Denon Test’T Thuis: de soundbar-o-meter van ons thuispanel


Redactie HiFi.nl | 09 mei 2014 | Denon

Zou je de nieuwste soundbar van het Japanse Denon niet eens een keer zelf willen uitproberen? Dat was de vraag die wij eind maart aan onze lezers stelden. Uit het grote aantal aanmelders selecteerden wij een vijftal muziekliefhebbers die voor ons als thuispanel aan de slag gingen met de Denon DHT-S514 soundbar. Hier volgt het verslag van de bevindingen. Eén van de deelnemers hoeft de soundbar niet terug te sturen: diens ervaringen lees je door hier te klikken!

Na de uitermate succesvol verlopen thuistestsessie rondom de AudioQuest-kabels, hadden wij veel zin in het organiseren van wederom een testsessie van een product door onze eigen lezers. Ditmaal hebben we gekozen voor de DHT-S514 soundbar van het Japanse Denon. Na onze omroep in maart volgden er vele aanmeldingen voor deelname aan het thuispanel.

Uiteindelijk hebben we vijf mensen uitgezocht: vier uit Nederland en één uit Vlaanderen. Deze vijf deelnemers hebben de Denon soundbar gedurende twee weken uitgebreid thuis mogen testen. Vervolgens hebben wij het thuispanel uitvoerig ondervraagd naar hun ervaringen met de soundbar. Het verslag hiervan kun je hier beneden terugvinden. Eén van de vijf deelnemers hoeft de soundbar van Denon niet meer terug te sturen…diens bevindingen lees je hier volgende week.

Soundbar

Voordat we met de resultaten van ons thuispanel uitpakken, nog even een korte toelichting op het fenomeen ‘soundbar’. We kunnen vaststellen dat in korte tijd deze langwerpige geluidsweergever enorm populair geworden is. Hoe is dat succes te verklaren? Daar zijn twee duidelijk aanwijsbare redenen voor te geven. Enerzijds hebben de fabrikanten van televisies door het produceren van steeds dunner wordende televisieschermen het geluid ‘verwaarloosd’.

Door de dunne beeldschermen is er gewoon domweg geen ruimte meer voor een goede geluidsweergave in het scherm. Gevolg is dat we nu zitten met heel veel lcd- of ledschermen waarvan het geproduceerde geluid nou niet echt om over naar huis te schrijven is. Dus terwijl de beeldkwaliteit door plasma, lcd, led en nu ook nog oled maar steeds beter aan het worden is, is de geluidscomponent eigenlijk achteruit gegaan.  

Anderzijds is de kwaliteit van de aangeboden soundbars dusdanig goed geworden dat steeds meer mensen overwegen hun ‘conventionele’ luidsprekers in de woonkamer te  vervangen door een één-box-systeem: de soundbar. Zelfs complete sourroundsystemen van vier of meer luidsprekers worden vervangen door één eenvoudige klankkast.

Of het reëel is om een complete hifi-luidsprekerinstallatie te vervangen door één boxsysteem, dat wagen we te betwijfelen, maar het scheelt wel een hoop ruimte en kabels, dat durven we in ieder geval niet te ontkennen.

De opmars van soundbars is ingezet door het padplaveiende werk van Yamaha, ere wie ere toekomt. Met het op de markt brengen van de YSP-1 brachten de Japanners een nieuw product op de markt die baanbrekend te noemen was. Dit één-boxsysteem, dat ze zelf trouwens niet soundbar maar soundprojector noemden, wist met haar 42 (!) ingebouwde luidsprekers menig cinemaliefhebber te overtuigen. Daarna heeft de ontwikkeling van soundbars niet stilgestaan.

Naast ondersteuning en/of vervanging van het televisiegeluid, kan de soundbar tegenwoordig ook vaak muziek streamen en weergeven. Het Deense Sonos is daar een mooi voorbeeld van: bij hun eerste soundbar hebben ze zelfs Spotify geïntegreerd in het geluidssysteem. Momenteel heeft ieder zichzelf respecterend audio- en televisiemerk één of meerder soundbars in haar productportfolio. Een mooi moment voor ons om weer eens te gaan werken met ons Test-t-Thuis panel. De vijf leden van het panel mochten gedurende twee weken de Denon DST-514 soundbar aan de tand voelen om vervolgens hun ervaringen met ons te delen.

(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)

Ursula Leppers uit Driebergen

Mijn dochter van tien heeft een gehoorapparaat en terwijl we naar Spangas zaten te kijken, zegt ze: ‘Mama, ik vind de tv veel beter klinken’

De eerste deelnemer aan ons panel en aan de thuistest reageerde na ontvangst van de soundbar via de mail  gelijk enthousiast. Dat enthousiasme was gebleven, zo bleek in ons telefonisch onderhoud.“Ja, wat is dit een leuk ding zeg. Na ontvangst van het pakket ben ik gelijk aan de slag gegaan. Gelukkig was de installatie vrij eenvoudig. Ik heb toch even via internet wat dingen opgezocht, want we hebben zo’n digitaal kastje voor de televisie, maar het bleek al-met-al geen problemen op te leveren: gewoon logisch nadenken, stekkers doorzetten en klaar."

"Als eerste heb ik de iPad van mijn zoon er even bij gepakt en muziek via YouTube aangezet. De soundbar van Denon pikte gelijk het signaal via bluetooth op. Nu horen we voor het eerst het geluid van YouTube in de woonkamer. Geweldig! Maar het mooiste kwam toe we de soundbar in combinatie met de televisie lieten werken. We hebben hier een Philips-flatscreen, van 46 inch geloof ik. Die produceert toch een ietwat dof geluid. Daarom sluizen we het geluid vaak door naar Yamah- receiver die op zijn beurt het signaal doorgeeft aan twee Mission luidsprekers. Beetje ingewikkeld allemaal."

"Met zo’n soundbar onder de tv is het een stuk overzichtelijker. En wat bleek? Mijn dochter van tien heeft een gehoorapparaat en terwijl we naar Spangas zaten te kijken, zegt ze: ‘Mama, ik vind het veel beter klinken. Ik kan het nu veel gemakkelijker volgen ’. Kijk, dat zegt eigenlijk al genoeg. Ikzelf was vroeger wel een echte muziekliefhebster, van jaren ’70 en ’80 muziek, van jazz en blues, maar ook wel klassiek. Maar ja, nu met drie kinderen is het toch allemaal wat anders en luisteren we meer naar wat we met z’n allen mooi vinden. Dus veel muziek via YouTube enzo. Onze woonkamer is zo’n 5 bij 10 meter. De soundbar kan die gemakkelijk vullen met geluid. De draadloze subwoofer levert een lekkere bas. Hij is gelukkig niet zo groot."

"Ik heb ‘m eerst op standaardinstelling aangehoord, ben later wat gaan experimenteren. Als je ‘m wat zwaarder afstemt, klinkt het nog net iets lekkerder, maar dat is mijn smaak natuurlijk. We zijn hier ook wel filmliefhebbers in huis, we hebben ook Filmnet, dus ‘pakken’ regelmatig een filmpje. En dan is zo’n soundbar erbij mooi hoor. Het surround geluid? Nou, daar ben ik niet zo van onder de indruk. Maar van de meerwaarde van zo’n soundbar zijn wij hier in huis inmiddels wel overtuigd."

"We hebben inmiddels het voornemen onze woonkamer qua elektronica om te zetten. Nu staat alles gecentreerd voor de kleine muur. Straks op de lange muur, zodat ook de gamers voor de Wii en straks Playstation 4 de ruimte hebben. Ook die moeten dan via de soundbar aangesloten worden. Dat zal gaaf klinken!"

(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)

Wim Voortman uit De Hoef

Welnu, ik moet zeggen: het geluid van de soundbar is absoluut een verrijking van de televisie

“Allereerst was ik aangenaam verrast door hetgeen uit de verpakking kwam, toen ik het pakket had mogen ontvangen. De inhoud was erg compleet. Meestal krijg je een apparaat en moet je vervolgens de bekabeling er zelf nog bij aanschaffen. Maar hier niet. Zelfs een optisch kabeltje is aanwezig. Mijn complimenten!"

"Wat het model van de soundbar van Denon betreft: die is prima, mooi slank. Zeker geen lompe uitstraling. En daarbij zit dan een mooi kleine subwoofer. Dan gelijk wel even een klein puntje van kritiek: het knopje aan de achterkant van de sub om het volume te regelen, had wat mij betreft wat hoger mogen zitten. Het installeren van het geheel was echt kinderlijk eenvoudig en dat vind ik ook zeker een pluspunt."

"Ik heb de soundbar alleen getest met de televisie. Ik heb hier een Samsung LED televisie staan van 40 inch. De soundbar past daar mooi bij. Maar goed, het gaat natuurlijk om het geluid. Welnu, ik moet zeggen: het geluid is absoluut een verrijking van de televisie. Ik heb geen ervaring met andere soundbars, dit is de eerste die ik hier hoor. Ik doe trouwens voor het eerst mee aan zo’n test, het leek mij wel interessant om via zo’n manier eens een product te testen. Nou, dat is me goed bevallen. Het is een ideale manier om het geluid van zo’n soundbar bij je thuis te testen."

"Ik ben zowel een muziek- als filmliefhebber. Als ik de soundbar in de filmmodus had staan, vond ik dat het gesproken woord wat meer naar voren geplaatst kon worden. Bij mijn televisie sluis ik normaal het geluid door naar twee kleine computerspeakertjes van Creative. Dat doe ik vooral voor dat eerder genoemde gesproken woord. Wat muziek betreft: er komt best een mooi geluid uit. Toch prefereer ik mijn eigen installatie. Ik heb een Onkyo receiver met luidsprekers van het voor velen onbekende merk RoBox. Ik mag graag luisteren naar Pink Floyd, maar ook klassiek. De films waar ik van hou zijn voornamelijk actiefilms en films in de trant van Intouchable of Forrest Gump. Ik luister en kijk altijd in de huiskamer en die is niet al te groot. Heel geschikt voor deze soundbar.”

(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)

André de Goede uit Nieuw Vossemeer

Bij het afspelen van de blu ray-schijf van Adele,  zat mijn dochter vol bewondering te luisteren: “ Dit klak geluid heb ik haar nog nooit eerder horen doen”

“Belangrijk vond ik mijn eerste indruk, nadat ik deze Denon set in ontvangst heb mogen nemen. Wat voor moois zit er in de doos? De soundbar is een slanke verschijning, jammer vind ik het hoge kunststofgehalte. Dat geeft deze  soundbar een klein beetje een cheap uiterlijk. De subwoofer is zeer compact,  het gebruikte materiaal ziet er absoluut hoogwaardiger uit. Bijkomend voordeel, de sub is draadloos!"

"Denon heeft de soundbar voorzien van voldoende aansluit mogelijkheden, voor ieder wat wils. Voor mij was het even zoeken naar de juiste optie, onze Panasonic Plasma TV is een paar jaar oud, ik heb gekozen voor  de digitaal optische variant. Alleen nog de geluidsbalk met de sub koppelen en....dan kan het testen beginnen!"

Ten eerste: de soundbar van Denon is een welkome aanvulling op het standaard tv-geluid. Stemmen worden goed weergegeven, vol en rijk geluid. De sub is een goede ondersteuner in het totaalbeeld.  De geluidskwaliteit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. Ik heb de dialoog- en de muziekmodus gebruikt."

"Bij Blu-ray-films hoor ik een indrukwekkende performance voor zo’n compact systeem. Details worden goed weergegeven. De subwoofer kan bij heftige passages behoorlijk knallen, zonder 'hinderlijk' aanwezig te zijn. De scene bij Avatar, waar de Hometree van de Na’vi wordt aangevallen en vernietigd, wordt strak weergegeven, volume gaat hier hard open. De Denon set blijft overeind, geeft een breed geluidsbeeld met een goed laag. De compacte sub laat hier zijn kwaliteit goed zien, of beter gezegd: horen!"

"Na de instelling 'filmmodus' ben ik overgeschakeld naar de muziekmodus. Ook hier laat de Denon een goede indruk achter. Een rijk en gedetailleerd geluidsbeeld. Mag van mij nog iets breder neergezet worden, ik ben dan misschien wel iets te veeleisend."

"Verschil tussen muziek en filmmodus geeft een enigszins breder geluidsbeeld bij de laatste. De subwoofer doet ook hier zijn werk naar behoren. Het vergt even wat meer aandacht in de afstelling, om deze niet 'te veel aanwezig' te laten zijn. Bij het afspelen van de Blu-ray-schijf van Adele,  zat mijn dochter vol bewondering te luisteren: 'Dit klak geluid heb ik haar nog nooit eerder horen doen' . Voor mij een bevestiging dat de Denon zeker detailrijk weergeeft."

"En ja, als je dan toch de beschikking hebt over een test set, dan ook maar even aan de tand voelen met een gamepje. Ik heb Dirt 3 in de PS 3 gestoken en wat stof laten opwaaien. De harde geluiden van de motoren van de rallywagens, met daarnaast de opzwepende muziek, weet de Denon goed weer te geven."

"Samenvattend wil ik zeggen dat Denon  met deze set een kwalitatief goed systeem neerzet. Hij is degelijk gebouwd en zwaar. Jammer dat de soundbar een hoog plastic gehalte heeft. De geluidskwaliteit komt het best tot zijn recht in de filmmodus, hier laat de set een breed geluidsbeeld horen. De subwoofer doet zijn werk goed, strak laag!!"

(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)

Eli van Dessel uit Den Hove (België)

Wie had dat gedacht: mijn platenspeler aan de soundbar van Denon, wat een feestje!

"Van te voren was ik wel erg nieuwsgierig naar wat zo’n soundbar nu kon presteren. Ikzelf ben vanuit mijn beroep erg veel met muziek bezig, heb ook muziekwetenschappen gestudeerd, in Amsterdam. Ik zou mezelf wel als superkritisch willen omschrijven, maar ik sta ook open voor nieuwe dingen."

"Het was me de laatste tijd al opgevallen dat er heel veel reclame voor soundbars werd gemaakt. Met name Sonos was ik al een aantal keren tegen gekomen. Mijn hoofdvraag bij deze test was: kan een soundbar een alternatief zijn voor je geluidsinstallatie? Wat gelijk al opviel bij het uitpakken was de hoeveelheid verschillende kabeltjes waaruit je kon kiezen."

"De installatie zelf vond ik kinderlijk eenvoudig. De subwoofer werkt dan weliswaar draadloos, maar draadloos is in dit geval ook een rekbaar begrip: de sub moet wel degelijk met een draad aan de voeding, Je hebt de subwoofer trouwens wel nodig voor een goed geluid. Ik was aangenaam verrast door de bluetooth mogelijkheden met deze soundbar. Deze Denon werkt met AptX en dat resulteert wat mij betreft in een boven verwachting goed geluid. Chapeau!"

"Het eerste muziekstuk dat ik afgespeeld heb vanaf mijn Mac-computer was trouwens een gedeelte van de Matthäus Passion, het was tenslotte rond de paasdagen, dus dat vond ik wel toepasselijk. Wow, wat klonk dat mooi. Ik heb in de woonkamer een Philips-tv met Ambilight staan. Het geluid dat eruit komt is redelijk. Met de soundbar erbij wordt het een stuk beter."

"Ikzelf  ben denk ik niet voldoende filmfreak om over de cinemakwaliteiten te oordelen, wat betreft geluidsweergave van deze soundbar. Maar voor muziekweergave vind ik hem erg goed. De afstandsbediening die er bij zit, ziet er mooi uit. De feitelijke afstemming tussen subwoofer en soundbar is goed te doen, ik hoor een mooie basafstemming. In principe geeft deze soundbar surroundgeluid weer, zo staat te lezen in de handleiding. Maar daar durf ik toch wat vraagtekens te plaatsen. Het blijft toch meer een soort virtueel surround. Hier in huis heb ik een Pioneer surround receiver met Cabas-luidsprekers, van die bollekes."

"Verder heb ik voor alleen het audiogedeelte Monitor Adio-speakers en gebruik ik nog een Rega-platenspeler. Die heb ik ook maar eens even aan de soundbar gekoppeld. Ik heb tenslotte nog zo’n 15000 lp’s (!). Ook nog 3.000 cd’s hoor. Ja , ik ben wel een echte muziekliefhebber. Ik heb een avond met de pick-up aan de soundbar plaatjes zitten draaien. Wie had dat gedacht: mijn platenspeler aan de soundbar van Denon, wat een feestje!"

"Ook het streamen via mijn smartphone heb ik uitgeprobeerd. De Denon pikte gelijk het signaal op. Goedzo! Samengevat ben ik zeker aangenaam verrast door deze soundbar van Denon. Het blijft wel zo dat de aangeboden bron bepaald hoe goed de kwaliteit van wat je hoort uiteindelijk is."

(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)