Aurender S10


Redactie HiFi.nl | 16 augustus 2013 | Fotografie Fabrikant | Aurender

Toen pak 'm beet dertig jaar geleden de eerste cd-spelers in de winkels stonden, waren het de dan al lang gevestigde merken die met deze apparaten kwamen aanzetten.

Op het moment dat streaming audio de Spielerei fase achter zich liet en uitgroeide tot een volwaardig hifi medium, waren de meeste van die merken echter kennelijk in een diepe slaap verzonken. Wat de weg vrijmaakte voor interessante nieuwkomers zoals Aurender...

Het merk dat we vandaag kennen als Aurender noemde zich oorspronkelijk Widealab. Maar na een overname door het bedrijf TV Logic, die onder meer HD videomonitoren vervaardigen, veranderde dat in 'Aurender'. Aurender heeft op dit moment één product in het gamma: de S10. Onze tweede test – na de Sooloos-oplossingen van Meridian – in een drieluik van high end-streamers.

Look & Feel
Het eerste wat je opvalt als je met de Aurender S10 aan de gang wil gaan, is het gewicht. Deze knaap weegt zo maar eventjes veertien kilogram. En dat terwijl er niet eens een loopwerk of iets dergelijks inzit. En ook geen DAC. Bizar. Maar wanneer je de tijd neemt om het apparaat eens goed te bekijken, ben je het verhaal over z'n gewicht zo weer vergeten.

Dat komt omdat de afwerkingskwaliteit ronduit fenomenaal is. Het is natuurlijk wel een beetje sneu voor Aurender dat je die meerwaarde nauwelijks of niet opmerkt als je naar foto's van het apparaat kijkt. Je moet hem echt 'in the flesh' ervaren, wil je het afwerkingsniveau van deze machine kunnen zien. Als het zover is, vergeet dan vooral niet om hem ook aan de bovenkant, aan de zijkanten en aan de achterzijde te bekijken. Het ziet er namelijk allemaal bijzonder fraai uit. Met het 'pride of ownership' gevoel zit het wel goed als je de eigenaar wordt van deze machine.

De S10 is volledig in aluminium opgetrokken, met een boven- en onderpaneel van elk een halve centimeter dik. Links en rechts zijn over de hele diepte en hoogte koelvinnen aangebracht. Begint het stilaan een beetje te dagen waar die veertien kilogram zoal in gekropen zijn?

Aansluitingen
Op de achterzijde zit links een aan/uit tuimelschakelaar, met daarnaast een aansluiting voor een losse stroomkabel. In het midden vindt je drie digitale uitgangen: coaxiaal (cinch), optisch (Toslink) en AES/EBU (XLR). Onderaan rechts heb je dan nog twee USB 2.0-poorten en een LAN-aansluiting. De USB-poorten kunnen enerzijds worden gebruikt om extern geheugen – sticks, harde schijven, dat soort werk – aan te koppelen, en anderzijds kun je er ook een cd-rom lezer op aansluiten. Op die manier kan je je cd-collectie rippen zonder tussenkomst van een computer. De LAN poort dient om firmware upgrades te downloaden, en je kan er de S10 ook mee verbinden aan een NAS.

Best wel opmerkelijk, gezien de S10 eigenlijk zelf al over meer dan voldoende opslaggeheugen beschikt. En gebruik je de LAN-poort dan ook niet om internetradiostations te beluisteren of om gebruik te maken van de bekende muziekdiensten à la Spotify en Deezer? Eh neen, want daar doet de S10 allemaal niet aan.

En welke analoge uitgangen zijn er zoal? Geen. Logisch, aangezien we hier te maken hebben met een apparaat dat geen DAC aan boord heeft.

Voorzijde
De voorzijde wordt grotendeels ingevuld door een 'kingsize' display, met links een aan/uit toets en rechts een groepje van drie transporttoetsen en een toets waarmee je tussen twee display modi kunt switchen. Een fijn aardigheidje is dat dat mooie – want zeer scherpe – display niet alleen kan gebruikt worden om trackdata weer te geven, maar dat je er ook van die heerlijk nostalgische decibelmeters met 'naalden' op kunt weergeven.

Die virtuele naalden springen helaas niet perfect in het ritme van de muziek heen en weer, zoals echte naalden dat doen. Bij de Aurender zit er ietsje vertraging op.

Techniek

Zullen we voor de verandering eens beginnen met enkele technische zaken op te noemen die de S10 niet aan boord heeft? Goed dan: de S10 heeft geen ventilatoren en zoals eerder reeds aangehaald moet hij het ook zonder DAC-sectie stellen. Dat eerste is natuurlijk een positieve zaak. Het draagt namelijk bij aan de werkingsstilte van de S10. Daar heb je alleen maar echt plezier van als ook de harde schijf in het apparaat niet teveel herrie maakt, maar toch. We kunnen alvast verklappen dat dat zeker niet het geval is: de S10 is fluisterstil.

Gezien de Aurender geen DAC heeft, zouden we het apparaat misschien nog het best kunnen omschrijven als een 'streaming loopwerk met opslag'. Het feit dat S10 het zonder ingebouwde digitaal/analoog conversie moet stellen vinden we bepaald geen drama – er zijn genoeg externe DAC's te vinden, in alle mogelijke prijs- en prestatie niveau's –, maar het is wel een gegeven om mee te nemen als we het over de prijs/prestatieverhouding van het toestel hebben.

Techniek: wat is er wel?
Wat de S10 wél heeft is opslaggeheugen. Een harde schijf van 2 TB namelijk, én een 64 Gb grote SSD. Het idee is dat je de harde schijf gebruikt om je muziek op te bewaren – 4.000 albums in lossless 44.1 kHz/16 bit formaat – en dat de SSD dienst doet als buffer. Aurender geeft aan dat er manier minder vibraties ontstaan, doordat een SSD geen bewegende onderdelen bevat. En er derhalve ook meteen afstand gedaan wordt van elektromagnetische interferentie.

Het is niet helemaal helder op basis van welke parameters de Aurender bepaalde muziek wel of niet kopieert naar de SSD. Want je wil natuurlijk bij het selecteren van een album niet verplicht worden om te wachten tot het zaakje van de harde schijf naar de SSD gekopieerd is. Maar geen nood, van wachttijden heeft de S10, net als de overige apparaten uit de test overigens, geen last.

De Aurender beschikt daarnaast over een geavanceerde OCXO-klok. Die afkorting staat voor 'Oven-Controlled Crystal Oscillators'. Eén en ander zou moeten resulteren in een optimale jitterwaarde. Bovendien beschikt het apparaat ook over een geavanceerde voedingssectie.

Aan de slag
Nadat we de 'Aurender' app op onze iPad geparkeerd hebben en de S10 hebben aangesloten op een bekabeld netwerk, is het een kwestie van seconden vooraleer de twee elkaar gevonden hebben. Dan moeten we eenmalig nog een code op de iPad invoeren - die op het display van de S10 verschijnt - en klaar. Ja, zo eenvoudig is het dus echt.

En ja, op dat vlak is de S10 veel beter dan het merendeel van de concurrentie. Dat is allemaal wel heel leuk en aardig, maar uiteindelijk is de dagelijkse user ervaring natuurlijk veel belangrijker. Want dat installeren doe je in principe maar één keer.

Bediening
Waar we niet zo gelukkig mee zijn, is dat de Aurender je geen enkele keuze laat: het is Apple, of het is niets. En zelfs als je netjes binnen het Apple iOS keurslijf blijft, is het niet eender met welk apparaat je dat doet. Het moet en zal een full size iPad zijn. Nu is zo'n iPad best wel een fraai en prettig stukje technologie, maar dat neemt niet weg dat Aurender toch ook wel een Android versie had mogen voorzien, naar ons idee.

Maar eigenlijk komt het ons wel goed uit dat Aurender hier een steek laat vallen, want zo hebben we toch nog iets gevonden met betrekking tot de bedieningservaring waar we kritiek op kunnen geven. Want de user interface die je via de app voorgeschoteld krijgt is werkelijk absoluut top.

Geluidskwaliteit

Daar kunnen we heel kort over zijn. Of we kunnen er een lang verhaal over vertellen, wat je maar wil. De gulden middenweg, dan maar? De meeste hoogwaardige digitale bronapparaten zijn heel stil. Zodat je muziek alle ruimte krijgt. De S10 is dat ook, maar dan nog nét iets meer. De S10 is zo onwerkelijk stil, dat je aanvankelijk bijna het gevoel krijgt dat je iets mist. Het is te vergelijken met een aircosysteem dat na lange tijd plots uitgeschakeld wordt. Je oren merken meteen de verandering in het geluidsbeeld op, maar vaak moeten de hersenen dan nog even uitzoeken/beredeneren wat er precies aan de hand is.

We hebben lang naar de S10 geluisterd en de meest uiteenlopende muziekstijlen op 'm losgelaten. Maar het maakt werkelijk geen zier uit: dit apparaat speelt immer en altijd de sterren van de hemel. De S10 klinkt ook heel gedetailleerd – oplettende lezers zullen opmerken dat dat gezien die extreme stilte waar we het hiervoor al over hadden niet zo verwonderlijk is –, en wel zodanig dat zelfs in overbekende muziek – Pink Floyd's 'The Wall' is een goed voorbeeld – nog bepaalde microdetails naar boven komen drijven die we vroeger nog niet als dusdanig gehoord hadden.

Ook de ultra strakke ritmiek, zoals bij de basdrum/hi-hat die op dezelfde tel worden gespeeld in 'The Happiest Days of Our Lives' valt op. Hiermee samenhangend merk je ook dat noten heel abrupt kunnen (lees: als de muziek daarom vraagt) eindigen, zonder kunstmatig na-ijl effect. En wat nog meer? Helemaal niets, eigenlijk. Is de S10 dan de digitale stereo perfectie? Ja, bijna. Het enige wat hem misschien kan verweten worden is dat hij net niet meeslepend genoeg klinkt, dat hij je niet zo gauw enthousiast zal doen stampvoeten op het ritme van de muziek. Al moeten we er meteen aan toevoegen dat dat gedeeltelijk ook een smaakkwestie is. En voor het overige is dit inderdaad de digitale stereo perfectie.

Samengevat
Een machtige machine, dit. De afwerking is vrij van enig compromis en de user interface behoort samen met die van Meridian Sooloos tot het allerbeste op de markt. De geluidskwaliteit bevindt zich op hetzelfde, torenhoge niveau als bij de Meridian Sooloos en de Olive, en dus is het wat dat betreft moeilijk om een keuze te maken tussen de drie.

Moeilijk, maar niet onmogelijk. In de conclusie van dit verhaal komen we er op terug. Overigens staat Aurender op het punt om een tweede apparaat te lanceren: de W20. Deze knaap beschikt over 6 Tb opslagruimte en een SSD van 240 Gb. De prijs zou op € 15.900 komen...

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Topklasse afwerkingsniveau
+ Functioneert in alle stilte
+ Heerlijke user interface
+ Extreme geluidskwaliteit...

- ...maar wel ietwat afstandelijk
- iPad is verplichte kost

Het gamma:

Aurender S10 (€ 6.250): 2 TB opslag op harde schijf en 64 Gb SDD opslag, streaming
Aurender W20 (€ 15.900): 6 TB opslag op harde schijf en 240 Gb SSD opslag, streaming