HD meteen gevonden. Zo zien we dat graag. De app laat zich best wel vlot bedienen – en van enige wachttijden is geen sprake: wat je vraagt gebeurt meteen –, maar het ziet er allemaal eerder oubollig dan gelikt uit. Niet het soort interface dat je zou verwachten bij een dergelijk futuristisch ogend stukje hardware, eigenlijk.

Het is ook wel opmerkelijk om te zien hoe de scherminterface op de 06HD plotsklaps verdwijnt vanaf het moment dat de app opgestart wordt. Het is dus echt het één of het ander. Je kan op het display van de 06HD wel 'bladeren' door je albumcovers, maar dat kan alleen door telkens te klikken op de volgende/vorige cover die links en rechts staan. Vegen – zoals je dat gewend bent van iOS-apparaten en dergelijke – is niet mogelijk.

Rippen
En wat zou er gebeuren als we een cd'tje in de drive stoppen? Dat wordt prompt opgemerkt door de Olive, waarna deze online op zoek gaat naar de juiste artiest- en albumnaam en naar de tracknamen. Daarbij wordt ook de hoesafbeelding opgespoord en meteen geladen. Vervolgens begint het eigenlijke rippen. Leuk detail: intussen blijft de muziekweergave gewoon doorlopen. Na een paar minuten is het proces afgelopen en vinden we het album in kwestie terug in de bibliotheek. Nog even op de uitwerptoets op het bovenpaneel van de 06HD drukken, en klaar. Zo gemakkelijk kan het dus zijn om een streaming bibliotheek van je cd-collectie aan te leggen. Meestal dan toch, want het hoesje van één van de cd's die we invoeren – de live dubbelaar 'Urk' van Nits – wordt niet gevonden. Je kan overigens ook kiezen in welke kwaliteit je de cd's wil rippen: WAV, FLAC, mp3 128 of 320 bit of AAC 128 bit.

Muziek

Muziek, dan. Met de pen in aanslag zitten we klaar om de nodige minpuntjes aan het papier toe te vertrouwen. Maar het papier blijft opvallend leeg. Op voorwaarde dat je bronmateriaal in orde is – geripte cd'tjes in FLAC, gewoon 44.1 kHz/16 bit dus – en je de 06HD digitaal verbindt met de rest van de set, is het in alle eerlijkheid niet mogelijk om enige gefundeerde kritiek te geven op de geluidsweergave. Je hoort tekortkomingen bij de vleet, dat wel, maar die zijn te wijten aan de opname. En ja, dat weten we heel zeker. Gapless spelen doet de Olive trouwens ook zonder morren.

De live-versie van 'The Swimmer' van Nits klinkt dynamisch, ruimtelijk – zoals in: je krijgt veel informatie uit de ruimte te horen waar de opname gemaakt is – en gedetailleerd. En volkomen vrij van ongewenste geluiden. Met de 'Mute' knop ingedrukt leggen we ons oor te luisteren tegen de behuizing van de Olive. En ja, we horen de harde schijf werken. Maar als je op een normale afstand zit, hoor je er helemaal niets van. Een SSD is in theorie nog stiller, maar dat verschil ga je in de praktijk niet merken. Werkelijk niet.

'Two Skaters' – we blijven nog even hangen bij Nits – klinkt er gewoon bonk op. De balans tussen warme en wat 'koudere' geluiden – de klanken uit de PPG synthesizer, met name – zit precies goed. Daarbij is de muziek tegelijk opzwepend en rustgevend. Heerlijk. En uiteraard hoor je precies wat ze bij de opname uitgevreten hebben met diverse reverbs, delays en andere digitale tovenarij. Hoe langer we luisteren, hoe meer we het volume opdrijven. Waarom? Omdat het zo lekker klinkt. 'Max' van Paolo Conte nog een keertje? De raspende stem van Paolo klinkt uiterst echt. Als er geen galmeffectje overheen zat, lijkt het bijna alsof de man lijfelijk aanwezig is. De rest van de opname – te weinig laag in de lage octaven van de piano en soms iets teveel scherpte in de strijkers en de accordeon – klinkt wat minder superbe, maar dat moet je de Olive niet verwijten. Next: 'Scooby Snacks' van de Fun Lovin' Criminals. Een live versie uit de befaamde '2 Meter Sessies' opnames, meer bepaald. Alweer komt diezelfde bedenking boven: beter dan dit gaat het niet worden. Tenminste niet op basis van een 44.1 kHz/16 bit stereo opname.

Nog eentje: 'Private Investigations' uit 'Alchemy' van Dire Straits: Je hoort duidelijk dat je naar een opname luistert, maar ook dat is niet te wijten aan de Olive. Wel omdat een kamer akoestiek nu eenmaal iets anders is dan het geluid dat je in een stadion of een grote zaal hoort, en omdat de opname zelf ook niet helemaal toppie is. Maar zeg nu zelf, het is toch wel veelzeggend – in het voordeel van de Olive – dat we het steeds maar over de opnames hebben en niet over het afspeelapparaat? Bij 'Take Five' van Dave Brubeck krijg je in vergelijking met een gewone streamer à la Sonos zo'n beetje de indruk dat men eens goed het stof van de microfoons geblazen heeft, waardoor er net weer ietsje meer detail in de opname terecht gekomen is. Tot slot luisteren we ook nog naar wat 24 bit materiaal. Dat klinkt extreem goed, maar niet noodzakelijk omdat het 24 bit is. Het zijn gewoon – nu ja – steengoede opnames.

Zo kunnen we nog uren doorgaan – eerlijk gezegd: dat hebben we gedaan ook – maar de conclusies blijven steeds hetzelfde: dit apparaat speelt even goed als het Meridian systeem en als de Aurender. En met het mes op de keel? Daar komen we nog op terug bij de conclusie van dit drieluik, die we dit weekend publiceren. De recensies van Aurender en Sooloos zijn reeds gepubliceerd.

Conclusie?
De geluidskwaliteit is dus absoluut top, maar qua bedieningscomfort/user interface is de Olive de hekkensluiter van de drie. Wat het concept aangaat, is er niet zozeer sprake van goed of minder goed: het sluit aan bij je wensen, of niet. En de looks? Wij hebben nog nooit een mooiere streaming machine gezien. Maar dat is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak. De prijs-kwaliteitverhouding, dan. De Olive 06HD is én het goedkoopste apparaat uit de test – en dat met een opvallend ruime voorsprong - én hij heeft als enige een hoogwaardige DAC plus twee terabyte opslagcapaciteit en daarbij nog een cd-drive aan boord. Het is ietwat oneerbiedig om een toestel dat toch nog steeds € 2.999 kost een 'koopje' te noemen, maar eh, eigenlijk is Olive wel degelijk een koopje.

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Geluidskwaliteit is top 
+ Beschikt over 2 TB opslagcapaciteit en een cd-drive
+ Mooie DAC ingebouwd
+ IJzersterke prijs/kwaliteit verhouding

- User interface kan beter
- Afwijkende afmetingen & concept

Het gamma:
Olive 03HD (€ 699): 500 Gb opslag, streaming, cd drive, touchscreen
Olive 04HD (€ 1.499): 2 TB opslag, streaming, cd drive
Olive 06HD (€ 2.999): 2 TB opslag, streaming, cd drive, touchscreen