Top Tien best gelezen artikelen 2013


Redactie HiFi.nl | 31 december 2013

Bij het einde van het jaar horen einde van het jaar-lijstjes. Niet teveel over ouwehoeren verder, gewoon opsommen die handel: de Top 10 van best gelezen artikelen dit jaar, aftellend vanaf nummertje tien!

10) Review Audio Block PS 100 platenspeler
"Vanaf een paar duizend euro koop je een platenspeler meestal 'à la carte' – loopwerk, toonarm en element worden apart uitgezocht en aangeschaft, waarbij de montage en het afregelen aan de klant of de dealer wordt overgelaten."

"Dat klinkt vervelend, maar in de praktijk wil de doorgewinterde analoogliefhebber zelf vaak 'aan de knoppen zitten'. De arm een klein beetje hoger of lager, iets meer of minder naalddruk: het heeft allemaal invloed op het gehoormatige resultaat zonder dat je direct van 'goed' of 'fout' kunt spreken."

Lees de hele review hier

9 – Review Marantz NA-11S1

"Een week voordat ik deze recensie schreef, was ik te gast op het Europese hoofdkwartier van Marantz voor de introductie van hun nieuwe netwerkspeler, de NA-11S1."

"De speler maakte daar al een erg goede indruk, maar er gaat niets boven een beluistering in de eigen set. Gelukkig was de afspraak daarvoor al gemaakt, en daags na de bijeenkomst werd hij bij me thuisbezorgd. Over een uitpakparty gesproken! Plus, een mooie primeur voordat de NA-11S1 dit weekend in Veldhoven te ontdekken is."

Lees de hele review hier

8 – Review Wadia 121

"Toen ik in 2010 de Wadia 151PowerDAC Mini beluisterde voor een recensie was de conclusie dat ze een uiterst muzikaal apparaat hadden gemaakt. De 121Decoding Computer die nu aan de beurt is, bevat veel van dezelfde techniek en voegt daar een a-synchrone USB-ingang aan toe."

"Een inkoppertje, zo lijkt het, maar tweeëneenhalf jaar ontwikkeling is in digitale techniek een eeuwigheid en de concurrentie is gegroeid. Staat Wadia anno 2013 nog steeds zijn mannetje in dit zwaarbevochten segment?"

Lees de hele review hier

7 – Review Bluesound-gamma

"De afzetmarkt voor producten die muziek kunnen rippen, opslaan en afspelen is sterk groeiende en heeft vanuit de pers wereldwijd de nodige aandacht, maar dat zijn op zich niet genoeg redenen om een nieuw merk te lanceren."

"Een nieuwkomer moet volwaardig zijn en beslagen ten ijs komen. Dat heeft men heel erg goed begrepen bij Bluesound en daarom focust men in de eerste plaats op (geluids)kwaliteit (waar veel andere merken juist een flinke steek laten vallen), daarnaast op bedieningsgemak, op volledigheid en op vormgeving."

Lees de volledige review hier

6 – Alles Over: Digitale Versterkers

"Hifi-versterkers zijn er in soorten en maten. Verschillende aansluitmogelijkheden, verschillende wattages, maar onder de motorkap ook nog eens verschillende manieren waarop zo'n versterker werkt. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze geluid versterken door er (simpel gezegd) energie aan toe te voegen. De manier waarop ze dat doen, verschilt echter."

"Veruit de meeste versterkers zijn analoog. Je stopt er een analoog signaal in (bijvoorbeeld van een tuner) dat wordt versterkt en er vervolgens analoog weer uit komt. Volledig digitale versterkers zijn een stuk zeldzamer, en er bestaan dan ook maar weinig merken die ze maken. TacT/Lyngdorf en NAD zijn er twee. Sharp heeft aan het begin van deze eeuw een aantal digitale high-end versterkers, desktop-audio en home-cinema systemen op de markt gebracht, maar die zijn inmiddels niet meer leverbaar."

Lees het hele stuk hier

5 – Lezersbezoek Kharma

"Eric Staal is wat je noemt een hifi-liefhebber. Hij kocht namelijk een huis voor zijn speakers. Echt gebeurd? Ja, echt gebeurd. “Ik ben soms wel een beetje ziekig, geloof ik, ja.” Over extreem fine-tunen, de D van diamant, het belang van Blotevogels, groene stiften en uiteraard: muziek."

"“Spulleke, hè”, zegt Peter Bats van Kharma bij binnenkomst. “Geen standaard-issue, hoor”, benadrukt hij, “maar een op maat gesneden ‘custom-program’. Eenmalig gebouwd voor Eric.” Eric, dat is Eric Staal (53) uit Arnhem. Al vijftien jaar Kharma-fan. Of beter: Kharma-freak. Nee, Kharma-nerd. En ook dat is nog te zwak uitgedrukt. Maar hierover zo meer."

Lees het hele verhaal hier, of in onderstaande Hifidelity XS (onze 50ste!)

HIER

4 – Alles Over: D/A-converters

"Een DAC (Digital-to-Analog Converter) is een circuit dat je in apparaten zoals cd-spelers, streamers en AV-receivers aantreft, maar dat ook steeds meer als standalone apparaat voorkomt. Feit is dat de DAC een belangrijke invloed heeft op de geluidskwaliteit die je set zal produceren. We hebben er al veel beschreven en getest, tijd voor een uitgebreid achtergronddossier."

"Wanneer je te maken hebt met een digitale geluidsbron, heb je een DAC nodig. Zo'n DAC – in het Nederlands ook wel D/A-omzetter genoemd, of digitaal/analoog omzetter – moet immers de digitale gegevensstroom vertalen naar analoog geluid."

"Dat lijkt op zich allemaal niet zo vreselijk spannend, maar schijn bedriegt. Het is namelijk zo dat er tijdens het omzetten heel wat kan mislopen. Ziedaar één van de belangrijkste redenen waarom er zoveel gehoormatige verschillen tussen de diverse DAC's bestaan."

Lees het hele stuk hier

3 – Alles Over: Streaming Audio

"Streaming wordt met de dag populairder. En dat zowel bij de gewone muziekliefhebber als bij de doorwinterde hifi kenner. Volkomen terecht, overigens. Maar wat houdt streaming nu eigenlijk precies in? En wat heb je er voor nodig? In deze koopgids zetten we een en ander in duidelijke bewoordingen op een rijtje, en geven we je de nodige kooptips mee..."

"Laten we het eerst eens hebben over de betekenis van het woord 'streaming'. Hiermee wordt een techniek bedoeld waarbij bestanden – dat kan een muziekbestand zijn, maar bijvoorbeeld ook een film – als het ware 'stromen' van de ene plaats (daar waar het bestand opgeslagen is) naar de andere plaats (daar waar het bestand weergegeven wordt)."

Lees het hele verhaal hier

2 – Review NAD D 3020

In 1978 introduceerde NAD de revolutionaire 3020 geïntegreerde versterker, één van de meest gewaardeerde en best verkochte versterkers ooit, Op High End München in mei 2013 vierde het merk zijn veertigste verjaardag, en toonde er trots de moderne opvolger: de D 3020.

Lees de hele review hier

En oh ja, we hebben deze ook in het Engels. Voor de liefhebber.

1 – Review Sonos Playbar

"Als er één merk in de audio-industrie is waarbij de gevleugelde woorden ‘Veni, Vidi, Vici’ zonder enige overdrijving mogen uitgesproken worden, dan is het wel Sonos."

"Het Amerikaanse merk veroverde namelijk in geen tijd een enorm marktaandeel in de audiostreaming branche. En afgelopen voorjaar verrasten ze vriend en vijand met de introductie van een soundbar, die hier natuurlijk al meer dan eens voorbij kwam."

Lees de hele review hier