Yamaha IFA 2013 – AV-receiver, Bluetooth speakers en soundbars


Redactie HiFi.nl | 04 september 2013 | Yamaha

Om de voornaamste 'nieuws-rush' op de IFA komend weekend voor te zijn, hebben we vandaag opnieuw een partij die haar belangrijkste introducties alvast met ons gedeeld heeft; Yamaha benut de vooraanstaande beurs voor consumentenelektronica in Berlijn voor Slim Line AV-receivers, compacte Bluetooth speakers en nieuwe modellen soundbars.

Laten we beginnen bij de AV-receivers: de RX-S600. De eerste Slim Line AV-Receiver van Yamaha 'past in ieder AV-rack, past ideaal in een moderne woninginrichting en bij andere Home Cinema-componenten'. Voorzien van diverse Yamaha-ontwikkelingen als de automatische inmeting YPAO, de klankveldverwerking Cinema DSP 3D, de SCENE-functie voor de snelle wisseling van de bedrijfsmodus en de bediening via smartphone/tablet-app.

De automatische inmeting voor luidsprekers YPAO moet het mogelijk maken de receiver gemakkelijk af te stellen. Yamaha's klankveldverwerking Cinema DSP 3D met 16 programma's 'perfectioneert muziek, films en games en zorgt desgewenst voor een intensievere surround-belevenis'. Via HDMI CEC kan de receiver bovendien samen met andere apparatuur via slechts één enkele afstandsbediening worden bediend.

Andere innovatieve technologieën van Yamaha aanwezig in het nieuwe model zijn Virtual Presence Speaker (3D-sound zonder Front Presence Speaker), Compressed Music Enhancer (klankverbetering voor gecomprimeerde audiobestanden zoals MP3) en Silent Cinema (surround-sound via normale stereo-hoofdtelefoons).

Met MHL kunnen video en audio in HD-kwaliteit worden afgespeeld vanaf compatibele mobiele apparatuur. Op die manier is zelfs een excellente entertainment-beleving in hoge resolutie vanaf een smartphone mogelijk.



Geïntegreerde netwerkfuncties
De RX-S600 wordt met omvangrijke netwerkfuncties het hart van de moderne woonkamer. Apple AirPlay maakt de draadloze muziekstreaming vanaf Mac, PC, iPod, iPhone en iPad via de iTunes-software mogelijk. Als alternatief is de draadloze weergave ook met Yamaha Music Play via het netwerk mogelijk. Dankzij DLNA-1.5-certificering is de AV-Receiver in een handomdraai verbonden met het netwerk en kan dan bijvoorbeeld muziek vanaf de computer of de NAS weergeven. vTuner maakt bovendien de ontvangst van duizenden webzenders via internetradio mogelijk.

De RX-S600 ondersteunt voor pakkend Home Cinema-entertainment alle bekende audioformaten zoals Dolby True HD en DTS-HD Master Audio. Bovendien speelt de AV-Receiver hoge-resolutie-formaten als FLAC en WAV tot en met 192 kHz / 24 Bit van USB-opslagmedia of van het netwerk af.

De gratis AV Controller App voor Apple iOS en Android zorgt voor een uiterst eenvoudige bediening van de Yamaha RX-S600. Met deze app kan de receiver, als alternatief voor de meegeleverde infrarood-afstandsbediening, comfortabel worden bediend via smartphone en tablet. 

RX-S600D: Modelvariant met DAB+-tuner voor digitale radio-ontvangst
In aanvulling op de RX-S600 biedt Yamaha ook het uitgebreidere model RX-S600D aan. Dit model beschikt bovendien over een geïntegreerde DAB+-tuner, waarmee digitale DAB-radio in optimale kwaliteit kan worden ontvangen.

Yamaha's slanke AV-Receivers RX-S600 en RX-S600D zijn vanaf het najaar 2013 in de handel verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs inclusief btw bedraagt 549,00 euro voor de RX-S600 en 599,00 euro voor de RX-S600D. Beide modellen zijn verkrijgbaar in zwart en titanium.

Bluetooth speakers NX-100 en NX-B55

Op IFA 2013 presenteert Yamaha ook twee nieuwe actieve luidsprekers: de NX-P100 en NX-B55, die via Bluetooth draadloze muziek in huis en voor onderweg in de beste kwaliteit mogelijk maken.

NX-P100
De NX-P100 Bluetooth-speaker is, je raadt het al, bedoeld om muziek draadloos vanaf smartphone en tablet af te spelen. NFC-compatibele apparatuur kan bovendien automatisch met de NX-P100 worden verbonden, waardoor omslachtige (wat heet) pairing niet meer nodig is. Ook zijn de kekke speakertjes voorzien van One-Touch Siri Activation en USB-DAC-functie. Dankzij eerstgenoemde wordt de iOS-assistente Siri met één druk op de knop geactiveerd. De spraakinvoer gaat via de ingebouwde microfoon en op die manier kan de NX-P100 ook als handfree-installatie worden gebruikt. De NX-P100 kan, via USB aangesloten op een vaste of mobiele computer, als USB-DAC worden gebruikt – en speelt de muziek af die op die apparatuur is opgeslagen. 

Bestand tegen spatwater
Dankzij een siliconen-coating en een metalen omlijsting is de NX-P100, in de woorden van Yamaha, bijzonder sterk en tevens goed bestand tegen spatwater. De compacte behuizing is naar keuze verkrijgbaar in zwart, wit of groen. Zonder stopcontact levert de NX-P100 dankzij de geïntegreerde accu tot zo'n 8 uur muziek. Voor onbezorgd muziekgenot onderweg kunnen de accu's van smartphones en tablets op de USB-poort van de NX-P100 worden opgeladen.

U zocht een speaker voor in de compleet smetvrije keuken...? Look no further ;)

NX-B55: De TV-soundbooster met Bluetooth
Met de Bluetooth TV-Soundbooster NX-B55 wil Yamaha moderne platte televisies het geluid weer terug geven dat past bij de ervaring van het grootbeeld. 'Krachtig, helder, levendig – en dat uit twee ultracompacte actieve luidsprekers'. Yamaha biedt zo de ideale oplossing voor iedereen die belang hecht aan een beter televisiegeluid.

Met de NX-B55 voorziet Yamaha ook de smartphone en de tablet thuis van een krachtig, plastisch geluid: Verbonden via Bluetooth streamen mobiele apparaten hun muziek naar het speakersysteem.

Yamaha's luidsprekersystemen NX-P100 en NX-B55 zijn vanaf het najaar 2013 in de handel verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs bedraagt 199,00 euro inclusief btw voor de NX-P100 en 149,00 euro inclusief btw voor de NX-B55. 

Yamaha YSP-1400 en YAS-152 soundbars

De twee nieuwe Yamaha soundbars heten YSP-1400 en YAS-152 en willen een echt surround-sound uit slechts één lange luidsprekerbehuizing halen. De installatie is bovendien bijzonder eenvoudig: YSP-1400 en YAS-152 worden met slechts één kabel verbonden en zijn dus in een handomdraai aangesloten. Eenvoud en design spreken voor zich lijkt ons, over de weergave durven we (nog) niets te zeggen. 

YSP-1400
Yamaha presenteert met de YSP-1400 een nieuwe Digital Sound Projector. In de lange behuizing bevinden zich acht beam-luidsprekers, aangedreven door een digitale versterker van 76 Watt, bedoeld om de ervaring van 5.1 surround geluid te geven.

Via gerichte geluidsreflecties in de ruimte wordt een echte 5.1 surround-sound gegenereerd. Twee ingebouwde subwoofers met een doorsnee van 8,5 centimeter moeten bovendien voor een krachtige bas en pakkende effectgeluiden bij Hollywood-blockbusters gaan zorgen.

 

YAS-152
Evenals de YSP-1400 bestaat de YAS-152 ook uit slechts één enkele slanke behuizing, die door zijn extra brede afmetingen geschikt is voor grote televisies met een beelddiagonaal vanaf 55 inch. Binnenin bevinden zich twee drivers van 6,5 cm en twee subwoofers met een doorsnee van 8,5 cm die voor de bas mogen zorgen. Als Front Surround Systeem maakt Yamaha bij de YAS-152 gebruik van de Air Surround Extreme-technologie, die door de berekening van complexe algoritmes een realistische 7.1 surround-sound moet produceren. 

Yamaha's technologieën Clear Voice en UniVolume zorgen voor een optimale verstaanbaarheid van spraak en voor een gelijkblijvend volume, bijvoorbeeld bij reclameonderbrekingen. Zo herkent UniVolume het hogere volume van reclameblokken en past het volume aan het geluid van de film aan.

Voor de Home Cinema-beleving zijn zowel YSP-1400 als YAS-152 compatibel met alle gangbare surround-formaten zoals Dolby Digital en DTS Digital Sound.

Beide soundbar-systemen kunnen met de gratis HT Controller App voor iOS en Android comfortabel via smartphone en tablet worden bediend. Bovendien is het via Bluetooth mogelijk om muziek draadloos op de Home Cinema-installatie af te spelen. Als de soundbars ondanks hun geringe hoogte de infrarood-sensor van de televisie zouden afschermen, leidt de geïntegreerde IR-Repeater het signaal van de afstandsbediening verder. 

Yamaha's nieuwe Digital Sound Projector YSP-1400 is vanaf najaar 2013 in de handel verkrijgbaar, de adviesverkoopprijs bedraagt 399,00 euro inclusief btw. Het Front Surround Systeem YAS-152 kost 329,00 euro inclusief btw en is eveneens dit najaar in de handel verkrijgbaar.