New Music Belgian Hifi Show 2013


Redactie HiFi.nl | 15 oktober 2013 | Fotografie Redactie HiFi.nl

Eerder deze maand organiseerde New Music in samenwerking met audiovideo2day de New Music Belgian Hifi Show. Gewapend met pen, papier en fotomateriaal togen we naar La Hulpe, iets onder Brussel gelegen, om er de belangrijkste nieuwigheden te gaan bekijken – en die had u nog van ons tegoed.

We beginnen ons rondje langs de velden bij New Transtec. De stemmige, blauwe gloed van de fraai verlichte watt meters die je hier overal ziet laat er geen twijfel over bestaan: dit is het koninkrijk van McIntosh. En van Quad en Wharfedale, maar daar hebben we het later over. De styling van de McIntosh apparaten is al een jaar of dertig ongewijzigd gebleven – en neen, dat is geen dichterlijke overdrijving -, en dus is het niet evident om eventuele nieuwe apparaten te spotten. Maar die waren er wel degelijk. De MA7900 (€ 8.900) is een geïntegreerde 2 x 200 watt  versterker die ‘oud’ (MM en MC phono voortrappen) combineert met ‘nieuw’ (USB 32 bit/192 kHz ingang), en die daarnaast ook beschikt over een (uitschakelbare) 5-bands equaliser.

Aan de buitenkant is het niet te zien, maar de geïntegreerde MA7900 McIntosh versterker is helemaal nieuw. Echt.

Voor hetzelfde geld (€ 8.750) kan je ook kiezen voor de nieuwe C2500 buizen voorversterker. Net als de MA7900 heeft deze ook een MM/MC phono stage en een 32 bit/192 kHz USB-ingang. En buizen. En uiterst fraaie looks.

Deze indrukwekkende McIntosh set – met bovenop de nieuwe C2500 buizen voortrap – stuurt een koppel Quad elektrostaten aan.

Quad presenteerde twee nieuwe apparaten in de Platinum serie: de DMP Platinum cd-speler (€ 2.999) en de Stereo Platinum eindversterker (€ 2.299). Tot slot zagen we op de McIntosh stand ook nog enkele nieuwe luidsprekers – heel betaalbaar, zoals gebruikelijk bij dit merk –  in de Diamond serie van Wharfedale.

Audioscape/Cinéphil
Op de stand die Audioscape (de Belgische distributeur van onder meer Klipsch en SOtM) deelde met Cinéphil (een Belgische home cinema zaak, die tevens Oppo en Darbee in België en Luxemburg verdeelt) konden we genieten van een 11.2 home theater opstelling met Klipsch inbouwspeakers. Drie SOtM apparaten vielen daar eveneens te bewonderen, zij het enkel visueel. De sDP-1000 streamer is al op de markt, de sPS-1000 voeding en de sMS-1000 DAC zijn nieuw.

Niet gehoord, wel gezien: triootje van SOtM apparaten.

De Darblet videoprocessor van Darbee liet op een groot Panasonic plasmascherm duidelijk de verbeteringen zien – met name: meer details in het beeld en duidelijkere texturen – die met dit kleinood (het is een compact, plastic apparaatje) kunnen worden gerealiseerd. Zeker de moeite waard dit bakje, maar elegant is het niet echt. Daarom is het fijn om weten dat de Darbee processor voortaan ook als optie verkrijgbaar is bij (lees: in) de Oppo BDP-103 blu-ray speler. De meerprijs die je daarvoor betaalt – in vergelijking met een gewone BDP-103 – zou zo’n € 130 bedragen. Een no brainer, naar onze smaak.

Ludems, AVA en Audiac

Op de stands van Ludems en AVA – de twee werken nauw samen en waren op de beurs elkaars buren, vandaar dat we ze even samen vermelden – konden we onder meer de nieuwe Cinema One videostreamer/blu-ray speler van Kaleidescape bewonderen.

Kaleidescape is betaalbaar geworden. Vinden we leuk.

Kort gezegd komt het erop neer dat je hiermee de legendarische gebruiksvriendelijkheid van Kaleidescape in huis haalt voor een beduidend lagere prijs dan voorheen mogelijk was. Dat horen we graag. We zagen ook de fraaie Crystal Cube projector (single chip DLP) van SIM2 al even in actie. Dit apparaat is verkrijgbaar in wit en zwart en is perfect doosvormig, zonder dat er zelfs maar een uitstekend objectief  of wat dan ook te zien is. Kan dus tegen het plafond bevestigd worden zonder dat je in de gaten hebt dat het een projector is. Ideaal voor custom install toepassingen, aldus.

Audiac
De Intuition 01 Power DAC – een versterker met ingebouwde DAC is dat - van Wadia had dit jaar de eer om als speerpunt te fungeren op de stand van Audiac. De Intuition 01 stuurde in z’n eentje een stel Wilson Audio Sophia 3’s aan, en deed dat met verve. Toch wel opmerkelijk dat een dergelijk compact apparaat – denk aan de klassieke ‘apparatuurtoren’ die je gewoonlijk in het gezelschap van high end-speakers à la Wilson Audio ziet, en je begrijpt waar we hier naartoe willen – in staat is om een dergelijk geluidsbeeld uit de Sophia’s te halen.

In de goed gevulde ruimte van Audiac is te horen dat de Wadia Intuition 01 de Wilson Audio’s met gemak onder controle houdt...

En dan hebben we het nog niet over de looks gehad. Ja, ook wij dachten dat de boven- en de onderzijde van de Intuition 01 uitgebogen panelen bestaat. Maar dat is niet zo, want dan zouden er lelijke knikken en/of barsten in de behuizing ontstaan.

Dit is ‘m dan (nog maar eens): de Intuition 01 van Wadia. We zagen 'm op diverse shows dit jaar, de review is onderweg.

In werkelijkheid zijn de panelen uitgefreesd uit een dikke plaat. Wow. Feit is dat de Intuition 01 naar ons idee een mooie toekomst tegemoet gaat. Goed, hij kost € 7.499, maar dan heb je ook wel wat.

Ook de nieuwe Performa 3 van Revel tekende present in de Audiac ruimte, maar we hebben hem niet kunnen beluisteren. Tot slot waren er ook nieuwe muziek/lifestyle apparaten van Geneva en Ruark Audio te zien.

AND Benelux en Latham

In de fraai ingerichte ruimte van AND Benelux viel ons allereerst een zuiltje op waarop te lezen stond: ‘NAD HP50 Beats The Rest’. Kijk, dat is nu eens klare taal. De NAD Viso HP50 is alleszins een dynamische, gesloten hoofdtelefoon met een frequentiebereik van 10 Hz tot 20 kHz. Hij weegt 283 gram en wordt compleet geleverd met twee aansluitkabels, waarvan er één voorzien is van een afstandsbediening voor de iPhone. Opbergetui en verloopstekker voor het vliegtuig worden eveneens meegeleverd. De HP50 is verkrijgbaar in hoogglans wit, zwart en rood en gaat € 299 kosten.

De nieuwe Viso HP50 hoofdtelefoon van NAD. Kost € 299.

Onder het heerlijk nuchtere motto ‘We don’t care about your lifestyle, we care about your ears’  – dat staat op de doos te lezen –, kregen we ook al een glimp te zien van de Viso HP20 in-ear hoofdtelefoon van NAD. Jawel, dit is een primeur! Prijs is nog onbekend. Dat heb je met primeurs, natuurlijk. Daarbij hoorden we dat er tegen het einde van het jaar ook een HP70 hoofdtelefoon met actieve noise cancelling gaat komen. Mooi!

NAD D 3020

Natuurlijk konden we de beruchte nieuwe D-serie NAD-apparaten niet missen. Al is het maar door hun aparte, verticaal georiënteerde vormgeving. Over de D 3020 – een hybride, digitale versterker die ons danig heeft weten te verrassen – hebben we het eerder al gehad, maar de D 7050 (€ 899) – een zogenaamde Music Streaming amplifier met AirPlay en aptX Bluetooth is dat – en de D 1050 USB DAC (€ 499) zijn ook voor ons volkomen nieuw.

iPhone of iPad erbij, en spelen maar. Veel eenvoudiger dan dit wordt het niet.

Ook nieuw bij AND Benelux: de Smallpod Air van Podspeakers. Gewoon je iPhone of iPad even verbinding laten maken via AirPlay, en klaar. Eén van de noviteiten bij Dali was het draadloze ‘Kubik Free’ luidsprekersysteem.

Het Dali Kubik Free luidsprekersysteem. Hier in een stemmig rode uitvoering, maar is ook in andere kleuren verkrijgbaar.

Latham Audio
Latham had onder (veel!) meer de Supernait 2 van Naim meegebracht. Een mooie, geïntegreerde versterker (2 x 80 watt) is dat, met een hoog no-nonsense gehalte. Kost € 3.650.

De nieuwe Naim SuperNait 2, een 2 x 80 watt geïntegreerde versterker. Bonus: klasse A hoofdtelefoonversterker.

De Supernait 2 heeft zes ingangen en kan zoals gebruikelijk bij Naim worden uitgerust met een optionele, externe voeding. Ook nieuw zijn de DAC-V1 (€ 1.750, pre-amp en klasse A hoofdtelefoonversterker incluis) en de NAP100. Die kost € 900, produceert 2 x 50 watt en is in dual mono opgebouwd.

More Music en Bowers & Wilkins

More Music showde de nieuwe W20 van Aurender – een geïntegreerde server/streamer oplossing –, die € 15.900 kost. Daar krijg je dan wel een uiterst audiofiel ontwerp voor, evenals 6 Tb HDD opslagruimte en een SSD van 240 Gb. En de zeer gebruiksvriendelijke iOS app die we al kennen van de Aurender S10.

Zo ziet Aurender’s nieuweling er aan de binnenkant uit: vooraan rechts de 6 Tb HDD (eigenlijk 2 x 3 Tb), links de SSD. Achteraan rechts zit de batterijvoeding voor het digitale gedeelte.

Eveneens op de stand van More Music waren de SP33 surround processor (€ 4.750) en de SPA23 surround versterker van Primare te zien. Inderdaad: te zien, en niet te horen. Wel konden we luisteren naar een set die opgebouwd was uit componenten uit de Moon Neo serie, zoals het 260D loopwerk en de 380D DAC. Voor de versterking zorgden de Neo 350P voorversterker en de 330A eindversterker.

Even relaxen temidden van de sweet spot van de Golden Ears Triton 2 luidsprekers.

Maar de grootste verrassing waren de Golden Ear Triton 2 luidsprekers. Dat zijn semi-actieve vloerstaanders die er erg slank en gestroomlijnd uitzien, en die een stuk beter klinken dan de vraagprijs van € 3.000/paar doet vermoeden. De ontwerper – Sandy Gross, die we op de CES in januari even spraken – heeft eerder al Polk Audio en Definitive Technology uit de grond gestampt. En dus kan je wel stellen dat er heel wat ontwerpervaring in de Golden Ears zit. En dat is er aan te horen – zo ervaarden we ook in Las Vegas eerder dit jaar.

Bowers & Wilkins
In de grote ruimte van Bowers & Wilkins - uiteraard door de heren van Mutrox akoestisch geoptimaliseerd –  konden we kennismaken met de nieuwe P7 hoofdtelefoon (€ 399) en met de CM10 (€ 3.600/paar) luidsprekers.

Onderonsje van B&W hoofdtelefoons. Uiterst rechts de nieuwe P7.

Deze laatste is een fraai ogende 3 weg vloerstaander, met maar liefst drie 165 mm woofers en een 150 mm midrange driver erin. Bovenop zit een 25 mm double-layer dometweeter. De CM10 is verkrijgbaar in wit satijn, in rosenut, in wengé en high gloss zwart.

B&W’s nieuwste: de CM10 luidspreker. Kan ook zonder de grote plint onderaan worden geïnstalleerd. Maar wij vinden het wel mooi zo. Meer over de CM10 hierrr.

New Music

New Music – de bekende Brusselse high-end zaak die samen met av2day de beurs organiseert – had in één grote ruimte twee indrukwekkende demosets opgesteld, waaruit beurtelings muziek weerklonk. De eerste set maakte gebruik van twee bronnen: de nieuwe McIntosh NT5 vinyl draaitafel, met het standaard meegeleverde Sumiko Bluepoint 2 element erin gemonteerd, en de Aurender S10 streamer/server.

Deze laatste was verbonden met een McIntosh D100 DAC. Inderdaad, dezelfde DAC die we onlangs getest hebben. Voortrap van dienst was de C500 voorversterker, eveneens van McIntosh. De versie met buizen, meer bepaald. Je kan deze namelijk ook bestellen met transistoren. De eindversterking werd overgelaten aan twee 300 watt sterke McIntosh monoblokken met buizen. 300 watt met buizen: jawel! Voor de uiteindelijke geluidsweergave zorgden twee JBL Everest DD67000 hoornluidsprekers, die daarmee gelijk hun eerste optreden in Europa maakten. Om het geheel aan te sluiten werden Transparant Reference kabels gebruikt.

Genieten in de ruimte van New Music. Kan ook moeilijk anders met al die McIntosh elektronica en de JBL Everest DD67000’s…

De tweede set maakte gebruik van een Chapter Audio cd-speler als bron en een Audio Research Ref 5 SE voorversterker. Twee machtig mooie D’Agostino Momentum monoblokken zorgden voor de nodige watts. Die de Vivid G2 luidsprekers op uiterst smaakvolle wijze in muziek wisten om te zetten.