Philips toont audio & video voor 2011


Bart Nijman | 10 maart 2011 | Fotografie Maud Ariaans

Op een internationale persbijeenkomst demonstreerde Philips deze week verschillende nieuwe, vernieuwde of verbeterde producten voor 2011, variërend van 21:9 LED 3D-televisie en een online applicatie-winkel voor televisieproducten tot designluidsprekers met afspeelmogelijkheden via Apple’s Airplay. HiFi.nl reisde af naar Barcelona om verslag te doen van dit indrukwekkende Media Winter Event van Philips.

De nadruk lag tijdens dit event op de innovaties op televisiegebied, die werden gepresenteerd in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte. Opzienbarend vonden wij de televisies die 2D in 3D om kunnen zetten, de mogelijkheid om twee verschillende 3D-stromen op één beeldbuis te projecten en de uitbreidingen van applicatiemarkt Smart TV, waarin YouTube, Uitzending Gemist, RTL XL en Videoland zijn opgenomen. Televisiekijken op de ‘ouderwetse’ manier, met een televisiegids in de hand, is verleden tijd. Lang leve het online televisiekijken – op een ‘gewone’ televisie.

De tv-serie loopt op van de 3000- tot de 9000 Series, waarbij de 3000’s van 19 inch HD ready tot 42 inch Full HD gaan en de 9000-serie begint met een 32 inch, 200Hz Full HD 3D Ambilight-televisie met een (indien gewenst) geborsteld aluminium rand en eindigt met het 52 inch topmodel: ‘feller’ Ambilight light, 400Hz beeld met slechts 0,5 ms responstijd, 2D naar 3D-omzetmogelijkheid en de mogelijkheid om de diepte van het 3D-beeld in te stellen. 3D Max zorgt dat de beeldbuis twee miljard pixels per seconde kan verwerken. Een sterk staaltje techniek gecombineerd met een strak en slank design.

Via wifi is er toegang tot Smart TV-applicaties waarmee Uitzending Gemist gekeken kan worden, maar ook films en muziek gestreamd kunnen worden via het eigen draadloze thuisnetwerk. Dankzij een iPad- of iPhone app kan er bovendien makkelijk getypt, geklikt en gekozen worden: behalve de toetsenbordmogelijkheden van de app, kun je het scherm van je mobiele telefoon ook als trackpad gebruiken om een cursor op de televisie te bedienen. Demonstraties van de app toonden een feilloze werking zonder enige vertraging aan. Gemak wordt voor een deel door snelheid bepaald en in dat opzicht scoort Smart TV zeker punten.

De hogere series zijn, nu het over gemak gaat, voozien van een standaard waarmee de televisie op een meubel kan worden gezet, maar diezelfde standaard kan, zoals bekend van computermonitors, naar achteren worden gevouwen om als wandbevestiging te dienen, zowel ‘plat’ tegen de muur als er iets los van, zodat het beeldscherm in een hoek gedraaid kan worden. Dankzij deze oplossing kon Philips de 40 watt luidsprekers van de televisies in de voet verbergen, waardoor de beeldbuis platter gemaakt kon worden.

Spelletjes
Verreweg de meest opvallende nieuwe feature van de 3D-televisies van Philips vonden wij de nieuwe split screen modus – op één scherm. ‘Vroeger’ moest je nog genoegen nemen met een half televisiescherm als je een computergame wilde spelen tegen iemand op dezelfde spelcomputer. De 3D-technologie van Philips maakt het echter mogelijk om full screen te gamen – en degenen tegen wie je speelt ook. De beeldbuis is in staat om de beelden van beide spelers over elkaar te projecteren. De gebruiker hoeft alleen maar een speciale bril (met alleen linker- of alleen rechterglazen) op te zetten om zijn ‘eigen’ scherm te kunnen zien. Een bijzondere ervaring die feilloos werkte en die vele mogelijkheden voor de toekomst biedt: hij kijkt naar een voetbalwedstrijd terwijl zij op hetzelfde scherm naar een romantische film kijkt, bijvoorbeeld. Sociaal gezien zal dat overigens wel even wennen zijn, aangezien beide kijkers dan niet alleen een 3D-bril, maar ook hoofdtelefoons op zullen moeten zetten. Misschien niet echt bevorderlijk voor de romantiek, maar desalniettemin is het een zeer interessante ontwikkeling.

21:9
De filmliefhebber wordt ook niet vergeten door Philips, dankzij de nieuwe Cinema 21:9 Gold-televisie, een die van dezelfde Ambilight-, Smart TV- en 3D-functionaliteit voorzien is als de 8000- en de 9000-serie 16:9 televisies. Maar dan in een scherm dat de ideale breedte heeft voor fillms en dus ongeveer een derde meer schermoppervlak heeft. Philips denkt daarbij niet alleen aan de filmfan, maar ook aan de ‘gewone’ televisiekijker: de extra beeldruimte is te gebruiken om tijdens het televisiekijken te Facebooken of te twitteren, of om er gewoon een tweede zender naast aan te zetten. Eredivisie live op zondag, met daarnaast NOS Teletekst met de tussenstanden van de andere wedstrijden bijvoorbeeld.

Audio

Niet alleen op videogebied had Philips nieuws te melden, ook op het gebied van audio kwam het Eindhovense bedrijf met noviteiten, waarvan de samenvoeging van de productlijnen SoundSphere en Fidelio de meest opvallende is. De Fidelio-serie bestaat uit speakerdocks voor iPod, iPad en iPhone. Deze serie is nu gecombineerd met Philips SoundSphere geluidstechnologie, wat heeft geleid tot ronde hifi designspeakers waar de tweeter ‘bovenuit steekt’ en die wifi en – nog interessanter – Apple Airplay aan boord hebben. 2011 is het ‘jaar van de Airplay’, wordt er gezegd, dus kan Philips niet achter blijven. Dat betekent dat de ‘bloempotten’ op de vensterbank kunnen staan terwijl je vanaf iPhone, iPad, iPod Touch of iTunes op een computer de speakers aan kunt sturen. De app beschikt naast een equalizer ook over een wekker- en sleep-functie.

Het ronde ontwerp van de uit gebogen ‘stroken’ hout opgebouwde speaker zorgt voor een breed geluid in alle richtingen dat bij de demonstraties op de persbijeenkomst diep en mooi gelaagd klonk. Wat vooral opviel was het diepe geluid van de bas. Het vernieuwende ontwerp is even wennen, maar is bij nader inzien toch dermate subtiel dat de luidsprekers in de meeste interieurs prima tot hun recht kunnen komen. De ‘potten’ komen in mei in de winkel en een set zal 799 euro gaan kosten.

Multiroom
Het is een heersende trend, draadloze multiroom streaming. Philips doet er – uiteraard – ook aan mee, met de Streamium WMS8080 hifi speler, die beschikt over een 160GB harde schijf, full color touch screen en playback voor bestandsformaten op audio- én videoniveau: DVD, DivX, MP3, Non-DRM AAC, WMA, FLAC, OGG en JPG. De Streamium beschikt optioneel over een iPod/iPhone dock. Bediening kan desgewenst via een gratis app, die ook beschikbaar is voor Android-smartphones. De versterker (klasse D) levert 2 x 50 watt RMS. Binnen het systeem zijn meerdere units aan te sluiten, waaronder de kleinere netwerkspeler NP3700.

Home Cinema
Als je televisies maakt zoals Philips dat doet, wil je ook een beetje geluid bij dat beeld. Voor 2011 zijn er verschillende 5.1, 2.1 en Soundbar-systemen beschikbaar in het gamma van de eletronicaproducent. Opvallers waren vooral de SoundHub 7000 en 9000, 2.1 systemen met 3D Blu-ray aan boord. Deze twee modellen hebben een stijlvol design dat beter tot zijn recht komt óp de kast dan ín de kast. Ook de bijbehorende speakers, van glas en aluminium, mogen gezien worden. De 9000 beschikt bovendien over titanium tweeters die door hun lage gewicht en vormvastheid voor stabiele hoge en middentonen zorgen. De 7000 en de 9000 hebben beiden ook nog een iPod-dock in de zijkant, dat naar buiten kan draaien en dus verborgen zit als je er geen gebruik van maakt. De 9000 heeft bovendien streaming-mogelijkheden dankzij ingebouwde wifi.

Harmony hifi
Het is maar een klein ding, de aluminium Harmony DCD8000 component hifi set, maar hij heeft wel alles aan boord om er een volwaardige audio- én videosysteem van te maken. De cd-speler speelt ook dvd’s waarvan de beelden via 1080p HDMI naar een televisie gestuurd kunnen worden. Bovenop het setje zit een dock voor iPod, iPhone en iPad. De klasse D versterker levert 2 x 80 watt RMS, die het geluid naar houten ClariSound speakers sturen die verrassend diep basgeluid uit een kleine verpakking weten te toveren. De half boven de speaker uitstekende tweeter geeft de luidspreker bovendien een heel eigen uitstraling, zeker in combinatie met het zachte geel van de woofer, die van glasfiber gemaakt is. Wellicht dat de speakers iets te veel nadruk leggen op diep laag, maar door de bank genomen maakte de kleine speakers een verrassend grote, doch goed gesorteerde bak herrie.

En verder…
…presenteerde Philips nog O’Neill hoofdtelefoons die dankzij versterkte kabels en connectors een langere levensduur in de buitenlucht moeten hebben. Ze zijn verkrijgbaar als klassieke koptelefoon, maar ook als in-ears. Daarnaast is er een lijn ActionFit Sports hoofdtelefoons, die bestand zijn tegen afspoelen onder de kraan en compatible zijn met iPhone en iPod Touch in de zin dat je met knopjes en een microfoon in het snoer door je muziek kan skippen, of de telefoon op kan nemen. Deze dopjes zijn ook in draadloze bluetooth-versies verkrijgbaar.

Philips lanceerde ook de derde generatie van de GoGear Muse MP4-speler (in 8, 16 of 32GB), die op de CES in Las Vegas al een Innovation Award binnensleepte. Innovatief op die spelers is dat je het geluid in kunt stellen door met je vinger over het touchscreen te schuiven tot je de klankkleur van je keuze gevonden hebt. Geen presets dus, maar ook geen gedoe met zelf aanklooien met de schuifjes van een equalizer. Waarmee Philips ook in 2011 het eigen credo ‘Sense and Simplicity’ tot in de kleinste apparaten waar probeert te maken.