Veel nieuws op huisshow Marantz


Eric de Boer | 01 september 2010 | Fotografie Eric de Boer

Aan het einde van de zomer, vlak voor de eerste najaarse grote hifishows, toont D&M traditiegetrouw haar nieuwste producten aan zijn dealernetwerk en de pers. Zo ook dit jaar, wederom in het lommerrijke Zeist, hadden de merken Marantz, Boston Acoustics, Mordaunt-Short en de domotica-tak van deze importeur DMi veel nieuws te melden.

Voor het eerst sinds tijden heeft D&M een wat minder schilderachtige locatie uitgekozen voor de huisshow, die veelal in sprookjesachtige ambiances als kastelen werd gehouden. De groei van het aantal producten en de steeds aanwassende groep geïnteresseerde bezoekers noopten de importeur tot het zoeken naar een ruimere locatie. Een conferentiecentrum in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bleek een centrale en ideale locatie.

DMi

Omdat ik vrij vroeg aanwezig was zag ik de kans schoon om eerst eens rustig rond te kijken bij de nog altijd groeiende domotica-afdeling van D&M. Net als vorig jaar stond er een enorme patchkast vol met electronica in de ruimte, waar ook alle Boston Acoustics producten waren opgesteld. Diverse inbouwspeakers, sensoren en zone-uitbreidingen voor audio en video zijn niets nieuws meer, maar wel booming business. De combinatie van de merken Denon (voornamelijk voor digitaal), Marantz en met name Escient binnen het D&M huis zorgen ervoor dat een gehele domotica-installatie door een gecertificeerde dealer kan worden geplaatst zonder compatibiliteitsproblemen.


DMi Overzicht

De grootste nieuwtjes kwamen dit jaar vooral van Escient. Zo is er een nieuwe mediaspeler op de markt gekomen (MP400) die onder andere ook lossless audioformaten zoals FLAC kan streamen. Er is een nieuwtje in de software, er kan nu handig worden gekozen uit de beschikbare titels in de eigen mediabibliotheek middels kleine ‘thumbnails’, of het nu gaat om film of muziek. De software zelf krijgt binnenkort ook een vernieuwing, er komt een 2.0 versie op de markt die gebruikers in staat stelt om de grafische interface van een persoonlijk tintje te voorzien, zoals een eigen foto op de achtergrond.


Escient

Natuurlijk worden alle gangbare muziekbibliotheken zoals iTunes of Squeezebox-, Sonos- of Apple TV software volledig ondersteund, zonder dat de gebruiker zichtbaar hoeft om te schakelen naar een andere interface. En wat te denken van een nieuwe 4 x 60 Watt zoneversterker (MM608) om meerdere ruimtes van verschillende geluiden te kunnen voorzien? En binnenkort zal er een nieuwe touch wandbediening op de markt komen in een 5 en 7 inch uitvoering.

Het meest ingenieuze nieuws was toch wel de Escient MC1000, een krachtige processor die in het huissysteem geplaatst kan worden. Eigenlijk is het apparaat dat enkel voorzien is van een netwerkaansluiting een erg krachtige processor, die met genoeg kracht en buffer zo’n acht verschillende zones (ruimtes in bijvoorbeeld een huis) van bijvoorbeeld high definition audio kan voorzien zonder een bandbreedteprobleem. Hierin ligt dus echt de toekomst.

Marantz

Marantz heeft dit jaar maar liefst zeventien nieuwe of vernieuwde producten te bieden. De informatiebijeenkomst begon met de al ruim dertig jaar voor het merk werkende Ken Ishiwata, die op zijn eigen bevlogen wijze vertelde dat Marantz steeds mee is gegaan met en zelfs toonaangevend is geweest op het gebied van innovaties in de afgelopen drie decennia. Maar wel steeds met hetzelfde doel voor ogen, het laten horen van de muziek, ongeacht het medium dat werd of wordt afgespeeld. “Because Music Matters!”, aldus Ishiwata.


NA7004 Netwerkspeler

Marantz zet dit jaar voor het eerst in op streaming audio met hun netwerkspeler NA7004. Deze tevens als losse dac inzetbare streamer kan audiosignalen vanaf een externe harde schijf, netwerk of zelfs direct vanaf een (Windows) pc weergeven. De ondersteunde audiosignalen zijn FLAC, MP3, WMA, WAV en AAC. De opbouw van de streamer is discreet, er is gebruik gemaakt van de 192kHz/24-bit ondersteunende CS4398 dac en Marantz’ eigen HDAM-SA2 techniek. En de speler kan ook als (DAB)tuner fungeren. Verder is de DLNA1.5 gecertificeerde NA7004 (die binnenkort door Hifi.nl wordt getest) iPod- usb- en optioneel zelfs Bluetooth-compatibel.


KI Pearl Lite

We hebben er al meteen over bericht, maar Ken Ishiwatas grootste nieuwtje waren natuurlijk de KI Pearl Lite sacd-speler en versterker. Ken gaf aan dat de reden om twee versimpelde versies van de in ons land erg goed lopende KI Pearl producten te ontwikkelen puur de prijsstelling van de eerste versie is geweest. De uitdaging, zo luidde het verhaal, was dus om dezelfde karakteristieke KI Pearl eigenschappen als plaatsing en controle te verkrijgen voor minder geld, waardoor de jubileumcomponenten voor een veel groter publiek bereikbaar zouden worden.


KI Pearl Lite

De luisterindruk heeft u al kunnen lezen op deze site, de specificaties van de twee vriendelijk geprijsde apparaten zijn als volgt. De PM-KI Pearl Lite versterker kent eenzelfde opbouw als zijn grotere broer, maar is eenvoudiger qua opbouw en afwerking. Met 70 Watt bij 8 Ohm is de Lite versie iets minder krachtig, toch zou de versterker nog steeds in staat zijn om flinke luidsprekers aan te kunnen sturen. Een MM-phonopre is ingebouwd, en terug van (lang) weggeweest is de toonregeling voor niet alleen het laag en hoog, maar ook het middengebied. Volgens Ken zijn hiermee de luisteraars naar MP3-muziek vooral gebaat.


KI Pearl Lite

De SA-KI Pearl Lite sacd-speler is natuurlijk ook opgebouwd met de uit de Premium-serie afkomstige grotere broer in gedachten. Met ondersteuning voor cd en sacd maar ook MP3- en WMA-bestanden worden de meeste schijfafspelende digitaalliefhebbers op een kwalitatief hoogwaardige maar prijsbewustere manier op hun wenken bediend. De speler is ook als dac inzetbaar door een tweetal digitale ingangen toe te voegen. Helemaal innovatief is de usb-b aansluiting aan de achterzijde, waardoor een computer de speler als externe geluidskaart zal herkennen en zo de speler als streamer kan worden ingezet, zij het niet zo uitgebreid als de NA7004. Binnenkort zullen deze twee apparaten ook uitgebreid worden getest op Hifi.nl.

Leuke uitbreiding

Ook een leuke uitbreiding van het merk zijn de nieuwe artikelen in de Melody Series. Het succes van de veelverkochte microset M-CR502 zorgde voor drie nieuwe ‘kleine’ innovaties in deze serie. Allereerst de enkel in zwart verkrijgbare Melody Movie (M-ER803), een Blu-ray receiver met 2x 70 Watt vermogen en Dolby Virtual Speaker voor een ruimtelijk geluid vanuit twee speakers. Daarnaast zijn er de Melody Music M-CR603 (als opvolger voor de 502) en een op streaming audio gerichte Melody Media (M-CR603) bijgekomen. De laatste kent ook een pc-usb aansluiting en heeft tevens een DAB-Band III en DAB-tuner aan boord. De microsets zullen ook met bijpassende speakers verkrijgbaar zijn.


Melody Series

In losse stereocomponenten zijn er onderaan het segment de PM5004 geïntegreerde versterker (2 x 40 Watt, HDAM-SA3 technologie en phono-ingang) en de cd5004 cd-speler aan de producten toegevoegd. De prijzen zijn respectievelijk 329 en 299 euro.

Waar de Reference-serie dit jaar geen noviteiten kent, is er op meerkanaals gebied wel nieuws te melden. Naast de al eerder aangekondigde Blu-ray spelers UD7005 en UD5005 (vanaf 529 euro) en nieuwe 3D ondersteunende slimline receiver NR1601 zijn de meest noemenswaardige nieuwe items de vernieuwde home theater receivers.


Reference Serie

De 6000- en 5000 serie krijgt opvolging met vernieuwde decoders in de vorm van de SR6005 en SR5005. Door gebruik te maken van HDMI 1.4 zullen deze receivers in de toekomst (middels een software-update) volledige 3D ondersteuning gaan bieden.


SR7005

Terug van weggeweest is de 7000-serie. De stijlvolle SR7005 biedt niet alleen de nieuwste decoderingen voor HD-content, maar ook internetradio en netwerkstreaming voor audio en foto’s. Verder is de phono-aansluiting terug te vinden (MM) en geschiedt de videoverwerking door de toepassing van de luxe ABT2015 van Anchor Bay op hoog niveau. Met 7 maal 125 Watt vermogen zullen de meeste home theaterfanaten deze receiver in hun huis of luister- en kijkruimte goed kunnen toepassen. De SR7005 kost 1699 euro.


MM7055

Ook nieuw dit jaar zijn de AV7005 meerkanaals av voorversterker en twee nieuwe eindversterkers, de tweekanaals MM7025 en de vijfkanaals MM7055.


AV7005

Stijlvolle zwarte voor- en eindversterkercombinaties met dezelfde specificaties als de SR7005, maar dan met 140 Watt per kanaal (bij 8 ohm) en een gebalanceerde verbinding en natuurlijk een gescheiden voeding.

Mordaunt Short en Boston Acoustics

Wederom was Adam Shaw-Cotterill door D&M ingevlogen om te vertellen over de nieuwsitems van Mordaunt-Short. Als Business Development manager is Adam nauw betrokken bij het ontwerpen en produceren van ieder luidsprekerproduct van dit al sinds 1958 bestaande merk. Omdat de speakerfabrikant valt onder de vlag van Audio Partnership PLC, waaronder ook Cambridge Audio wordt ontworpen, kan het team rekenen op de expertise van meer dan dertig vakkundige medewerkers en toch het ‘eigen’ signatuurgeluid behouden.


Mordaunt Short

De vrolijke Adam (zelf een fervent liefhebber van streaming audio) meldde ondermeer dat de succesvolle Avianoreeks een kleine verbetering had ondergaan. Het betreft de instapper, de Aviano 1, die tonaal iets uit de spreekwoordelijke toon viel ten opzichte van de rest van de serie en nu (in samenspraak met Ken Ishiwata) hernieuwd op de markt komt met de toevoeging XR.


Adam met Carnival Series

Ook nieuw in Nederland is de Carnival serie van het Britse merk. De serie richt zich op de onderkant van de markt en biedt volgens Adam erg veel muzikaliteit voor weinig geld. Een set boekenplankspeakers uit deze serie kost nog geen 200 euro en vult een gat in de markt, aldus Shaw. Er is ook een vloerstaander (299 euro/st.), een subwoofer (299 euro) en een centerspeaker te krijgen in de serie.

Van Boston Acoustics was er dit jaar niet veel nieuws te melden. De soundbar TVee is vernieuwd met een 2.0 versie, De draadloze actieve subwoofer die bij de TVee 2.0 wordt geleverd is vrij compact en kan makkelijk worden geplaatst. De decoders van de soundbar zijn vernieuwd en het apparaat kent een totaal vermogen van 100 Watt. Van de populaire compacte speakerset SoundWare is sinds kort ook een 2.1-versie verkrijgbaar, handig voor gebruik bij de computer bijvoorbeeld.


Boston Acoustics

Het grootste Boston Acoustics nieuws was toch wel de nieuwe vloerstaande luidspreker uit de vorig jaar geïntroduceerde Reflection Series: de RS326. Deze drieweg speaker werd door Ken Ishiwata gebruikt om zijn nieuwe KI Pearl Lite componenten te demonstreren en zoals u kon lezen klonk dat zeker niet verkeerd. De in hoogglans zwart afgewerkte speaker is vrij slank en kent een adviesprijs van net geen duizend euro per stuk. Zoals de rest van de serie zijn de woofers en middentoners opgebouwd uit een vezelhoudend keramisch copolymeer materiaal met scheidingsfilters werkend op 600 en 3700 Hz. De impedantie ligt op 4 ohm en de speaker kent een gevoeligheid van 89 dB, waardoor hij vrij gemakkelijk kan worden aangestuurd. En ondanks de slanke kast geeft de speaker al bas weer vanaf 38 Hz. Door de toevoeging van de RS326 is de serie nu dus vrij compleet te noemen.

En na wat foto’s te hebben geschoten, een fijne lunch met onder andere Adam waarbij het gesprek al snel op streaming komt en een korte ontmoeting met Ken gaat de reis al snel weer naar huis, om de lezers van Hifi.nl snel van de eerste indrukken kond te toen. Op naar de volgende show, meer nieuws en na de volgende zomer weer terug naar Zeist?