Product van het Jaar Verkiezing 2014


Redactie HiFi.nl | 26 november 2014

In december verschijnt het Grote AV-Jaarboek, een uitgave van HiFi.nl, FWD en Music Emotion. Onderdeel van deze niet te missen almanak is opnieuw onze Product van het Jaar-verkiezing.

In twaalf categorieën audio- en video-componenten, maar ook smartphones, tablets en televisies, hebben we – de redacties van FWD, HiFi.nl en Music Emotion – een shortlist van steeds zes producten samengesteld. Het is aan onze Community-leden om middels hun stemrecht te bepalen welke producten er uiteindelijk als Product van het Jaar in ons gezamenlijke AV-Jaarboek gaan belanden.

Op iedere van de volgende pagina's hebben we zes producten geselecteerd die wat ons betreft de meest interessante nieuwigheden zijn die in de loop van 2014 op de markt gekomen zijn – met uitzondering van een paar producten die strikt genomen uit eind 2013 stammen. We selecteerden deze producten op de redactie, polsten in de branche en bij dealers, raadpleegden de EISA- en What Hifi-Awards én vroegen de afgelopen maand onze lezers om input. Nu is het tijd op de winnaars te stemmen. 

Verkiezing
Om vanuit de genomineerden nu op de definitieve Producten van het Jaar uit te komen, is het de bedoeling dat de lezers telkens één voorkeur uitspreken middels de enquete hieronder. Op de volgende pagina's vind je alle categorieën en producten toegelicht, te beginnen met categorie 1 hieronder: Versterker van het Jaar.

Let wel: je moet als Community Member ingelogd zijn op HiFi.nl om te kunnen stemmen. Zodoende kunnen we er zorg voor dragen dat alleen de stemmen van de members tellen voor de uiteindelijke uitslag. 

Mocht er dan na inlog nog altijd geen '(Member)' achter je naam staan, kun je dat even melden bij info@hifi.nl

Versterker van het Jaar
Het versterker speelveld is breder dan ooit. Want naast de traditionele transistoren- en buizenapparaten, zijn tegenwoordig ook de zogenaamde digitale versterkers goed vertegenwoordigd. Goed om weten is dat versterkers steeds vaker over een ingebouwde DAC beschikken en dat sommige modellen zelfs streaming mogelijkheden bieden… Ons lijstje beslaat diverse budgetklassen, dus houd bij je keuze ook vooral rekening met prijs-kwaliteit!

 1) LYNGDORF TDAI-2170 (€ 2590)
De TDAI-2170 staat garant voor een zeer goede geluidskwaliteit. Superieur ten opzichte van menige versterker in dezelfde budgetklasse. De ingebouwde RoomPerfect roomcorrector past het audiosysteem aan binnen de akoestische eigenschappen van een ruimte. Die aanpassing is erop gericht om eigenschappen van luidsprekers en andere componenten niet volledig weg te rekenen en een onbetrokken geluidsbeeld als resultaat over te houden. Lees ook onze recensie

 2) DEVIALET 120 (€ 4990)
Misschien wel de modernste versterker ter wereld. Waarbij de term ‘versterker’ al lang de lading niet meer dekt. De Devialet is namelijk net zozeer een D/A-omzetter en een streamer. En dit sjieke Franse merk bewijst al jaren waarom we niet om hun producten heenkunnen, zeker nu je de doorontwikkeling van de (voormalige) D-Premier onder de vijfduizend euro in huis kunt halen...

 3) REGA ELEX-R (€ 1195)
Een doorontwikkeling van de briljante Brio-R (recensie hier), dat is op zich al reden een oogje op de Elex-R te houden. Een sterkere variant van zijn voorganger, met innovaties uit de eveneens imponerende Elicit-R, voor een prijs die menig concurrent uit het veld slaat.

 4) PRIMALUNA DIALOGUE PREMIUM HP (€ 3950)
“Waarom is PrimaLuna geen groter merk?”, vroeg Harry van Dalen (Rhapsody) zich hardop af toen we op bezoek waren. “Daar snappen we eigenlijk niets van. Het is een ongekende klasse wat deze combinatie weet neer te zetten – en als je nog een stap hoger wil gaan, moet er écht serieus geld bij om dat te bereiken.” Niet verder zoeken dus. De DiaLogue Premium is voorzien van de nieuwste eindbuizen, en zorgt voor warme, betoverende muziek. 

De DiaLogue Premium HP Integrated Amplifier komt standaard met 8 x EL34 buizen en kost in die versie de genoemde € 3.950,-. Het model kan ook geleverd worden met andere PrimaLuna buizen, namelijk met 8 x KT88, 8 x KT120 of 8 x KT150. De meerprijzen zijn dan als volgt:

Met 8 x KT88: € 225,- waarmee de totaal prijs € 4175,- wordt.Met 8 x KT120: € 250,- waarmee de totaalprijs € 4200,- wordt.Met 8 x KT150: € 550,- waarmee de totaalprijs € 4500,- wordt.

 5) ARCAM A49 (€ 4999)
Het Engelse Arcam gaat met de nieuwe A49 terug naar de basis. Of, in hun eigen woorden: "Het unieke versterkerconcept en compromisloze ontwerp openen een kracht die niet eerder mogelijk was." De A49 is een volledig gebalanceerde, pure ‘powerhouse’ die middels Arcam’s Class G schakeling moeiteloos 200Watt bij 8Ohm aan de luidsprekerklemmen ter beschikking stelt. Duidelijk terug naar de oorsprong dus!

 6) MONITOR AUDIO AIRSTREAM A100 (€ 499)
De A100 is een charmante versterker die op draadloze connectievlak over relatief unieke pluspunten beschikt (stereoversterkers met AirPlay zijn vrij zeldzaam). Zeker als je rekening houdt met het prijspunt, dat zeker niet overdreven is voor de kwaliteit die je krijgt. Ten opzichte van een dock of draadloze speaker van hetzelfde prijspunt, heb je met de Airstream het potentieel voor een beter geluid. Maar je moet natuurlijk wel investeren in een setje speakers, waardoor het kostentotaal hoger komt te liggen. Wie een goed klinkende oplossing zoekt voor een omgeving waar grote hifi-apparaten niet gewenst zijn en waarbij de telefoon of tablet de bron moet wezen, moet zeker de A100 onderzoeken. Lees ook onze complete review.

Let wel: je moet als Community Member ingelogd zijn op HiFi.nl om te kunnen stemmen. Zodoende kunnen we er zorg voor dragen dat alleen de stemmen van de members tellen voor de uiteindelijke uitslag.

Mocht er dan na inlog nog altijd geen '(Member)' achter je naam staan, kun je dat even melden bij info@hifi.nl

Draaitafel van het Jaar

Je zou denken dat de analoge draaitafel – die toch al meerdere decennia onder ons is – intussen wel volledig doorontwikkeld is. Maar dat is niet helemaal waar. Zodoende werden ook dit jaar weer een aantal opmerkelijke nieuwe vinyldraaiers op de welwillende luisteraar losgelaten…

1) AUDIO-TECHNICA AT-LP120-USB (€ 300)
We beginnen 'rustig' in deze categorie, waarin we het net als voorgaande (de versterkers) qua budget zo gek kunnen maken als we willen. Een Audio-Technica AT-LP120-USB koop je echter al voor driehonderd euro, en daar haal je zeker geen prul mee in huis. Deze professionele draaitafel heeft een directe aandrijving met krachtige motor en krachtig aanloopmoment, een uitgebalanceerde toonarm met gevoelige dempingscontrole, een USB-output voor verbinding met je computer, en doet alles wat je van een speler in deze prijsklasse mag verwachten. 

2) PRO-JECT ESSENTIAL II (€ 279)
Eveneens in een zeer betaalbare prijsklasse vinden we de Essential II van platenspelerspecialist Pro-Ject. Uitgevoerd met de aluminium toonarm bekend van de Debut-3 draaitafel en een standaard gemonteerd en afgesteld Ortofon OM-5 element. De aandrijfmotor wordt aangestuurd door een zeer nauwkeurige 50Hz sinusgenerator en garandeert een uiterst stabiele gelijkloop. Tevens verkrijgbaar met ingebouwde MM phono voorversterker met usb-uitgang (meerprijs: € 359).

3) REGA RP10 (€ 4195)
Met de RP10 heeft Rega, het Britse merk dat we ook in de versterker-categorie spotten, in 2014 een langverwacht nieuw vlaggenschip aan de collectie toegevoegd. “De geheel nieuwe RB2000 toonarm, een plateau van keramiek en de custom RP10 voeding zorgen voor de beste prestaties van een Rega platenspeler tot nu toe”, meldt de fabrikant met gepaste trots. Met de RP10 wordt een handgemaakte toonarm, de RB2000, meegeleverd. De adviesprijs van deze configuratie bedraagt 4195 euro. Daarnaast kan de RP10 worden gecombineerd met de Rega Apheta MC-cartridge. De setprijs bedraagt dan 4995 euro. 

4) OPERA CONSONANCE ISOLDE (€ 1699)
Opnieuw een Duits model op onze draaitafeltafel. De Isolde van Opera Consonance, genoemd naar een personage uit de opera van Wagner, is voor de liefhebbers van een klassieke speler die tegelijkertijd graag direct met hun muziek aan de slag gaan. De weergave is warm, zacht en soepel, en het uiterlijk ademt huiskamerconcert.

5) PRO-JECT XTENSION 9 EVOLUTION (€ 2100)
Twee keer Pro-Ject, dat vergroot de kansen voor dit merk aanzienlijk. Maar het is niet voor niets: de EISA Award-winnende XTension 9 Evolution kwam via meerdere wegen onze shortlist binnen, en wel omdat het gloednieuwe model (de jongste telg in het X-tension programma) gebaseerd is op zijn grotere broers, de X-Tension 10 en 12, maar veel 'zachtere' afmetingen en een dito prijs heeft.

Verkrijgbaar in fraai hoogglans mahony, olijf, pianozwart, wit en ferrari-rood (en tevens verkrijgbaar in "Superpack" uitvoering, inclusief Ortofon Quinted black element en Connect-it 1,23cm interlink, voor een meerprijs: € 2600).

6) ACOUSTIC SIGNATURE WOW XL (€ 1649)
De zesde en laatste kanshebber in de draaitafel-categorie komt uit de hoek van Acoustic Signature, en is WOW indeed. Deze XL-draaitafel is één brok Duitse precisie, en zegt met de naamgeving niets teveel over de weergave. Af-fabriek voor de liefhebber die meteen aan de slag wil, mix-and-matchable voor de fans die liever zelf met toonarmen en upgrades aan een eindresultaat tweaken. De Acoustic Signature WOW XL biedt namelijk zowel een solide eindproduct als een prima basis voor volgende stappen, dus voor ieder wat wils!

Netwerkspeler van het Jaar

Netwerkspelers zijn de nieuwe cd-spelers – dus steeds meer merken doen mee. Sommige spelers zijn bedoeld voor één ruimte, andere hebben eerder een multiroom karakter (waar we in het Jaarboek nog veel meer over zullen schrijven). En er zijn modellen met en zonder ingebouwde opslagcapaciteit. Na een langdurig proces én met hulp van jullie input selecteerden we onderstaande shortlist. 

1) LINN AKURATE DSM (€ 7054)
In deze categorie is Linn zo'n merk waar je eigenlijk niet omheen kunt. We cirkelden in eerste instantie collectief om de Linn Akurate Exakt-streamer, maar omdat die onderdeel zijn van één systeem (waar ook de Akubarik-speakers toe behoren), hebben we voor een stand-alone optie gekozen: de nieuwe Akurate DSM. Netwerkspeler, DAC, voorversterker, fantastische bediening, fantastische weergave. Tevens voor de toekomst voorzien van de juiste uitgangen om te upgraden naar Linn Exakt speakers of een Exaktbox met willekeurig welke speaker dan ook waar Linn de filters voor ontwikkelt. 

2) AURENDER X100L (€ 3890)
Aurender is een bekende: vorig jaar waren we in deze categorie niet weinig enthousiast over de W20 van het merk. Lichtelijk popelen daarom toen we in Las Vegas een jonger broertje in een véél interessantere prijsklasse spotten. De Aurender X100L kost 3890 euro en is net zoals de kostbare S10 een muziekstreamer met ingebouwde opslag. Véél opslag, zelfs. Er zitten twee 3TB harde schijven in het apparaat, plus een 120 Gb SSD. De SSD wordt gebruikt om de muziek te bufferen. Dat moet volgens Aurender helpen om jitter te voorkomen en om eventuele storende bijgeluiden van de harde schijven te elimineren. De X100L speelt onder meer wav, flac, alac, ape, aiff en dsd-bestanden. 

3) CAMBRIDGE AUDIO STREAM MAGIC 6 V2 (€ 999)
De populaire en al veelbesproken Cambridge Audio Stream Magic 6, ook door ons uitstekend ontvangen, heeft een praktische update gekregen: Spotify, verkrijgbaar als simpele firmware upgrade. Tevens worden alle belangrijke formaten ondersteund, inclusief 24-bit studiomaster quality (192kHz) WAV en FLAC bestanden. Dankzij de tweevoudige Wolfson WM8740 DAC's en ATF--upsampling levert de Stream Magic 6 V2 (die óók als voorversterker inzetbaar is) optimaal geluid, via welke bron dan ook. Ruim voorzien van digitale ingangen waardoor TV's, computers, Blu-ray spelers, gamesets, iPods en iPads voorzien van een digitale uitgang aangesloten kunnen worden. Opnieuw een serieuze contender, zeker gezien de prijs.

4) AURALIC ARIES (€ 1499)
De Chinese Aries functioneert als bridge tussen de muziekbestanden op bijvoorbeeld je NAS, en je bestaande DAC. Voor het vermogen is voorzien in Auralic's Tesla-technologie, met onder meer een Quad-Core ARM Coretex-A9 processor, 1GB DDR3 geheugen en 4GB interne opslag. Het Tesla-platform heeft een calculatiecapaciteit van 25,000 MIPS, meer dan genoeg voor verreweg de meeste audioformaten, waaronder AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV and WMA.

5) 432 EVO (€ 1699 - 3999:)
De eerste versie mag dan van 2013 zijn, in het afgelopen jaar volgden enkele nieuwe modellen en uitvoeringen – tot aan de serieuze high end-variant van bijna vierduizend euro. Klinkt Beter, de specialist in België die ook fabrikant werd om deze hoogwaardige streamers met realtime A=432 Hz-omzetting op de markt te brengen, heeft meer dan genoeg stappen gezet en luisteraars geïmponeerd om met de recentste uitvoeringen van de streamer in deze categorie een plekje op te eisen. Maar genoeg gezegd, eigenlijk vind je hier alles wat je over de 432-modellen moet weten.

6) MARANTZ NA8005 (€ 1199)
Alle drie de componenten uit de nieuwe 8005-serie zijn apparaten die in hun klasse een goede tot toppositie innemen. Voeg ze bij elkaar en je krijgt een prachtig gebouwde stereoset met heel wat kwaliteiten en die voor veel mensen de hifi-aankoop wordt waar ze nog jaren, zo niet decennia, verder kunnen. Toch moeten we hier één model uitlichten: de NA8005. Ondersteunt FLAC’s en WAV’s tot 192 KHz/24-bit en Apple Lossless tot 96 KHz /24-bit, met als kers op de taart de mogelijkheid om 2.8 en 5.6 MHz DSD-bestanden af te spelen via DoP-modus. Tevens een DAC. En bedoeld voor iedereen die op zoek is naar het leeuwendeel van de kwaliteit én functionaliteit van de vermaarde NA-11S1, tegen een héle interessante prijs.

Soundsystem van het Jaar

Heel wat gebruikers kiezen voluit voor een compact alles-in-één audiosysteem. Dat er bij voorkeur ook nog goed uitziet, en dat zonder al teveel moeite muziek vanaf een smartphone of tablet weergeeft. Met behulp van AirPlay en/of Bluetooth. En in deze categorie vinden we voor ieder wat wils.

1) REVO SUPERCONNECT (€ 349)
'Soundsystems' zijn er in vele soorten en maten – en vooral ook prijsklassen. Een opvallende verschijning dit jaar, met name qua prijs-kwaliteit en mogelijkheden, is de SuperConnect van Revo. Het apparaat beschikt uiteraard over alle benodigde functies met onder meer WiFi, Bluetooth en toegang tot streamingdiensten en meer dan 16.000 internet radiostations, maar weet vooral te imponeren qua uiterlijk, gebruik en audiokwaliteit door op die belangrijke punten stevig te scoren. En dat allemaal in een fraai retro-jasje. 

2) NAIM MUSO (€ 1099)
De jongste telg van Naim Audio is bedoeld 'voor iedereen die gek is op muziek en de mooie dingen van het leven' (aldus importeur Latham). De Muso is een zeer elegant en minimalistisch ogend toestel dat niet enkel streaming en versterking combineert, maar ook een bassreflex en drivers herbergt. Zes drivers om exact te zijn, elk aangedreven door zijn eigen digitale versterker van 75 watt. In totaal klokt de Muso zo af op 450 watt.

3) DENON HEOS 7 (€ 599)
Watch out, Sonos – HEOS by Denon is here. Het Japanse merk etaleerde eerder in 2014 uitgebreide plannen om een volledige oplossing uit te rollen. In een eerste fase werden er drie standalone speakers gelanceerd. Niet als directe tegenhangers van de Play:1, Play:3 en Play:5 van Sonos. De typenummers geven het weg: de HEOS 3 (299 euro) en HEOS 5 (499 euro) zijn tegenhangers van de Play:3 en Play:5, terwijl de 599-euro kostende HEOS 7 een niveau hoger wil spelen. Een beetje zoals de Pulse-speaker van Bluesound, die andere uitdager van Sonos. Het zal knokken worden, want Denon moet het opnemen tegen een gigant. De multiroommarkt wordt grotendeels beheerst door Sonos, en er zijn veel meer concurrenten. Naar ons gevoel neemt Denon in ieder geval een goede start. Dat wordt spannend!

4) BOSE SOUNDTOUCH 30 II (€ 699,95)
Al je muziek verzameld op één plaats en overal in huis draadloos te beluisteren: Bose introduceerde najaar 2014 nieuwe componenten stereo- en home-cinemasystemen als onderdeel van de SoundTouch Wi-Fi-lijn, waaronder een V2-versie van de SoundTouch 30. Deezer en Spotify vormen de compatibele muziekdiensten. Het SoundTouch 30 Series II system is het paradepaardje van Bose. Mooi én muzikaal.

5) QUANTIS LSW-1 (€ 499)
Een twijfelgeval, dit kekke 3D-systeem van Quantis. Niet of we 'm wel op moesten nemen als genomineerde, maar in welke categorie? De LSW-1 zou ook zomaar als surroundproduct gepositioneerd kunnen worden, maar nadat we in onze review ook vooral met muziek aan de slag gingen, vonden we het setje beter passen tussen de soundsystems.

Het Quantis 3D-SoundSystem bestaat uit een unit die je voor, naast of onder je televisie zet, een kleine subwoofer en een afstandsbediening van creditcard formaat. Het 3D geluid dat LSW-1 produceert is de unieke 3D-technologie van Sonic Emotion. Op de Soundbox kunnen tot maximaal zes verschillende Bluetooth apparaten worden aangemeld, zodat je muziekbron of -bibliotheek – waar je die ook hebt staan – gemakkelijk te bereiken is. Onze review lees je hier.

6) SAMSUNG M7 (€ 399)
Qobuz en Samsung hebben een samenwerking aangekondigd. En dat is mooi, want daardoor is de HD-streamingdienst ook beschikbaar op het Samsung Wireless Audio Multiroom systeem. Onlangs al bekroond met een EISA Award voor Beste Europese Multiroom Systeem, en ook in onze verkiezing niet te missen, kunnen deze stevige driehoeken niet alleen rechtstreeks streamen van een willekeur aan bronnen en diensten, maar via de eigen Multiroom-app kan je audio ook naar andere M7-speakers in het huis gestuurd worden. De speakers kunnen namelijk door het hele huis geplaatst worden en bediend worden op afstand. Met Qobuz heb je vervolgens toegang tot 20 miljoen nummers in cd-kwaliteit. 

Luidspreker van het Jaar

Voor elk wat wils in deze categorie: van kostbare überspeakers tot, vooruit, nog meer kostbare überspeakers... Én een alleraardigst monitormodel. Toch kan er maar één de Luidspreker van het Jaar worden… Onze selectie, bij dezen!

1) AVANTGARDE ZERO 1 (€ 9990/paar)
'Uniek'. Dat begint de eerste kandidaten in deze categorie een beetje te beschrijven. Digitale processoren, digitaal/analoog omzetters, eindversterkers en luidsprekers – allen in een volledig geïntegreerd systeem. Zo worden de hoge- en middentonen aangestuurd door ieder een klasse A versterker en wordt de laag-sectie aangestuurd met een 400 W klasse D versterker. De filtering geschiedt volledig in het digitale domein, waarbij ook gelijk het exact tijdscorrect maken van de drivers onderling wordt gegarandeerd.

Door de hoorntechnologie van Avantgarde te koppelen aan een volledig actieve digitale aansturing, is er een enorme stap gemaakt in compactheid, integratie en eenvoud. Dankzij zijn duidelijke, simpele en compacte vorm harmonieert de ZERO 1 bovendien goed met een modern interieur, waarbij de integrale sferische hoorn een lichtend voorbeeld is voor functionele schoonheid. 

2) MAGICO S3 (€ 29.000/paar)
Waarom zou je, gezien de perfectie van de S1, nog gaan voor de S3? Dat was de eerste vraag die we onszelf stelden toen we de S3 ter review aangeboden kregen. Neem mee dat de S1 vorig jaar al de winnaar in deze categorie was. De uiteindelijke conclusie? "De S3 is net zo’n perfecte luidspreker als de S1..."

"Hoewel duurder dan de S1, behoort de S3 bij de beste luidsprekers in de markt en kan nog steeds een te verdedigen en bereikbare optie zijn voor een muzikaal topsysteem. Veel meer kwaliteit en een veel betere prijs-kwaliteitsverhouding dan het merendeel van de onbetaalbare nonsense-producten die de markt teisteren. Met een S3 en goede (betaalbare en passende) elektronica ben je gewoon helemaal klaar. In alle redelijkheid valt er dan weinig meer te wensen." De hele test lees je hier.

3) GRIMM AUDIO LS1 (€ 18.000/paar 2-weg, € 25.000/paar 3-weg)
Speakers van eigen bodem, is dat direct een streepje voor op de rest? De LS1 is een actieve luidspreker met de nadruk op digitale bronnen, waar compromisloos is gewerkt om de meest vervormingsvrije en neutrale luidspreker op de markt te zetten, zonder uit het oog te verliezen dat het bij weergeven niet gaat om techniek maar om muziek. Door toepassing van slimme digitale en moderne analoge technieken is de LS1 is een typisch voorbeeld van "vorm volgt functie" geworden, zonder in extremen te vervallen. In de slotwoorden van René van Es, hier op HiFi.nl: "Grimm is voor mij koning als het gaat om de weergave waarbij de fabrikant vrijwel elk aspect zelf in de hand heeft door de toepassing van actieve luidsprekers. Dus kan ik niet anders dan afsluiten met een chapeau aan de vier bedenkers van deze bijzondere weergevers." Amen.

4) SONUS FABER EX3MA (€ 80.000/paar)
Het zal niemand verbazen dat het merk Sonus Faber weer van zich laat horen in de luidspreker-categorie. Logische (lees: toegankelijkere) keuze was wellicht de geroemde Olympica II geweest, maar High End München 2013 (waar we ze voor het eerst zagen) voelt erg lang geleden, en het jubileummodel dat wél onderdeel is in deze categorie schreeuwt 2014. Om de dertigste verjaardag luister bij te zetten, heeft Sonus Faber namelijk de komst van de Ex3ma aangekondigd. Een zeer gelimiteerd model (er worden er maar dertig gemaakt!) dat de Italiaanse fabrikant stoelde op de in de jaren ’90 populaire Extrema weergever.

Voor de Ex3ma leek niets onmogelijk. Voor de behuizing werkte Sonus Faber bijvoorbeeld samen met een carbonfabrikant die normaal gesproken de body’s voor Formule 1 auto’s en drones levert. Daarnaast werden materialen als hout, messing, aluminium en koper gebruikt. En niet zomaar hout, maar dezelfde houtsoort als waarmee Stradivarius zijn violen bouwde. Het merk is tevens de eerste fabrikant die met een tweeter komt met een koepel van beryllium met een laagje diamant. Zelf kregen we een indruk tijdens een fabrieksbezoek in Italië, dat lees je hier.

5) BOWERS & WILKINS 685 S2 (€ 650/paar)
Eigenlijk heel vreemd, deze monitoren van € 325 per stuk tussen modellen van 30-40K per paar. De nieuwe 600-serie is echter via zoveel kanalen (en niet te vergeten awards) in onze shortlists geslopen, dat we er niet omheen kunnen. Zoveel zal ook wel blijken uit de 10-pagina lange review van alle vier de nieuwe modellen dat in ons Jaarboek opgenomen is. De conclusie van die bespreking? "Als ik kijk naar het gebodene en wat voor prijskaartje eraan hangt, dan is deze 685 S2 voor mij een schot in de roos en zelfs de allerbeste monitorluidspreker die ik tot op heden voor deze prijs heb gehoord..!

6) TAD COMPACT REFERENCE (€ 40.000/paar, €3.700 voor de bijbehorende stands)
TAD ontwerpt en bouwt momenteel state-of-the-art systemen. De focus ligt op eigenschappen als muzikaliteit, transparantie, betrokkenheid en realisme. De TAD Compact Reference CR1 monitor behoort momenteel bij de absolute top in de markt. Om de recensie die we er zelf over schreven te quoten: "Het is de beste monitorluidspreker die hier ooit gespeeld heeft. Onwerkelijk goed en killing voor de concurrentie. Deze weergever is een ‘major design success’." Onze hele review vind je hier!

Hoofdtelefoon van het Jaar

Er zijn zoveel verschillende hoofdtelefoons verkrijgbaar, dat het haast onbegonnen werk is om de zes beste exemplaren die dit jaar op de markt gekomen zijn er uit te kiezen. Feit is dat je heel waarschijnlijk met elke van de hieronder voorgestelde hoofdtelefoons lang en gelukkig naar muziek kunt luisteren…

1) BEYERDYNAMIC T51i (€ 279)
Na jubelende exclamaties bij onder meer What Hifi kon het niet uitblijven dat Beyerdynamic het Tesla T51 model geschikt zou maken voor bediening van Apple producten als de iPhone en iPad. De T51i, zoals ze hem hebben genoemd, is niet alleen “high-end on the go”, maar beschikt over een tijdloos en klassiek ontwerp terwijl uitsluitend gebruik is gemaakt van de beste materialen. En dat voor deze prijs!

2) AUDEZE LCD-XC (€ 1990)
Op de afgelopen CES in Las Vegas en de High End beurs in München waren de gloednieuwe high end-modellen van Audeze van de meest besproken nieuwkomers. In bijna alle leidende Amerikaanse audiobladen zijn lovende recensies over de nieuwe Audeze hoofdtelefoons te vinden. Lof alom over de grensverzettende Audeze geluidskwaliteit en technologie. Inmiddels zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar. Uitgelicht in deze categorie daarom, en wel met modeltype LCD-XC.

 

3) OPPO PM-1 (€ 1399)
De PM-1 is een ronduit waanzinnig indrukwekkende prestatie voor een merk dat nog nooit een hoofdtelefoon produceerde. Eerste keer, goede keer. Oppo zet hier een hoofdtelefoon neer die in de meeste configuraties goed presteert, ook als de bron een mobiele telefoon is. Het is echter voor een model voor een rustige omgeving, met een glas wijn of whiskey in de hand, om te genieten van je favoriete muziek – wat die ook is. 

4) PHILIPS FIDELIO X2 (€ 299)
De X2 is de opvolger van de X1 uit Philips' Fidelio-lijn, die in 2013 al werd bekroond. De X2 bouwt daarop verder, met het beste van zijn voorganger en een snufje kwaliteitsverbeterende innovaties. In zijn prijsklasse niet over het hoofd te zien!

5) AKG K845BT (€ 299)
In dezelfde prijscategorie vinden we de K845BT van AKG, een draadloze over-ear met NFC en Bluetooth. Studio-kwaliteit muziekweergave met een diepe bas, die je overigens ook gewoon bedraad op je bol kunt zetten. Onder de 300 euro eveneens een serieuze contender.

6) MR SPEAKERS ALPHA DOG (€ onbekend, $599)
De Alpha Dog is 's werelds eerste 3D-geprinte hoofdtelefoon, maar dat hoor je er niet aan af. Links en rechts worden de MrSpeakers-modellen geroemd om hun imponerende muzikaliteit. Het merk achter de eerder Mad Dogs heeft innovatie op innovatie gestapeld om zijn jongste telg aan een standaard te laten voldoen die eigenlijk niet kan voor deze prijs, en waar wij heel, heel erg enthousiast van worden.

DAC van het Jaar

Een digitale gegevensstroom omzetten naar analoog geluid, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Misschien niet, maar desondanks blijkt het niet evident te zijn om dat ook op een correcte en muzikaal prettige manier te doen. Het zestal hieronder slaagt daar met vlag en wimpel in.

 1) IFI MICRO IDSD (€ 499)
De nieuwe iFi micro iDSD is geen gadget, zoals het formaat zou doen vermoeden, maar een serieus ‘Meisterstück’ met een vooruitstrevende technologie van ’Tonmeister' Thorsten Loesch van iFi Audio. Je kunt hem gebruiken als hoofdtelefoonversterker, je kunt hem inzetten als een DAC die alle formaten in true native kan converteren. Het houdt niet op: hij kan dienen als voorversterker, ook direct aan te sluiten op actieve luidsprekers. Daarnaast kan hij dienen als portable oplader voor het onderweg tot twee keer opladen van USB-compatibele mobiles en apparatuur. Maar veruit de beste feature is dat de iFi micro iDSD ’s werelds eerste DAC is die al octa-speed DSD-files in true native kan verwerken. En dat in dit kastje:

2) NAGRA HD-DAC (vanaf € 18950)
Toch niet héél veel groter, maar zeker een compleet andere categorie van hifi-budgetten: de HD-DAC van Nagra. Sinds de uitvinding van de eerste Nagra recorder in 1951, is deze Zwitserse fabrikant nooit meer gestopt met het streven naar perfecte geluidsweergave. Nieuw is de Nagra HD DAC digitale/analoge omzetter, die recent in zijn definitieve versie op de high-end München 2014 is geïntroduceerd.  De DAC is ook verkrijgbaar met MPS meervoudige voeding. Deze ‘high-definition’ DAC maakt gebruik van technologie die is gebaseerd op dubbel DSD-formaat met een sampling-frequentie van 5,6 MHz. Oftewel 128 keer hoger dan een standaard audio-cd en zelfs nog tweemaal hoger dan een SACD. Voor het digitale deel is er intensief met de befaamde ontwerper Andreas Koch van AKDesign samengewerkt. Andreas stond aan de wieg van het DSD-formaat en heeft een grote reputatie in professionele studio omgevingen.
Diverse uitvoeringen, voor de volledigheid: 

Exclusief voeding (€ 18950)Inclusief 2 x ACPS 2 voedingen (€ 20950)Inclusief MPS (€ 23950)

3) AUDIOQUEST DRAGONFLY V1.2 (€ 149)
Direct weer terug naar een veel kleiner formaat, en dito prijsje: de verbeterde uitvoering van de befaamde DragonFly. Een zeer hoogwaardige, fraai afgewerkte en supergoed klinkende sleutel tot de muziek in je computer. Omdat hij zowel thuis als onderweg met evenveel gemak inzetbaar is en kinderlijk eenvoudig werkt, is de DragonFly USB Digital Audio Converter een hele dikke aanrader. 

4) CHORD HUGO (€ 1680)
'Hugo'. Niet de naam van een sympathieke postbode, maar wel van een nieuwe DAC voor mobiel gebruik van Chord Electronics. Naar eigen zeggen de meest geavanceerde mobiele DAC en hoofdtelefoonversterker ter wereld. Onder meer vanwege de FPGA DAC-technologie die Chord zelf ontwikkelde voor de QuteHD. Voor de Hugo dus geen standaard DAC-chip van een merk als Wolfson of ESS. De overvloed aan ingangen bewijst bovendien dat de Hugo geen doordeweekse mobiele DAC is. Het compacte apparaat heeft er niet minder dan vijf, waaronder twee USB-aansluitingen. Tel daar nog twee digitale ingangen (één optische, één coaxiale) bij, én Bluetooth. Als je over een compatibele smartphone of tablet beschikt (bijvoorbeeld van HTC of Samsung) dan kan je via Bluetooth muziek doorsturen gecodeerd in de lossless aptX-codec. En dat klinkt stukken beter dan een klassieke Bluetooth-verbinding. De ingebouwde accu maakt de Hugo ook nog eens geschikt voor audiofielen die onderweg het allerbeste geluid willen, of thuisgebruikers die liever zonder voeding werken. 

5) TEAC HA-P50 (€ 349)
De TEAC HA-P50 Headphone Amplifier/DAC is een draagbaar en zeer luxe add-on voor portable devices. Het apparaat vervangt de digitaal/analoog converter en analoge hoofdtelefoonversterker in Android en iOS-toestellen, alsmede het standaard-geluidssysteem in PC’s en iMacs. Die apparaten krijgen feitelijk alleen de functie van streamer of storage-medium voor audiobestanden. Op iOS-platforms, PC’s en de iMac kunnen dat bestanden zijn tot en met 24bit/96kHz. De HA-P50 accepteert ook digitale content via een optische verbinding en in analoge vorm. Daarmee kan digitaal geluid gehaald worden van cd-spelers, dvd- en Blu-ray machines, alsmede geluid in analoge vorm van systemen zoals traditionele Walkmans, cassetterecorders, open reels en tuners. Een geweldig hebbeding, met toegevoegde geluidstechnische waarde om het resterende vakantiebudget in te steken.

6) ARCAM IRDAC (€ 549)
Om te bewijzen dat formaat er niet toe doet, opnieuw een kleine hekkensluiter: de irDAC van het Britse Arcam. De irDAC is ontworpen om als kloppend hart te dienen van een digitale audio-installatie en kan worden verbonden met een keur aan verschillende types digitale bronnen en verbindingen. Inclusief asynchrone USB en Direct iPod aansluiting waarbij het digitale signaal direct van het Apple apparaat wordt afgetakt voor optimale geluidskwaliteit. Alle ingangen kunnen worden omgeschakeld met de irDAC infrarood afstandsbediening welke tevens PC’s, MAC’s en iDevices kan bedienen.

Surroundproduct van het Jaar

Misschien is het ietwat oneerbiedig om zomaar twee soundbars in dezelfde categorie te mikken als een chique AV-receiver en twee peperdure AV-processors, maar we hebben het toch maar geriskeerd. Blijft de vraag welke nu de beste nieuweling is…

1) ANTHEM MRX710 (€ 2399)
BAM! Meteen uitpakken in de surroundcategorie, met dit monster van formaat. De Anthem MRX 710 een prachtige dolby surround versterker met 4k upscaling, 3d ondersteuning en pass through. Geschikt voor hifi en dolby surround. Deze tweede generatie MRX surround receivers bieden een eenvoudige, complete en betaalbare oplossing voor al je muziek en home theater wensen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Anthem's eigen ARC-principe: Anthem Room Correction. De MRX710 is namelijk voorzien van de allernieuwste versie. Zelfs met de beste speakers en de juiste plaatsing kan de ruimte waar je set staat het geluid (negatief) beïnvloeden. Dat is precies waar ARC zijn rol speelt; je leest er hier meer over.

2) PIONEER VSX-924 (€ 599)
Een hele fraaie all-rounder die voor een zeer acceptabele prijs heel wat biedt, niet het minst een goede geluidskwaliteit. AirPlay, Bluetooth, Spotify Connect en DLNA maken hem heel geschikt voor mensen die willen streamen, ook als het gaat om hi-resbestanden. Het klinkt daarbij gewoon goed. Bijgevolg een goede keuze voor mensen die een toekomstgerichte receiver zoeken om aan de slag te gaan met surround in de woonkamer.

3) DENON AVR-X4100W (€ 1499)
De AVR-X4100W is voorzien van een versterker met 200 watt per kanaal. In het audiogedeelte zijn audiodecoders met de hoogst mogelijke resolutie verwerkt, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, evenals DTS Neo:X, Audyssey DSX en Dolby Pro Logic IIz. Voor verfijnd geluid is de AVR-X4100W voorzien van een D.D.S.C.-HD-circuit van Denon met het vermaarde AL24 Processing Plus, en een Denon Link HD-aansluiting voor jittervrije overdracht vanaf ondersteunde Blu-ray-spelers van Denon. Met zijn acht HDMI-ingangen en drie HDMI-uitgangen neemt de AVR-X4100W bovendien met gemak gelijktijdig de controle over alle digitale apparaten, zoals Blu-ray-spelers, mediaspelers, videocamera's en nog veel meer. Plus: kan Dolby Atmos én Auro 3D aan. Toch redelijk uniek.

4) FOCAL DIMENSION SOUNDBAR + SUB (€ 1299)
Op een exclusief persevent in Parijs stelde Focal in 2014 zijn allereerste soundbar voor, en wij waren erbij. Zoals we van het merk gewoon zijn, ligt de nadruk op een muzikale weergave op hoog niveau. Het is dan ook een premium-product dat het wil opnemen tegen de Bowers & Wilkins Panaroma 2 en de Bose Cinemate SR1. Eigenlijk stelt Focal niet gewoon een soundbar voor, maar bijna een soundbar-systeem. De Dimension zelf is een zeer slanke (6,5 cm dik), wat apart vormgegeven soundbar met vijf gelijke wide-banddrivers op basis van een nieuw en zeer dun design, en een basreflex. De Focal Dimension sluit je op de tv aan via HDMI, uiteraard met ARC-ondersteuning. Er is nog een tweede HDMI-poort voor het aansluiten van een bron, zoals een Blu-rayspeler. Wie betere prestaties in het laag wenst, heeft twee opties. Focal voorziet een draadloze Sub Air die je ergens in de kamer kan plaatsen of een subwoofer die bekabeld wordt aangesloten. In totaal komt het vermogen op 450 watt uit, wat verdomd veel is voor soundbar plus sub-combinatie. Een serieuze contender in de surround-categorie!

5) YAMAHA MX-A5000 & CX-A5000 (€ 5098/set)
Nog zo'n beest als de eerdergenoemde Anthem, maar dan in tweevoud. Omdat ook een powerkoppel in een verkiezing niet mag ontbreken. Yamaha’s paradepaardje, de AV pre-/power geïntegreerde versterker uit de AVENTAGE-serie, komt met een 11.2-kanaals 4k-compatibele processor die een superieure verbinding garandeert, en alle opties die een serieuze thuisbioscoopliefhebber maar kan wensen, plus een zwaargewicht 11 x 150W eindversterker. De twee afzonderlijke delen, die beide beschikken over een stijf, trillingdempend chassis, worden aangesloten via een gebalanceerde XLR connector of tulpaansluiting. Samen vormen ze een zinderende combinatie, die zelfs de meest eentonig klinkende luidsprekers weet te verlevendigen.

De CX-A5000 heeft een continue equalizer die superieure correctie voor elke kamer verschaft, inclusief een veelzijdige bascontrole; alle elf kanalen zijn individueel in te stellen en aan te passen aan een verscheidenheid aan profielen. Daarnaast is de MX-A5000 fenomenaal krachtig. Alles bij elkaar is Yamaha’s combinatie van CX-A5000/MX-A5000 een superkeuze voor een luxe thuisbioscoop.

6) DALI ZENSOR 1 5.1 (€ 1490/set)
Huh? Luidsprekers? Jup, in deze categorie wilden we ook een surround-oplossing in de vorm van een speakerset opnemen. Met de Zensor serie heeft het Deense DALI zichzelf namelijk opnieuw overtroffen in haar streven om je geweldig geluid te geven voor weinig geld. Een groot deel van de technologie is direct overgenomen van de dure serie Dali luidsprekers, en het aantrekkelijk design met een hoogglans gelakt front en aluminium ring rond de tweeter zorgt voor een modern uiterlijk en getuigen van echte Hi-Fi details.

TV's van het Jaar

We willen een steeds betere televisie ervaring. En een van de vereisten daarvoor is een groter beeld, maar dan wel zonder geconfronteerd te worden met de pixelstructuur van het scherm. 4K-televisies leveren 'retina'-stijl beelden, zelfs van erg dichtbij. We selecteerden de zes beste van het jaar.

4K-televisie van het Jaar

1) SONY KD-65X9005B (€ 3699)
Wij denken dat Sony met dit model een van de beste 4K-televisies van het moment neerzet; de combinatie beeld en geluid is gewoon prachtig. Voor een 65 inch is de prijs in vergelijking met de concurrenten erg aantrekkelijk. Lees ook onze review.

2) SAMSUNG UE65H8500 (€ 3999)
Een enorme reeks features, handig in gebruik, zeker met de nieuwe smart remote, ziet er absoluut geweldig uit én levert uitstekende beelden. En dat met een strak, gebogen scherm dat zéker niet misstaat in de huiskamer.

3) LG 65UB980V (€ 3999)
De LG 65UB980V is een indrukwekkende verschijning. Het beeld laat bijzonder goede indrukken na, en de klank is van uitstekend niveau. Koppel dat aan het gebruiksgemak van webOS en je hebt een erg aantrekkelijke televisie. Recensie

4) PANASONIC TX-65AX900E (€ 5500)
Deze TX-65AX900E beschikt over Local Dimming Ultra ,waardoor de televisie beschikt over diepe, robuuste zwarttinten met een hoog contrast. Maar naast een geweldige beeldweergave, voorziet de TX65AX900 ook in gepolariseerde 3D-weergave, my Home Screen, my Stream, TV Anywhere, HD Triple Tuner en een afstandsbediening met touchpad. 

5) PHILIPS 65PUS9809/12 (€ 4999)
Leg de rode loper maar uit: de Philips 9800-serie powered by Android levert uitstekend Ultra HD-beeld met ongeëvenaard contrast. Een draadloze subwoofer en vierzijdig Ambilight vergroten de bioscoopervaring. 

6) SHARP LC-60UD20EN (€ 1999)
De UD20 Serie heeft het 4K THX display-certificaat toegekend gekregen. Ontstaan uit de Star Wars films en in 2006 geïntroduceerd. Het is een nieuwe standaard voor beeldkwaliteit die filmstudio kleuren en de daarbij behorende beelden bij je thuis brengt. Mooie kleuren, rijk aan details, zoals de filmmakers het voor ogen hebben.

Full HD-televisie van het Jaar

Kies je voor plasma of lcd of ga je voluit voor de nieuwe OLED schermen? De beste tv kiezen moet echter meer zijn dan enkel de beeldkwaliteit. Ook gebruiksgemak, smart tv en geluidskwaliteit spelen mee. 

1) SONY KDL-55W955B (€ 1599)
Uitstekend beeld én geluid, daar draait het bij deze Sony om. Het nieuwe ‘wedge’-design stelt niet teleur, de klank is prima. Bij normale woonkamer omstandigheden levert deze Sony prachtige beelden, en dat voor een scherpe prijs voor een toptoestel. Onze volledige recensie lees je hier.

2) SAMSUNG UE55H8000 (€ 2199)
Ervaar hoe het is om televisie te kijken met een optimale kijkhoek, want ook deze Samsung heeft een gebogen scherm. Combineer het met de nieuwste technologieën van Samsung en je krijgt beeldkwaliteit van de bovenste plank en alles in Full HD. De UE55H8000 houdt daarnaast ook rekening met je kijkgedrag: de televisie leert je smaak kennen en geeft je kijktips. 

3) LG 55EC930V (€ 3499)
De ultieme bioscoopervaring. Het gebogen scherm van de LG biedt een unieke kijkervaring. Foto’s en films zien er op dit toestel indrukwekkender uit dan ooit. Het scherm bevindt zich overal op dezelfde afstand van je gezicht. De 4 color pixel biedt 'kleurechte' waardes, en houdt deze consistent vast bij kleurveranderingen. 

4) PANASONIC TX-55AS800E (€ 1900)
Een hoogwaardig ontwerp met uitstekend beeld en een stijlvol ontwerp. Geweldige kwaliteit van zowel 2D- als 3D-materiaal, en uitgerust met verschillende handige smart tv-features. 

5) PHILIPS 55PFS8109/12 (€ 2399)
De Philips 55PFS8109 televisie is een veelzijdige Full HD LED-TV met 139 centimeter beeld, Ambilight, 3D en diverse Smart TV opties. Dankzij de snelle processor in deze Android-bestuurde Philips televisie wissel je bovendien snel tussen Apps en 'ouderwetse' TV. 

6) TOSHIBA 55M7463DG (€ 1599)
Full-HD, CEVO Picture, 700 cd/m² helderheid, CEVO Engine, 1500 Hz AMR+, 3D Passive (incl. 4 brillen), 2D-3D conversie en een willekeur aan Smart TV-opties – ook om Toshiba kunnen we niet heen.

Smartphones en Tablets

De doorbraak van smartphones en tablets heeft een enorme impact gehad, ook op de beleving van muziek en film. Heel wat mensen gebruiken mobiele toestellen als bron voor media, consumeren er rechtstreeks muziek en video op, of hanteren een tablet als afstandsbediening voor hun AV-apparaat. Het speelveld is immens groot, maar wij hebben de hoogvliegers er uitgepikt. Nu nog het beste van het beste kiezen…

Om af te sluiten nog eens 5 smartphones en 5 tablets, prijzen afhankelijk van abonnementen.

Smartphone van het Jaar

1) APPLE IPHONE 6
De iPhone is al lang geen alleenheerser meer in smartphone-land. Is de laatste versie beter dan alle andere modellen...?

2) LG G3
LG zette vorig jaar een serieuze kandidaat in de markt met de G2, en doet daar in 2014 een schepje bovenop. Tip! 

3) SONY XPERIA Z3
Relatief weinig nieuws aan de horizon ten opzichte van de Z2, maar dat was al een héél bijzonder toestel, en met een 20.7(!) megapixel camera met 4K-opties heb je een serieuze studio in je broekzak.

4) HUAWEI ASCEND MATE 7
Deze opvolger van de Ascend Mate 2 (die hier nooit verscheen) is net op de markt, en is gekomen om potten te breken. Stijlvol en snel, maar wellicht wat aan de grote hand. Zien we van het merk binnenkort een kleiner model om de Apples en Samsungs écht aan te pakken, of vindt u deze al concurrent genoeg?

5) SAMSUNG GALAXY NOTE 4
Opvolger van het populaire model, met een 5,7 inch amoled-scherm met een QHD-schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels. Scoort vooral vanwege het uitstekende scherm.

Tablets

1) APPLE IPAD AIR 2
We kunnen hier gemakkelijk dezelfde opmerking plaatsen als bij de iPhone: Apple heeft ook op het gebied van Tablets aardig wat concurrenten, maar blijft ook intern innoveren. Is de iPad Air 2 het beste op de markt?

2) SAMSUNG GALAXY TAB S
Met het briljante Super AMOLED scherm geniet je van foto’s, video’s en andere content in hun ware kleur. Je ontdekt verborgen details dankzij het diepere contrast: de 100.000:1 contrastratio is 100 keer hoger dan bij conventionele LCD-schermen. 

3) SONY XPERIA TABLET Z2
De Sony Xperia Z2 Tablet is één van de mooiste Android tablets op de markt, meent Tabletsmagazine.nl. Er is volgens hen eigenlijk maar weinig op de tablet aan te merken. Kernwoorden van de Sony Xperia Z2 Tablet zijn: Dun, licht, snel, stabiel en water- en stofbestendig. 

 

4) IPAD MINI 3
Apple houdt de eerste generatie iPad mini nog altijd in het assortiment, en biedt ook de iPad mini 2 in diverse uitvoeringen aan. Wel doen ze er in de tussentijd een schepje bovenop met model III. Voor de belangrijkste verschillen wijzen we je graag nog eens op Tabletsmagazine.nl, maar je mag er vanuit gaan dat het allemaal weer net dat beetje beter is.

5) GOOGLE NEXUS 7
Wie een compacte tablet zoekt met een uitstekend HD-IPS-scherm kan niet veel mis doen door te kiezen voor de Nexus 7. Het pronkt met alle mogelijkheden van een topper, incluis NFC en een stevige batterij. En het prijskaartje maakte het helemaal af.