Philips Test 'T Thuis – onze lezers aan de slag met BT3500 wireless speakers van Bol.com


Menno Bonnema | 21 november 2014 | Philips

Zou je één van de nieuwste Bluetooth-speakers van Philips niet eens een keer zelf willen uitproberen. Die oproep deden we hier een paar weken geleden. In samenwerking met Bol.com beschikten we over negen modellen van de gloednieuwe Philips BT3500, in strak wit.

Wat was het plan? Onze lezers graag de gelegenheid bieden om – net als eerder in het geval van AudioQuest en Denon – als HiFi.nl Review Panel op te treden. We hebben negen exemplaren van de onlangs geïntroduceerde BT3500 onder der aanmelders verdeeld. Die kregen dan de kans in hun eigen thuisomgeving aan de slag te gaan. De bevindingen van alvast vijf van de negen Thuis Testers kun je op de volgende pagina's lezen.

De meningen van de overige drie tref je volgende week hier aan, en de week daarop volgt nummer negen, samen met een uitgebreid beeldverslag. De negende tester hebben we namelijk persoonlijk thuis bezocht en uitgebreid ondervraagd over de Philips BT3500 speaker. De negen deelnemers aan het panel hoeven de Philips BT3500 speaker niet meer terug te sturen. Alle testers kunnen dus blijven genieten van deze wireless speaker.

Het panel spreekt
Ver over de zevenhonderd(!) aanmeldingen kregen we voor deze Test’T Thuis-editie. Met de gekozen negen deelnemers denken we een mooi divers panel gekozen te hebben. Het panel bestaat uit zowel mannelijke als vrouwelijke leden, uit mensen afkomstig van boven en beneden de rivieren, uit Nederland en België. Verder zijn echte hifi puristen vertegenwoordigd, maar ook ‘gewone’ muziekliefhebbers. En zelfs qua leeftijd hebben we jong en oud een plaatsje in het panel weten te geven, waarbij een speciale vermelding voor de jongste deelneemster Emma van den Hamsvoort (13 jaar) hier op zijn plaats is. Haar bevindingen lees je volgende week.

Op de volgende pagina's kun je uitgebreid de meningen van vijf van de negen testers lezen. Lees volgende week de meningen van nog drie anderen en dan volgt de week daarop het verslag van ons thuisbezoek aan het negende panellid. Ook maken we dan een resumé van de bevindingen van ons panel. Wat de redactie zelf vond van de Philips BT3500 Wireless Speaker kon je hier al lezen.

Ron Joosten uit Barendrecht

“Ik heb de Philips BT3500 uitvoerig getest, met verschillende apparaten. Na uitpakken van de speaker, viel me op dat de bluetooth werking prima is. De speaker vindt telkens prima verbinding met de apparaten die je aanbiedt. Ik heb de Philips uitgeprobeerd met mijn iPhone, de iPad en met een labtop, dat werkte allemaal goed. De bluetooth verbinding werkt ook tot op redelijk grote afstand: ik kon boven op de eerste verdieping nog steeds prima verbinding krijgen."

"Waar ik het toestel ook voor wilde gebruiken was voor de televisie. Ik sta vaak in de keuken en hoor dan het geluid van de tv slecht. Ik dacht dat probleem met deze speaker te kunnen oplossen, maar dat is me nog niet gelukt. Het zou wel moeten kunnen, want we hebben hier een Smart tv in huis staan. Ga ik nog verder onderzoeken."

"De bluetooth functie in dit apparaat werkt erg goed"

"Qua design is het een mooi apparaat. Ook makkelijk overal te plaatsen. Wat geluid betreft vind ik de speaker maar matig presteren. Maar goed, dan vergelijk ik wel met het geluid dat ik hier normaal in huis hoor en dan heb je het over een installatie uit een heel andere prijscategorie."

"Ik stream al muziek. Mijn installatie bestaat uit een buizenversterker, een hele goeie DAC en daarbij de mediaplayer J River in combinatie met J Play, het uitgaande signaal gaat naar zelfgebouwde speakers. Ik ben dus wel verwend met goed geluid. Voor het gemak is de Philips BT3500 een aardig apparaat, waarbij ik aanbeveel ‘m in kleinere ruimtes te plaatsen: daar komt de Philips het beste tot zijn recht. Liberty van Anette Askvik vond ik mooi klinken op deze speaker.”

Annet Fahner uit Son en Breugel

“Je moet weten dat ik niet echt een techneut ben, doe ook voor het eerst mee aan zo’n test, maar dit apparaat werkt erg prettig. De eerste indruk was: wel een mooi dingetje eigenlijk, heel simpel, niet te veel poespas en de speaker ziet er elegant uit. Ik vind ‘m mooi klein, is ook lekker makkelijk in mijn tas te stoppen. Gewoon heel handzaam en niet te zwaar. Ik heb de speaker boven op de kleine kamer uitgeprobeerd. Voor ik de speaker aan de praat kreeg, toch nog enige hulp van mijn vriend gekregen. Maar als je het eenmaal weet, werkt het allemaal heel simpel. Jammer dat er geen stekker bijgeleverd zit."

"Het volume kan hard zat, de kat deed de oren plat naar achteren"

"Ik heb vervolgens een scala aan nummers via mijn mobiel uitgetest. Dat klonk allemaal best oké. Het volume kan hard zat, de kat deed op een gegeven moment de oren plat naar achteren, dus dat weet je het wel. Dit apparaat is ook erg handig om mee naar buiten te nemen. Dat heb ik nu niet uitgetest, maar met mooi weer lijkt me deze speaker daar prima geschikt voor. Ondanks uitvoerig testen heb ik de accu nog niet leeg gekregen, dus dat lijkt ook wel goed te zitten. Al met al was ik verbaasd dat er zulk geluid uit zo’n klein toestel kan komen. Zeker als je daarbij het vriendelijke prijskaartje bedenkt. Ondanks iets te weinig bas volgens mijn vriend, vond ik de muziek van rapper Polska erg goed klinken op de Philips BT3500.”

Jean-Louis Westerink uit Barendrecht

“Ik heb de Philips BT3500 nu meer dan een week kunnen testen. Verschillende apparaten heb ik aan de speaker gekoppeld. Ik had al van te voren even gegoogled om wat extra informatie over de speaker in te winnen. Mij was bekend dus dat deze Philips in de goedkopere prijscategorie valt. Het is ook een vrij klein apparaat wat uit het doosje komt. Ik heb ‘m snel aan de praat gekregen, eerst met mijn iPhone, dat werkte prima. Ook met mijn Samsung telefoon ging het goed en tenslotte heb ik getest met een iPad. Het werkte allemaal vlekkeloos, ik kan niet anders zeggen. Wat geluid van kleine apparaten betreft, ben ik hier in huis al wat gewend. Er staat hier ook een speaker van Bose en een tafelradio van Tivoli. Ik moet zeggen: die leveren allebei een mooier geluid op. Maar daar moet ik dan wel bij vertellen dat ze allebei ook in een veel hogere prijscategorie zitten."

"Als vervanger van mijn autoradio werkt de Philips BT3500 uitstekend"

"Dat gezegd hebbende moet ik toch toegeven dat er een verrassend goed geluid uit deze Philips speaker komt. Ik vind vooral dat hij in kleine ruimtes goed presteert. Ik heb deze speaker ook in mijn auto uitgeprobeerd, ik zit namelijk momenteel zonder goede autoradio. Dat werkte perfect! Hier in huis stream ik normaal met een Sonos systeem, aangesloten op een Cambridge Audio versterker met Mission boxen. Ik luister graag naar verschillende soorten muziek, maar mijn voorkeur gaat uit naar de oudere pop en klassieke muziek. Ik vond Dark Side of the Moon van Pink Floyd erg mooi klinken op de Philips BT3500.”

Paul Standaert uit Gent (België)

“De draadloze speaker van Philips lijkt wel de zoveelste in de rij van gadgets die ons digitaal leven aangenaam moeten maken. Maar toch heeft deze speaker enkele troeven die hem onderscheiden. Het design vind ik weinig spectaculair, maar de soberheid geeft het apparaat wel een duurdere look dan het prijskaartje doet vermoeden. De afwerking is mooi en netjes. Het apparaat is licht en gaat makkelijk mee in een (school)tas, samen met de tablet of notebook. De bediening vind ik net zo eenvoudig als de look. Met uitzondering van een aan en uit-knop en een klassieke volumeknop, zijn er geen knoppen te zien. Netjes is dat."

"De interne batterij van de luidspreker laad je op met een mini usb stekker. Dat is mooi meegenomen, want dezelfde als al mijn smartphone, mijn BT ontvanger op mijn motorhelm, en andere toestellen in mijn huis. Na het uitpakken heb ik gekozen, en dit voor de eerste keer sinds ik mijn smartphone heb, gebruik te maken van de NFC mogelijkheden van mijn Samsung Note 3 smartphone. Dat was echt een fluitje van een cent. De bluetooth connectie ging al net zo makkelijk. Een telefoon gesprek ontvangen ging ook prima. Wat de klank kwaliteit betreft vind ik dat de BT3500 netjes datgene doet wat je mag verwachten van een kleine, lichte speaker. Tegen een redelijk volume, zonder vervorming, maar met weinig buik of bas het geluid van de gekozen bron overnemen en afspelen. Je zal met de Philips geen feestje bouwen in je living of een Hifi purist bekoren. Maar in de tuin, op het terras, de keuken, het strand noem maar op zal hij zijn ding doen."

"In de tuin, op het terras of op het strand kan deze speaker goed zijn ding doen"

"Ook op kantoor komt dit handig ding van pas. Zo had ik deze week een presentatie waarbij ik wel kon projecteren maar geen geluid kon versterken. Dat werd snel opgelost met de BT 3500. De 50 aanwezigen konden héél makkelijk de video beluisteren die werd geprojecteerd. Is de BT3500 competitie voor mijn Samsung Wireless Room Systeem? Neen. Dat is een hifi-systeem. Maar die kan ik dan ook niet meenemen, tenzij ik ergens een stroomplug en een netwerk connectie kan vinden. Ook een inline mogelijkheid of een bluetooth zal ik daarbij moeten missen. Dat zijn de troeven die deze BT 3500 wel heeft. En om die reden zal deze kleine draadloze speaker vaak zijn plaatsje in mijn tas hebben en een prominente plaats tussen mijn hebbedingetjes.”

Marc Bouma uit Sneek/Groningen

“Eerste indruk was gelijk goed. Je moet dit apparaat wel zien als iets extra’s voor erbij. Ik heb de Philips speaker gelijk kunnen starten en laten connecten met mijn tablet. Dat ging prima. Ik heb in Groningen een studentenkamer van zo’n 16 vierkante meter en daar klinkt deze speaker erg lekker. Het is ook prettig om naar luisteren met een groep vrienden. Thuis in Sneek heb ik ‘m vervolgens ook getest, dan in een woonkamer van zo’n 50 vierkante meter. En dat viel ook niet tegen. Met Spotify erbij, gaat gewoon prima. Via mijn mobiele telefoon heb ik ook getest en dat is wel grappig, want als je dan gebeld wordt, hoor je de beller ook via de speaker. Ook dan klinkt ie goed."

"Het is prettig om met deze speaker en met een stel vrienden naar muziek te luisteren"

"Hetzelfde verhaal als ik mijn mobiel als wekker inschakel: dan wordt je dus gewekt via de Philips BT3500. En dat is niet verkeerd. Wat geluid betreft: ik heb ook een Pioneer docking station en die staat geluidstechnisch gezien wel een trapje hoger. Die is fysiek ook groter en ook de prijs ervan is hoger.. Voor dit kleine formaat heeft de Philips mij aangenaam verrast. Ik mis wel wat stevige bas. Maar dat komt misschien ook omdat ik wel eens dj speel en met housemuziek in de clubs klinkt het natuurlijk wel even anders. Normaal draai ik thuis meer rustige muziek, zeg maar top-2000. Namen? Billy Joel bijvoorbeeld.”